Announcement

Collapse
No announcement yet.

Što „malomasno“ zapravo znači

Collapse
X
Collapse
  •  

  • Što „malomasno“ zapravo znači

    Da vas netko pita što „malomasno“ znači, koji bi vaš odgovor bio? Većina bi vas odgovorila u obliku postotka: manje od 5% tjelesnih masnoća i slično. Netko bi rekao: „To znači da možete vidjeti moje trbušne mišiće – svih osam.“ Međutim, ako pitate USDA (United States Department of Agriculture) za definiciju „malomasnog“ , mogli biste se iznenaditi odgovorom jer bi njihova definicija mogla pomoći vašoj definiciji „malomasnog“. FDA (The Food and Drug Administration) je sve prisutna organizacija i za etikete nutritivnih vrijednosti, i kao takva je zadužena za regulaciju mnogobrojnih industrija (farmaceutska, dodataka prehrani, kozmetička...), uključujući i nutritivni sadržaj hrane. FDA je 2007. definirala značenje „nemasnog“ i od tada se „malomasno“ etiketira na hranu koja sadrži manje od osam grama masnoća,od čega manje od tri i pol grama zasićenih masnoćai manje od 80 miligrama kolesterola po porciji.

    U ranim devedesetima prošlog stoljeća, FDA je surađivala s USDA-om na regulaciji mesnih i peradarskih proizvoda, kako bi definirali pojam „malomasno“ i konačno ga etiketirali na svoje proizvode. USDA pripisuje termin „malomasno“ hrani koja sadrži manje od deset grama masnoća,od čega manje od četiri i pol grama zasićenih masnoća i manje od 95 miligrama kolesterola na porciju od 80 grama. Postoji također i etiketa „nemasno“ koja se odnosi na hranu koja sadrži manje od pet grama masnoća, od čega manje od dva grama zasićenih masnoća, ali se količina od 95 miligrama kolesterola zadržava i na ovakvoj hrani.

    Kada se radi o mljevenoj govedini, stvar postaje još više zbunjujuća jer se uglavnom postotak masti deklarira prema težini porcije. Maksimalni sadržaj masti za bilo kakvu govedinu iznosi 30%. Pakiranje mljevene govedine koje je označeno sa 90% mesa a 10% masnoća, zvuči manje masno od pakiranja koje sadrži 70% mesa, a 10% masnoća što je uglavnom proizvod kojeg vaša majka kupuje koji i dalje sadrži manje od 20 grama masnoća na 220 grama. Kada birate mljevenu govedinu, najbolji izbor je proizvod u kojem je odnos mesa i masnoća 93%/7% jer on i dalje sadrži manje od 15 grama masnoća na 220 grama porcije. Naravno, što manje masno to bolje, zato ako pronađete proizvod s odnosom 96%/4%, zgrabite ga bez razmišljanja.

    Što odabrati?

    Piletinu je jednostavno procijeniti – gotovo svi njezini dijelovi su malomasni, ili u slučaju prsa, nemasni. Odreske govedine nije tako lako procijeniti i oni se ne označavaju kao malomasni i nemasni. Zato ako se želite osigurati da kupujete nemasne i malomasne proizvode, morate poznavati svoju hranu.

    Izvor: flexonline.com
      Posting comments is disabled.

    Article Tags

    Collapse

    There are no tags yet.

    Latest Articles

    Collapse

    Working...
    X