Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ideje i recepti za obroke

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ideje i recepti za obroke

    -evo jedne teme koja bi mogla biti od koristi svakome od nas em sto se tice ideja, recepata za dorucak .. medju obroka od proteina do UH, konzumiranja whey i bez njega
    -zitarice,zob,jaja,voce,mljecni proizvodi,..

  • #2
    Re: IDEJE,RECEPTI,BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH,MEDJU OBR..

    ovo i mene zanima

    Comment


    • #3
      Re: IDEJE,RECEPTI,BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH,MEDJU OBR..

      Kao sto svi znamo da BB ili osobama koje treniraju potrebni su ugljikohidrati, malo veca kolicina nego osobama koje za razliku od nas sjede ili samo obilaze od kafica do kafica.
      A isto tako znamo da kroz jutro je najbitniji dorucak odnosno pocetak dana pa u ovoj temi ce mo dati par recepti korisnih kako da ga zapocmete i na koji nacin da pokrenete organizam od jutarnjih sati do vecernjih.
      Prepostavljam da piramidu prehrane vecinu nas znamo ili smo parm culi kako ide vidjeli na zidovima apoteka nasih ljecnika i tako dalje…
      zitarice (kruh, pahuljice ...)
      voce ,povrce (kavol,mahune,spinat... naranca,jabuka,kivi,banana...)
      bjelncevine (meso,jaja,mljeko...)
      kvalitetne masnoce ( maslinovo ulje,laneno ulje , sojino ulje .. ) i na kraju nekvalitetne nama dobro znane coklada,puding ... evo ako ne jacu vas prisjetit ili pokazat ide se od kraja prema vrhu gdje se nalaze nase drage slasne ali ne trako zdrave navike ( grickalice ), a na pocetku zitarice, mlijeko ,pahulje …

      Dakle sada nam je vec jasnije kako zapocinjemo dan naravno ne sa cokoladom vec dnom od piramide a to je pahulje , kruh , zitarice . zatim kao sto vidite drugi stupac su povrce naravno da necete najranije trcat na Pazar da bi kupili glavicu kupusa ili blitvu naravno da ne ali moze te to ubaciti u rucak i spada jos voce , voce naravno da cemo ubacit u dorucak npr naranca koja je puna vitamina c zatim mozemo jabuku ili bananu pacak ananas ili kivi , kruska .. i tako u nedogled znaci imte cjelu paletu boja voca koje hocete smo uzmite prvo sreda koja vam se boja njavise svidja.

      Treci stupac su bjelancevine u sto kao sto znamo dobro poznato nase mlijeko ,jogurt ,sirevi , jaja te sunke …
      Od ovoga doslovno mozete iskoristit sve za dorucak ali sve naravno kada kazem sve ne mislim da uzmete sve odjednom jel nemamo kamion od probanog sustava a ni ferrari od brzine za brobavljanje, dakle samo izaberite naravno mozete kombinirati mlijeko sa jajem , jaje i sunka i mlijeko ali mlijeko i jogurt hmm pa bas i ne . Jaje je uno proteina sto nam je potrebno za jutarnji obrok zato se i kaze svako jutro jedno jaje snagu daje mlijeko je puno kalcija sto je potrebno za nase kosti i razvitak tijela a i misica ali nemoj te konzumirati 3,8 misleci da ce biti bolji ucinak ne biti ce samo bolji ucinak za naslaganje masti, ima te lagano jutro s manje laktoze cim je manje znaci lakse se probavlja ili jednostavno 0.9.

      Kao sto ste vidjeli sada imamo vise od pola puta zdravog dorucka za razliku od vaseg prijasnjeg pa da vdimo kao to izgleda : imamo zitarice + mljecne proizvode i vitamine odnosno voce.

      Sada cemo malo dodat i energije ono nama najsladje a to je ipak malo sladila jel kada dazem energije mozemo mislit na kavu kao sto trenutno je nekome proslog kroz glavu ali ne energija moze znacit i glukoza a glukoza znamo sto je a to je secer a secer mozemo dobiti kvalitetan preko voca koje smo vec ubacili ili preko meda , cimeta , ili soka od voca kao sto je jabucni , od narance … puno pozitivniji od neskvika koji ima masti ..

      Sto ce teraditi sa cimetom a sto s medom pa jednostavno daj te si mastu ako ce te zitarice kao musli npr onda si dodaj te u njih meda ili cimeta izvrsno za okus ako cete caj ujutro onda moze te umjesto secera meda mmm ukusno ili opet cimeta  znaci igranje s doruckom a opet na kraju zdravo ili jednostavno sve skupa zitarice stavite s i u vocni caj sa medom i malo cimeta.. s malo maste i eto dorucak pun vitamina zdravih ugljikohidrata koji ce vas drzati sitim do slijedecg obroka i bjelancevina sto je jako bitno za vas razvoj stoga uzivajte i dobar tek !

      Comment


      • #4
        Re: IDEJE,RECEPTI,BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH,MEDJU OBR..

        U proslom smo clanku se bazirili kako bi trebao izgeldati zdrav dorucak i njegov u krako sastav da se prisjetimo
        ugljikohidrati -( zitarice ) kruh, pahulje , peciva integalna ili cjelokupnih zitarica
        bjelancevine -( proteini ) mlijeko s manje masnoce, sir , jaje , nemasne sunke ( delikatesa ) , jogurt s manje masnoce
        voce- kruska,jabuka, banana, kivi, naranca
        sladori ( glukoza ) – med, cimet, marinirano voce (suho voce ) grozdjice …
        i sokovi koji su sto prirodniji npr. cappy tempo od narance, jabuke, abc multivitamini ili jednostavno vocni cajevi ..
        pozitivne masnoce – plod tipa oraha, bajama..

        Pa evo npr. Jednog kako bi trebao izgledati ako racunamo da kroz jutro nam trebaju bjelancevine do 30g te ugljikohidrati.

        U zdjelicu stavimo 200 grama zitnih pahuljica zatim pomjesamo ih sa mariniranim vocem ili jednostavnije kupimo zitne pahuljice sa krupnim vocem. S tim smo zadovoljli ugljikohidrate zatim zlicicu meda koja nam daje dodatni slador mozemo dodati malo cimeta pomjesamo ih sa cajom vocnim ili zelenim ili vec koji hocete , ili sa mljekom 0.9 ili samo sa sokom od voca ali neka ne prelazi 2.5 dl. Zatim tom dorucku dodaj te bjelancevina svako jutro jedno jaje
        Snagu ako jaje ima u sebi 11 g bjelancevina a zelimo blizu 30 logika kaze 2 jaja kuhana.
        Sada imamo i ugljiko hidrate i bjelancevine i jos nam fali voce kao vitamini to moze te nadomjestiti sa narancom , bananom , jabukom kivi za jedno od tih voca se opredjelite ili ako konzumirate sumece vitamine c ili multivitamine.
        Ako zelite pak kajgano onda mozete kao sto smo rekli 2 ili 3 jaja s 2 zumjanjka i fetom dvije kruha preferirajte razenoga crnog ili sa zrnima …. ( finac je jedan od tih koji je jako dobar )
        I voce zatim napite se caja s medom kao zasladjivacem. Jaja kajgana i inace sto se treba peci na tavi s uljem ili dodatkom ulja prakticiraj te maslinovo ili laneno ulje moze te i sojino. Tako ce te zadovoljiti jedan dio potreban koji treba unijeti masti tokom dana u vas organizam.

        Comment


        • #5
          Re: IDEJE,RECEPTI,BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH,MEDJU OBR..

          eto nadam se da sam sada s ovim zadovoljio obje strane onima koji je bitan jako pravopis i gramatika kao profesore sto zanovjetaju i pametuju na tudje tekstove a od njihovih ni glasa ni traga. jel jednostavnije je bit gotovan pa procitat i kritizirat nego pisat i smiljat te se pravit pametan gdje dodje tocka a gdje zarez.
          i za one kojima stvarno treba pomoc oko bitnih stvari za razliku od gramatike i dali se
          pise ij ili samo sa je.

          Comment


          • #6
            Re: IDEJE,RECEPTI,BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH,MEDJU OBR..

            Originally posted by Ogy
            eto nadam se da sam sada s ovim zadovoljio obje strane onima koji je bitan jako pravopis i gramatika kao profesore sto zanovjetaju i pametuju na tudje tekstove a od njihovih ni glasa ni traga. jel jednostavnije je bit gotovan pa procitat i kritizirat nego pisat i smiljat te se pravit pametan gdje dodje tocka a gdje zarez.
            i za one kojima stvarno treba pomoc oko bitnih stvari za razliku od gramatike i dali se
            pise ij ili samo sa je.

            pa i nije ti bas gramatika tocna ovdje
            al ko da je to bitno!!

            ovo je super kaj si napiso... pomoci ce mi

            Comment


            • #7
              Re: IDEJE, RECEPTI, BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH, MEĐU OBROKA

              Vidim da ima dosta pitanja sto prije a sto poslije treninga je dobro jesti ili piti. Mislim da smo do sada razjasnili sto treba piti i kako i na koji nacin poslije treninga i prije spavanja (kemija).
              Bazirat cu se najvise na pripremu prije treninga jel je korijen svega na trening ne moze te ici bez energije i nespremni, mnogi misle kako treba prije treninga unijeti veliku kolicinu ugljikohidrata istina treba ali redoslijedom i ne nabacano s brda zdola nego postepeno i pravilno. Pravilno unosenje prije teretane ugljikohidrate unosimo spore sto znaci da se sporije razgradjuju u organizmu, daju duzi osjecaj zasicenosti sto daje nam prednost veliku pred treningom jel ako ubacimo brze ugljikohidrate npr. Rizine kekse osijecat cemo glad nakon nekog vremena i necemo imati energije za napredak u treningu te tezinama, jel nase tjelo odnosno misic nece imati odakle da crpi energiju potrebnu za naporom koji mu stvaramo.
              Mnogi rade gresku pa se pitaju kako to kada je prije treninga u sebe unio mnogo ugljikohidrata? Istina on je unio puno njih ali kakvih brzih a rekli smo da brzi i nisu najkvalitetniji izvor ugljikohidrata prije treninga nego nakon unosimo brze UH. Dakle bazirajmo se na pravilan obrok prije treninga ne mislim na dorucak nego na obrok koji unosimo najcesce prije treninga. A ako vas zanima vrijeme unosenja pa recimo da mozete od 1 pa do pola sata prije treninga. Da ipak ne idete punim zelucom da ne bi doslo do neugodnih situacija 
              Mozemo kemiju koristiti koju inace imamo ali ako je ne konzumirate tipa energetskih plocica ili proteinskih mozete jednostavno po meni cak i kvalitetnijim putem opskrbiti vase tjelo potrebnim gorivom prije treninga da budete spremni za napredak.

              Npr. Zamjena za energetskom plocicom. Kava ako imate kofeinsku potrebu tada iskoristi te tu potrebu prije treninga u svrhu vase prireme na + energiju kao ajmo rec bateriju te masnocu od mljeka 3.8 koju obicno dobije te kada odete u kafic.
              A proteinske plocice ili neke druge elemente koje neki koriste kao gorivo prije treninga mozete zamijeniti npr. Vocem jabukom koja je jakodobra skupa s jogurtom gdje dobivate i masnocu mljecnu sto se tice broj jabuka mozete jednu ili dvije
              Mozete bananu ali u tom slucaju jednu bananu.
              Ili jednostavno iskoristi te moc posnoga sira u kombinaciji sa vocem tipa banane ili jagode u kompotu , kave , tucenog vrhnja , slatko vrhnje nekih od recepti mozete naci s kombinacijom ovih stvari takodjer i sa whey proteinom ali savjetujem vas za prpremu obroka prije treninga nastojite izbjeci whey jer mozete jednake vrijednosti dobit putem prirodne hrane.

              Comment


              • #8
                Re: IDEJE, RECEPTI, BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH, MEĐU OBROKA

                SPINAT - njega je samo dobro promovirao Popaj, on inace u sebi nema
                nekih bog-zna kakvih super sastojaka osim zeljeza; tak da sto se tiche kojekakvih trava, mahunarki, brokule, prolazi i cvjetaca koju treba znati pripremiti uz *upozorenje da jednom kad je smrznuta i natrag otopljena gubi 50% svoje snage
                Nisam tražio za život koji mi je dan. Ali mi je dano. Ništa više. I time... Dajem sve od sebe

                Comment


                • #9
                  Re: IDEJE, RECEPTI, BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH, MEĐU OBROKA

                  takodjer kada je prekuhas odnosno kad se brokule pocmu raspadat nevrijedi vise kao sto bi vrijedila , a spinat kavlitetno napravljen na mlijeko jako dobar.
                  znam da nema veze sada sa zeleni ali da napomenem sto se tice ugljikohidrata najbrobvljenije su spageti sto se tice tjestenine, a sto se tice zelenih neki govre da ima u sebi nesto kao zelenog pa da je radi toga boja zelena, ali mislim da je to samo dodana boja.. ali ponavljam neznam. Moj savjet kupovanja tjestenine u bio bio ducanima i ne kuhati povise 5 min jel joj raste njezina vrijednost UH-a. a kod kuhanog krompira, prekuhanost skrob takodjer raste vrijednost UH-a.

                  Comment


                  • #10
                    Re: IDEJE, RECEPTI, BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH, MEĐU OBROKA

                    Originally posted by Todd_the_Wraith
                    *upozorenje da jednom kad je smrznuta i natrag otopljena gubi 50% svoje snage
                    Da, valjda ne treba ponavljati da je najbolje svježe voće i povrće.

                    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

                    Comment


                    • #11
                      Re: IDEJE, RECEPTI, BRZIH I IDEALNIH JUTARNJIH, MEĐU OBROKA

                      evo ideje za pocetak oko pomoci za dorucak vrijednosti u 100 g valute vrijednosti prehrane kvalitetne za dorucak. Njegove vrijednosti nebi trebale iznositi povise max 400 kaloria od koji treba da sadrzi 30 g kvalitetnih bjelancevina pomogucnosti iste sirutke znaci sira ili jaja ne mjesano jel teze je probavljivo, sto se tice UH odnosno ugljikohidrata nemorate da brinete jel koliko unjeli da unjeli potrosit ce te do rucka naravno nemoj te opet pretjerivati, masti od nabrojenih proizvoda masti su porilicno kvalitetne iskljucujuci mlijeko gledaj te da ne bude na taste popijeno takodjer i jogur gledaj te prije se napiti casu narancinog soka neka vam masti neprelaze vise od max 25g.

                      -posni sir (svjezi sir) 100g 13 g bjelancevina
                      3 g ukljikohidrata
                      2 g mm 10%-15%
                      -zrnasti sir 100g 12,7 g bjelancevina
                      3,1 g ugljikohidrata
                      2,2 g mm 15%-18%
                      -ovcji sir 100g



                      -svj.kravlji sir
                      Nutritivne vrijednosti (svježi kravlji sir, 1 šalica, 226 g)
                      Kalorije: 203
                      Protein: 31g
                      Ugljikohidrati: 8.2g
                      Ukupne masnoće: 4.4g
                      Prehrambena vlakna: 0.0g

                      -emental ( sir na rupice ) 100g 30 g bjelancevine
                      0 g ugljikohidrata
                      17 g masti
                      ne se oslanjat na ovu vrijednost ovakve vrjednosti ce te cesto naci na pakiranjima sireva jel pise upola manje zbog etikete vital & active naravno to cesto znati biti netocno osim ako nije kupljeno u bio bio. cisti primjer kakve sireve zaobilazite
                      - ostali sirevi tipa suhog slanog sira, parmezana, gaude, podravac, uljni sir nastoj te jesti u manjim kolicinama te mozzarela i feta sir mogu jos biti podnosljivi za razliku od ostalih nabrojanih. jedino je iznimka sto se tice uljnoga sira da ga sami napravite uz pomoc maslinovoga te mediteranske zacinske trave a sir stavite feta.
                      -mlijeko 0,9 1dl 3,4 g/r bjelancevina
                      4,7 g/r ugljikohidrata
                      0,9% mm
                      -jogurt 0,5 1dl 3,7 g/r
                      4,9 g/r
                      0,5% mm
                      -jaje cijelo jaje 13 g bjelancevina / Bjelanjak 11 g Žutanjak 16 g
                      1 g ugljikohidrata 1 g 0 g
                      11 g masti 0 g 32 g
                      kuhano naravno preferirajte ali ako voli te kajgano tada koristite laneno ulje na nacin da: u posudicu izlijete lanenog ulja zatim uzmite kist koji vam roditelji cesto koriste kako bi premazali kolace kada se pecu, zatim vrhom kista umocite u zdjelicu di ste ulili laneno ulje te tim kistom lagano premazite dno od tave te tada bacite jaje naravno kajgano ( jaje na oko izbjegavati ).
                      Ako imate srece kao ja da si kupite tavu kojoj nije potrebno ulje da bi na njoj mogli peci bilo sto, jel je napravljeno dno od posebnog materijala tada na zlicicu (cajna) ulite mlijeka 0,9 te prolite u tu tavu, te jaja zatim bacite po njoj za prste polizat delicija

                      Comment


                      • #12
                        Re: Ideje i recepti za obroke

                        ..tuna przena na maslinovom sa kasikicom nekakvog sosa(okus-na fazon pomjessane majoneze i kecapa)...i uz to mozzarele i 50g razevog hljeba
                        U ovoj igri nema predaje, kad pocnem to zavrsit cu...
                        sto imam samo prednost je, pa vidim samo pobjedu!

                        Comment

                        Working...
                        X