Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nabujak od zobenih,može li komentar na nutritivnu vrijednost,ko se razumije?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nabujak od zobenih,može li komentar na nutritivnu vrijednost,ko se razumije?

    Sastojci:
    1l mlijeka
    250g zobenih pahuljica
    50g maka
    100g grožđica
    30g kokosa
    1kašika kakaa
    3 jaja
    60g smeđeg šećera(po mogućnosti stevia)
    400g jabuka
    1 vanilin šećer

    Priprema:U 1l mlijeka skuhati 250 g pahuljica u gustu smjesu,potpuno ohladiti.Žutanjke pomiješati sa šećerom i makom i pjenasto umutiti pa sjediniti sa skuhanim pahuljicama.U smjesu dodati sve ostale sastojke,grožđice,kokos i 400g jabuka.Ja sam ih u blenderu pretvorila u gustu kašastu smjesu i dodala kašikicu cimeta.
    Toj smjesi dodati čvrst snijeg od 3 bjelanjka i 1 vanilinog šećera.Lagano kašikom ujednačiti smjesu,ako se miješa brzo ili mikserom izađe zrak i izostaje efekat prozračnog tijesta.Kada se smjesa potpuno ujednači izdvojiti po željiodređenu količinu u drugu posudu i dodati joj ravnu jušnu žlicu kakaa.Smjesu sipati u kalup za kuglof(prethodno namazan minimalnom količinom ulja i posut integralnim brašnom).Prvo jedna polovica bijele smjese,zatim smjesa sa kakaom i ostatak bijele,kašikom lagano poravnati da bude ravnomjerno raspoređeno.Peći na 180°C 1h.
    Dobijete veliki kuglof koga možete vrlo lako dozirati samostalno ili kao dodatak nekom obliku proteina.
    Okolo je fina korica a unutra mekana kombinacija pahuljica i različitih aroma.Meni je prilično ukusno i jako aromatično.
    Pustiti da se malo ohladi i onda izvaditi iz kalupa.Neka vas ne zabrinjava što će se priliko hlađenja malkice "spustiti",na kraju ćete ipak dobiti gustu mekanu trukturu pogodnu za sječenje.

    Priznajem da ima malo više posla oko ovog recepta ali dobijete veliku količinu hrane koju možete jesti samostalno(uz zeleni čaj ili mlijeko,ko šta preferira),odlična je kao zamjena za kruh u kombinaciji s nekim oblikom proteina.

    Meni se najviše dopada jer se lako dozira.Po potrebi i planiranju obroka jednostavno se komponuje sa ostatkom obroka.
    Možete ga sjeći po otiscima kalupa pa tako dobijete 24 šnite od po 125 Kcal.

    Meni je bitan kalorijski izračun pa sam o tome vodila računa ali ako ima neki stručnjak koji bi nešto rekao o makrobiotičkoj vrijednosti...rado bih pročitala.
Working...
X