Announcement

Collapse
No announcement yet.

Muška menopauza - niska razina testosterona kriva je za...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Muška menopauza - niska razina testosterona kriva je za...

    Muška menopauza - niska razina testosterona kriva je za nizak libido, umor i debljanje

    Premda su najčešće povezane sa ženskim zdravljem, hormonske promjene uvjetovane starenjem koje često nazivamo menopauzom mogu se javiti i kod muškaraca, uzrokujući simptome umora, promjene raspoloženja, smanjenu želju za seksom, gubitak kose, nedostatak koncentracije i debljanje.

    Stručnjaci procjenjuju da je preko 5 milijuna muškaraca pogođeno, iako bi broj mogao biti znatno veći jer se simptomi često zanemaruju. U medicinskom okruženju poznat kao muški hipogonadizam, javlja se kada testisi ne proizvode dovoljno testosterona, hormona koji igra ključnu ulogu u rastu i razvoju muškarca. Prilikom opadanja razine hormona, muškarci mogu doživjeti značajne psihičke i fizičke promjene. "Ovo je vrlo rasprostranjen poremećaj", rekao je dr. med. Robert Brannigan, urolog s Northwestern Memorial Hospital. "Nažalost, procjenjujemo da je 95% slučajeva nedijagnosticirano i stoga se ne liječi. Ignoriraju li se, simptomi ozbiljno mogu narušiti kvalitetu života pojedinca."

    "Moje tijelo signaliziralo mi je da nešto nije u redu. Uvijek sam bio umoran, bez obzira na to koliko sam spavao, uvijek sam htio još malo prileći", rekao je Michael Andruzzi, četrdesetogodišnjak s dijagnosticiranim muškim hipogonadizmom i pacijent na Northwestern Memorial. Brannigan objašnjava da su hormonalna odstupanja uvriježen sastavni dio starenja. "U žena, ovulacija ulazi u svoj terminalni stadij, a proizvodnja hormona opada relativno brzo, dok muškarci prolaze hormonalne smjene sporije, razine testosterona padaju oko 1% svake godine, počevši s muškarcima u kasnim tridesetima", dodaje Brannigan, koji je usto i docent urologije na Northwestern University Feinberg School of Medicine.

    Brannigan nadalje objašnjava da do sedamdesete godine života, smanjenje razine testosterona u muškaraca može iznositi 50% i više u odnosu na početnu razinu, ali primjećuje i da ostarjeli muškarci nisu jedini u opasnosti. Niz genetskih uzroka može utjecati na muškarca, od samoga rođenja i najčešće se dijagnosticira kao problem u napredovanju kroz pubertet tijekom tinejdžerskih godina. Metode liječenja muškog hipogonadizma uključuju terapiju zamjene hormona (TZH) preko apsorbirajućih kuglica implantata, topikalnih gelova, flastera i injekcija. S pomoću TZH-a, liječnici mogu ponovno uspostaviti seksualne funkcije i mišićnu snagu. Osim toga, muškarci su često izloženi povećanju energije i poboljšanju ukupnog osjećaja dobrobiti. "Kada sam započeo liječenje, počeo sam se osjećati bolje", rekao je Andruzzi. "Moja razina energije povratila se, vratila mi se snaga i osjećao sam da se mogu koncentrirati puno bolje."

    "Primjećujemo da je puno više muškaraca pogođeno muškim hipogonadizmom, no što je to bio slučaj prije deset godina", rekao je Brannigan. "Međutim, mnogi ljudi i dalje pate potiho, zbog nedostatka svijesti oko poremećaja. Muški hipogonadizam može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca, stoga je važno da muškarci obraćaju pozornost na svoje tijelo i otvoreno razgovaraju o simptomima sa svojim liječnikom kako bi se pravilno ustanovio uzrok i odredilo odgovarajuću terapiju." Premda se istraživanje o ustanovljenju točne povezanosti nastavlja i dalje, liječnici upozoravaju da je muški hipogonadizam povezan s kroničnim medicinskim stanjima kao što su visok kolesterol, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Također je blisko povezan s neplodnošću. "Ovaj poremećaj nešto je što ne bismo trebali zanemariti", zaključio je Brannigan, koji radi na educiranju pacijenata i liječnika o simptomima i dostupnim metodama liječenja kako bi se osigurala terapija potrebitima.

    znanost.com

    Izvor: Northwestern Memorial Hospital
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Muška menopauza - niska razina testosterona kriva je za...

    Dobar članak.

    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

    Comment

    Working...
    X