Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zablude oko programa i vjezbanja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zablude oko programa i vjezbanja

    Pozdrav, imam par pitanja odnosno malo sam vec zbunjen citajuci ovaj portal i 'znajuci' neke stvari od prije.

    Prijatelj mi govori kako bi trebao raditi vjezbe za masu do otkaza i to brzo ( tako on radi ), a ja sam naucio raditi polako da osjetim svaki misic i naravno velika kilaza, sta je istina od ovog dvoje?

    2. stvar - prehrana - Sada ce uskoro jesen pa zima, zanima dali da sada negdje pocnem sa masom? Znaci jesti dosta protina i UH + treninzi 8-10 ponavljanja 4 serije + velika kilaza? Pitam jer ja sam u svoje treninge svaki dan uvrstio kardio vjezbu, odnosno BICIKL 20 minuta, prijatelj mi kaze da to radim 2 puta tjedno samo da ono malo ako se udebljam da to skinem tj malo da se oznojim.

    3. program -
    Napravio sam si ovakav program
    To radim za masu i bicikl da se oznojim.
    http://i49.tinypic.com/vsmcep.jpg
    Par savjeta bi mi dobro doslo. Hvala puno!

    PS: Trenirao sam veslanje 5 godina

  • #2
    Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

    Pozdrav

    Prvo, ne slusaj svog prijatelja jer on krivo radi. Spoštanja moraju biti spora i kontrolirana a dizanja brza i eksplozivna, kod svake vježbe je tako (izuzev trbusnih di je sve sporo i kontrolirano). Tako se mišić više 'izmuči' i sam trening je bolje odrađen.
    Drugo, pravo vrime za početak ciklusa mase/defke nema, to se radi po osjećaju i želji, npr ja masu radim priko jeseni i zime, a defkanje i održavanje je rezervirano za topliji dio godine, cisto tako da se 'zimsko salo' manje vidi, da ga se riješim do ljeta .
    Šta se tiče cardia tokom mase, poslušaj prijatelja, cisto da ima neke cardio aktivnosti i da ta masa bude malo kontroliranija. 2-3 puta tjedno je dovoljno.
    Treće, program ima malo ispravljati, imaš masu tema oko toga, ima jedna "Kako napraviti dobar program", i na portalu i na forumu pa malo istraži. Cardio prepravi i stvari bi trebale biti bolje. Odmor drži na 1-2 minute. To je to, ostatak ces naci na forumu, samo treba znat di tražit

    Cheers
    Rest day? Where is my rest muscle and how do I train it?

    Comment


    • #3
      Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

      E hvala ti na odgovoru!
      Neznam dali sta znaci ako dizem sporije i spustam? Ja uvijek radim dizanje brze a sporije spustat ali sam si u glavu stavio da radim sporije malo tj 2 sec dole/gore jer sam to vidio na jednom videu da tako treba radit.
      Druga stvar, mozes li mi reci sta mi je krivo kod programa? Mislim, dali su vjezbe odnosno organizacije vjezbi po danu dobre?
      Pauze cu regulirat, ali sam isto na videu gledao da je 30-60 sekundi dobro da se izmucim.
      Treca stvar. Vjezbe bi mijenjao da se tijelo ne navikne na iste to trebam jel tako? Svakih koliko?
      Cetvrta stvar. Defku mogu s istim ponavljanjima radit kao i masu samo trebam prehranu sredit ( manje UH ) i radit kardio ili?

      Ako mi uspijes sve odgovorit bit cu ti zahvalan!

      Comment


      • #4
        Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

        Ma drži se ti onako kako san ja reka, to je pravilno.
        Organizacija i vježbe, tu ti nemogu baš pomoć, to gledaj kako ti odgovara, ja ti npr radin prsa-trceps, leđa-biceps,ramena-trbušni i noge same zadnje, tako da probas i vidis kako ti ide. Na portalu pogledaj pod programe malo, možeš kombinirat, nemogu ti ja sad baš pomoć oko toga.
        Mogu ti savjtovat da npr vježbe potiske (benč press, veslanje t šipkom, deadlitovi, čučnjevi...), njih probaj radit prve u skupini, sa njima je uvijek dobro počet. Noge radit same, a vježbe kako vidin su ti dobre.

        ponavljanja na defki i masi nisu ista. Ide ti zapravo princip za masu (6-10 ponavljanja) a za defku (11-15 ponavljanja).
        Svaku seriju radi ko zadnju, znači do otkaza, nađi pravu kilažu tako da ti zadnje ponavljanje u seriji bude ono...jedva.
        defka sama mora bit intezivnija nego masa, znači imaš više treninga tjedno, unosiš manje UH pa su i dosta naporniji, ima pada u snazi, odmori između serija su dosta kraći (10-60 sec) i naravno treninzi traju duže. Na masi se trening radi u okviru 60 minuta , a na defki to ide do sat i pol.

        Pitaj ako ima jos ista za pitat
        Rest day? Where is my rest muscle and how do I train it?

        Comment


        • #5
          Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

          Ja sam pitao jednog buildera u teretani da ponavljanja nemaju veze bilo defka ili masa. Nego da je vise stvar u prehrani tj manjee UH masnoca itd. Odnosno veci intenzitet, vise znojenja, tocno?
          Jel bi ja mogao radit za ljeto malo drugacije vjezbe a ponavljanja ista cak i do 12 ponavljanja ( 4 serije ) i svaki dan ubacit kardio vjezbe + sredit prehranu ( UH mali ) i da se tako izdefiniram ili? Hvala!
          Malo sam vec zbunjen kako bi sa kardiom krenuo a da ne izgubim masu.

          Comment


          • #6
            Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

            Pa ima istine u tome, nema treninga za masu ili za definiciju, razlika je u kuhinji, ali kod mase je ključno u što manje serija pogoditi mišić, šta prije, dok je na defki više naklonjenost definiranosti mišića, a to se postiže visokim brojem ponavljanja.
            Kako da ne, može se raditi isti trening, al je poželjno defku raditi sa većim brojem ponavljanja.

            Vježbe mijenjaj svako cca. 2 mjeseca, to je dosta, a za ljeto cardio radi nakon treninga s utezima 30 minuta (60 min utezi + 30 cardio = 90 minuta gornja granica) pa to postepeno povećaji kako dolazi kraj defke, ja sam sad na 40, ne pretjerivat... Radi HIIT, gori priko tražilice vidi nešto više o tome, i na portalu imaš "Zašto je cardio trening kontraproduktivan" pa i to ubaci, to je osnova defke. I cardio natašte ujutro, prije prvog obroka 30 minuta, ne odma nego to ubaci nakon kojeg tjedna. meže?
            Rest day? Where is my rest muscle and how do I train it?

            Comment


            • #7
              Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

              Originally posted by Aquila_hr View Post
              ali kod mase je ključno u što manje serija pogoditi mišić
              To nije posve točno, kod mase je bitno postici sto veci pump misica, a da bi to postigao valjalo bi raditi vise ponavljanja s vecim tezinama i s malim pauzama...i u superserijama!
              Npr. odradis bench press 6-8 ponavljanja s max kilazom u superseriji s bench s bucicama na ravnoj klupi 12-15 ponavljanja također max kilažom, feel the pump - brutala.
              Minuta pauze i ispocetka....

              Comment


              • #8
                Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

                ja masu nebi radio ispod 1 i po min pauze, pogotvo ako je bila superserija :/
                Do Whatever the Fuck You Wanna Do

                progressive overload, squat, deadlift, bench press.
                kalorije, makronutrijenti, mikronutrijenti.

                Youtube:

                Primjer treninga snage/hipertrofije
                Primjer kraceg treninga hipertrofije/snage
                Sve o prehrani
                Sve o treningu

                Comment


                • #9
                  Re: Zabluda oko programa i vjezbanja

                  ne mozes ili nebi?
                  Jer ako mozes onda je pozeljno, a ako ne mozes onda jbg, pricekas koliko treba da prikupis energiju dovoljnu da to odradis kako treba...
                  Tko moze cijeli trening u minutu pauze odraditi a da se poklapa ogromnim tezinama... Tesko

                  Comment

                  Working...
                  X