Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zabranjene vježbe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zabranjene vježbe

    Čitam odnedavno ove stranice i jaaaaako mi se sviđaju.
    Ima odličnih savjeta i može se puno naučiti.
    Tako se i ja odlučih dati svoj "doprinos" u smislu prenošenja dijela teksta iz jedne BB knjige koju sam nedavno kupila.
    Pa, evo teksta:

    „ZABRANJENE“ VJEŽBE

    „Klasični“ trbušnjaci – nemojte ih raditi!

    Dvije vježbe koje se vrlo često koriste – podizanje u sjed iz ležanja sa pruženim nogama i trbušnjaci na tzv. „rimskoj klupi“ – izbacite iz programa vježbi zauvijek!
    Dvije trećine vježbe – podizanje u sjed iz ležanja pruženim nogama – naijenjeno je drugim mišićima, a ne trbušnim. U vježbi trbušnjaka na „rimskoj klupi“ trbušni mišići samo podupiru pokret podizanja tijela!
    Važno pravilo je: dok ležite na leđima pruženih nogu, vaši trbušni mišići imaju mogućnost podignuti tijelo samo za 30˚ od poda. Svako podizanje tijela više od 30˚ uključuje i neke druge mišiće, a ne samo trbušne.

    Zar je tako loše uključivati i neke druge mišiće? U ovom slučaju jest. Ti drugi mišići su psoas magnus i psoas parvus. (u knjizi priložena slika)
    Oni prolaze od gornjeg dijela bedrene kosti, kroz zdjelicu i hvataju se za donjih šest kralježaka. Oni vuku zdjelicu i tijelo prema naprijed dok izvodite vježbe za jačanje trbušnih mišića, njihov raspon pokreta je daleko veći i oni mogu dovesti tijelo na pretklon do te mjere da prsima taknete koljena. Psoas mišići najdjelotvorniji su kad su noge ispružene i/ili kad se nogama zakvači za držač – kao što je to kod podizanja u sjed pruženim nogama ili na „rimskoj klupi“. U tim pozicijama psoas mišići podižu tijelo zajedno sa trbušnim mišićima do 1/3 pokreta, a nakon toga oni sami preuzimaju cijeli pokret.

    Izvođenje vježbi gdje su psoas mišići tako aktivni nema baš velikih rezultata za trbušne mišiće. Iako mislite da kod tih vježbi jačate mišiće trbušne regije, zapravo takvih podizanja tijela možete napraviti i nekoliko stotina, a da nema učinka ni u jednom smislu. Još gorje – rizik od povrede je u tom slučaju vrlo velik.

    Kod obje vježbe, podizanja u sjed iz ležanja pruženih nogu i „rimske klupe“ psoas mičići jako opterećuju donji (lumbalni) dio kralježnice. To opterećenje ne mora djelovati štetno dok god su trbušni mišići vrlo jaki da čuvaju leđa od savijanja. No, nažalost, čak i kada su trbušni mišići vrlo jaki, teško je spriječiti da se leđa savijaju, pogotovo nakon tolikog broja ponavljanja. To savijanje leđa, pak, dovodi do spajanja kralježaka u donjem dijelu, te se nakon određenog vremena putem mikrotraumi javljaju stalni bolovi u križima i degeneracija diskova u tom području.

    Kineziolozi stoga izričito zabranjuju vježbe gdje:
    - psoas izvodi kretnju i
    - gdje se savijaju leđa.

    Poznavajući sve te negativnosti prilikom izvođenja spomenutih dviju vježbi, najmanje što se može napraviti je potpuno ih izbaciti iz programa. Na sreću, postoje sigurnije, ali i učinkovitije vježbe za razvoj vaših trbušnih mišića.

  • #2
    Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

    Hvala tebi na uloženom trudu
    13

    Comment


    • #3
      Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

      el to ono što ja imam doma što klupa košta 400kn a nema kruva od nje samo me bole leđa, još ja frajer natovario utega na prsa zakačio noge i deri....ccc dok nisam skužio da kad legnem i dižem nege radim 3 puta težu stvar i veće opterećenje za trbušnjake....pohvale autoru odličan članak...i btw oće netko kupit rimsku klupu jeftino daje

      Comment


      • #4
        Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

        i ja sam se zajebo ko i slatina_man, samo sto nisam kupio klupu..
        ovo je majka --> Crunches ili trbušne kontracije sa podignutim nogama

        e, a kod onih mornarskih trbusnjaka kad se dize trup kao kod ovih klasicnih zabranjenih, al se usporedno i noge pruze i svijaju u koljenima? dal je to isto stetno?

        Comment


        • #5
          Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

          Neka netko stavi link za najunčikovitiju i zdravu vježbu, hvala!

          Comment


          • #6
            Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

            Originally posted by darac
            Neka netko stavi link za najunčikovitiju i zdravu vježbu, hvala!
            gledaj brate nema zdrave i učinkovite sve su zdrave ako radiš pravilno i učinkovite ako se trudiš uzmi nešto stavi na pod legni diži noge u zrak mlati s njima do otkaza i tak 3 puta...i idešššš

            Comment


            • #7
              Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

              Originally posted by She
              „ZABRANJENE“ VJEŽBE
              „Klasični“ trbušnjaci – nemojte ih raditi!

              podizanje u sjed iz ležanja sa pruženim nogama i trbušnjaci na tzv. „rimskoj klupi“ – izbacite iz programa vježbi zauvijek!
              U vježbi trbušnjaka na „rimskoj klupi“ trbušni mišići samo podupiru pokret podizanja tijela!
              Važno pravilo je: dok ležite na leđima pruženih nogu, vaši trbušni mišići imaju mogućnost podignuti tijelo samo za 30˚ od poda. Svako podizanje tijela više od 30˚ uključuje i neke druge mišiće, a ne samo trbušne.

              Još gorje – rizik od povrede je u tom slučaju vrlo velik.

              Kod obje vježbe, podizanja u sjed iz ležanja pruženih nogu i „rimske klupe“ psoas mičići jako opterećuju donji (lumbalni) dio kralježnice.

              ovo mi se čini jako jako važno!
              danas pročitala istu ovu stvar na drugom mjestu
              i pitala prošli tjedan par trenera
              naime, smrdala sam si već smrdani disk na kralježnici jer nisam ovo znala
              zašto nisam znala kriva sam sama sebi
              od sad vježbam samo 30 stupnjeva ili samo podižem noge
              i još me zanima je li ovo istina i što misle znalci forumaši?
              "Čini mi se kao da sam prostor u kojem se nešto zbiva...Svatko od nas je svojevrsno križanje na kojem se nešto zbiva...Nešto se drugo, jednako vrijedno zbiva drugdje. Nema odabira, to je samo pitanje slučajnosti." Claude Lévi-Strauss

              Comment


              • #8
                Re: "ZABRANJENE" VJEŽBE

                da, kod trbusnjaka nema potrebe za cijelim pokretom koji vecina radi, dovoljo je podignuti se tolko da kontrahiramo misice trbuha... preferiram ovak:


                Ne igraj se sa ženskim srcem,jedno je. Igraj se sa sisama, dvije su!

                Comment


                • #9
                  Re: "Zabranjene" vježbe


                  @Šimune točno to!
                  ne više od 30 stupnjeva!

                  gle ovdje je krivo:
                  http://www.coopersguns.com/videos/exerc ... ls/sit-up/

                  ovdje je dobro:
                  http://www.building-body.com/Crunches-i ... ogama.html

                  a ovo je onda najbolje

                  Dizanje nogu pruženih ili savinutih koljena
                  http://www.building-body.com/Dizanje-no ... klupi.html

                  e da sam to znala ranije sad me ne bi trgala lumbalna kralježnica od bola!

                  http://www.building-body.com/Dizanje-no ... cenja.html
                  "Čini mi se kao da sam prostor u kojem se nešto zbiva...Svatko od nas je svojevrsno križanje na kojem se nešto zbiva...Nešto se drugo, jednako vrijedno zbiva drugdje. Nema odabira, to je samo pitanje slučajnosti." Claude Lévi-Strauss

                  Comment


                  • #10
                    Re: "Zabranjene" vježbe

                    da..lummbalni dio...podizanje trupa sa kontrakose klupe mi je stvarako tolki pritisak na lumbalni dio sda sam mislio da ću popucat...i još kad se sjetim kako smo ja i frend radili po 350-450 trbušnjaka jednom (kao tko će više izdržat) katastrofa....sad radim podizanje savinutim nogama(naglasak da se trbuh kontrahira naravno) viseći sa rimske klupe,onda podizanje ne više od 30 stupnjeva.i uvrstio sam statički bočni most...i mogu reć da stvarno odrađuje posao

                    Comment


                    • #11
                      Re: "Zabranjene" vježbe

                      I hip flexori(kao sto je psoas) i trbusni misici rade kada se trup privlaci nogama.
                      Medjutim, psoas ima daleko veci opseg pokreta nego trbusni misici.
                      Psoas je u najvecoj mjeri aktiviran kada su noge poduprte(gurnete ih pod kauc ili netko sjedi na njima) ili kada su ispruzene. Takodjer,kao sto je vec receno, psoas obavlja vecinu posla u slucaju kada se trup odigne vise od cca 30° s poda kod trbusnjaka ili bilo kojem slicnom pokretu.
                      U posljednje vrijeme svi pokusavaju izolirati i raditi samo trbusnjake i minimalizirati aktivaciju flexora.
                      Iako se to radi sa dobrim namjerama(kako bi se smanjilo opterecenje na donji dio kraljeznice), mislim da nije dobra ideja eliminirati rad hip flexora, vec bi najbolje bilo odrzati nekakav balans. Preporuka da se smanji aktivnos flexora kod treniranja trbuha,
                      je tu zato sto se smatra da rad flexora stvara kompresijske sile na diskove lumbalnog djela kraljeznice(buduci da je psoas "kaci" na donji dio kraljeznice).
                      Medjutim, ako su trbusni misici jaki,oni ce sprijeciti bilo kakvo "savijanje" ledja i na taj nacin sprijeciti nastanak stete na tim diskovima.
                      Ali, problem je kad dodje do zamora trbuha(npr.u zadnjim serijama vjezbe) i kada se dopusti da se ledja "uviju" usljed aktivacije flexora.Tada dolazi do velikog opterecenja na donja ledja i sve to moze(kroz neki duzi period) rezultirati degeneracijom diskova.

                      Zbog toga vjerujem da je uravnotezen pristup najbitniji i da se treba usredotociti na to da se izgrade i jaki trbusni misici i jaki hip flexori. Flexori su nam bitni kod bilo kakve aktivnosi koja ukljucuje fleksiju kuka(i kod sportova koji ukljucuju trcanje).

                      Preporuka:ako imate slabe trbusne misice,nemojte raditi vjezbe za trbuh gdje su noge ravne ili poduprte(sit-ups sa ravnim ili poduprtim nogama,machine crunch,hanging leg raise,floor leg raise sa ravnim nogama i sl. ).

                      I jedan odlomak iz knjige "Truth About Six pack abs":

                      "Proper body positioning is essential to maximal development of the abs while protecting your back from injury. One of the most important aspects to understand in order to best develop the abs, is to maintain a proper posterior pelvic tilt during ab training. To explain this concept, think of yourself lying on the floor while arching your back. In this position, the top of your pelvis is tilted forward, otherwise known as an anterior pelvic tilt. Now if you rotate the top of your pelvis down towards the floor such that you have removed the arch in your back, you are now in a posterior pelvic tilt. This is the optimal position in which to train your abs when doing floor exercises (although it may not be appropriate for an individual with lower back disc disease).
                      Now consider an ab exercise in a hanging position, such as the hanging leg raise or hanging knee up. Most people complete these exercises with a slightly arched back position utilizing mostly the hip flexors with minor assistance from the abs to complete this movement. In order to complete a hanging leg or knee raise in a safer and more effective way for developing both the abdominals and the hip flexors, you must have your back in a rounded position as you literally curl your pelvis up closer to your upper body. This aspect makes these exercises much more challenging and puts a much higher demand on your abs. Most people cannot complete a properly performed hanging leg raise until they have adequately strengthened their abdominals and are in very good physical condition."

                      Uh,ovo je zbilja velik post...
                      Ability can take you to the top, but it takes character to keep you there.

                      Comment


                      • #12
                        Re: "Zabranjene" vježbe

                        Pokušajte s kablovima, meni to djeluje dosta bolje od ovih klasičnih varijacija za trbušne.

                        Comment


                        • #13
                          Re: "Zabranjene" vježbe

                          hvala ljudi
                          @Igy hvala na preciznom i predantnom objašnjenju
                          znači istina je
                          "Čini mi se kao da sam prostor u kojem se nešto zbiva...Svatko od nas je svojevrsno križanje na kojem se nešto zbiva...Nešto se drugo, jednako vrijedno zbiva drugdje. Nema odabira, to je samo pitanje slučajnosti." Claude Lévi-Strauss

                          Comment


                          • #14
                            Re: "Zabranjene" vježbe

                            drama trening po meni za trbusne misice,
                            a i vidi se da coek zna sta radi

                            Comment


                            • #15
                              Re: "Zabranjene" vježbe

                              hvala
                              Greg Plitt: Abs Workout
                              1. vježba je ok
                              al 2. ne valja to je ta koja je "zabranjena" jer trga kralježnicu!
                              3. vježba je ok
                              "Čini mi se kao da sam prostor u kojem se nešto zbiva...Svatko od nas je svojevrsno križanje na kojem se nešto zbiva...Nešto se drugo, jednako vrijedno zbiva drugdje. Nema odabira, to je samo pitanje slučajnosti." Claude Lévi-Strauss

                              Comment

                              Working...
                              X