Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kreatin i anabolični-androgeni hormoni: uska povezanost?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kreatin i anabolični-androgeni hormoni: uska povezanost?

    Kreatin svoje djelovanje može ispoljiti djelomično preko stimuliranja pretvorbe testosterona u dihidrotestosteron. Značaj toga teško je danas prosuditi, ali dopuna kreatinom se ne čini opasnom ni po tim podacima.

    Testosteron svoje djelovanje u organizmu vrši sam za sebe ili putem proizvoda (takav proizvod je, tj. metabolit npr. dihidrotestosteron kao i estrogen, također.) Testosteron je prvenstveno djelotvoran u skeletnom mišićju bez izmjene. Steroidni hormoni u nekoliko dijelova tijela mogu se pretvoriti u aktivnije forme posredstvom raznih enzima u tkivu, zato testosteron djeluje i kod drugih steroidnih spojeva na tkiva različite veličine Dihidrotestosteron (DHT) je jedan transformirani proizvod testosterona (T) i ujedno, s više gledišta, biološki još aktivniji hormon. 5-alfa-dihi-dro testosteron je aktivni proizvod testosterona u prostati, koži, lojnim žlijezdama, kostima, to je hormon, koji možemo proglasiti odgovornim za muževnu ćelavost. Na skeletno mišićje DHT djeluje u maloj mjeri, ne toliko na stvaranje krvi, gdje pojačava lučenje eritropoetina (EPO) i neposredno, ujedno i pozitivno djeluje na stvaranje krvi iz matičnih stanica koštane srži.

    Zamišljeno ili stvarno djelovanje dodataka prehrani na hormonski sustav uvijek je bila tema velikog zanimanja, kako u pozitivnom tako i u negativnom kontekstu. Povećanje razine hormona rasta (CH), ili povećanje razine faktora rasta-l (IGF-I) koji je sličan inzulinu i san je svih sportaša, kao i povećanje razine testosterona. Ovo zadnje je poželjno samo dok ne utječe na rezultate niti jednog doping testa.Volimo na primjer djelovanje L-karnitina, koje ublažava mikro ozljede skeletnog mišićja tijekom treninga, zbog manjih ozljeda tkiva može lakše doći do izražaja djelovanje anaboličnih hormona na receptorima. Opće poznato je zamišljeno i stvarno djelovanje na povećanje GH.

    I kod kreatina su poznate slične pojave: kod izazivanja mišićne hipertrofije kreatin aktivira MRF-e (transkriptivni faktori koji sudjeluju u stvaranju mišića), MRF4 miogeni transkriptivni faktor i gene miogenina (čimbenici rasta mišića), sazrijevanje matičnih stanica mišića, njihovo spajanje te pozitivno djelovanje na lučenje IGF-I i IGF-II u mišićima može biti važno. Još se 2000 godine pojavila mogućnost povećanja GH razine vezano za kreatin {J Sports Med Phys Fitness 40 (41:336-342 DEC 2000).

    Nevjerojatno složen efekt, u tome se slažu svi stručnjaci i svi zainteresirani. I to na taj način, da kod zdravih ljudi, pri redovnoj primjeni nisu utvrdili štetno djelovanje! Ali povećanje razine anaboličnih-androgenih hormona? O tome ranije nije bilo riječi, samo u liječničkim rubrikama žutog tiska, gdje su naš omiljeni dodatak prehrani zajedno s proteinskim prahom kategorizirali: i to je samo steroid!

    Studija objavljena u rujnu 2009. godine provela je eksperiment na placebo-kontrolnoj, nasumičnoj, crossover skupini ragbi igrača (n=20), koji su tijekom tri tjedna dobivali kreatinsku dopunu, i pratili su djelovanje na razinu spolnih hormona (unutar toga na testosteron i dihidrotestosteron). Hipoteza je bila da kreatin na neki način utječe na DHT:T omjer.

    Utjecaj kreatina na razinu testosterona i dihidrotestosterona
    [attachment=1:3a2qkp1n]Utjecaj-kreatina-na-razinu-testosterona.jpg[/attachment:3a2qkp1n]

    Utjecaj dopune i placeba na androgenu razinu i sastav tijela
    [attachment=0:3a2qkp1n]Utjecaj-dopune-i-placeba.jpg[/attachment:3a2qkp1n]


    Crossover pregled
    U ovom slučaju sve skupine koje su bile uključene u eksperiment, nakon jednog kratkog, tzv. vvashout perioda dobili su daljnji tretman, sve skupine su bile na sve načine tretirane. Prednost ove metode jest da eliminira pogreške pripadnika raznih skupina uslijed osobnih varijabilnosti ljudi.

    Subjekti su nakon 7 dana punjenja (25g/dan kreatina sa 25g/dan grožđanog šećera), ili placeba (50g/dan grožđanog šećera) uzimali tijekom 14 dana kreatin u dozi za održavanje razine (5g/dan kreatina sa 25g/dan grožđanog šećera; ili 30g/dan grožđanog šećera). Razina seruma testosterona i dihidrotestosterona, kao i sastav tijela su izmjerili na početku eksperimenta, odnosno nakon 7 i 21 dana. Rezultati su pokazali kako se razina testosterona nije promijenila niti nakon 7, odnosno 14 dana (kod primjene kreatina se povećala, ali za znanstvenike to statistički nije bila dovoljno značajna); ali DHT razina se povećala sa 56% do 7. dana, i ostala iznad početne razine 40% tijekom 14 dnevnog perioda (P < 0.001). Omjer DHT:T sa 36% se povećao do kraja faze punjenja, i ostao je za 22% povećan tijekom faze održavanja razine (P < 0.01). Bezmasna masa je - kako je bilo za očekivati, a kako i volimo - pri upotrebi kreatina se povećala za jedan kilogram, ali to također nije bila statistički značajna razlika. Prema istraživačima, kreatin može ispoljiti svoje djelovanje djelomično pri stimuliranju preobrazbe testosterona u DHT.

    Zaključak:
    Anabolično djelovanje dihidrotestosterona (DHT) na mišić obično smatraju zanemarivim. Eksperimenti s životinjama (te djelomično podaci eksperimenata na starijim osobama) pokazuju vjerojatnim da DHT stimulativno djeluje na lučenje anaboličnih hormona mišića (na primjer IGF-I) i na sintezu bjelančevina. Značajnost rezultata teško je danas procijeniti: daljnji ekperimenti bi trebali potvrditi izvršeno djelovanje i točno odrediti njegovu mjeru po dobnim skupinama, spolu i ostalim čimbenicima. Ne znamo, još ne možemo znati, koliko je značajna ova hormonska promjena, da li pozitivno ili negativno utječe na naše zdravlje, ili promatranje kreatina kao dodatka prehrani. Nevjerojatno uzbudljiva pitanja i mogućnosti! Kreatinska dopuna, na sreću, temeljem gore navedenih podataka, ne izgleda opasno.

    Istraživači:

    van der Merwe J, Brooks NE, Myburgh KH.

    Objavljeno:
    «Three vveeks of creatine monohydrate supplementation affects dihydrotestosterone to testosterone ratio in college-aged rugby players.» Clin J Sport Med. 2009 Sep; 19(5):399-404. T
    Attached Files
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Kreatin i anabolični-androgeni hormoni: uska povezanost?

    e zato sam si ja neki dan kupio kreatin da malo usko povezem
    http://www.5min.com/Video/Sex-Workout-- ... ow-4743936

    Comment


    • #3
      Re: Kreatin i anabolični-androgeni hormoni: uska povezanost?

      odma pocinjem ponovo pit kreatin

      Comment

      Working...
      X