Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zviždač Edward Snowden otkrio tajne dokumente - program PRISM nadzire svaki korak na internetu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zviždač Edward Snowden otkrio tajne dokumente - program PRISM nadzire svaki korak na internetu

    Iako više Big brother nije "teorija zavjere" nego činjenica i zaista zavjera, ipak sam tu stavio temu.


    Zviždač Edward Snowden otkrio tajne dokumente - SAD zajedno s korporacijama putem programa PRISM nadzire svaki korak na internetu: "teorije zavjere" postaju činjenice

    Jedno od najznačajnijih "curenja informacija" dogodilo se prošlog tjedna kada je bivši zaposlenik CIA-e, Edward Joseph Snowden, dostavio senzacionalne dokumente britanskom listu The Guardian i američkom The Washington Post. Zahvaljujući Snowdenu brojne "teorije zavjere" od sada to više nisu, već postaju neoborive činjenice.

    Živimo u doba kada se znatan dio komunikacija odvija putem interneta, ili da budemo još precizniji - znatan dio komunikacija se odvija putem servisa američkih korporacija. Facebook, Google-ov Gmail, Youtube, Twitter, Skype samo su neki od servisi kojima danas komuniciraju milijuni, zapravo već i milijarde. Imajući u vidu kako su sve ovo proizvodi američkih multinacionalnih korporacija, samo naivni bi mogli povjerovati da američka vlada nije duboko upletena u praćenje i špijuniranje podataka. No, stiglo je vrijeme kada će i naivni morati progledati.

    Edward SnowdenPodaci su počeli "curiti" prošlog tjedna u britanskom listu The Guardian. Nagađanja oko toga tko stoji iza curenja nisu dugo trajala. Edward Joseph Snowden (29) jučer je javno istupio te priznao kako je on podatke o masovnom nadzoru interneta pustio u javnost. No, da bi izbjegao sudbinu Bradleya Manninga, Snowden se prvo "sklonio na sigurno", točnije u Hong Kong otkuda se obratio javnosti.

    Sustav masovnog nadzora kojeg je otkrio javnosti nazvao je "arhitekturom opresije s beskonačnim primjenama". "Njihov cilj je da svaka konverzacija i svaka forma ponašanja u svijetu bude njima dostupna", rekao je.

    ...

    Cjeli članak pročitajte ovdje, malo je poduži ali isplati se pročitati:

    http://www.advance.hr/vijesti/zvizda...aju-cinjenice/
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing
Working...
X