Announcement

Collapse
No announcement yet.

Suplementi bez konfuzije

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Suplementi bez konfuzije

  Suplementi bez konfuzije

  Piše: Clayton South

  Čime god da se bavili morate razmisliti kako ćete potrošiti svoj novac za dodatke prehrani. Ukoliko doista želite postići uspjeh, dodaci prehrani (suplementi) su neophodni. Upravo njihov izbor čini razliku - hoćete li zacrtani cilj ostvariti potpuno, djelomično ili ga nećete ostvariti uopće.

  Većina od nas nema neograničena financijska sredstva. Život sportaša nije jeftin, stoga mudro utrošena sredstva na jednoj znače manje odricanja na drugoj strani. Odluka sigurno nije jednostavna, naročito kada smo bombardirani ogromnom količinom informacija, često zavodljivih marketinških poruka i friziranih tekstova iz raznih magazina.

  U većini slučajeva sportaši, konzumenti uopće, žele jednostavan odgovor na pitanje: koji su dodaci prehrani efikasni u poboljšanju općeg stanja organizma i ostvarivanju očekivanih rezultata? Koji su suplementi dokazano provjereni?

  Na žalost, odgovori na ova pitanja rijetko se susreću iz već ranije navedenih razloga, a ovaj članak za cilj ima uputiti na provjerene dodatke prehrani koji DOISTA daju rezultate.

  Promišljanje
  Dodaci prehrani trebaju uvijek biti - dodaci prehrani, a ne osnova prehrane. Kada se uzimaju pravilno, uz odgovarajuću prehranu i program treninga, dodaci prehrani služe u svrhu poboljšanja performansi, strukture tijela, boljeg i bržeg oporavka.

  Svaki čovjek ima jedinstvene potrebe determinirane genetikom i razinom psihofizičke aktivnosti. Stoga ne postoji jednoobrazno pravilo koje će odjednom obuhvatiti sve. Ipak, postoji generalna preporuka za višestruko dokazane dodatke prehrani koje je u odgovarajućim količinama potrebno uklopiti u svaki program.

  1. Multi-vitamini i minerali

  Na prvom mjestu pri sastavljanju efikasnog plana dodataka prehrani potrebno je izabrati dobre multivitamine i minerale. Njihov izostanak uzrokuje nepravilan rad metabolizma, pad imuniteta i spor napredak. Obratite pažnju na kvalitetu proizvoda i pakiranja, izvor aktivnih supstanci (prirodni ili sintetički), koncetraciju aktivnih tvari i naravno... cijenu!

  Iako se o preparatima s vremenskim otpuštanjem i dalje vode debate, čini se da je vrijedno potrošiti nešto više novca za takove preparate. To posebno vrijedi za u vodi topive vitamine poput B vitamina ili askorbinske kiseline. Ti se vitamini ne mogu pohraniti u organizmu i neophodno je neprestano nadopunjavanje.

  2. Kreatin monohidrat

  Deriviran iz glicina, arginina i metionina, kreatin monohidrat je izuzetno efikasna pomoć ergogenim reakcijama

  Naše tijelo proizvodi kreatin monohidrat, točnije proizvode ga gušterača, jetra i bubrezi. Spremljen je u mišićima kao kreatin fosfat i pomaže proizvodnju i cirkulaciju ATP-a, supstance odgovorne za mišićnu kontrakciju. Prema potrebi tijelo povlači kreatin monohidrat, a vježbanje može uzrokovati njegov manjak. Iako je kreatin monohidrat moguće unijeti u tijelo namirnicama, količine potrebne za ozbiljnog sportaša, naročito bodybuildera, bilo bi vrlo nepraktično i skupo namaknuti na taj način.

  Suplementacija kreatinom dovodi do povećanja tjelesne težine, nemasne mišićne mase, mišićne snage i izdržljivosti, korisna je za normalno funkcioniranje mozga i sveukupne atletske performanse. Uz to kreatin je efikasan u povećanju mišićne eksplozivnosti, održanju razine slobodnog testosterona i prevenciji katabolizma.

  Postostoje izvještaji koji kreatin okrivljuju za zdravstvene tegobe poput grčenja mišića, povećanja rizika od ozljeda, dehidracije, bolova u želucu i tumora. Usprkos medijskom senzacionalizmu, kreatin monohidrat dokazano je siguran i efikasan u povećanju performansi. Bz obzira na medijiske priče, bitno je istaknuti da su istraživanja potvrdila kako kreatin ne može biti uzrokom navedenih problema. Štoviše, istraživanja ukazuju i na njegovo anti-kancerogeno djelovanje.

  Kreatin monohidrat vrhunski sportaši uzimaju već gotovo čitavo desetljeće. Siguran je za uzimanje i na "duge staze", neophodan je suplement za svakog atletu koji traži maksimum performansi.

  3. L-Glutamin

  L-glutamin je esencijalna amino kiselina, u stvari najprisutnija amino kiselina u našem organizmu. Posjeduje kako anabolna tako i anti-katabolna svojstva.

  Anabolna funkcija glutamina ogleda se u njegovoj sposobnosti da kao prekursor hormona rasta stimulira hipofizu i poveća razinu hormona rasta u okruženju. Osoba koja ga uzima često gubi na tjelesnoj masnoći, osjeća veću snagu i općenito se osijeća bolje.

  Utjecaj glutamina na izostanak katabolizma - gubitka mišića - ogleda se u njegovoj sposobnosti da spriječi glukoneogenezu i očuva dušičnu ravnotežu. Glukoneogeneza - proizvodnja glukoze od amino kiselina iz mišićnog tkiva nastaje kao posljedica nedostatka energije i slobodnih amino kiselina. Kada se slobodne amino kiseline u organizmu (primarno glutamin) uslijed treninga potroši, konvertira u glukozu, gušterača započinje lučenje glukagona i - zbogom amino kiseline iz mišića!

  Glukoneogeneza koči normalno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, slabi imunitet i sputava željeni napredak. Istraživanja su demonstrirala da uzimanje glutamina prije i odmah poslije treninga može prevenirati glukoneogenezu i katabolizam održavajući potrebnu razinu slobodnih amino kiselina u organizmu.

  Kao anabolički i lipolitički dodatak prehrani glutamin je vrlo efikasan u obnavljanju oštećenog mišićnog tkiva i oporavku imuno sustava. Lipoliza kao rezultat suplementacije glutaminom utječe na razinu hormona rasta i alternira omjer testosterona i estrogena. Ta pojava dodano povećava anabolizam i ubrzava rast i obnavljanje mišića. Viša razina hormona rasta usporava proces starenja, pa tako i povećava prirodnu sposobnmost organizma za obnavljanje. Čitav upravo opisani mehanizam djelovanja produžit će aktivnu karijeru sportaša.

  4. BCAA

  Proteini su sagrađeni od amino kiselina. Od dvadeset aminokiselina koje sintetiziraju proteine, osam je klasificirano esencijalnim - što znači da ih organizam ne može sam proizvesti i potrebno ih je unijeti prehranom. Od tih osam esencijalnih, leucin, izoleucin i valin poznate su kao amino kiseline umreženog lanca ili BCAA. Od ostalih amino kiselina izdvaja ih njihova znatna prisutnost u mišićnom tkivu.

  Određene aminokiseline konvertiraju uslijed dekarboksilacije u biološke amine - povezane kemijske molekule koje utječu na hormonalni profil. Putem tog procesa i drugih metaboličkih aktivnosti koje nastaju kao posljedica, BCAA mogu povećati proteinsku sintezu, ubtrzati gubitak masti, sačuvati glikogen, šparati na glutaminu, spriječiti katabolizam i znatno povećati izdržljivost.

  Amino kiseline pomažu održanju dušične ravnoteže - ravnoteže neophodne za zdrav imuno sustav i optimalne performanse. Prevenirajući glukoneogenezu BCAA će spriječiti trošenje proteina iz mišića tijekom vježbanja i potpomoći oporavak poslije treninga.

  5.Izolat proteina sirutke (whey protein)

  Izolat proteina sirutke je gram-za-gram, jedan od najkvalitetnijih proteina uopće. To je jedini protein koji pokazuje rapidno povećanje punog profila amino kiselina i ubrzava sintezu proteina.

  Sadržaj BCAA u izolatu je superioran ostalim proteinima. Iako je kasein bolji od sirutke u prevenciji razgradnje mišića, profil amino kiselina iz sirutke povećava nivo inzulina, a snižava razinu glukagona. To znači da proteini sirutke reduciraju prisustvo hormona mišićne razgradnje i stvaraju okruženje koje potpomaže pretvaranje proteina u novo mišićno tkivo. I za sirutkin protein dokazana su anti-kancerogena svojstva i poboljšanje mentalnih funkcija. Povoljno utječe i na tjelesnu kompoziciju smanjujući udio tjelesne masnoće.

  Sirutkin protein probavlja se i iskotrištava bolje od drugih. Izolat sirutkinog proteina probavlja se bolje od koncentrata. Iz svih navedenih razloga sirutkin izolat je idealan izbor za kvalitetan rast mišića.

  Zaključak

  Stvaranje i implementiranje inteligentnog i efikasnog plana uzimanja suplemenata nije jednostavan zadatak. Prekomjerna količina informacija dostupnih konzumentu često samo izaziva dodatnu konfuziju. Želja je bila navesti suplemente koji bi se generalno trebali ukolopiti u svaki plan. Svaki personalizirani plan nužan za postizanje maksimuma trebao bi u sebi sadržavati i ovdje navedeni generalni, višestruko potvrđeni plan uzimanja dokazano efikasnih suplemenata.
  pobjednici traže načine a gubitnici razloge

 • #2
  Re: SUPLEMENTI BEZ KONFUZIJE

  vrlo koristan clanak !

  Comment


  • #3
   Re: SUPLEMENTI BEZ KONFUZIJE

   super clanak,hvala
   Infarkt, ma kakav da je, od srca je...

   Comment


   • #4
    Re: SUPLEMENTI BEZ KONFUZIJE

    korisno... btw mozda da ga se stavi u sticky

    Comment


    • #5
     Re: Suplementi bez konfuzije

     bravo, dobar članak...
     "kukavice umiru cijeloga života, hrabri samo jedanput"

     Comment


     • #6
      Re: Suplementi bez konfuzije

      Odličan članak, naučio sam par novih stvari
      You laugh because I'm different...I pity you beacuse you're all the same!

      Comment


      • #7
       Re: Suplementi bez konfuzije

       odlican tekst

       Comment


       • #8
        Re: Suplementi bez konfuzije

        Fala na pametnom clanku.
        There is no good, no evil - only decisions and consequences.

        Comment


        • #9
         Re: Suplementi bez konfuzije

         ako je ovo popis stvari koje bi svaki vjezbac morao uzimati, neka mi netko objasni zasto bi uzimao glutamin, bcaa i jos whey, kad sve imam u wheyu.. i to u tocnim omjerima koji su potrebni kako bi se dogodio anabolizam... isto tako, nije mi jasno cemu uzimanje samo l-glutamina ili samo bcaa, kada je za izgradnju misica potrebno unijeti svih 20 aminokiselina.
         prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

         Comment


         • #10
          Re: Suplementi bez konfuzije

          Originally posted by t111
          ako je ovo popis stvari koje bi svaki vjezbac morao uzimati, neka mi netko objasni zasto bi uzimao glutamin, bcaa i jos whey, kad sve imam u wheyu.. i to u tocnim omjerima koji su potrebni kako bi se dogodio anabolizam... isto tako, nije mi jasno cemu uzimanje samo l-glutamina ili samo bcaa, kada je za izgradnju misica potrebno unijeti svih 20 aminokiselina.
          isto pitanje i mene zanima.

          Zanima me i jesu li u ovoj skupini najpotrebnijih suplemenata nabrojani od najvažnijeg prema najmanje važnom?

          ja mislim da bi redosljed morao ići ovako (ili se varam?):
          1.multivitamini i minerali
          2. whey izolat (sa glukozom)
          3. kreatin monohidrat
          4. l-glutamin
          5. BCAA

          to me zanima jer si nemogu priuštiti svih 5...

          Comment


          • #11
           Re: Suplementi bez konfuzije

           Najvazniji su Whey i Dekstroza, L - Glutamine, BCAA ( Branch Chained Amino Acids ) i Multivitamini tj. to je osnova, a tek iza toga je Creatine.
           There is no good, no evil - only decisions and consequences.

           Comment


           • #12
            Re: Suplementi bez konfuzije

            Slažem se.
            btw.Izvrstan članak
            Our greatest glory is not in never failing, but in rising up every time we fail.

            Comment


            • #13
             Re: Suplementi bez konfuzije

             ja opce ne uzimam multivitamine...to se po meni uglavnom uzima da bi se ubrzao metabolizam...inace pokusaam jest povrce sto cesce pa tako to kopenziram
             Originally posted by Bilderčić
             Originally posted by Dehydronator
             sve do grama tjedno je natural
             gram tjedno ???? ma da covjece pa de onda izracunaj za 1 god. koliko bi trebao dobit misica
             48 grama ? ahahahhahahahahhahahahaha

             Comment


             • #14
              Re: Suplementi bez konfuzije

              Originally posted by Archiv3r
              ja opce ne uzimam multivitamine...to se po meni uglavnom uzima da bi se ubrzao metabolizam...inace pokusaam jest povrce sto cesce pa tako to kopenziram
              Radikalna greska. Uzimaj Multivitamine. Vazni su za cjelokupno funkcioniranje organizma.
              There is no good, no evil - only decisions and consequences.

              Comment


              • #15
               Re: Suplementi bez konfuzije

               od ovog svega znaci napotrebniji za nekog osrednjeg bildera bi bili multivitamin,kreatin i whey.koje vitamine uzimate

               Comment

               Working...
               X