Announcement

Collapse
No announcement yet.

DHA i kombinacija treninga pozitivno djeluju na mozak

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • DHA i kombinacija treninga pozitivno djeluju na mozak

    "Nanovo punjene" esencijalne masne kiseline: DHA i kombinacija treninga pozitivno djeluju na funkcioniranje mozga!

    DHA dopuna i tjelesna aktivnost mogu pozitivno djelovati na neoštećenost živčanog sustava, na dobro raspoloženje i učenje, odnosno na sprječavanje pogoršavanja moždanih funkcija zbog starenja!

    Kako smo o tome već ranije opširnije pisali, određena hrana sadrži višestruko nezasićene masne kiseline dugačkog lanca; linolnu, linolensku, arakidonsku, eikosapentaensku (EPA), dokozaheksaensku kiselinu (DHA). To su esencijalne ili djelomično esencijalne masne kiseline, koje organizam samo djelomično može proizvesti u nedovoljnoj količini. DHA je potreban sivoj stanici mozga i važan je strukturalni dio retine, u velikoj količini se nalazi u testisima i u spermi. Niska razina DHA može se povezati sa brojnim problemima živčanog sustava i ponašanja (depresija, šizofrenija); niski unos SPA i DHA pak nepovoljno djeluje na razvijanje dječjeg mozga, na inteligenciju, mada je ovo zadnje diskutabilno.

    BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor: moždani neurotrofični faktor) Bjelančevine su tvorevina koja živčane stanice održava zdravim. Ranija istarživanja su pokazala su tjelesne aktivnosti, same ili u kombinaciji sa antidepresantnim tretmanom rezultirale povećanjem BDNF razine u hipokampusu (dio velikog mozga), BDNF razina je u tijesnoj povezanosti sa raspoloženjem i ponašanjem. Rezultati su demonstrirali kako redovita fizička aktivnost, odnosno redovita aktivnost + tranilkipromin terapija vodi do BDNF mRNS i bjelančevinske ekspresije u hipokampusu. To bi znači¬
    lo, uzimajući u obzir i rezultate drugih istraživanja, da u terapiji bolesti, uz lijekove, veliku ulogu može imati raspoloženje i tjelesna aktivnost! To smo mogli slutiti i do sada, ali jedna publikacija iz kolovoza 2008 godine razinu BDNF-a je dovela u vezu s omega-3 masnom kiselinom!

    DHA i pretpostavljeni mehanizam djelovanja treninga u stimuliranju neuroplasticiteta

    Istraživači su štakorima dali DHA (1,25% DHA) uz fizičku aktivnost (trening), ili bez toga u trajanju od 12 dana, i došli do toga da DHA-om obogaćena prehrana u znatnoj mjeri povećava sposobnost prostorne orijentacije u labirintu, koja je treningom postala još bolja. DHA kiselinom bogata prehrana je povećala živu, tj. proBDNF i aktivnu mBDNF razinu, a tjelesne aktivnosti su se također poboljšale. DHA je povećao sinaptični plasticitet (povećanje ili smanjenje djelotvornosti sinaptičnog prijenosa, skupni naziv funkcionalnih i/ili strukturalnih promjena ponekih sinapsisa).

    Zaključak:
    To bi značilo da se veza između nervnih stanica ovisno o upotrebi kontinuirano mijenja tijekom našeg života. Ne možemo se pozivati na ozbiljne zaključke, ali omega-3, DHA i tjelesna aktivnost mogu povoljno djelovati i kod ljudi na zdravlje živčanog sustava, dobro raspoloženje i učenje, odnosno usporavati slabije funkcioniranje mozga koje dolazi s godinama,! DHA unos prvenstveno se može ostvariti konzumiranjem ribe, redovitom upotrebom dodataka prehrani koji sadrže riblje ulje.

    Objavljeno:
    "Docosahexaenoic acid dietary supplementation enhances the etfects ofexercise on synaptic plasticitiy and cognition." Neuroscience. 2008 Aug 26;155(3):751-9.

    Istraživači:
    Wu A, Ying Z, Comez-Pinilla F.
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing
Working...
X