Announcement

Collapse
No announcement yet.

Jesu li sve pahuljice zdrave?

Collapse
X
Collapse
  •  

  • Jesu li sve pahuljice zdrave?

    Istraživanja su pokazala da mnoga djeca kao 'zdravu hranu' doručkuju pahuljice, koje su zbog velike količine soli i šećera zapravo – vrlo nezdrave.

    Razna 'pahuljasta' hrana koju najčešće jedu djeca sadrži i preveliku količinu kancerogenog kumarina. Istraživanje Velikoj Britaniji provedeno je na sedam najprodavanijih marki pahuljica.

    Otkriveno je da su među najnezdravijima Kelloggove Frosties, koje sadrže 11,1 grama šećera na 30 grama, što su tri male žličice na jednu šalicu. Nestleov Cookie Crisp ima 10,59 grama šećera na 30 grama, a i njihovi Nesquik te Honey Cheerios također sadrže puno šećera. Krafne, koje se općenito smatraju sinonimom za slatku nezdravu hranu, imaju samo 8,6 grama šećera na istu količinu.

    Količine šećera odnose se samo na "čiste" pahuljice, kojima još nije dodan šećer, med ili mlijeko. Druge vrste pahuljica se ističu i velikim količinama soli, koje u 30 grama sadrže soli kao i čitavo pakiranje čipsa. I tu se kao primjer navodi Kellogg sa svojim kukuruznim pahuljicama. Pahuljice su došle pod povećalo britanske javnosti početkom godine kad je društvo za zaštitu potrošača Which zaključilo da velika većina dječjih pahuljica predstavlja "lošu prehranu".

    Ti su podaci zgrozili milijune roditelja koji svojoj djeci daju pahuljice za doručak kako bi započela dan na najzdraviji mogući način. No, takva hrana zapravo pridonosi posvemašnjoj eksploziji pretilosti.

    Stvorili smo društvo koje trpa šećer u djecu

    Zbog toga jer mnogi roditelji ne znaju prepoznati problem prekomjerne težine, danas se trećina britanske djece smatra pretilom. Nastavi li se taj trend, do 2050. godine u Velikoj Britaniji će dvije trećine djece biti prekomjerno teško ili pretilo, što ih stavlja u kategoriju povećanog rizika od dijabetesa, srčanih oboljenja, neplodnosti i nekih vrsta raka.

    Profesor Philip James, predsjednik Međunarodne radne skupine za pretilost, rekao je da Velika Britanija ima jednu od najvećih stopa pretile djece u Europi. "A zapravo je grozno što smo stvorili društvo koje trpa šećer u djecu dok na svijetu nema nutricionista koji bi rekao da je to dobro", rekao je.

    Previše soli u hrani može dovesti do povišenog krvnog tlaka i srčanih udara, a dr. Clare Leonard upozorava da sol i šećer iz pahuljica predstavljaju samo 5 posto dnevno unesenih količina. Breakfast Cereals Information Service, koji predstavlja proizvođače pahuljica, i dalje ponavlja kako u pahuljicama ima puno vitamina, minerala i vlakana, kako imaju malo masnoća te "na razne načine doprinose zdravlju".

    Net.hr
      Posting comments is disabled.

    Article Tags

    Collapse

    There are no tags yet.

    Latest Articles

    Collapse

    Working...
    X