Announcement

Collapse
No announcement yet.

Za'atar - Mezica mjesavine zacina

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Za'atar - Mezica mjesavine zacina

    Za'atar (Zatar) je mješavina začina i sezama koji se tradicionalno konzumira u arapskom svijetu. Stol nije zamisliv bez ovog izdašnog i vrlo ukusnog jednostavnog jela i to za doručak ili večeru. Za'atar je i hrana siromašnih. Umočeni kruh u maslinovo ulje pa u zataar i uz to crni čaj. Svojim neodoljivim ukusom užitak je za svakoga, a zataar mnogi stavljaju i u kajganu ili kao dodatak mnogim jelima.



    SASTOJCI

    1/2 šalice sitno mljevenog sušenog timijana
    1/4 šalice sumac-a (ako nema izostaviti)
    1/2 čajne žličice soli
    1 jušna žlica sezama (na kratko poprzenog da poprimi svijetlo smeđu boju)



    PRIPREMA


    Sastojke pomiješajte i poslužite. Za'atar se pohranjuje u staklene posude na tamnom mjestu.


    POSLUŽIVANJE

    Za'atar se poslužuje u zdjelici. U posebnu pousudicu stavite maslinovo ulje a zasebno skuhajte crni čaj (ako konzumirate).

    Za'atar se na tradicionalni način jede tako da se kruh (ako imate pitu kruh još bolje) namoči u maslinovo ulje, zatim u Za'atar i konzumira, uz crni čaj

    Možete ga staviti npr. na šnitu kruha namazog maslacem ili na kajganu. Sve je ovisno o vašoj inovaciji.



    U biti zašto ovaj recept. Upravo zato jer se u Arapskom svijetu stoljećima konzumira zbog zdravstvenih benefita. Čari sezama i majčine dušice za zdravlje poznate su.



    Za sezam vec postoji dosta napisano na forumu a za one koji nisu upoznati s benefitima timijana odnosno majčine dušice, evo:


    Timijan (rod Thymus)

    Timijan je rod od oko 300 vrsta podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjen po cijelom svijetu. Najpoznatije vrste su obični timijan (Thymus vulgaris) i majčina dušica (Thymus serpyllum), a poznati su još jarmasti timijan (Thymus zygis), španjolski timijan (Thymus mastichina) i Thymus saturoides. Thymus je jedan od najsloženijih rodova u aromaterapiji pa se kod vrste Thymus vulgaris razlikuje šest različitih kemotipova: timol, linalol, karvakrol, transtujenol-4, α-terpineol/terpenil-acetat i geraniol/geranil acetat, a poznati su još i kemotipovi p-cimen, limonen i 1,8-cineol.

    Timijan se upotrebljava već tisućljećima. Zabilježen je u sumerskim zapisima još 3500 godina p.n.e. U Grčkoj se palio na oltarima i u kućama kao zaštita od zaraznih bolesti, Egipćani su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja, cijenili su ga Hipokrat, Plinije i Sveta Hildegarda. Bio je prvi na listi srednjovjekovnih europskih čarobnjaka, a koristio se i kao protuotrov kod zmijskih ugriza.

    Rimljani su smatrali da otklanja melankoliju i potiče hrabrost pa su se vojnici kupali u kupci s timijanom prije odlaska u bitku. U srednjem vijeku vitezovi su dobivali vjenčiće timijana kao nagradu za hrabrost.
    Timijan se puno koristio za začinjavanje hrane zbog zaštite od truljenja, a zbog snažnoga antiseptičkog djelovanja bio je dobro antiseptičko sredstvo u bolnicama.

    Danas se naveliko upotrebljava u vodicama za ispiranje usta, pastama za zube, pripravcima za brijanje, sapunima, pripravcima protiv kašlja i u prehrambenoj industriji.
    U aromaterapijskom se pogledu djelovanja različitih vrsta i kemotipova timijana uvelike razlikuju, što ovisi o kemijskom sastavu samoga eteričnog ulja.

    Obični timijan (Thymus vulgaris), kako je i spomenuto, ima nekoliko kemotipova.

    Kemotip timol uz karvakrol i p-cimen sadrži više od 70% timola, a karvakrol sadrži više od 50% karvakrola pa su oba kemotipa vrlo jakog antimikrobnog djelovanja, ali i vrlo agresivna za kožu i sluznicu. Najčešće se koriste protiv zaraznih bolesti (npr. gripa, bronhitis, cistitis), kod umora i oslabljenog imuniteta te za dezinfekciju zraka u zatvorenom prostoru.

    Kemotip timol izvrsno djeluje protiv Gram-pozitivnih bakterija pa je učinkovit protiv čireva na koži. Hidrolat timijana kemotip timol dosta je snažan pa može peckati kožu, a pomaže kod infekcija.

    Kemotip linalol sadrži 50 do 80% linalola i djeluje jako antimikrobno, ali je puno blaži i neopasniji kemotip od timola. Vrlo je učinkovit protiv gljivica, posebno roda Candida. Koristi se protiv dišnih, urinarnih i gljivičnih infekcija. Eterično ulje toga kemotipa dobro je kombinirati s eteričnim uljem smilja jer s njim čini dobru sinergiju. Hidrolat timijana kemotip linalol izvrstan je tonik poslije brijanja i dobro njeguje nečistu kožu s aknama.

    Kemotip geraniol sadrži geraniol i geranil acetat pa snažno djeluje protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum kao i plijesni kao što je Aspergillus. Pomaže kod gljivičnih i bakterijskih infekcija mokraćnog sustava i kože.

    Ovaj kemotip dobro djeluje na maternicu pa se koristi kao pomoć tijekom porođaja te za pripremu međice. Za njegu međice koristi se u iznimno maloj koncentraciji, razblažen u biljnom ulju. Od timijana kemotip geraniol radi se hidrolat koji je znatno blaži od eteričnog ulja, a djelotvoran je kao oblog kod infekcija kože.

    Kemotip tujenol-4 sadrži više od 40% transtujenola-4, a ciljano djeluje protiv bakterija roda Chlamidia. Pomaže kod reumatskih tegoba te opće iscrpljenosti organizma.

    Kemotip p-cimen sadrži više od 40% p-cimena i male količine fenola, a djeluje snažno analgetički i protuupalno pa je dobar izbor kod terapije reumatoidnog artritisa i mišićnih bolova.
    Jarmasti timijan (Thymus zygis) koristi se za iste indikacije kao i obični timijan (Thymus vulgaris).

    Majčina dušica (Thymus serpyllum) je skupni naziv za nekoliko vrsta roda Thymus, a eterično ulje sadrži fenole (timol) i alkohole (linalol, geraniol). Također se koristi za iste indikacije kao i obični timijan (Thymus vulgaris).

    Španjolski timijan (Thymus mastichina) sadrži eterično ulje bogato 1,8-cineolom pa je koristan protiv teških dišnih infekcija.

    Thymus saturoides (poznat i kao timijan borneol) je vrsta timijana koja sadrži eterično ulje bogato monoterpenskim alkoholom borneolom (25 do 60%) i fenolom karvakrolom (20%). To je jedno od najjačih imunomodulirajućih ulja koje sprečava jaku upalu, djeluje stimulativno na cijeli organizam pa i kao afrodizijak. Pomaže kod kroničnih infekcija, autoimunih bolesti, artroza, reumatoidnog artritisa i protiv umora.

    Izvor: Zdrav Život http://www.zdrav-zivot.com.hr/index....ke_sa_100_lica
    (izvadak)
    Attached Files
    Samo mudri tragaju za mudrošču - S. Suzuki

  • #2
    Re: Za'atar - Mezica mjesavine zacina

    Majčina odnosno timijan jer su iz iste obitelji. Osim sto poticu organizam, dobro djeluju i na mozak. No nama je najzanimljivije ovo cime su se stari Rimljani hvalili
    Samo mudri tragaju za mudrošču - S. Suzuki

    Comment

    Working...
    X