Announcement

Collapse
No announcement yet.

Cordyceps - kineska gljiva

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Dalibor
  replied
  Re: Cordyceps - kineska gljiva

  Ja počinjem koristiti neku gljivu ovih dana u borbi protiv kolitisa. Izgleda da se to radi o ovoj gljivi.

  Leave a comment:


 • dizajner
  replied
  Re: Cordyceps - kineska gljiva

  Ni ja


  Misteriju o kordicepsu je prekinula kineska Akademija znanosti 1995. godine kada su objavili dugo čuvane tajne kineskih careva o ljekovitim svojstvima najsnažnijeg prirodnog lijeka na svijetu. U gerontologiji (nauka o vječnom životu) spominje se kordiceps kao osnovni eliksir mladosti i dugovječnosti. Zvali su ga božjim darom i talismanom koji je Bog stvorio samo za kineske careve.

  Kada su na ljetnoj olimpijadi kineske plivačice osvojile medalje u svim disciplinama uz obaranje 9 svjetskih rekorda, bilo je jasno da su na treninzima koristile neko novo sredstvo. Na antidoping kontroli nisu pronađene tvari koje štetno djeluju na organizam. Kasnije je objavljeno da se radi o kordicepsu.

  Dugo se nije znalo što je kordiceps. Biljka, gljiva ili kukac jer je pokazivao karakteristike živog bića. Danas se zna da je to gljiva iz porodice clavicipitaceae, klase sordariomycetes, genusa cordyceps. Kordiceps ima dvogodišnji ciklus. Svoje spore odlaže na ličinkama planinskih kukaca na visinama preko 3500 m. Preko zime spora se pretvara u bakteriju koja razara unutrašnjost ličinke. Zapravo kordiceps živi pod zemljom u najsurovijim uvjetima podnoseći dugo gladovanje, hladnoću, vrućinu te nedostatak kisika.

  Ljekoviti sastojci kordicepsa

  U kordicepsu postoji 77 makro i mikro elemenata, 80 vrsta enzima, 18 aminokiselina (sve esencijalne kiseline), silne antioksidante, beta karoten, vitamine E i C, minerale selen, cink, molidben, krom, bakar, bor, koenzim Q10, imunomodelirajuće polisaharide te nezasićene kiseline.

  Američka istraživanja su pokazala sinergetsko djelovanje svih elemenata pojačavajući djelovanje do 20 puta. Postoje mnogi preparati u SAD-u na bazi kordicepsa koji je uzgojen umjetno na velikum plantažama bez osnovnih prirodnih uvjeta. U njima su sadržana samo neka svojstva kordicepsa. Samo kineski kordiceps ubran na visokim tibetanskim planinama ima cjelovito djelovanje.

  Primjena ljekovitih svojstava kordicepsa

  Prema istraživanjima britanskih znanstvenika kordiceps sprječava nekontroliran rast stanica (karcinom), a u većim dozama sprječava lijepljenje stanica jedne za drugu, čime se također sprječava njihov rast.
  Kordiceps pojačava imunitet tijela jačajući aktivnost leukocita te daje snagu i moć tijelu. Uništava stanice raka, uspostavlja alkalnu sredinu da mogu djelovati t-leukociti, uništava otrove koje luče stanice raka na zdravo tkivo.
  Kordiceps ima imunomodelirajuća svojstva pa kod autoimunih bolesti (alergija, dijabetes, reumatoidni artritis, psorijaza, lupus, kolagenoza, limfom itd.) snižava imunitet te je poznat kao imunosupresija (snižavanje prekomjernog imuniteta). Do danas je kordiceps vodeći proizvod protiv autoimunih bolesti i to potpuno prirodan bez štetnih djelovanja za razliku od kortikosteroida.
  Kordiceps je najbolji prirodni antibiotik gdje izvrsno djeluje na veliku većinu bakterija (streptokok, pneumokok, zlatni stafilokok...) za razliku od sintetskih antibiotika. Nije pronađeno da su neke bakterije otporne na kordiceps.
  Kordiceps ima protuupalno djelovanje. Znamo da su upale 90% uzročnik bolesti. Po učinkovitosti kordiceps nadmašuje protuupalno djelovanje hidrokortizona. Napominjemo još jednom, široka mogućnost primjene, vidni rezultati bez nuspojava.
  Bolesti buberega i mjehura. Jedini preparat na svijetu koji obnavlja tkivo bubrega i mjehura. Poznato je da zračenje na bubrege nije uspješno. Bolesnici sa oboljelim bubrezima i mjehurom pate od povišenog krvnog tlaka, proteinurije i anemije. Nakon terapije kordicepsom nakon mjesec dana krvni tlak je smanjen za 15% te je znatno smanjena količina proteina.
  Bolesti dišnih organa. Kod smanjene aktivnosti pluća, pri liječenju tuberkuloze, astme te emfizema pluća, uzimanjem kordicepsa može se postići vrlo dobar učinak.
  Bolesti srčanih krvnih žila. Kordiceps može umjereno i dugotrajno povećati krvotok koronarnih žila, regulirati odnos kalcija i fosfora u krvi. Kordiceps usporava nastajanje tromba kolagenog podrijetla u arterijama i daje vrlo značajne rezultate.
  Hepatitis, ciroza jetre. Kordiceps neposredno poboljšava funkciju jetre te je djelotvoran u preventivi ciroze jetre.
  Bolesti krvi. Kordiceps može poboljšati stanje ljudi koji boluju od leukemije sprječavajući njezin prijelaz u zloćudni stadij. Vrlo je dobar i kod liječenja trombocitopenične purpure.
  Onkološke bolesti i rak. Budući da kordiceps ima svestrano ljekovito i obnavljajuće djelovanje na tako važne organe kao što su jetra, mjehur, krvne žile, srce i dišni putevi, on je za liječenje bolesti povezanih sa rakom u kasnijem stadiju također vrlo učinkovit. Kordiceps omogućava suzbijanje glavnog žarišta zloćudnih bolesti navedenih organa, produžuje rok funkcioniranja i poboljšava njihovo stanje. Za bolesnike sa dobroćudnim tumorom mozga kordiceps je idealno sredstvo za stabilno liječenje.
  Kordiceps ima antitoksično djelovanje te može poboljšati dinamiku jetrenih stanica, bubrega, pluća i izmjenu tvari u cijelom organizmu, a to organizmu omogućuje izbacivanje toksičnih tvari iz tijela, a među njima i toksičnih ostataka od lijekova
  Ljekovita funkcija u svakodnevnom životu. Kordiceps je izvanredno preventivno sredstvo te sredstvo za regeneraciju i jačanje organizma.

  http://www.zdravljeizprirode.hr

  Leave a comment:


 • kelly
  replied
  Re: Cordyceps

  Nikad čuo.

  Leave a comment:


 • Ando
  started a topic Cordyceps - kineska gljiva

  Cordyceps - kineska gljiva

  Pozdrav, kao sto i u samom naslovu pise tema je jedna od najpoznatijih kineskih gljiva. Zanima me da li je itko od vas imao iskustva sa spomenutom gljivom?? Hvala
Working...
X