Announcement

Collapse
No announcement yet.

Povećane laboratorijske vrijednosti kod sportaša i utjecanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Povećane laboratorijske vrijednosti kod sportaša i utjecanje

    Bodybuilderi se često suočavaju s time da njihov liječnik povećane laboratorijske vrijednosti kreatin-kinaze, ALT, AST tumači kao bolesno funkcioniranje jetre, bubrega i srca ili kao neku drugu bolest kao znak koji upućuje na upotrebu lijekova (kod sportaša koji koriste steroide i neke druge preparate vrlo često!) Sport snažno može utjecati na laboratorijske vrijednosti: kao utjecaj vježbanja može se povećati BUN, kreatinin, CK, LDH, AST, alkalna fosfata za, bilirubin, mokraćna kiselina i broj leukocita. Prema mjerenjima, vježbanje s utezima kod sportaša koji ne uzimaju anaboličke steroide također izaziva značajne promjene

    Kod AST, ALT i CK vrijednosti. Kod ALT i AST vrijednosti, ranije studije su pokazale kako veće oštećenje mišića, pogotovo nakon ekscentričnog opterećenja, može rezultirati odstupanjima.

    Jedna publikacija iz 2008 godine ponovo skreće našu pažnju na to da CK, AST i ALT razine često mogu biti povećane kod sportaša koji intenzivnije treniraju. U slučaju CK to povećanje je povezano s ozljedom skeletnog mišićja, mjerljiv je tijekom 2-7 dana, razina u stanju mirovanja također može biti viša nego kod inaktivnih prosječnih ljudi. Istovremeno, ta odstupanja su kod otpornih, uvježbanih ljudi umjerenija. Autori su u jednoj ranijoj publikaciji (Br Med Buli. 2007; 81-82: 209-39.) spomenuli kako trajno visoke vrijednosti CK razine se ni kod sportaša se ne mogu smatrati normalnim. U tom slučaju uzroke treba otkriti, jer ponovljena opterećenja mogu imati negativne posljedice na mišiće.

    Zaključak: Ako kao sportaš imaš previše zvjezdica kod laboratorijskih vrijednosti, ne treba se previše prestrašiti, ali treba zatražiti mišljenje nekog sportskog liječnika, jer će liječnik opće prakse u svakom slučaju smatrati to znakom bolesti ili upotrebom lijekova, a to će biti kriva dijagnoza. Vrijednosti se mogu donekle držati pod kontrolom: stručnjaci primjenu anaboličnih steroida i kreatina tretiraju kao faktor rizika mišićne ozljede, odnosno BCAA dopunu kao faktor povećanja mišićnih ozljeda i CK-razine, a u jednom ranijem broju smo spomenuli kako se pomoću fosfatidilkolina, E-vitamina i B-vitamina i još nekih drugih tvari mogu ublažiti. Mjera oštećenja mišića, jetre i ostalih organa, međutim, nije u svakom slučaju tijesno povezana s laboratorijskim vrijednostima, tako da ne možemo iz njihova smanjenja izvući zaključke.

    Istraživači: Brancaccio P, Maffulli N, Buonauro R, Limongelli FM

    Literatura: «Serum enzvme monitoring in sports medicine.« Clin Sports Med. 2008, 27 (1): 1-18, vii.

    Izvor: Muscle Sport
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Povećane laboratorijske vrijednosti kod sportaša i utjecanje

    Zanimljivo...ja imam bilirubin malo povišen...Naturalac sam da se raz umijemo
    Our greatest glory is not in never failing, but in rising up every time we fail.

    Comment


    • #3
      Re: Povećane laboratorijske vrijednosti kod sportaša i utjecanje

      Meni je jako često povećan LDH a davno mi je bio povećan kreatinin kad sam nekoć koristio kreatin.
      Samo ovo mi nije jasno:
      odnosno BCAA dopunu kao faktor povećanja mišićnih ozljeda
      http://www.myspace.com/daliborzulejhic

      I know it's hard to keep an open heart
      When even friends seem out to harm you
      But if you could heal a broken heart
      Wouldn't time be out to charm you

      November Rain, Guns and Roses

      Comment

      Working...
      X