Announcement

Collapse
No announcement yet.

Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • NikCTX
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  ne shvačam dio: POVEČANJE MASE U ROKU OD / DANA DO 1,6 kg????? Dal' je zbilja moguče toliko dobiti???

  I zanima me od vas ljudi koji koristite kreatin dali se isplati ga uzimati odnosno dal' se zbilja dobije ona napumpanost mišiča (naravno ne mislim sad "ONOO")...i kakvi su ti napumpani mišiči; dali imate istu snagu kao i prije napumpanosti kreatinom ili se shodno napumpanosti povečava i snaga??

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Evo i drugi dio teksta koji je bio odvojen a sad sam ga spojio u jednu cjelinu da imamo sve na okupu

  12. RASPODJELA DNEVNE KOLIČINE I TEMPIRANJE

  Organizam tijekom dana ima takva razdoblja kada je inzulinska osjetljivost povećana i zato selektivno i u velikoj mjeri može dostaviti hranjive tvari u mišiće. Ova su razdoblja tada kada organizam isprazni zalihe koje želimo napuniti, dakle ujutro prilikom buđenja i nakon treninga. U tim trenucima, nakon 8-satnog prekida u ishrani, odnosnog zbog potrebe za energijom kod vježbanja, organizam ima velliku potrebu za hranjivim tvarima i tada ih najbolje može apsorbirati i iskoristiti.
  Prosječna doza kreatina je 5 do 10 grama. Toliko može organizam odjedanput učinkovito primiti. Danas pored razvijenih kreatinskih transportnih sustava, sve je općenitija količina od 10 grama.
  Istaknuti termini unosa:
  - neposredno nakon treninga
  - ujutro nakon buđenja na prazan želudac
  - 20-30 minuta prije jednog obroka, 4-6 sati nakon prethodne doze.  12.1 Kreatinska kura i duljina stanke

  Duljina uzimanja kreatina prvi put neka bude 8 tjedana. Tijekom faze punjenja, dakle tijekom prvog tjedna, javlja se naglo povećanje mase i snage, koja može doseći i 4 kilograma. To se najviše očituje u povećanju volumena stanica mišića (cell volumination). Tada se već javlja jedna posebna prokrvljenost, veća snaga i, unutar povećane stanice kao posljedica hidratacije, veća sinteza bjelančevina. Međutim jednotjedni rezultati ne znače više potpornih mišića!!! Ako u ovom “punjenom” stanju jače treniramo, s većim utezima i uz povećanu nadgradnju bjelančevina tijekom 6-8 tjedana, povećanje mase koje nastaje za to vrijeme nastaje povećanjem opsega mišića, koji bi trebali ostati i nakon prestanka uzimanja kreatina. Mnogi postavljaju pitanje, koliko ostaje od rezultata što su nastali uzimanjem kreatina? Na to pitanje može se sročiti sljedeći odgovor: prvi tjedan tijekom punjenja javlja se naglo povećanje tjelesne mase, što znači pojačano povećanje volumena stanica što se nakon prestanka uzimanja hranjivih tvari za povećanje volumena stanica (kreatin, glutamin, taurin) vraća na prijašnje prosječno stanje; dakle, možemo izgubiti onoliko kila, koliko smo tijekom faze punjenja naglo dobili. Međutim, nakon faze punjenja, idućih 5-11 tjedana, zbog pojačanog rada i treninga, većina povećanja tjelesne mase – kao posljedica sinteze bjelančevina stimulirane s povećanjem volumena stanica – jesu potporni mišići koji će i ostati.


  12.2 Zamišljena kreatinska kura
  (pojedinačni rezultati mogu biti različiti)

  Tijekom osmotjedne kure došlo je do povećanja tjelesne težine za 6 killograma, od čega je nakon kure ostalo 3,5 kilograma mišića.
  Po Hultmanu, od prestanka unosa kreatina za 30 dana se postupno vraća prijašnja razina kreatina u mišiće. Dakle, ako napravimo 3-4 tjedna stanke između kura, onda će i za to vrijeme razina kreatina biti veća nego prije prve kure. To je prednost koja rezultira još i time da sljedeća kura neće donijeti tako eksplozivne promjene kao prva, jer ni kreatinski sadržaj mišića neće biti takve mjere, početna razina je veća i maksimalna popunjenost – ako smo na početku dobro radili – ne može se povećati.
  Ako napravimo stanku od barem 4-6 tjedana između kura, tada se teoretski u potpunosti vraća prosječna razina kreatina i opet se može očekivati sličan učinak kreatina kao i pri prvoj primjeni.
  U oba slučaja doziranje treba prilagoditi povećanoj tjelesnoj težini.

  13. KREATIN POSPJEŠUJE REHABILITACIJU NAKON SPORTSKIH OZLJEDA?


  Najnovije istraživanje pokazalo je kako popularni dodatak sportskoj prehrani može pomoći u rehabilitaciji nakon sportske ozljede.
  Dnevnom konzumacijom kreatina povećava se mišićna masa nogu i poboljšava rad mišića, rezultat je istraživanja provedenog u nekoliko poznatih europskih sveučilišta u Belgiji, Danskoj i Velikoj Britaniji. Istraživanje je provedeno na 20 mladih studenata oba spola u dobi od 20-23 godine. Ispitanicima su imobilizirali desnu nogu od prepona do gležnja puna 2 tjedna. Nakon toga, svi studenti koji su ušli u ispitivanje prošli su deset tjedana rehabilitacijskog sportskog programa.
  Studenti su dnevno dobivali ili 20 grama čistog kreatin monohidrata ili 20 g placeba (nedjelotvorne supstance koja izgleda isto kao i ispitivani lijek) tijekom 2 tjedna imobilizacije. Slijedeća tri tjedna rehabilitacije doza je smanjena na 15g dnevno, a zatim na 5 g preostalih 7 tjedana. "Ovo je prvi dokaz da kretain kao dodatak prehrani igra važnu ulogu u rehabilitacijskoj medicini. "Kliničke i zdravstvene implikacije ovih pronalazaka mogu se primijeniti na velikom broju slučajeva slabljenja mišića zbog trošenja", zaključuje profesor Paul Greenhaff s Unverziteta u Nottinghamu.
  Rezultati studije pokazuju da dodatak kreatina tijekom cijelog perioda imobilizacije i rehabilitacije ubrzava oporavak i u funkcionalnom i estetskom pogledu", tvrdi dr. Peter Hespel sa Katoličkog Univerziteta u Belgiji koji je ujedno bio i voditelj istraživanja. Ispitanici koji su uzimali kreatin pokazali su bolji oporavak već nakon tri tjedna a nakon svih deset tjedana razlika je bila značajna.
  Kreatin je u prošlom desetljeću ispitivan u više od 400 različitih istraživanja, većinom usmjerenih na veličinu i rad mišića. Vrlo je važan za proizvodnju energije u mišićima, a utječe i na povećanje mišićne mase. “Pri uporabi kreatina iznimno je važna čistoća, naročito ako se koristi u medicinske svrhe. Na tržištu se nalaze mnogi poluproizvodi o kojima kupci moraju biti informirani", ističe dr. Hespel.


  14. NUSPOJAVE KREATINA

  Kreatin je postao vrlo popularan dodatak prehrani kod većine sportaša anaerobnih sportova. Istraživanja su pokazala da gotovo 50% sportaša u Sjedinjenim Američkim Državama koriste kreatin. Mladi ga koriste a da ne poznaju njegove prednosti i štetnosti, nadajući se da će im kreatin poboljšati sportsku izvedbu.

  Unatoč svim pozitivnim stranama kreatina u smislu povećanja snage, mišićne mase, izdržljivosti i oporavka, nažalost konzumiranjem kreatina mogu se pojaviti i različite nuspojave velikih razmjera.
  To Vam ne govorim samo zato što sam to negdje pročitao već sam ih osjetio na svojoj koži. Ne bih volio puno pametovati već Vas samo molim da pažljivo pročitate nekoliko sljedećih redaka pa odlučite da li je zbog 3-4 kilograma mišića potrebno ugrožavati zdravlje.

  Tako uzimanjem kreatinea možemo prouzrokovati opterećenje probavnog trakta što se najčešće karakterizira proljevom, grčevima u crijevima, želucu, nadutošću, povećanim mokrenjem i naposlijetku može doći do potpunog uništenja crijevne mikroflore, kolitisa ili Kronove bolesti (kronične upale crijeva).

  Nadalje, kako 1 gram kreatina na sebe veže oko 25 grama vode potrebno je za vrijeme konzumiranja kreatina unositi i dodatne količine tekućine. U protivnom može doći do dehidracije jer će tijelo “povući” vodu iz najbližeg izvora tj. probavnog trakta koje u tom slućaju može ostati bez dostatne količine tekućine.

  Jedna od spomenutih nuspojava koja se najčešće javlja korištenjem kreatina je povećano mokrenje što može uzrokovati poremećenu termoregulaciju organizma, vručicu i gubitak potrebnih elektrolita.

  Neki liječnici čak napominju da su mogući grčevi i istegnuća mišića za vrijeme konzumiranja kreatina.

  Nadalje postoji zabrinutost da se zbog zadržavanja povećanih količina vode u mišićnim stanicama, pri čemu mišići dobivaju na volumenu, a što je također posljedica uzimanja kreatina, može povećati i krvni pritisak i opteretiti srce.

  Liječnici upozoravaju i na mogućnost oštećenja jetre, bubrega, hipertenziju.

  I na poslijetku uzimanjem kreatina povećavamo i težinu tijela što je za sportove poput bodybuildinga, dizanja utega možda i pozitivno ali za mnoge druge aktivnosti svakako nije. Na Vama je da razmislite!!!
  15. PREGLED ISTRAŽIVANJA

  Ostojić (2004) u svojoj studiji je namjeravao istražiti utjecaje akutne suplimentacije kreatin monohidrata na sportsku izvedbu mladih nogometaša. 20 nogometaša (16,6 +/- 1,9 godina) koji su sudjelovali u ovom istraživanju slučajnim odabirom su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je za vrijeme istraživanja koristila kreatin monohidrat (3x10 grama), a druga je dobivala placebo. Istraživanje je trajalo 7 dana.
  Prije početka i nakon istraživanja svaki sportaš je bio podvrgnut testiranju specifičnih nogometnih vještina kako bi se utvrdio utjecaj kreatin monohidrata na te iste vještine.
  Mjerili su se: dribling test, sprint test, izdržljivost, vertikalni skok (abalack). Ustanovljeno je sljedeće: grupa koja je koristila kreatin monohidrat znatno je poboljšala (smanjila) vrijeme potrebno za izvedbu dribling testa (sa 13,0 +/- 1,5 sec. na 10,2 +/- 1,8 sec.), poboljšali su sprint test (sa 2,7 +/- 0,4 sec. na 2,2 +/- 0,5 sec.), te vertikalni skok (abalack) (sa 49,2 +/- 5,9 cm. na 55,1 +/- 6,3 cm.). Osim toga ostvarili su mnogo bolje rezultate od placebo grupe. Međutim, do promjena nije došlo kod testa izdržljivosti.
  Dakle, ova studija je pokazala da kreatin monohidrat utječe na specifične vještine mladih nogometaša (dribling test, sprint test, vertikalni skok) ali ne i na izdržljivost.

  Rawson i Volek (2003) kažu da je kreatin monohidrat postao glavni izbor dodataka prehrani sportašima koji nastoje poboljšati svoje sportske performanse.
  Namjera njihovog istraživanja je da ocjeni utjecaj suplementacije kreatin monohidratom na mišićnu snagu i dizačku izvedbu kada se kreatin koristi kombinirano uz trening s opterećenjem. Vodilo se računa o spolu, individualnim karakteristikama ispitanika, trening statusu itd.
  Od 22 studije koje su pregledane ustanovljeno je da je za vrijeme suplementacije kreatin monohidratom kombinirano s treningom s opterećenjem došlo do prosječnog povećanja snage za 8% više nego kod grupe koja je umjesto kreatin monohidrata dobila placebo. (20%-tno povećanje u odnosu na 12%-tno povećanje).
  Slični podaci su dobiveni i kod ispitivanja utjecaja kreatin monohidrata kombinirano s treningom s opterećenjem na dizačku izvedbu (maksimalan broj ponavljanja s određenom težinom) pri čemu je ustanovljeno da je grupa koja je uzimala kreatin monohidrat ostavarila 14% bolje rezultate od grupe koja je dobila placebo. (26%-tno povećanje u odnosu na 12%-tno povećanje).
  Povećanje maksimalne snage (jedno ponavljanje) kod vježbe bench press je variralo od 3% do 45% a povećanje broja ponavljanja s određenom težinom na bench pressu je bilo za 16% do 43%.
  Dakle, ovo istraživanje pokazuje da kreatin zajedno s treningom s opterećenjem mnogo više utječe na mišićnu snagu i dizačku izvedbu od samog treninga bez suplementacije kreatin monohidratom, ali reakcija, odgovor tijela varira od pojedinca do pojedinca.

  Warber i sur. (2002) u svom radu su istražili utjecaj kreatin monohidrata na trening vojnika. Dokazano je da suplementacija kreatin monohidrata utječe na poboljšanje mišićne snage i izdržljivosti.
  13 vojnika podjeljeno je u 2 grupe (prva je uzimala kreatin monohidrat, druga placebo) su trebali savladati 3 puta vojni poligon sa zaprekama (približno savladavanje poligona je 3 minute sa 2 minute pauze između serija) nakon čega su imali vježbu gađanja puškom. Test se proveo 3 puta (T1, T2, T3) sa 5 dana razmaka između svakog testa.
  Također se provelo istraživanje utjecaja kreatin monohidrata na repetitivnu snagu vojnika na bench pressu (5 serija s maksimalnim brojem ponavljanja s težinom 70% od maksimalne). Test je također izvršen 3 puta.
  Ispitanici nisu dobili nikakav supliment prije prvog testiranja (T1). Obe grupe su dobile placebo između 1 i 2 testa (između T1 i T2). Dok je jedna grupa vojnika dobila 24 grama kreatin monohidrata između T2 i T3 druga je nastavila s placebom. Uočeno je da se kod grupe vojnika koja je dobila kreatin monohidrat repetitivna snaga na bench pressu povećala za 14% (placebo grupa </= 0,05), ali da do promjena rezultata kod vojnog poligona između T2 i T3 nije došlo. Također kreatin monohidrat nema utjecaja na poboljšanje preciznosti pri gađanju iz puške. Uočeno je povećanje mišićne mase za prosječno 1,4 kg. kod grupe koja je koristila kreatin monohidrat (placebo grupa </= 0,005) te smanjenje tjelesnih masnoća za 0,5% (placebo </= 0,005).
  Zaključak: kreatin monohidrat utječe na test repetitivne snage ali ne i na poboljšanje rezultata vojnog poligona.

  Sekulić i sur. (1999.) su su svom eksperimentu koji je proveden na VK “Slobodna Dalmacija”, Split, imali za cilj utvrđivanje ergogenih učinaka kreatin monohidrata na plivačke performanse i relativnu snagu ispitanika. Ispitanici su nakon inicijalnog testiranja podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna predstavljala eksperimentalnu, a druga kontrolnu grupu. Ispitanici su potom suplementirani kreatin monohidratom (eksperimentalna grupa), ili ugljikohidratnim praškom (kontrolna grupa). Nakon provedenog “punjenja” (pojačana konzumacija kreatina, označena prosječnim suplementiranjem od cca 100 g po osobi tijekom 5 dana), provedeno je finalno testiranje, te su dobiveni rezultati ispitani T – testom i analizom varijance, kako bi se utvrdile eventualne promjene u odnosima između grupa.
  Proveden je T-test na razlikama mjerenja (inicijalnog i finalnog), te je utvrđeno da se grupe statistički značajno razlikuju u promjenama rezultata na 100 metara slobodno, te se nastale promjene mogu pripisati pozitivnom djelovanju kreatinske suplementacije. Ovaj zaključak može se potkrijepiti činjenicom kako je analiza varijance na ovim podacima pokazala istoznačne rezultate onima dobivenim T – testom.

  Brudnak (2004) je u svom radu utvrdio da je kreatin popularan sportski supliment koji se koristi kako bi se održala visoka razina istog za vrijeme napornih fizičkih aktivnosti. Količina kreatina koja se suplementira ovisi o različitim parametrima kao što su težina tijela i status sportaša. Brudnak je utvrdio da je mnogo studija izvjestilo o pozitivnim efektima kreatina kao što su povećanje mišićne mase, snage i zaštite živčanog sustava. Međutim, također je utvrdio da je nekolicina studija izvjestila o mogućim nuspojavama koje se mogu javiti suplementacijom kreatina kao što su mišićni grč, proljev... Dakle, u svom radu nas upoznaje sa pozitivnim i negativnim stranama suplementacije kreatin monohidrata te se fokusira na podatke koji govore o toksičnosti kreatina.

  Kuntz i Gunter (2003) su u svom radu ispitali utjecaj suplementacije kreatin monohidrata na tjelesnu težinu, postotak tjelesnih masnoća, količinu vode u tijelu i povećanje potrebe za kalorijama. Sedamnaest fizički aktivnih muškaraca između 18 i 26 godina je bilo podvrgnuto ovom ispitivanju. Tjelesna težina se mjerila u kilogramima, postotak tjelesnih masnoća se dobio putem metode podvodnog vaganja, količina vode u tijelu putem metode bioelektrične impedance a potreba za kalorijama se jednostavno izračunavala putem tablica energetskih vrijednosti hrane. Ispitanici su bili podijeljeni slučajnim izborom u dvije grupe (grupa koja je suplementirala kreatin monohidrat i placebo grupa) te su suplementirali kreatin monohidrat četiri tjedna (prva dva tjedna 30 grama dnevno, sljedeća dva tjedna 15 grama dnevno) te su redovito vježabali. Kuntz i Gunter su utvrdili da suplementacija kreatin monohidratom značajno utječe na povećanje tjelesne težine (sa 90.42 +/- 14.74 na 92.12 +/- 15.19) te na količinu vode u tijelu (sa 53.77 +/- 1.75 na 57.15 +/- 2.01l). Međutim, nisu utvrdili značajne promjene u postotku masnog tkiva i na povećanje potrebe za kalorijama kod grupe koja je koristila kreatin.

  Wilder i sur. (2001) su usporedili utjecaj malih doza kreatina i kreatinskog punjenja na snagu, količinu kreatinina u ureji i postotak potkožnog masnog tkiva. Testu su bili podvrgnuti 25 visoko treniranih sveučilišnih nogometaša sa najmanje jednom godinom iskustva igranja u IA Sveučilišnoj diviziji. Ispitanici su suplementirali kreatin monohidrat 10 tjedana nakon završetka sezone za vrijeme rada na specifičnom programu snage i funkcionalnih sposobnosti. Mjerili su se maskimalna snaga u čučnju (1 ponavljanje) i to prije, za vrijeme i nakon suplementacije kreatin monohidratom. Postotak potkožnog masnog tkiva se mjerio podovodnim vaganjem prije i nakon suplementacije, a koncentracija kreatinina u ureji se izmjerila uz pomoć svjetlosnog spektrofometra 0, 1., 3., 7., 14., 21., 28., 35., 42., 48., 56. i 63. dana.
  Zaključak: podaci do kojih su došli Wilder i sur. sugeriraju da kreatin monohidrat bez obzira na veličinu doze nema korisnih ergogenih utjecaja na visoko trenirane sveučilišne nogometaše. Kako bilo, sam trening bez suplementacije kreatin monohidratom utječe na povećanje snage, smanjenje potkožnog masnog tkiva kod visoko treniranih sportaša.

  Volek i sur. (2004) su u svom radu analizirali utjecaj suplementacije kreatin monohidrata za vrijeme kratkotrajnog intenzivnog treninga na fizičke performance, sastav tijela (masa, mast) i koncentraciju hormona u tijelu. Slučajnim odabirom testiranju su bili podvrgnuti 17 muškaraca koji su bili podijeljeni u dvije grupe; grupa koja je suplementirala kreatin monohidrat (CrM: b=9) i placebo grupa (P: b=. Ispitanici su provodili trening s opterećenjem 5 dana u tjednu 4 tjedna. Maksimalna snaga u čučnju i na bench pressu te ekspozivna snaga na bench pressu je bila reducirana za vrijeme prvih tjedana kod placebo grupe ali ne i kod grupe koje je koristila kreatin monohidrat. Na kraju 6. tjedna kod grupe koja je suplementirala kreatin monohidrat uočeno je povećanje eksplozivne snage na bench pressu, težine i čiste mišićne mase nogu. Opaženo je povećanje maksimalne snage u čučnju (1 ponavljanje).
  Totalni testosteron i free androgen index se smanjio kod obe grupe ispitanika, te je dosegao svoju najmanju vrijednost u trećem tjednu. Došlo je do značajnog povećanja razine kortizola (hormona nadbubrežne žlijezde) poslije prvog tjedna kod grupe koja je koristila kreatin (+29%) te se ta razina vratila na normalne vrijednosti poslije drugog tjedna. Inzulin je bio deprimiran u prvom tjednu (-24%) kod grupe koja je koristila kreatin te se vratio na svoje normalne vrijednosti između 2 i 4 tjedna. Razina hormona rasta i IGF-a je ostala nepromijenjena.

  Shroder i sur. (2004) u svom radu su analizirali potencijalne nuspojave dugotrajne upotrebe kreatin monohidrata kod košarkaša. Testu su bili podvrgnuti 18 profesionalnih košarkaša prve Španjolske lige. Ispitanici su suplementirali 5 grama kreatin monohidrata dnevno za vrijeme tri natjecateljske sezone (od 1999. do 2002.). Ispitanicima se 5 puta za vrijeme svake od 3 sezone vršila kontrola krvne slike.
  Zaključak: koncentracija krvne plazme kod svih kliničkih parametara za vrijeme suplementacije kreatin monohidratom nije značajno promijenjena. Do promjena je došlo u razini kreatinina u krvi i kod kreatin kinaze.
  16. SAŽETAK I ZAKLJUČAK

  Prema dosadašnjim istraživanjima, kratkoročna kreatinska dopuna povećava maksimalnu snagu za 5-15%, obujam rada u serijama vježbi s maksimalnim zatezanjem mišića za 5-15%, rezultat jednokratnog sprinta za 1-5%, obujam rada kod ponovljenog, višekratnog sprinta za 5-15%. Osim toga dugoročna primjena (15 g-25g/dan 57 dana i 2-25g/dan nakon toga 7-140 dana) dovodi do znatnog povećanja snage, sprint učinka i bezmasne tjelesne mase u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, nije svaki pregled dao ergogeni rezultat, vjerojatno zbog različitosti reagiranja subjekata na kreatin, zbog vremena korištenja dopune na primjenjeni kriterij, zbog različitih vremena za odmor među ponovljenim vježbama.
  Što se tiče nuspojava suplementacije kreatin monohidratom valja napomenuti da kreatin nije ilegalan preparat, već se prodaje kao dodatak prehrani i uporaba mu je raširena. Kratkotrajna primjena kreatina smatra se sigurnom za zdravlje, no sve moguće nuspojave dugotrajne primjene ovog preparata nisu do kraja istražene. S toga bi svi koji se odluče koristiti kreatin kao supliment u najmanju ruku trebali biti jako oprezni i vršiti češće kontrole, naročito krvne slike iz koje se može puno toga uočiti.

  17. LITERATURA

  1. Brundak M. (2004). Creatine: are the benefits worth the risk? Toxicol Lett. (sažetak), 123-30.
  2. Kutz M., Gunter M. (2003). Creatine monohydrate supplemention on body weight and percent body fat. Journalism Strenght Cond Res. (sažetak), 817-21.
  3. Ostojic S. (2004). Creatine supplementation i young soccer players. Int J Sport Nutr Exerc Metab. (sažetak), 95-103
  4. Rawson E., Volek J. (2003). Effects of creatine supplementation and resistance training on muscle strenght and weightlifting performance. Strength Cond Res. (sažetak), 822-31
  5. Schroder H., Terrados N., Tramullas A. (2004) Risk assessment of the potential side effects of long-term creatine supplementation in team sport athletes. Eur J Nutr.
  6. Sekulić D., Rausavljević N., Gašparević-Ivanek V. (1999) Kreatinska suplementacija i efekti – primjena u vrhunskom vaterpolu. Hrvatski Šprortskomedicinki Vjesik (sažetak) 10-15.
  7. Volek J., Ratamess N., Rubin M., Gomez A., French D,. McGuigan M., Schett T., Sharman M., Hakkinen K., Kraemer W. (2003). The effects of creatine supplementation on muscular performance and body composition responses to short-term resistance training overreaching. Eur J Appl Physiol. (sažetak), 5-6, 628-37.
  8. Warber J., Tharion W., Patton J., Champagne C., Mitotti P., Lieberman H. (2002). The effect of creatine monohydrate supplementation on obstacle course and multiple bench press performance. Strength Cond Res. (sažetak) 500-8.
  9. Wilder N., Deivert R., Hagerman F., Gilders R. The Effects of Low-Dose Creatine Supplementation Versus Creatine Loading in Collegiate Football Players. Journalism Athl Train. (sažetak), 124-129.

  Leave a comment:


 • Ismarcich
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  ja bih da pitam za veit ganier dal li valja ??? i kakva su ocekivanja

  Leave a comment:


 • Todd_the_Wraith
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Hvala ti.
  da su ti novi oblici puno efikasniji od običnog monohidrata jer navodno ne vežu vodu i imaju bolju apsorpciju.
  Kako to da ne vežu vodu? A koja im je onda druga svrha, osim bolje apsorbcije.

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Originally posted by Todd_the_Wraith
  Dalibore:

  Ima li bolje ili brže djelovanje kreatin sa dodatkom orotske kiseline( B-13), od običnog monohidrata?

  Trenutno mi je na probi neki OroStrong Trikreatin orotat, pa da pitam..
  Hvala.
  To su novi oblici kreatina koje nisam obuhvatio svojim radom jer tad nisu ni postojali. Barem ne u nas. Mišljenja sam da su ti novi oblici puno efikasniji od običnog monohidrata jer navodno ne vežu vodu i imaju bolju apsorpciju. Na osobnom primjeru iz vlastitog iskustva ne mogu to potvrditi jer nisam nikad koristio novi oblik a i ne namjeravam više nikad koristiti kreatin zbog prirode svoje bolesti.

  Leave a comment:


 • Todd_the_Wraith
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Dalibore:

  Ima li bolje ili brže djelovanje kreatin sa dodatkom orotske kiseline( B-13), od običnog monohidrata?

  Trenutno mi je na probi neki OroStrong Trikreatin orotat, pa da pitam..
  Hvala.

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Čuj ne znam koliko je to uobičajeno i da li bi se drugima desilo isto. Ali definitivno da svi rasponi u mjerenju krvi bi se trebali razlikovati za sportaše i za one koji to nisu.

  Leave a comment:


 • gironda
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  upravo to sam te i htio pitat! znaci uobicajena su povisenja enzima nakon kreatina??

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Onda mi je tako jetra reagirala. Ponavljam danas pijem prilčno velike količine suplemenata i sve je ok. Ali bez kreatina naravno.

  Leave a comment:


 • gironda
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  dobro, pitanje dal su se tebi digli enzimi zbog suplemenata, moze bit x drugih stvari uzrok. al opet, ako dize transaminaze, nije se bas za igrat... sta kazu studije inace, su uobicajene takve nuspojave?

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Originally posted by gironda
  dalibore svaka cast na tekstu, ovako se kvalitetna literatura o bilo kojem suplementu malo gdje moze procitat.

  imam i par pitanja; ako sam dobro shvatio, tebi su se digle jetrene transaminaze? koliko ti je bio dug ciklus uzimanja prije krvne slike?

  i jos nesto, vidim da to nije bilo obrađeno, zanima me mogu li ocekivati povecan vertikalni odraz nakon ciklusa (naime bavim se i kosarkom )
  Da povećali su mi se jetreni enzimi a koliko dugo sam uzimao kreatin prije toga iskreno ne sjećam se. Jednom mi se isto desilo kada sam uzimao tekuće aminokiseline. Skroz čudno. Zadnjih par godina pijem "ogromne" količine dodataka u obliku wheya, kaseina, BCAA i glutamina i enzimi su super.

  Kreatin ti sam po sebi neće povećati skočnost.

  Leave a comment:


 • gironda
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  dalibore svaka cast na tekstu, ovako se kvalitetna literatura o bilo kojem suplementu malo gdje moze procitat.

  imam i par pitanja; ako sam dobro shvatio, tebi su se digle jetrene transaminaze? koliko ti je bio dug ciklus uzimanja prije krvne slike?

  i jos nesto, vidim da to nije bilo obrađeno, zanima me mogu li ocekivati povecan vertikalni odraz nakon ciklusa (naime bavim se i kosarkom )

  Leave a comment:


 • Vendetha
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Originally posted by Dalibor
  Male se spustio niže.

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Usput ne zaboravi na drugi dio teksta. Male se spustio niže.

  Leave a comment:


 • Dalibor
  replied
  Re: Suplementacija creatina i potencijalne nuspojave - dipl. rad

  Hvala Marijane. Morat ću ga i ja ponovno pročitati da se prisjetim svega jer u 5 godina od kako je ovo napisano neke stvari i zaboraviš.

  Leave a comment:

Working...
X