Announcement

Collapse
No announcement yet.

Trening -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Trening -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

    Disati samo kroz nos

    Disanje tijekom tjelovježbe posebno je važno. Često nastojimo disati samo kroz nos i ne uzimati zrak tijekom vježbanja misleći da ćemo tako duže izdržati napor. No na taj način cijeli organizam, uključujući mišiće, zapravo ne dobiva potreban kisik. To stvara teškoće, posebno kada je riječ o mišićima.

    1. Udah - izdah
    Pravilno disanje tijekom vježbe :
    2. Udahnite u trenutku vježbe kada je napor najmanji.
    3. Izdahnite zrak u trenutku najvećeg napora.

    Uz ovaj način disanje mišići će biti optimalno opskrbljeni kisikom i vježbat ćete uz najmanji napor.

    Preskočiti zagrijavanje

    Nikada ne smijete započeti vježbe bez pravilnog zagrijavanja. Mišić je hladan i da bi pravilno reagirao mora se pripremiti i postupno povećavati intenzitet napora. Pripremljeni mišić je elastičan i lako će podnijeti napor. Naprotiv, nepripremljen mišić može se ozlijediti, a upravo su istegnuća i napuknuća mišića česta u dvoranama za fitness.

    Piti premalo vode

    Piti, piti, piti... Nikada ne smijete zaboraviti ponijeti bocu s vodom ili nadomjesnom tekućinom koja sadrži minerale koje tijelo gube znojenjem (posebno kod aerobičnih vježbi). Tijekom vježbanja trebalo bi popiti litru do litru i pol vode.

    Koju vodu ?

    Voda treba biti prirodna, ne gazirana (jer potiče napuhnutost). Ako pijete posebne "fitness" napitke, odlučite se za one koji sadrže vitamin C. On je antioksidant, što znači da ispravlja štetu koju stanicama nanose slobodni radikali.

    Napor pod kontrolom

    Tijekom vježbanja organizam ima pojačanu potrebu za energijom. Ako je tijelo pod prevelikim naporom, stvarat će se previše slobodnih radikala odgovornih za starenje stanica.

    Opustiti se i brbljati

    Dok vježbate, potrebna vam je koncentracija. Istina, nije to drugi posao već razonoda, no usredotočenost na vježbu je važna kako bi se osluškivalo vlastito tijelo i pazilo kako radi. Budete li pričali i ogledavali se uokolo, skrenut ćete pozornost s vježbe pa ćete je, makar u detaljima, izvoditi pogrešno. Tako možete uzrokovati ozljedu zglobova, kralježnice ili mišića. Posebno je važna koncentracija kod vježbi s utezima, jer tada su ozljede česte.

    Osluškujte tijelo


    Ako niste koncentrirani, nećete primijetiti neke teškoće koje mogu izgledati sitne, ali su znak kojim vas tijelo upozorava da je bolje zaustaviti se. Zato je potrebno pažljivo slušati instruktora.

    Preopteretiti mišiće

    Ako redovito idete u teretanu i intenzivno vježbate, bolje je ne koristiti još i elektrostimulator. Taj je podražaj poput vježbe, pa riskirate da nepotrebno preopteretite mišiće. To ne znači da elektrostimulatori nisu korisni sportašima. Korisni su u razdobljima oporavka mišića nakon kirurške intervencije ili da se smanje masne naslage, no nisu vam potrebni, a mogu čak i štetiti ako redovito vježbate u fitness centru.

    Vježbati na pun ili na prazan želudac ?


    Poznato je da ne treba vježbati neposredno nakon jela, ali je važno i da želudac ne bude prazan. Ako ste upravo pojeli obrok, u tijeku je prva faza probave i teško je koncentrirati se na druge aktivnosti. Stoga osjećamo da se tijelo nepotpuno predaje vježbama. Ako je, naprotiv, želudac prazan, manjka nam potrebna energija za vježbanje i osjećamo mišićnu slabost.

    Mali voćni obrok

    Najbolje je pojesti nešto voća ako vježbate u vrijeme ručka ili kasno popodne, a ručak ili večeru pojesti nakon vježbanja. Na taj način tijelo neće biti opterećeno probavljanjem hrane, ali ni prazno i bez energije. Banana ili breskva dovoljno su hranjive i opskrbljuju vas zalihom neophodne energije. Ako nakon vježbanja osjetite pad energije i potrebu za "injekcijom snage" možete popiti vitaminski napitak ili pojesti bananu tijekom vježbanja.

    Vježbati kad vas nešto boli


    Ako dođe do pucanja, istegnuća ili upale mišića, ne smijete forsirati - mišić tada ima samo potrebu za odmorom. No, možete otići u dvoranu i raditi isključivo na mišićima koji nisu ozlijeđeni, primjerice vježbati samo noge ako vam je upaljen neki od mišića ruke.

    S vremenom, postupno i uz liječnički savjet, možete ponovno početi vježbati mišić koji je bio upaljen, no treba početi s ciljanim vježbama koje će ga postupno rehabilitirati i pokrenuti kako biste došli do stupnja vježbanja na kojem ste bili prije ozljede.

    Robovati vagi

    Ako se posvetite sportskoj aktivnosti kako biste održavali težinu ili smršavjeli, važno je ne opterećivati se kilogramom više ili manje koji će pokazati vaga. Pravu sliku vašeg tijela ne daje samo vaga, već i ogledalo. Ako ste čvršći i u formi, vrlo važno ako se kazaljka na vagi pomakne malo naprijed! Važno je znati da je mišićno tkivo teže od masnog tkiva pa se dobitak na mišićnoj masi uz gubitak masnih naslaga ne mora iskazati i na vagi, kao manji broj kilograma.

    Potpuno odbaciti masnoće


    Nikada nemojte iz prehrane sasvim izbaciti masnoće. Kao u svemu drugome, i u tome je važno naći pravu mjeru, uspostaviti ravnotežu. Masna je masa zapravo energetska zaliha za kojom organizma poseže kada ima potrebu. To ne znači da hranu treba obilno začiniti uljem, a pogotovo ne mašću i maslacem, već to treba činiti s mjerom. Uravnotežena prehrana sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i masti u omjeru 40:30:30.

    Masnoću, po mogućnosti biljnog podrijetla i onu iz ribe, treba dakle unositi u pravilnom omjeru kako bi se tijelu osigurale zalihe energije i omogućila apsorpcija važnih vitamina. Isto vrijedi za ugljikohidrate, iz kojih tijelo dobiva energiju za neposrednu potrošnju i bjelančevine koje se ključne za pravilan razvoj mišićnog tkiva.

    Kada je riječ o kruhu, tjestenini i riži, bolje je konzumirati ih za ručak. Navečer, kada je probavni proces usporeniji, bolje je jesti meso, ribu, jaja i sireve jer se lakše probavljaju. U svakom slučaju, treba jesti raznovrsne, dobro uravnotežene obroke kako bi tijelo ostalo u formi.

    Istezanje ? Uvijek !

    Istezanje mišića (stretching) treba izvoditi :

    1. Kod zagrijavanja
    2. Tijekom vježbanja, da se postigne dobra elastičnost mišića
    3. Na kraju tjelovježbe, radi opuštanja.

    Stretching je važan da se postigne dobra mišićna pokretljivost. Primjerice, normalno je da se tijekom rada s utezima mišićno tkivo zgrči, a zahvaljujući stretchingu mišić ostaje istegnut i dobro opskrbljen kisikom. Time se sprječavaju ozljede.

    Greške pri vježbanju s utezima


    Pogreške koje se najčešće rade u dvorani s utezima odnose se na tzv. ponavljanja. Vježbu s određenim utegom obično se preporučuje izvesti u tri niza od 10 do 15 ponavljanja. Između dva niza treba se par minuta odmoriti da se mišići opskrbe kisikom, opuste i rastegnu nakon napora.

    Kod svakodnevnog vježbanja s utezima :

    Pazite da svaki put ne upošljavate iste skupine mišića. Preporučljivo je da prođu 24 sata između dva intenzivna vježbanja iste skupine mišića, da se poštede zglobovi koji su tijekom vježbe podvrgnuti velikom naporu.

    Izmjenjujte intenzivne s aerobičnim vježbama (plivanje, aerobik, trčanje, hodanje) koje će dobro činiti srcu i olakšati vam vježbanje u teretani, a usto će potaknuti potrošnju kalorija.

    Pazite na težinu utega. Težina uvijek mora biti usklađena s tjelesnom spremom osobe koja vježba. Trebate "osjetiti" mišić koji radi (u protivnom uzmite malo teži uteg, inače nije vježba korisna), ali ne smijete preintenzivno vježbati jer riskirate puknuće mišića. Nakon 2-3 mjeseca vježbanja postupno se povećava težina utega, ali uvijek pod strogom kontrolom instruktora.

    DIF_-R.T
    Jer mi znamo što je najbolje ! ! !

  • #2
    Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

    Svi koje zanima pojedine informacije o tijelu,vježbanju,prehrani,suplementima i imaju kakva pitanja vezana uz vježbanje neka se slobodno obrate na forumu !








    DIF_-R.T
    Jer mi znamo što je najbolje ! ! !

    Comment


    • #3
      Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

      Originally posted by DIF
      Preporučljivo je da prođu 24 sata između dva intenzivna vježbanja iste skupine mišića,
      Valjda 48 sati a ne 24...
      pobjednici traže načine a gubitnici razloge

      Comment


      • #4
        Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

        Originally posted by kelly
        Originally posted by DIF
        Preporučljivo je da prođu 24 sata između dva intenzivna vježbanja iste skupine mišića,
        Valjda 48 sati a ne 24...
        da 48 treba ič...
        IZ ZNOJAVE RUKE ČELIK PROGOVORI!

        Comment


        • #5
          Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

          Originally posted by kelly
          Originally posted by DIF
          Preporučljivo je da prođu 24 sata između dva intenzivna vježbanja iste skupine mišića,
          Valjda 48 sati a ne 24...
          Bilo bih najbolje kada bi se mirovalo(s tom mišićnom skupinom)48 sati
          ali je isto tako i u redu 24 sata jer se mišić za to vrijeme pa većinom oporavi uz naravno malo proteina i vitamin B isto tako dok se vježba bilo bih poželjno recimo u bočicu za vodu ili ćašu odakle već pijemo vodu ubacit recimo šumeću tabletu vitamin C.
          Ili kupit u ljekarni sam vitamin c.
          Nije loše ni konzumirat nakon vježbe dekstrozu.!

          Dekstroza je prosti šećer (monosaharid) poznat još pod nazivom glukoza. Ovo je osnovni izvor energije za ćelije i čitav organizam. dobija se iz kukuruza i predstavlja jeftin izvor ugljenih hidrata. Oko 20% je manje slatka u odnosu sa šećerom iz šećerne trske. Dekstroza je glavni šećer koji organizam proizvodi iz hrane, transportuje se krvotokom do svake ćelije, a time one, uz pomoć insulina dobivaju energiju neophodnu za život.Za sportaše je najznačjniji efekt koji ima na mišićnu masu u kombinaciji sa esencijalnim amino kiselinama.
          Jer mi znamo što je najbolje ! ! !

          Comment


          • #6
            Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

            upravo govoriš da je dobro svaki dan trenirat istu grupu. bravo.

            Comment


            • #7
              Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

              Originally posted by Marijan
              upravo govoriš da je dobro svaki dan trenirat istu grupu. bravo.
              gosp. Marijan rekao sam da je za odmor dovoljno 24 sata.,isto tako nisam napomenuo da se svaki dan vježda ista mišićna grupa jer oni koji to rade je pogrešno!
              Jer mi znamo što je najbolje ! ! !

              Comment


              • #8
                Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                to je drugo

                Comment


                • #9
                  Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                  De može li mi tko sastaviti trening.?
                  Stalno se oko toga mućim.!
                  Znam i ja što je dobro ali opet svaki savjet dobro dođe!


                  Hvala
                  Kamen je ubojit ukolliko se pravilno iskoristihttp://www.knjigaizuzetnih.com/slike/munja.jpg

                  Comment


                  • #10
                    Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                    Originally posted by DIF
                    Originally posted by kelly
                    Originally posted by DIF
                    Preporučljivo je da prođu 24 sata između dva intenzivna vježbanja iste skupine mišića,
                    Valjda 48 sati a ne 24...
                    Bilo bih najbolje kada bi se mirovalo(s tom mišićnom skupinom)48 sati
                    ali je isto tako i u redu 24 sata jer se mišić za to vrijeme pa većinom oporavi uz naravno malo proteina i vitamin B isto tako dok se vježba bilo bih poželjno recimo u bočicu za vodu ili ćašu odakle već pijemo vodu ubacit recimo šumeću tabletu vitamin C.
                    Ili kupit u ljekarni sam vitamin c.
                    Nije loše ni konzumirat nakon vježbe dekstrozu.!

                    Dekstroza je prosti šećer (monosaharid) poznat još pod nazivom glukoza. Ovo je osnovni izvor energije za ćelije i čitav organizam. dobija se iz kukuruza i predstavlja jeftin izvor ugljenih hidrata. Oko 20% je manje slatka u odnosu sa šećerom iz šećerne trske. Dekstroza je glavni šećer koji organizam proizvodi iz hrane, transportuje se krvotokom do svake ćelije, a time one, uz pomoć insulina dobivaju energiju neophodnu za život.Za sportaše je najznačjniji efekt koji ima na mišićnu masu u kombinaciji sa esencijalnim amino kiselinama.
                    Gospodine DIF, ovdje ste upali sa nekim informacijama o kojima smo mi davno pisali i raspravili.
                    http://www.myspace.com/daliborzulejhic

                    I know it's hard to keep an open heart
                    When even friends seem out to harm you
                    But if you could heal a broken heart
                    Wouldn't time be out to charm you

                    November Rain, Guns and Roses

                    Comment


                    • #11
                      Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                      Koje zagrijavanje koristiti za trčanje,i koliko???i kako piti vodu u tih 45 min trčanja???

                      Comment


                      • #12
                        Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                        Preskočiti zagrijavanje

                        Nikada ne smijete započeti vježbe bez pravilnog zagrijavanja. Mišić je hladan i da bi pravilno reagirao mora se pripremiti i postupno povećavati intenzitet napora. Pripremljeni mišić je elastičan i lako će podnijeti napor. Naprotiv, nepripremljen mišić može se ozlijediti, a upravo su istegnuća i napuknuća mišića česta u dvoranama za fitness.


                        Istezanje ? Uvijek !

                        Istezanje mišića (stretching) treba izvoditi :

                        1. Kod zagrijavanja
                        2. Tijekom vježbanja, da se postigne dobra elastičnost mišića
                        3. Na kraju tjelovježbe, radi opuštanja.

                        Stretching je važan da se postigne dobra mišićna pokretljivost. Primjerice, normalno je da se tijekom rada s utezima mišićno tkivo zgrči, a zahvaljujući stretchingu mišić ostaje istegnut i dobro opskrbljen kisikom. Time se sprječavaju ozljede.

                        DIF_-R.T[/quote]


                        prije ces se ozlijediti ako se istezes prije treninga,a takoder ces imati manje snage...neznam kako ti,ali ja na pocetku treninga odvozim 15 min bicikl i mislim da je to dosta da bi se misici zagrijali...
                        http://svegapomalo.com

                        Comment


                        • #13
                          Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                          Originally posted by dombo123
                          prije ces se ozlijediti ako se istezes prije treninga,a takoder ces imati manje snage...neznam kako ti,ali ja na pocetku treninga odvozim 15 min bicikl i mislim da je to dosta da bi se misici zagrijali...
                          koji? rameni možda? :P

                          bicikl 5-10 minuta je dovoljno za zagrijavanje općenito tijela...
                          a onda tek jedno 5-6 minuta zagrijavanje mišićnih skupina koje se treniraju, brzim pokretima jelte. Ovaj članak je malo faličan, istezanje nikako prije i usred vježbanja.

                          Comment


                          • #14
                            Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                            Originally posted by Marijan
                            Originally posted by dombo123
                            prije ces se ozlijediti ako se istezes prije treninga,a takoder ces imati manje snage...neznam kako ti,ali ja na pocetku treninga odvozim 15 min bicikl i mislim da je to dosta da bi se misici zagrijali...
                            koji? rameni možda? :P

                            bicikl 5-10 minuta je dovoljno za zagrijavanje općenito tijela...
                            a onda tek jedno 5-6 minuta zagrijavanje mišićnih skupina koje se treniraju, brzim pokretima jelte. Ovaj članak je malo faličan, istezanje nikako prije i usred vježbanja.

                            opcenito sve misice...idealno bi bilo kada bi bilo moguce malo plivati...ali ovako je i bicikl dovoljan
                            http://svegapomalo.com

                            Comment


                            • #15
                              Re: TRENING -Za one koji su izgubljeni i ne znaju što i kako...!

                              Ja se zagrijavam sa vijačom, bolja je od bicikla.

                              pobjednici traže načine a gubitnici razloge

                              Comment

                              Working...
                              X