Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dodaci prehrani mogu smanjiti anksioznost

Collapse
X
Collapse
  •  

  • Dodaci prehrani mogu smanjiti anksioznost

    Click image for larger version

Name:	Depresija anksioznost dodaci prehrani.jpg
Views:	1
Size:	63.0 KB
ID:	512394

    Depresija i anksioznost su vrlo česti mentalno-zdravstveni problemi dok psihološki poremećaji postaju općeprihvaćena svakodnevica u liječničkim ordinacijama. Shakeen E. Lakhan, iz istraživačkog laboratorija za neuroznanost iz Kalifornije, sa svojim je kolegama uspio sastaviti literaturu od 24 studije u kojima je ispitivao utjecaj pet komplementarnih terapija i osam kombinacija lijekova na psihološke poremećaje poput anksioznosti i depresije. Proučavajući utjecaj cvijeta strasti, lizina, magnezija, kave i trave Svetog Ivana, istraživači su izvijestili da je 71% testova, u kojima su glavni medikamenti bili prije navedeni, išlo u korist učinkovitog smanjenja anksioznosti, s jako malo ili nimalo nuspojava. „Prema priloženim dokazima“, rekao je tim, „čini se da je nutritivna i biljna dopuna vrlo učinkovit način liječenja anksioznosti i sličnih psiholoških stanja bez straha od ozbiljnih nuspojava... Imamo vrlo čvrste dokaze po pitanju biljne dopune koja sadrži ekstrakt cvijeta strasti ili kave, ali isto tako i vrlo pouzdane testove u kojima je kombinacija L-arginina i L-lizina bila dobitna za uspješno liječenje simptoma anksioznosti i sličnih poremećaja.

    Generalizirani anksiozni poremećaj je karakteriziran pretjeranom anksioznošću i brigom oko svakodnevnih događaja kad nema razloga za brigu. Ljudi koji pate od tog poremećaja uvijek očekuju katastrofu i ne mogu prestati brinuti oko novca, obitelji, posla, škole… Briga je nerealna i pretjerana i anksioznost s vremenom počinje ometati svakodnevni život.

    Simptomi, osim gore navedenih, uključuju i umor, osjećaj da je osoba “na rubu”, iritabilnost, napetost mišića, glavobolje, znojenje, poteškoće s koncentracijom, mučninu, učestale odlaske na WC, problem sa spavanjem, drhtanje i slično. Uz ove simptome, česti su i anksiozni simptomi (panika, opsesivno-konpulzivni poremećaj, fobije), depresija i zloupotreba droga i/ili alkohola.
      Posting comments is disabled.

    Article Tags

    Collapse

    There are no tags yet.

    Latest Articles

    Collapse

    Working...
    X