Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vježbe s utezima

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vježbe s utezima

    Vježbati, baviti se športom, za svaku je pohvalu. Početnike obično hrabre, a napredne priznaju (No, vidiš, još uvijek radi, nije prekinuo!), dive im se, štoviše, čak im zavide. Ovo posebno vrijedi za šport s utezima, naime, u tom se slučaju napredak vidi na samome športašu. Jer to je najvažnija karakteristika razvoja. Na takvu razinu neće svi dospjeti, samo oni koji će s pomoću znanja, volje i ustrajnosti položiti ispit s odličnim.

    Napredna razina ne ovisi o tome tko koliko mjeseci ili godina provede u svijetu vježbanja s utezima. Ima onih koji već dugi niz godina vježbaju, ali vegetiraju u teretani na razini početnika ili srednjih početnika. Oni vjerojatno i ne žele toliko, ili nisu previše ambiciozni na polju razvijanja mišića i snage. Njima je to dovoljno. Izabrali su ovaj šport kao vid rekreacije, i to je bolje nego sjediti za pultom u nekom kafiću. Ali oni koji su sposobni razbiti barikade tapkanja u mjestu, mogu postići vanjštinu vrijednu poštovanja, i sigurno ih nitko neće brkati s nekim nogometašima što je, uzimajući u obzir domaće prilike, dosta neugodno.

    Planiraj dugoročno. Moraš prihvatiti da bez steroida moraš sebi dati više vremena za značajniji razvitak. Možda ćeš morati unaprijed pripremiti čak i jednogodišnji program s makrociklusima i mikrociklusima. Ne moraš biti natjecatelj da bi svoje treninge obavljao prema jednome ozbiljnom planu vježbanja. Ako smo svoj razvitak dosad svjesno pratili i znamo kako smo svoje rezultate postigli, onda ćemo moći isplanirati i kako ići dalje. Odredimo svoje ciljeve, izaberimo svoje metode. Godišnji program mora sadržavati cikluse za pripremu, za dovođenje u formu, za odmor, eventualno i fazu radi održavanja forme. Uzimajući u obzir osobne ciljeve, moramo odrediti vremensko trajanje spomenutih ciklusa i njihovo precizno ostvarenje.

    Kod bodibildera pripremna se faza sastoji od povećanja mase, dovođenja u formu i definiranja mišića. Kompletan odmor može biti 1–2 tjedna ljetovanja, a održavanje forme ono razdoblje kada naše druge obveze ne dopuštaju da se u potpunosti predamo ovom športu. Ovakav program periodizacije možemo godišnje napraviti 1–2 puta.

    Napredni su oni čiji se snovi, koje su snivali još kao početnici, ostvare. To mogu zahvaliti odlučnoj i samouvjerenoj volji, marljivosti, dosljednosti. Doista je zavidno biti napredan športaš. Ipak je to razina, kako god na to gledali, koja se sastoji od vrlo mnogo teškoća. Kao napredni športaši moramo se naviknuti, bez obzira na elan i upornost, da će se naš razvitak usporiti, da će se češće javiti tzv. plato faze koji je teško prevladati. Zato treba imati još više strpljenja i dosljednosti. Iskušenje je najveće kada treba posegnuti za nečim što je zabranjeno da nas prebaci preko te mrtve točke. Najteže je oduprijeti se tome. I ostati čist kada nas prešišaju one kolege koji su manje talentirani, koji nisu toliko vrijedni i nemaju toliku snagu volje kao mi. I kada nas ne tješi spoznaja da će oni kad-tad "pasti". Ja bih osobno svakoga naprednog športaša poticao da "ne skrene", da ne podlegne i ne riskira ako nije nužno. Sasvim je sigurno da postoji još mnogo načina vježbanja, tehnike, a koje još nisu iskušali. Siguran sam da će s pomoću njih doći do rezultata. Uzimanjem nutrijenata danas je već moguće povećati učinkovitost bez nuspojava, zato se treba ozbiljno pozabaviti spoznajama i uvijek pravilno odabirati razne proizvode. Treba se na odgovarajući način informirati i ostati motiviran. A što je najvažnije, uvijek se uspoređuj sam sa sobom, s prijašnjim izgledom! Tako ćeš doista moći mjeriti razvoj.

    Kako god se mijenjao naš život, nemojmo nikada zaboraviti: teretana i utega uvijek će biti i čekat će nas da bismo postali ljepši i da bi naš život postao bolji ovdje na Zemlji!

  • #2
    Re: Vježbe s utezima

    Potpisujem
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100000925577789
    http://www.youtube.com/user/Vladimir...V?feature=mhee

    Comment


    • #3
      Re: Vježbe s utezima

      Hey..
      i am quite agree with your point of view that exercises with some weight are very effective and show quick results but i wanna add one more thing here.. For doing such exercise you should have great motivation because its very tough and hard
      Tacoma Personal Trainer

      Comment

      Working...
      X