Announcement

Collapse
No announcement yet.

Treniranost sportaša 2.dio

Collapse
X
Collapse
  •  

  • Treniranost sportaša 2.dio

    Treniranost sportaša veoma je složena struktura koja se sastoji od velikog broja različitih komponenti. Razina razvijenosti različitih oblika snage, brzine, agilnosti, fleksibilnosti, sportske tehnike i taktike te mnogih drugih osobina, sposobnosti i motoričkih znanja bit će jedan od najvećih faktora o kojima će ovisit razina pripremljenosti sportaša koja će dalje povećati efikasnot i uspješnost u sportu kojim se bavi sportaš.

    Ukoliko imamo optimalno razvijen široki spektar bazičnih antropoloških karakteristika nećemo imati problema sa razvojem specifičnih sposobnosti, osobina i znanja sportaša. Prilikom razvoja specifičnih sposobnosti, osobina i znanja cilj nam je koristiti ona opterećenja i strukture kretanja koje su jako slične samoj aktivnosti prilikom natjecanja.

    Svaki dio treniranosti sportaša imati će točno određenu količinu, mjesto i vrijeme primjene u trenažnom procesu. Tako će višestrana priprema dominirati u početnim fazama pripremnog perioda, bazična na sredini i pred kraj pripremnog perioda dok će specifična priprema imati najveći udio krajem pripremnog te u natjecateljskom periodu. U prijelaznoj fazi dominira višestrana priprema sportaša.

    Ugrubo smo htjeli predočiti kako su raličite vrste priprema različito zastupljene u treningu sportaša. Naravno da će svaki sportaš trebati raditi najviše ono što mu najviše zaostaje, no to će sve biti uklopljeno u gore navedeni proces pripreme.

    [ATTACH=CONFIG]11015[/ATTACH]
    Specifične sposobnosti, osobine i znanja sportaša nadograđuju se na, kako smo već spomenuli, bazične antropološke karakteristike. Tako će veliku ulogu u razvitku specifične kondicijske pripremljenosti imati razina razvijenosti osnovnim funkcionalnih i motoričkih sposobnosti dok će na razvitak tehničke i taktičke pripremljenosti veliku ulogu igrati osnovne kognitivne sposobnosti te konativne dimenzije ličnosti sportaša.

    Tako, primjera radi, će na razvitak specifične eksplozivne snage u velikoj mjeri utjecat razina apsolutne snage stečena u višestranoj ili osnovnoj fazi pripreme.


    Specifična kondicijska pripremljenost
    Specifična kondicijska pripremljenost jest skup specifičnih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti koje nam omogućuju snažno, brzo i dugotrajno izvođenje raznih tehničko-taktičkih zadataka prilikom izvedbe natjecateljske aktivnosti.

    Kako, s vremenom, vježbe bazične kondicijske pripreme postaju "slabije" tako ih se mora mijenjati specifičnima. One moraju zadovoljiti adaptaciju specifičnih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti koje se manifestiraju u specifičnim energetskim procesima, vrstama kontrakcija mišića te strukturama kretanja u natjecateljskoj aktivnosti. Trener mora pametno odabrati vježbe koje će koristit u pojedinim fazama priprema kako bi omogućio optimalan napredak sportaša. Svaka vježba ima svoju moć transformacije te određeno vrijeme kada se treba primjeniti u procesu treninga. Tako ćemo, za razvoj skočnosti, prvo započeti sa primjenom osnovnih vježbi poskoka i skokova pa ćemo ubaciti različite prepreke preko kojih će sportaš skakati dok na kraju, kada je sportaševa razina treniranosti na vrhuncu, ćemo morati primjeniti dubinske skokove sa vanjskim opterećenjima. Preskočimo li samo jednu fazu, riskiramo ozljedu i neiskorištavanje potencijala same vježbe.

    Specifična snaga tipa skočnosti uvelike će omogućiti nadmoć košarkašu koji pokušava osvojiti odbijenu loptu u napadu/obrani dok će specifična agilnost i preciznost omogućit nogometašu da što točnije doda loptu suigraču ili da što lakše nadmudri protivnika.

    Tehnička pripremljenost
    Koliko ste puta bili sigurni da ste spremi za postizanje osobnog rekorda na jednoj od disciplina olimpijskog dizanja utega ili powerliftinga, ali usprkos dobroj kondicijskoj spremnosti niste ostvarili rekord? Zatim ste pokušali ponovo i ostvarili ga. Vjerojatno ste krivo izveli dio pokreta koji je to onemogućio u prvom pokušaju dok ste u drugom sve izveli gotovo savršeno.

    Tehnika igra veliku ulogu u izražavanju onoga što posjedujemo, odnosno o njoj će ovisiti Vaša efikasnost u izvođenja struktura kretanja određene aktivnosti. Osnove pravilne tehnike su: efikasnost, ekonomičnost i lakoća pokreta te usklađeno i koordinirano kretanje.

    Kvalitetnom tehnikom ćemo, usprkos utjecaja remetećih faktora (vanjskih i unutarnjih), imati veće šanse za točnu i kvalitetnu izvedbu aktivnosti. Zanimljiv je podataka da je potrebno čak 300-500 ispravnih ponavljanja kako bi se naučio i pohranio savršeno točan pokret dok je za prepravljanje loše naučenog pokreta potrebno i do 10 puta više ponavljanja. Stoga, poklonite veliku pozornost i količinu vremena učenju tehničkih zadataka svoga sporta kako bi ste sebi omogućili optimalnu realizaciju tokom natjecanja.

    Taktička pripremljenost
    Čine ju specifična znanja i vještine, a radi se o sposobnostima sportaša koje mu omogućavaju brzo i kvalitetno uočavanje prostorno-vremenskih odnosa u aktivnosti, pretraživanje memorije te donošenje odluka o najboljoj mogućoj izvedbi kojom će maksimizirat učinak i ostvarit željeni rezultat.

    Cilj taktike je nadmudrivanje jednog ili više protivnika u fazama obrane i napada te onemogućavanje istome da ostvari i realizira svoju taktiku. Efikasnost same taktiče izvedbe ovisit će o količini tehničkih elemenata koje sportaš posjeduje te njegovoj kondicijskoj i psihološkoj pripremljenosti. Da bismo mogli razviti kvalitenu taktiku moramo znati pravila koja se odnose na sport kojim se sportaš bavi, jer što će nam taktika koja krši pravila same aktivnosti.

    Taktika igre traži od sportaša veliko ulaganje energije u određenom vremenskom periodu. Za vrijeme trajanje natjecateljske aktivnost sportaša mora uvijek biti spreman na brzo, snažno, dugotrajno te tehnički ispravno djelovanje. Takve situacije stvaraju mjesto za pogrešku, pa iz tog razloga je jako bitno da sportaš može u svim trenucima tehnički kvalitetno realizirat zadatak. Zbog neadekvatne razine kondicjske i tehničke pripremljenosti sportaša svaka taktika može propasti. Zato, odnos i vrijeme kondicijske, tehničke i taktičke pripremljenosti valja točno odrediti u trenažnom procesu.


    [ATTACH=CONFIG]11016[/ATTACH]
    Slika iznad govori bitan podatak o tome što je i kada je bitniji razvoj pojedinih komponenti treniranosti sportaša.

    Zaključak:
    Da biste mogli uopće razmišljati o razvijanju specifične kondicijske, tehničke i taktičke treniranosti morate osigurati kvalitetnu podlogu sa dobro razvijenim i širokim spektrom osnovnih antroploških karakteristika. Nemojte brzati s biranjem vježbi koje, u tom trenutku, nisu za Vas te nemojte "skakati" sa jednog programa na drugi samo zato jer u mjesec dana nije zadovoljio Vaše potrebe. Dajte sebi i "njemu" vremena i truda da uspijete! Pametno i sretno u treningu!


    Literatura:
    Teorija i metodika treninga, Prof. dr. sc. Dragan Milanović, Sportski trening
      Posting comments is disabled.

    Article Tags

    Collapse

    There are no tags yet.

    Latest Articles

    Collapse

    Working...
    X