Announcement

Collapse
No announcement yet.

Utjecaj vjezbanja na zdravlje,Fiziologija Starenja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Utjecaj vjezbanja na zdravlje,Fiziologija Starenja

    KAKO VJEŽBANJE UTJEČE NA PROCES STARENJA?
    Znate i samo da se tijelo tijekom starenja mijenja. Koža se nabora, a kosa posijedi. Neke su tih promjena samo estetske prirode, a druge mogu znatno utjecati na vaš život i zbivati se ispod vaše kože - u kostima, mišićima i organima.

    U pravilu, najbolju tjelesnu formu postižete u 20-tim godinama života. U ranim 30-tim već počinje suptilno fiziološko propadanje. Počinjete gubiti mišićnu masu, snagu, kapacitet pluća, pokretljivost. Dobra je vijest da to propadanje nije neizbježno. Može ga se spriječiti, ili barem odgoditi. Zapravo, većina promjena za koje se smatra da su posljedica starenja, nastaju zbog neaktivnosti i pogrješnih stilova života. Ako izaberete zdrav stil života i prihvatite zdrave navike, očuvat ćete zdravlje - i samostalnost - tijekom starenja. Inače, suvremena medicina postavlja se danas prema starenju kao prema bolesti koju treba liječiti. Drugim riječima, starenje nije prirodna pojava koju treba prihvatiti.

    "Koristi se onime što imaš ili ostani bez toga"

    Najbolji način za sprječavanje, smanjenje i nošenje s tjelesnim promjenama koje nastaju starenjem jest redovito vježbanje. To nikad nije dovoljno naglašeno. Ako ne vježbate redovito, gotovo danomice, vaša će se forma smanjivati. Ne samo da neće ostati ista, smanjit će se. Ako održite aktivan stil života, jednog će vas dana iznenaditi činjenica da ste djed u 50 i nekoj godini s razinom gorme tridesetpetogodišnjaka. Činjenica je da tjelesna aktivnost može spriječiti fiziološko propadanje povezano sa starenjem, održati vas snažnima i učiniti vašu ravnotežu, pokretljivost i koordinaciju boljima. Posljedica he očuvanje samostalnosti, zdravlja, sreće i kakvoće života i tijekom starenja.

    MIŠIĆI TIJEKOM STARENJA

    Tijekom starenja vaši mišići gube snagu i savitljivost. To je posljedica smanjivanja mišića i gubitka mišićne mase. Iako njihovo propadanje počinje već u kasnim dvadesetima, ono postaje znatno nakon 40. godine života. S navršenih 80 godina vaša je mišićna masa upola manja nego i vašim najboljim godinama. Neaktivnost taj proces iznimno ubrzava. Čak i ako živite aktivno, mišiće će izgubiti dio snage dok navršite 60 godina života. Primijetit ćete da ste manje pokretni i da su vam refleksi sporiji. Primijetit ćete i da teže izvršavate jednostavne zadatke kao što je otvaranje staklenke. U starijih odraslih osoba, taj gubitak snage može otežati kretanje i povećati rizik za nezgode kao što su padovi.
    Redovita tjelesna aktivnost - osobito vježbe snage - snažno su i savršeno oružje za usporavanje gubitka mišićna mase i snage. Jedno je istraživanje pokazalo da je skupina sedamdesetogodišnjih muškaraca koji su radili vježbe snage od 50. godine života, imala istu masu kao i skupina dvadesetosmogodišnjaka. Čak i u devedesetima, vježbe snage ojačat će mišiće i smanjiti tjelesnu slabost.

    U dobi između 25 i 35 godina postiže se vrhunac mišićne mase. Sljedećih godina kosti gube na veličini i gustoći. One također postaju slabe i krhke. Oko 25 milijuna Amerikanaca boluje od osteoporoze, koju karakterizira postupan gubitak mineralnog sadržaja kosti te one postaju tanje, slabije i podložne lomljenju. Zapravo, koštana se masa može smanjiti 30-50% u ljudi starijih od 60 godina. Od osteoporoze mogu oboljeti i muškarci i žene, ali to je bolest koaj ponajprije pogađa žene nakon menopauze. Ipak, trećina muškaraca do dobi od 75 godina oboli od osteoporoze. Osteoporoza uzrokuje više od milijun prijeloma kosti godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama - najčešće su to prijelomi kralježnice, kuka ili ručnoga zgloba. Gotovo svi prijelomi kuka u starijih muškaraca i žena posljedica su osteoporoze. Na kralježnici zbog osteoporoze dolazi do propadanja i kolabiranja kralježnice, zbog čega nastaje grba na leđima. Neke ozljede kostiju, osobito prijelom kuka, mogu znatno utjecati na kakvoću života. Iako su kirurški zahvati uglavnom uspješni, oporavak traje dulje i mogu se pojaviti komplikacije, uključujući i smrt. Budući da je osteoporoza djelomično posljedica nedostatne tjelesne aktivnosti i nedostatnog unošenja kalcija, redovita tjelesna aktivnost tijekom cijelog života glavni je način jačanja kostiju i borbe protiv ove bolesti. Redovito vježbanje u djetinjstvu i mlađoj odrasloj dobi, udruženo s primjerenim unosom kalcija i vitamina D, može povećati gustoću kostiju i spriječiti, ili odgoditi, razvoj osteoporoze. Čak i ako niste redovito vježbali u dvadestima, još uvijek niste izgubljen slučaj. U bilo kojoj dobi redovitim vježbama snage možete popraviti štetu nastalu zbog osteoporoze.

    Starenjem se smanjuje brzina kojom mozak obrađuje podatke. Pretpostavlja se da tjelesna aktivnost smanjuje taj gubitak psihičkih sposobnosti povezan s godinama. Starije odrasle osobe koje su aktivne bar 20 godina jednako brzo reagiraju (ako ne i bolje) kao i dvadesetgodišnjaci.
Working...
X