Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

    Odluku o sjetvi GMO-a će donijeti Europska komisija, a Hrvatska će tu odluku, bez obzira na proglašene GMO slobodne županije, morati prihvatiti«, smatra genetičar prof. dr. Marijan Jošt

    U Hrvatskoj se čak 80 posto građana izjasnilo protiv GMO-a. U svim propagandnim aktivnostima za ulazak Hrvatske u EU problematika genetički preinačenih usjeva i od njih dobivene hrane, uopće se ne spominje. Zanimljivo će biti vidjeti kako hrvatska Vlada misli da će građani prihvatiti mogućnost da Europska komisija naredi sjetvu takva sjemena jednom kada uđemo u EU, s obzirom na to kolik je otpor GMO-u.

    Odluku o sjetvi GMO-a će donijeti Europska komisija, a Hrvatska će tu odluku, bez obzira na proglašene GMO slobodne županije, morati prihvatiti, smatra genetičar prof. dr. Marijan Jošt. On ne misli da će nam ulazak u EU donijeti blagodat. Štoviše, kaže, Hrvati su dobri sluge, ali loši gospodari, borimo se za slobodu i nezavisnost, a opet čim možemo odletimo nekom pod kapu: Zar nismo u stanju donijeti vlastita pravila, nego nam EU mora diktirati kao nekom balavcu?

    Prof. Jošt smatra da je problem u tome što Europska komisija nije imenovana nego postavljena, a time je pod velikim utjecajem multinacionalnih korporacija. Cijela priča o GMO-u vrti se samo oko multinacionalnih korporacija, prije svega Monstantoea, koji je najveći i najokrutniji igrač. No kako bi Monstanto i njemu slične kompanije s GMO ušle u neku zemlju najprije moraju steći utjecaj posredovanjem političara ili znanstvenika te zemlje. Intenzitet lobiranja koje provodi Monstanto pri SAD-ovoj vladi nevjerojatan je pa nije ni čudno kada vlada SAD-a poduzima sve moguće korake da nepokorne zemlje prisili na uvoz i sjetvu genetički modificiranih usjeva, tumači prof. Jošt.

    Kaže da su zahvaljujući WikiLeaksu procurile mnoge informacije pa je tako u javnost izašla i ona u kojoj američki ambasador u Parizu Craig Stapleton savjetuje Washingtonu da protiv svake članice EU-a koja se protivi uvođenju GMO-a, počne trgovački rat, što dovoljno govori o značenju koje Monsanto ima američkoj vladi.

    WikiLeaks otkriva i stavove američke ambasade o Hrvatskoj i GMO-u. Tako kažu da Hrvati poštuju znanost, a da je znanost sklona GMO-u. Međutim oni tu priznaju samo onu znanost koja je za GMO, znanstvenike koji su protiv jednostavno ne priznaju, kaže prof. Jošt. Amerika je upoznata sa stavom hrvatskih građana koji se protive sadnji GM-usjeva i navode da u narodu vlada strah da će takvi usjevi biti zasijani bez njihova znanja. No jednako tako navode i da se s približavanjem Hrvatske EU-u usklađuju zakoni s europskim normama i postoje nade da će se srušiti ideja o Hrvatskoj slobodnoj od GMO-a, pošto će Hrvatska sigurno slijediti EU kada je u pitanju biološka sigurnost ili GMO.

    Zakon o hrani, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti potrošača zapravo su regulativni okviri za uvođenje preinačenih usjeva i hrane, jer ovako, bez te regulative, u Hrvatskoj je de facto na snazi zabrana sjetve takvog sjemena. Protivnici GMO-a u Hrvatskoj ohrabreni su postignutim uspjesima susjedne Austrije, Slovenije i donekle Italije u suprotstavljanju stavu Europske komisije.

    Amerikanci prihvaćaju kao znanstvenu istinu i znanstvenike samo one koji nemaju kritički odnos prema GMO-u dok o onima koji se protive uvođenju takvih usjeva i hrane kao i o GMO slobodnih županijama nema ni riječi.

    Europa se velikim dijelom bori protiv GMO-a, ali Europska komisija pravi probleme, kaže prof. Jošt.

    Zanimljivo je da je EU-ova vodeća znanstvena savjetnica, molekularna biologinja Anne Glover stala u obranu genetski modificiranih organizama izjavom da se rasprava o toj temi u Europi vodi emocijama, a ne znanstvenim dokazima.

    Zabrinuta sam zbog toga zato što ne vidim niti jedan dokaz koji potvrđuje rizike vezane uz GMO, rekla je Glover. Ona čak ističe da se u Sjevernoj Americi već 15 godina uzgaja i jede genetski modificirana hrana te da ne vidi kakav je negativan učinak tada to imalo. Kaže da nikada ne bi ljudima rekla da nema rizika u hranjenju genetički modificiranom hranom, ali da jednako tako postoji rizik bilo što da jedete. Postoje rizici povezani s konvencionalnom prehranom, organskom hranom i bilo kojim drugim oblikom poljoprivrede. Glover je izjavila i da će se kao znanstvena savjetnica za politike Europske komisije zauzimati za to da se ukinu određene zabrane povezane s GMO-om, jer bi, prema njezinu mišljenju, Europa zbog zabrana GM-a mogla postati i nekonkurentnom.

    Moramo ozbiljno razmišljati o genetski modificiranom sjemenu kao dijelu borbe protiv klimatskih promjena i potrebe da se nahrane svi ljudi u svijetu, rekla je Glover.

    Ipak 15 godina kontinuirane sadnje GM-usjeva pokazalo je da GMO neće nahraniti svijet, niti će donijeti kvalitetnije usjeve. Baš naprotiv.

    Bogati imaju previše, a siromašni ništa. A i Hrvatska se počela ponašati bahato kako se cijeli svijet ponaša. Nije problem da nema hrane u svijetu dovoljno nego jedni imaju previše, a drugi premalo. Amerikanci imaju problema s pretilošću, a Afrikanci umiru od gladi, tumači prof. Jošt.

    Dodaje da je komercijalna proizvodnja genetički preinačenih proizvoda je počela 1996., a svoj prvi tekst o GMO-u koji je bio znanstveni pregled objavio je 1998. godine. Otada je zaratio s nekim našim akademicima poput Kučana i Jelaske.

    Akademkinja Jelaska je htjela uvesti i neke GM-bakterije za razminiranje za što su mi američki znanstvenici rekli nemojte to ni u ludilu činiti. Kada je uvidjela da ništa ne može učiniti, prestala je sazivati sjednice Povjerenstva za GMO, kaže prof. Jošt koji se kao član tog Povjerenstva opirao ideji znanstvenika koji su lobirali za GMO.

    GM osvaja i divljinu

    Kako bi pružili otpor, Argentinci su se ujedinil u pokret Stop prskanju kojim zahtijevaju od nacionalne vlade zabranu prskanja iz zrakoplova i ograničavanje prskanje polja s tla. S druge strane zbog odbijanja Europljana i Japanaca da konzumiraju hranu od GM-soje, te meso, mlijeko i jaja od životinja hranjenih GM-sojom, počelo se razvijati tržište konvencionalnih sorti soje. Tako su na američkim sveučilištima stvorene su nove, rodnije sorte konvencionalne soje, koje farmerima osiguravaju veću dobit.

    Iako su zagovornici GMO-a tvrdili da je strah od kontaminacije genetskim materijalom smiješan, GM počinje osvajati ne samo susjedna polja nego i divljinu. Najalarmantnija je činjenica da neke biljke u divljini imaju mješavinu modificiranih gena, što znači da se samostalno reproduciraju. Jednom kada se GM-kulture rašire, ne mogu se tako lako iskorijeniti i ne postoji nikakav način sprečavanja kontaminacije genetskim materijalom putem širenja peluda, rasipanja sjemena ili zbog ljudske pogreške, kaže prof. Jošt.

    Pitamo ga, misli li da su znanstvenici koji zagovaraju GMO doista uvjereni u njegovu korist ili od lobiranja za to imaju neke druge koristi, prof. Jošt kaže da su neki znanstvenici toliko zaljubljeni u posao koji rade da podupiru GMO jer vide samo usku sliku. Na primjer mikrobiolozi koji vjeruju da je u GMO-u izlaz zaboravljaju da nisu agronomi i, iako mogu znati kakav je tehnički postupak prijenosa gena, ne znaju koja je posljedica tog prijenosa vani i što se dalje događa.

    Mali prepotentan čovjek si zamišlja da može bez posljedica promijeniti prirodu, ali kad promijeni jednu stvar nepovratno pokrene cijeli ciklus promjena koje ruše sve, kaže prof. Jošt. Objašnjava da se genetički inženjering svodi na prijenos gena iz različitih vrsta. Postoji barijera koja sprečava taj prijenos gena. Što je vrsta udaljenija, prijenos je teži, što je bliža, lakši je. Križanje konja i magarice dat će mazgu, a kobile i magarca mulu ali obje te životinje bit će neplodne. Priroda je u jednom trenu nešto dopustila, ali je samo korak dalje onemogućila.

    Prof. Jošt se osvrnuo na iskustvo Argentine s GM-usjevima, objašnjavajući kako se Argentina pretvorila u velik znanstveni laboratoriji. U toj je južnoameričkoj zemlji već petnaest godina dopuštena sjetva GM RoundupReady (RR) soje. Argentinska vlada u želji da izvuče zemlju iz duboke ekonomske recesije, 1990. restrukturira svoju privredu na genetički modificiranoj soji, namijenjenoj izvozu. Jedini znanstveni oslonac u prilog takvoj odluci bili su »znanstveni« podaci vlasnika GM-soje, korporacije Monsanto.

    Argentina se zahvaljujući GM-usjevima privremeno izvukla iz financijske krize, ali je navukla mnogo novog zla. GM-sorte su od početka bile pet posto manje rodne. Uz to su se pojavile neke nove biljne bolesti, točnije njih 40, koje nisu postojale prije a intenzitet se postojećih bolesti pojačao tako da se znalo dogoditi da nekih godina 40 posto usjeva propadne, tumači prof. Jošt.

    Danas je u Argentini više od 56 posto ili 18,65 milijuna hektara oranica zasijano RR-sojom, tolerantnom na Monsantov totalni herbicid roundup.

    Između 1997. i 2008. izvoz soje iz Argentine povećao se s 3,2 na 16,3 bilijuna američkih dolara. Zahvaljujući velikim poljoprivrednim poduzetnicima i transnacionalnim korporacijama, taj je proizvodni model prihvaćen kao velik ekonomski uspjeh. Istodobno je 200 tisuća malih poljoprivrednika iseljeno sa svoje zemlje. EU uvozi oko 38 milijuna tona RR-soje bez uvoznih carina na godinu. Zbog otpora Europljana prema RR-soji, ta jeftina soja završava kao stočna hrana na velikim industrijskim farmama, a rezultat je niska cijena mesa, jaja i mlijeka, kojoj EU-ov mali farmer ne može konkurirati.

    Svoj uspjeh na tržištu Monsanto može zahvaliti lobiranju u američkom kongresu. Cilj je te potpore bio pomoći Monsantu da, putem patentom zaštićena, skupog GM-sjemena i skupa herbicida, monopolizira svjetsku opskrbu hranom, tvrdi prof. Jošt.

    Izvor: razotkrivanje.net, vjesnik.hr
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

    Kod nas se sije gmo kukuruz samo to ljudi neznaju,kukuruz koji mi sijemo sa oznakama bc je zaštičen ok kukuruznog moljca koji je bio ogroman problem,da pojasnim o kakvom se gmo radi,kukuruz ima prirodnu obranu od toga nametnika ali sada su je samo pospješili ili uvečali kako god,tako da svi oni koji misle da su uzeli gene od tako nekog leptira ili nečega nisu ali eto informacije radi da znate.
    A navode prof jošta nebi komentirao jer eto čovjek nije iz struke ali ima u nekim dijelovima pravo!

    Comment


    • #3
      Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

      postoji teorija da nas 'vrhovni' kapitalisti zele kontrolirat pomocu gmo-a,a u to ide prilog da neke od najjacih bankarskih obitelji imaju u vlasništvu gmo sjemenare...zbrojite 2 i 2
      ponekad se pitam:'jesam li pretjerao'? tek onda se sjetim da me uopce nije briga...

      Comment


      • #4
        Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

        To su teorije židovi masoni ovo ono,nebi ulazio u to...

        Comment


        • #5
          Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

          Originally posted by T.A.T.A. View Post
          To su teorije židovi masoni ovo ono,nebi ulazio u to...
          Sve su to teorije. Ali Monstanto nije teorija već činjenica. Pročitajte si knjigu Sjeme obmane (PDF link) ili ovdje kupite http://www.profil.hr/knjiga/sjeme-obmane/2072/
          The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

          Comment


          • #6
            Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

            Originally posted by T.A.T.A. View Post
            Kod nas se sije gmo kukuruz samo to ljudi neznaju,kukuruz koji mi sijemo sa oznakama bc je zaštičen ok kukuruznog moljca koji je bio ogroman problem,da pojasnim o kakvom se gmo radi,kukuruz ima prirodnu obranu od toga nametnika ali sada su je samo pospješili ili uvečali kako god,tako da svi oni koji misle da su uzeli gene od tako nekog leptira ili nečega nisu ali eto informacije radi da znate.
            A navode prof jošta nebi komentirao jer eto čovjek nije iz struke ali ima u nekim dijelovima pravo!
            Kako su to pospješili ili uvečali? Znači ne znaš, ali je ok? Pa prčkanje po genima i kormosomima je totalno neistraženo područje ako se geldaju dugoročne posljedice. Nije totalno neistraženo, neki znanstvenici (aktivisti) su dokazali da nije zdravo za ljude i životinje, ali nisu ni ta istraživanja dovoljna da bi se stvarno mogla vidjeti loša strana. No već sada se može zaključiti da nije zdravo jesti GMO hranu. To je najveći problem. Ni jedna korporacija koja proizvodi i prodaje GMO proizvode ne znaju niti ih zanima šta može biti ljudima, životinjama, biljakam cjelom eko sustavu u budućnosti. Njih zanima zarada i moć upravljanja hranom. Nije samo problem GMO po zdravlje, već monopol sjemana i proizvodnje hrane. Jednog dana nećeš smjeti zasijati (u SAD-u su već krenuli tim putem - korporacije tuže poljoprivrednike koji imaju slučajno zasađeno GMO sjeme koje nisu kupili, već je slučajno prešlo sa susjednog zemljišta, vjetar i kiša su krivi ) sa orgasnkim sjemenom već ćeš morati kupiti od nekoga GMO sjeme po cijeni koju veliki kapital regulira (burze hrane).

            Nije reješen problem gladi, što je bila jedna od velikih ZA argumenata. Uglavnom u knjizi Sjeme obmane ima brdo informacija.
            The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

            Comment


            • #7
              Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

              The World According to Monsanto

              The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

              Comment


              • #8
                Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                Originally posted by dizajner View Post
                Sve su to teorije. Ali Monstanto nije teorija već činjenica. Pročitajte si knjigu Sjeme obmane (PDF link) ili ovdje kupite http://www.profil.hr/knjiga/sjeme-obmane/2072/
                Da prvo raščistimo,studiram agronomiju i mogu reći da dosta toga znam!
                Monsanto je najveća korporacija što se tiće gmo,oni su proizveli največe korišteni herbicid glifosat i to je bio boom u poljoprivredi i opčenito u svijetu kemiskih pripravaka jer njegove karakteristike su zapanjujuče a istovremeno jako pogodne za okoliš,dovoljno je reći da bilo ko da popije kemisku supstancu glifosat neće umrijeti ili otrovati se.Dalje što su oni napravili neznam koje godine su objavili da oni više u kemisko istraživanje neče ići i da odustaju od toga,što je na prepaštenje cijeloga svijeta bilo ravno samoubojstvu,ali oni su se okrenili genetskom inžinjeringu,gmo soja je prva došla na tržište,i oni su počeli prodavati gmo soju i svoj glifosat(vama svima poznatiji pod trgovačkim nazivom cidokor,makar se ne zove tako u americi ali nije bitno bitna je aktivna tvar)
                te dvije stvari su došli u pakiranju,da pojasnim glifosat je totalni herbicid znači ubija sve što je zeleno,suju su modificirali da bude otporna na glifosat i problem korova u soji je bio riješen veoma jednostavno.

                Na drugi post,postoje pospiješivači koji određenoj kulturi poboljšavaju određena svojstva,vi mislite da sjeme koje nije gmo nije bilo u nikakvom procesu poboljšivanja gena,sva pšenica kukuruz sve kulture su prošle poboljšivanje gena,sjemenska roba koju poljoprivrednici uzmu je vrh genetske manipulacije među sortama,i smiješno mi je kad kažu gmo je loš a ovo nije a ni sami neznaju kroz kakve stvari je to sjeme prošlo,da se razumijemo i ja sam skeptičan u vezi gmo,čak sam i radio seminarski rad po tome pitanju,kad se gleda okvirno ima puno više boljih stvari,ali zašto je to tako jer nije učinak gmo hrane dovoljno istražen,to je ista stvar sa steroidima,neki kažu da izazivaju sve moguće bolesti neki kažu pravilnom upotrebom su sigurni,tako i gmo,premalo istraživanja je provedeno da bi rekli ovo je loše ovo je dobro.
                Što se tiće prčkanj gena,baš sam imao jednu raspravu o tome među kolegama,ubacivanje gena nekim drugim kako može biti pogubna,ako ćemo uziti primjer određeni ljudi su više ili manje otporni na nekakve bolesti,znači imaju jače gene,e sada isto tako imamo i kod biljaka,recimo ovako jedna biljaka je otporna na jednu vrstu štetnika druga nije,a obadvije mi kao ljudi konzumiramo,ubacivanjem gena prve biljke u drugu ona postaje otporna na toga štetnika i po čemu bi ona bila opasna za naše zdravlje?Opet naglašavam i ja sam skeptičan u vezi gmo ali kada se uđe u materiju ona je zaista duboka i donosi odgovore koje na prvi pogled ne vidimo iz prve!

                Comment


                • #9
                  Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                  Daleko od toga da je glifosat bezopasan za čovjeka, bar prema novim istraživanjima:
                  http://www.greenmedinfo.com/blog/new...nk#comment-139

                  A ima ih još puno sličnih, npr :http://www.naturalnews.com/033772_Monsanto_Roundup.html

                  Nevjerojatno je umijeće zagovornika GMO-a da svoje neistomišljenike etiketiraju kao "teoretičare zavjere" i tomu slično...
                  (Ne mislim T.A.T.A na tebe, već na one koji proizvode, guraju i lobiraju za GMO.)

                  Comment


                  • #10
                    Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                    Sve je to zbog analnog seksa:

                    545845_3587601940487_1586484935_32943002_1672655771_n.jpg
                    Last edited by kelly; 26-04-12, 12:23.
                    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

                    Comment


                    • #11
                      Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                      ja sam sebi nabavio stara semena, gajim dosta hrane sam... bice sve gore, u svakom slucaju, to smo trazili, kad hocemo u EU, itd...
                      “Age is a question of mind over matter. If you don’t
                      mind, it doesn’t matter.”

                      Comment


                      • #12
                        Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                        Originally posted by T.A.T.A. View Post
                        Da prvo raščistimo,studiram agronomiju i mogu reći da dosta toga znam!
                        Ja neću niti mogu biti agronom i znati što ti znaš. Ja kao laik koji je pročitao par knjiga i pogledao par dokumentaraca mogu reći da bilo kakvo mjenajnje po genima nije dobro.

                        Za sad nisam dobio argument niti odgovor zašto je dobar GMO za ljude i eko sustav. Glad u svijetu nismo rješili. Čak neke poljoprivredne vrste još više zahtijevaju prskanje herbicidima i insekticidima (to je već loše za zdravlje). A dugoročna posljedice se uopće ne znaju ni za ljude ni za eko sustav.

                        Originally posted by T.A.T.A. View Post
                        dovoljno je reći da bilo ko da popije kemisku supstancu glifosat neće umrijeti ili otrovati se
                        To ti preporučaš da pijemo ili? Da li mogu popit litru toga i da mi ne bude ama baš ništa?

                        Da li je cidokor ekološki prihvatljiv po standardima ekološke proizvodnje?

                        David King kaže: “Potrebno je više znanstvenih istraživanja uključujući područja alergija, ekologije tla, biološke različitosti poljoprivrednih područja i posljedica toka gena
                        A ja dodajem da su potrebna nezavizna istraživanja, a ne koja su financirane od strane mega korporacija. Inače sva srednjostrujačaka istraživanja se koriste od strane lobista koji zatim guraju zakone koji pašu korporacijama kako bi još više profitirali.

                        Preporučam da pročitaš Sjeme obmane, ako već nisi. Ima ih još mnogo no ova je ajmo reći best seller za tu tematiku.
                        The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

                        Comment


                        • #13
                          Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                          Originally posted by simba1 View Post
                          Daleko od toga da je glifosat bezopasan za čovjeka, bar prema novim istraživanjima:
                          http://www.greenmedinfo.com/blog/new...nk#comment-139

                          A ima ih još puno sličnih, npr :http://www.naturalnews.com/033772_Monsanto_Roundup.html

                          Nevjerojatno je umijeće zagovornika GMO-a da svoje neistomišljenike etiketiraju kao "teoretičare zavjere" i tomu slično...
                          (Ne mislim T.A.T.A na tebe, već na one koji proizvode, guraju i lobiraju za GMO.)
                          Krivo,glifosat kao kemiska supstanca je bezopasan,ali kemiski pripravak nije,želim reći u cidokoru ima određen postotak aktivne tvari(glifosata)koji vas neće ubiti nego će vas ubiti razni aditivi,okvašivči,aktivatori koji se nalaze u pripravku,u litri glifosata 20% je njega a ostatak nešto drugo!

                          Comment


                          • #14
                            Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                            Originally posted by dizajner View Post
                            Ja neću niti mogu biti agronom i znati što ti znaš. Ja kao laik koji je pročitao par knjiga i pogledao par dokumentaraca mogu reći da bilo kakvo mjenajnje po genima nije dobro.

                            Za sad nisam dobio argument niti odgovor zašto je dobar GMO za ljude i eko sustav. Glad u svijetu nismo rješili. Čak neke poljoprivredne vrste još više zahtijevaju prskanje herbicidima i insekticidima (to je već loše za zdravlje). A dugoročna posljedice se uopće ne znaju ni za ljude ni za eko sustav.
                            Nema dovoljno istraživanja o gmo da mi mogli nešto reći,hrane ima dovoljno i previše za prehraniti planet samo zbog nečega drugoga je određeni postotak gladan,Potrebno je više jer se nije dobro gospodarilo sa herbicidima i insekticidima i razvila se rezistentnost,to smo krivi sami,jer neki poljoprivrednik misli ma ulit ću još malo nek to bolje djeluje,takav način razmišljanja nije dobar.

                            To ti preporučaš da pijemo ili? Da li mogu popit litru toga i da mi ne bude ama baš ništa?
                            Ne nepreporučujem,ali odgovorno tvrdim da glifosat ne ubija,ubijaju neke druge stvari koje sam naveo ranije u postu,čisti glifosat i nemožeš nabaviti niti kupiti a niti sam napraviti
                            Da li je cidokor ekološki prihvatljiv po standardima ekološke proizvodnje?
                            Po standardima ekološke proizvodnje niti jedno kemisko srestvo koje spada u III skupinu otrova nije prihvatljivo,ima ih par ali nebitno.Ekološka poljoprivreda nije održiva i moguča na velike razmjere i površine,to nismo mi krivi nego takva je jednostavno majka priroda,treba nači balans između toga dvoje,to se zove integrirana zaštita bilja

                            A ja dodajem da su potrebna nezavizna istraživanja, a ne koja su financirane od strane mega korporacija. Inače sva srednjostrujačaka istraživanja se koriste od strane lobista koji zatim guraju zakone koji pašu korporacijama kako bi još više profitirali.
                            Predugo treba takvo istraživanje trajati da bi se dobilli konkretni podaci,a i oni će opet biti šturi,a i sumljam da bi neko pristao na sebi nekakva testiranja,ali definitivno trebamo više odgovora za gmo.
                            Preporučam da pročitaš Sjeme obmane, ako već nisi. Ima ih još mnogo no ova je ajmo reći best seller za tu tematiku.
                            ..............

                            Comment


                            • #15
                              Re: Hrvatska će, unatoč protivljenju građana, morati sijati GMO

                              Da sami smo si krivi jer smo pretjerali sa korištenjem razno raznih herbicida i korovi su razvile otpornost. Ali nije rješenje GMO. TO je samo jedan od alibija.

                              Jednom davn osam gledoa dokumentarac na HRT-u gdje su neki franscuski vrtlari il šta već, narpvili vrt koji uopće nije trebao nikakve vrste zaštite pogubne za zdravlje ljudi, već su koristili prirodne (duge bilje, ili kukce). Bilo je fantastično kako se neki "štetni" kukci rješavaju u sa drugim, ili korov sa nekimd drugim biljakama. Uglavnom u to se nije investiralo milione dolara ili eura za dalnje istraživanje i poboljšavanje, jer ne bi dovelo do patenata i zaradae naravno.


                              Predugo treba takvo istraživanje trajati da bi se dobilli konkretni podaci,a i oni će opet biti šturi,a i sumljam da bi neko pristao na sebi nekakva testiranja,ali definitivno trebamo više odgovora za gmo.
                              Pa upravo trebaju duža istraživanja. Tu se radi o stvarno velikom utjecaju na okoliš, što dodatno utječe i na nas. No ovdje ulazimo onda u problematiku mučenja životinja (offtopic).

                              Nisam spomenuo sterilnost povezanu sa GMO hranom. Danas se već zna toliko loših nuspojava na drugim ili trećim generacijama testiranih životinja da je smiješno govoriti kako postoji dobra strana. Mediji se slabo bave s time kao i sa ostalim bitnim problemima za ljude. Ako mediji i srednjostrujačka znanstvena elita ne pridaju važnost onda je valjda sve ok. Te pridodamo lobiranje od korporacija onda ćemo imati što nismo htjeli, ali bit će prekasno.
                              The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

                              Comment

                              Working...
                              X