Announcement

Collapse
No announcement yet.

Biciklizam

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Instinct
    replied
    Re: Biciklizam

    Što kažete na ovakvo tijelo:


    Nekako su mi čudna - bez masti, a sve nekako zaobljena - kao da nisu izražene konture između pojedinih mišića.

    Ha, u svakom slučaju izgledaju bolje od M. Rasmussena ->

    Izgleda ko Židov iz Aauschwitza, ali je na brdu zvijer

    Leave a comment:


  • Vendetha
    started a topic Biciklizam

    Biciklizam

    Biciklizam


    Biciklizam je rekreacija, sport i nacin kretanja kopnom koriscenjem bicikla, prevoznog sredstva na ljudski pogon.

    Bicikl je nastao je u Evropi u 19. veku. Otkrice bicikla nije vezano za odredjenu godinu ili konkretnog izumitelja. Kroz istoriju je bilo vise primera vozila pokretanih ljudskom snagom. Osoba koja se spominje kao prvi vozac bicikla je nemacki baron Karl von Drais, koji je 1817. godine vozio svojevrsni bicikl na guranje. Starlijev model bicikla iz 1885. godine se najcesce smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljsanje bilo je uvodjenje pnemuatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Skot Dzon Danlop. Od tada se osnovni koncept bicikla nije bitno menjao, osim sto su danasnji bicikli daleko laksi za upravljanje i sigurniji.

    Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti to je danas najrasirenije prijevozno sredstvo. Pretpostavlja se da danas na svetu postoji preko 1.000.000.000 bicikala.

    Zbog cinjenice da u poredjenju s drugim uobicajenim prevoznim sredstvima (npr. automobilom) daleko manje opasan po zagadjenje okoline a ujedno vrlo pozitivnog ucinka na zdravlje ljudi koji voze bicikle, brojni gradovi osiguravaju za bicikliste razlicitu infrastrukturu koja im olaksava voznju: odvojene biciklisticke staze, posebna mjesta za odlaganje bicikala, dijelove grada u koje je moguce doci iskljucivo biciklom ili pesice, itd.

    Danas je biciklizam standardni Olimpijski sport u nekoliko disciplina. Postoji i odredjen broj biciklistickih disciplina koje nisu u olimpijskom programu.

    Treba napomenuti da postoji dosta kategorija

    1.BMX

    2.Ciklokros

    3.MTB (brdski biciklizam)

    4.Drumski

    5.Pistovni

    Ovo su najrasprostranjenije kategorije.Postoje razlicite trke za svaku kategoriju.Za svaku su potrebne drugacije vestine,oprema i biciklovi.
Working...
X