Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tiskovna konferencija i prezentacija 'Referendumskog ustanka'

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tiskovna konferencija i prezentacija 'Referendumskog ustanka'

    Javna prezentacija programa 'Referendumskog ustanka' - govore; Dr. Slavko Kulić , Dr. Valerije Vrček , Dr. Aleksandar Soltyšik i Zoran Mihajlović. Moderator Ratko Martinović, novinar portala Dnevno.hr.




    Službeno izvješće Organizacijskog odbora

    Organizacijski odbor organizirao je tiskovnu konferenciju u prostorijama Udruge Poljičana u Zagrebu. Tu referendumsku akciju, koja se u javnosti vodi pod imenom ‘Referendumski ustanak’, kao prvi je predstavio predsjednik Organizacijskog odbora Zoran Mihajlović iz Siska, pročitavši od Organizacijskog odbora izglasana referendumska pitanja i osnovne informacije o akciji:

    Organizacijski odbor poziva sve građane na ostvarenje svojih Ustavom zajamčenih prava u odlučivanju o važnim pitanjima opstanka i razvoja hrvatskog društva. Potrebno je omogućiti pravo sudjelovanja u donošenju važnih odluka građanima Hrvatske, kojima to pravo i izvorno pripada.


    Pitanja o kojima je utvrđena potreba izjašnjavanja birača su sljedeća:

    1. JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE ?

    2. JESTE LI ZA ZABRANU RASPRODAJE IMOVINE, PROSTORA I PRIRODNIH RESURSA REPUBLIKE HRVATSKE ?

    3. JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?

    4. JESTE LI ZA ILI PROTIV ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI?



    “Hrvatska će biti asimilirana”

    Rekao je Mihajlović i pozvao sve državljane Republike Hrvatske na buđenje i osobni angažman u ovoj akciji.

    Nakon Zorana Mihajlovića riječ je dobio Dr. Slavko Kulić, koji je snažno argumentirao nužnost pokretanja prva dva pitanja. Dr. Kulić je naglasio kako su pretvorba i privatizacija društvenog i državnog vlasništva započeta i provedena zakonski nepravilno, na štetu hrvatske države i njenih građana, te samog gospodarstva koje je i iz tog razloga pred potpunim slomom.

    ‘Držim stoga potrebnim da se hrvatska javnost referendumom izjasni o potrebi izvršenja revizije te poništenja pretvorbe i privatizacije, koja je nezakonito ili uz pogodovanje pojedinim subjektima izvršena na štetu interesa RH i njenih građana’, rekao je Kulić. Također je dodao da su znanstvenici izgubili presudno kritičko razmišljanje. ‘Kroz narednih pedeset godina Hrvatska će proći kroz asimilaciju. Pregovarači s EU zapravo uopće ne pregovaraju, a Crkva radi znanstvene radove umjesto znanstvenika. HAZU me podržava u mojim nastojanjima i sada je ključno vrijeme za reakciju’, rekao je Kulić.

    O drugom referendumskom pitanju , rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH, Kulić kao i većina građana nema nikakve dvojbe: ‘Nitko njima nije dao mandat da rasprodaju naše nacionalno bogatstvo i da se zadužuju u ime cijelog naroda, no oni to već dvadeset godina ipak čine’, zaključio je Kulić dodavši da se Vladi ne smije dopustiti daljnja rasprodaja hrvatskih prirodnih bogatstava te ulazak privatnog kapitala u područje upravljanja vodama. Upozorio je, pritom, na primjere iz svijeta, gdje su privatizacijom vodoopskrbnog sustava cijene usluga drastično porasle, a kvaliteta usluga pala.

    ‘Hrvatska politika podsjeća na prostituciju’

    Zatim je na red došla i tema zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u Hrvatskoj o kojoj je govorio Prof.Dr.Valerije Vrček, pisac knjige ‘GMO između prisile i otpora’. Vrček je naglasio štetan utjecaj genetski modificirane hrane na ljudsko zdravlje te istaknuo kako su najnoviji znanstveni rezultati dovoljni razlog da se GMO proizvodi obilježe kao kontroverzni. Takvim sumnjivim proizvodima, oko čije sigurnosti ili štetnosti znanstvenici vode ratove, nije mjesto na hrvatskim poljima, niti na policama naših trgovina.

    Hrvati su se u svim dosadašnjim anketama u velikoj većini izjašnjavali protiv GMO hrane, a poštujući demokratsku i ljudsku vrijednost supsidijarnosti Vlada to nije smjela zanemariti. No, budući da je hrvatska vlada i po tom, kao i po brojnim drugim pitanjima krenula protiv očigledne volje većine građana, raspisivanje referenduma je jedina šansa za dugoročno rješenje ovog gorućeg problema. ‘Kako je zdravstveni odgoj aktualan, možemo se izraziti da naši političari djeluju kao ‘kurve’, dopuštajući da stranim interesima da penetriraju kako im se svidi’, slikovito je zaključio Vrček.

    ‘Referendum krovno ustavno pravo’


    O posljednjem pitanju za kojeg će hrvatski građani imati priliku dati svoj potpis od 13.-27.02. ove godine, govorio je ugledni zagrebački liječnik i građanski aktivist, Dr. Aleksandar Soltyšik. On se složio sa zaključkom Organizacijskog odbora da referendum o članstvu RH u Europskoj uniji treba ponoviti, jer je prvim referendumom hrvatska Vlada teško povrijedila Ustav i Ustavne zakone. Zbog brojnih evidentiranih nepravilnosti oko provođenja tog referenduma, Ustavnom sudu je podneseno oko 20 ustavnih tužbi – no sve su odbijene.

    Dr. Soltyšik je zaključio i kako su uvjeti života unutar Europske unije dramatično izmijenjeni, u odnosu na one koji su vladali u vrijeme prvog referenduma. Velike i negativne novosti su fiskalna unija, zajedničko europsko nebo, odricanje članica EU dijela suvereniteta, kao i sve dublja ekonomska i moralna kriza u gotovo svim zemljama članicama. Zbog svega ovoga, mudro je razmišljati o još jednom narodnom izjašnjavanju, s pitanjem članstva Republike Hrvatske u EU.

    ‘Pridavanjem značaja otuđenoj pseudoeliti umanjujemo samopoštovanje i vlastito dostojanstvo, kao i Ustavom RH zajamčeno legitimno pravo donošenja proaktivnih odluka o samima sebi. Mi se moramo bezuvjetno i konačno usmjeriti na artikuliranje našeg ustavnog prava na referendum i prestati dopuštati da otuđena manjina dalje kroji našu sudbinu u pogubnom smjeru’, zaključio je Soltyšik.

    Na kraju konferencije uslijedila su pitanja nazočnih predstavnika medija, a tiskovnu konferenciju je dobro vodio poznati hrvatski novinar portala Dnevno.hr i kolumnist, Ratko Martinović.



    KONTAKTI ORGANIZACIJSKOG ODBORA ZA MEDIJE:

    e-mail : info@referendum.co

    gsm: 091-9718499, 099-8412272, 095-9035731

    Internet : http://referendum.co, www.facebook.com/Aktivisticki.Servis, www.uzmah.org
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing
Working...
X