Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kosarka

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kosarka

    Kosarka

    Kosarka je sport u kojem se dva tima od po pet igraca bore postici sto vise poena(koseva) proturanjem lopte kroz obruc suparnickog tima, uz skup odredjenih pravila. Izumio ju je Kanadjanin (Almont, Ontario) James Naismith 1891. godine, ustanovivsi skup od 13 osnovnih pravila. Iako je kosarka primarno americki sport, ubrzo je postala internacionalni sport i danas gotovo da nema zemlje gdje se ne igra. Olimpijski status je stekla 1936. godine. To je sport i za muskarce i za zene. Igra se pod dvije glavne inacice: americkoj NBA i internacionalnoj FIBA. Izmedju NBA i FIBE postoji niz razlika: duzina trajanja utakmice, broj licnih gresaka, dimenzije, ogranicenja itd. Ja cu se bazirati na osnovna pravila koje propisuje FIBA, pod kojim se igraju sva vazna internacionalna takmicenja. Pod ovim pravilima igra se i kosarka u Bosni i Hercegovini.


    Pravila igre
    Osnovni rekviziti bez kojih je kosarkaska utakmica nemoguca su lopta i teren. Teren mora biti ravan i dimenzija 28 metara duzine, 15 metara sirine. Na terenu se nalaze kosevi s tablom, obrucem i mrezicom i linije. Metalni obruc se nalazi 3.05 m u visini od zemlje. Lopta za muskarce ima obim od 76cm i masu od 600g dok za zene masa lopte iznosi 540 grama, a obim 73cm. Kao sto je receno u uvodu, cilj igre je ubaciti loptu u kos suparnickog tima. Igru kontrolise 1 glavni, 2 pomocna suca i delegati koji zapisuju prekrsaje i mjere vrijeme. U jednom timu su 5 glavnih i 7 rezervnih igraca. Broj izmjena je neogranicen, medjutim izmjena se vrsi iz prekida igre. Lopta ubacena u kos izvan zone od 6.25 m, boduje se sa 3 poena. Kos iz unutrasnje zone se boduje sa 2 poena, a kos sa linije za slobodna bacanja 1 poenom. Igra traje 40 minuta i to 4 cetvrtine od po 10 minuta. Vrijeme se mjeri stopericom i mjeri se vrijeme stvarne igre. To znaci da kada se igra zaustavi zbog nekog prekrsaja zaustavlja se i sat. Zbog toga kosarkaske utakmice traju u prosjeku 2 sata. Igra zapocinje kada sudija podbaci loptu izmedju dva igraca iz oba tima koji skacu u centralnom krugu i bore se za loptu. To je tzv. mrtva lopta. Mrtva lopta se dosudjuje kada je drzi vise igraca odjednom ili se ne moze procijeniti cija je lopta. Lopta se po terenu prenosi vodjenjem ili dodavanjem izmedju igraca. Lopta koja se nadje izvan terena, tj. koja dodiruje zemlju, predmet ili igraca izvan terena je lopta u autu i dosudjuje se lopta za protivnicki tim koji loptu izvodi sa linije gdje je prekrsaj napravljen.


    Primjer igranja kosarkeLopta se vodi odbijanjem o zemlju pri cemu ruka mora biti iznad lopte jer je u protivnom to prekrsaj i to se zove nosena lopta. S loptom u rukama igrac smije uciniti samo dva koraka. Jednom vodjena lopta se ne smije voditi jos jednom(dupla). Ako se s loptom u rukama napravi vise od dva koraka, sudija dosudjuje korake. U sva tri slucaja loptu preuzimaju protivnicki igraci koji je izbacuju iz auta u visini mjesta gdje je prekrsaj ucinjen. Kada napad pocne, igraci u cijem je posjedu lopta, moraju preci na drugu polovinu terena za 8 sekundi. Kada se predje polovina terena, lopta se ne smije vratiti u vlastitu polovinu terena. Takodjer napadacki igrac u svojim rukama smije imati loptu u trajanju od 5 sekundi dok mu odbrambeni igrac pokusava uzeti loptu. Prilikom tzv. skok-suta igrac mora izbaciti loptu prije ponovnog kontakta sa zemljom. Bitno pravilo jeste i da igrac u svojstvu napadaca u reketu ne smije biti duze od 3 sekunde. Ova pravila su odredjena tako da nagrade efikasnu odbranu. U krsenju bilo kojeg od gore navedenih prekrsaja dosudjuje se lopta za protivnicki tim. Lopta koja ima silaznu putanju prema kosu, odbrambeni igrac ne smije dodirnuti loptu, jer se u protivnom racunaju poeni za napadacki tim. U kosarci je fizicki kontakt neizbjezan te stoga postoji niz pravila koja se bave ovim pitanjem. Tokom igre, protivnicki igrac se ne smije udariti, tj. s njim se ne smije ostvariti grubi fizicki kontakt ili faul. Igracu koji pocini faul dosudjuje se licna greska. Ako se igrac koji vodi loptu faulira, igra se prekida i nastavlja izvodjenjem lopte iz auta, gdje je ucinjen prekrsaj. Ovo ne vazi ako je u jednoj cetvrtini tim ucinio vise od 4 licne greske. Ako je igrac nad kojim je ucinjen faul bio u prilici za sut, dosudjuju se slobodna bacanja u zavisnosti od pozicije(3 ili 2 poena). Ako igrac nad kojim je pocinjen faul postigne kos, poeni se priznaju i dosudjuje se dodatno slobodno bacanje. Nakon ucinjenih 5 licnih greski igrac napusta igru do kraja utakmice. Odredjivanje faula je razlicito, i varira od lige do lige, od sudije do sudije. FIBA za odredjenje faula koristi princip zamisljenog cilindra(zamisljeni prostor oko igraca).Ako se protivnicki igrac nadje u ovom prostoru to je potencijalni nedozvoljeni fizicki kontakt. Pored licne greske, postoji i tehnicka greska koja se sudi ako se igrac ili trener ponasa nesportski. Sudija takodjer ima pravo diskvalificirati igraca ili trenera zbog nedolicnog ponasanja. Isto tako lopta u toku igre ne smije dodirnuti nogu. Ako lopta dodirne nogu protivnickog igraca, lopta se izvodi iz auta i mjeri se novih 24 sekunde za napad. Ako lopta dodirne nogu igraca koji vodi loptu, onda se lopta daje protivnickom timu.

    Razlike u pravilima izmedju NBA i FIBA

    -Teren dimenzija 29mx15m
    -Duzina utakmice 4 cetvrtine po 12 minuta - NBA, 4 cetvrtine po 10 minuta - FIBA
    -Linija za tri poena na 7.24m - NBA, 6.25m - FIBA
    -Broj licnih gresaka je 6 - NBA, 5 - FIBA
    -Odbrambene 3 sekunde u reketu
    -Oblik reketa (prostora pod kosem)

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nsions.png

    Napad i odbrana

    Kosarka je timska igra. Prostor u napadu se osvaja u prvom redu kolektivnom igrom, uvjezbanim fintama, blokadama, ukrstanjem i zavrsava se sutem na kos. Individualne akcije i majstorstvo svakog pojedinca trebaju doprinijeti boljem uspjehu ekipe. U odbrani kada protivnik napada, ekipa se opet kolektivno brani na dva nacina: zonom ili metodom covjek na covjek. U zonskoj odbrani svaki pojedinac cuva odredjeni prostor i svih 5 igraca na taj nacin stite svoj prostor ispod kosa. U odbrani covjek na covjeka svaki igrac cuva odredjenog igraca i prati ga po terenu, ne dozvoljavajuci mu da izvede zamisljeni napad.

    Zanimljivosti
    -Pravila iz 1891. godine definiraju trajanje utakmice od dva poluvremena po 15 minuta s stankom od 5 minuta.Kad je to bilo
    -Trica je u NBA uvedena sezoni 1979/1980, a najbolji postotak ubacaja imao je Fred Brown iz Seattle SuperSonicsa - 44,3% ( sut 39 - 88 ),dok je najvise ubacaja imao Brian Tray iz San Diego Clippersa - ubacio je 90 trica iz 239 pokusaja. Najlosiji postotak su imali uglavnom centri - okruglo 0%.
    -najvise osvojenih lopti u jednoj utakmici - Larry Kenon na susretu izmedju San Antonija i Kansas Cityja 1976. osvojio 11 lopti, a isto to je ponovio Kendall Gill na utakmici New Jersey - Miami 1999. godine.
    -Kosarka je najrazvijenija u SAD, i u medjunarodnom kosarkaskom nazivlju se za upucenu loptu "suprotnom" rukom preko glave rabi engleski naziv "hook". Pak, u zemljama bivse SFR Jugoslavije, gdje je kosarka snazna, duge tradicije i medjunarodno uspjesna, rabi se naziv horog/horok, koji je u tamosnje jezike dosao iz - madjarskog!
    "Champions aren't made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them: a desire, a dream, a vision."

    Apsolutni prvak BiH 2012. i 2013.god. - Licni trener
    https://www.facebook.com/ado.adoni.gosto?ref=hl

    http://www.staying-fit.net/

  • #2
    Re: Kosarka

    evo da malo zivnem ovaj predivni sport sa necim sto sam nasao na jutubu....a momak je tek srednja skola...

    Comment


    • #3
      Re: Kosarka

      hahaha hvala na osvjezenju pamcenja, bavio sam se 7 god šicom...Ljepo da se neko sjetio!
      Dont drink, dont smoke just eat and work

      Comment


      • #4
        Re: Kosarka

        iako volim i igram uglavnom sve sportove,po meni je košarka najljepši sport.....najbolji igrači su mi
        brandon roy
        http://www.youtube.com/watch?v=24difg_PgOM
        paul pierce
        http://www.youtube.com/watch?v=xL5VfjIXweg
        i chauncey billups
        http://www.youtube.com/watch?v=BhYhZL-kmTE&

        Comment


        • #5
          Re: Kosarka

          IZ ZNOJAVE RUKE ČELIK PROGOVORI!

          Comment


          • #6
            Re: Kosarka

            meni jedan od drazih videa....the air up there....

            Comment


            • #7
              Re: Kosarka

              Nije mi toliko zanimljivo kad visoki igrači zakucavaju! Fora je kad zakucaje bijelac i još je nizak
              IZ ZNOJAVE RUKE ČELIK PROGOVORI!

              Comment


              • #8
                Re: Kosarka

                Nate Robinson inače samo 175cm
                For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer.

                Comment


                • #9
                  Re: Kosarka

                  ma fućkaš ti zakucavanja ogromnih crnaca (čast robinsonu), svaki može tako zakucati, ali malo tko ima glavu za ovo:



                  Comment


                  • #10
                    Re: Kosarka

                    meni nije neka šema zakucavanje,uvik mi je bila šema driblanje

                    ..:: Just say to yourself... how bad do I want this? Am I working harder then the person who will be standing next to me? ::..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Kosarka

                      nate robinson je meni prejak samo 175 cm a sad i all start osvojio a ima jakih jos kao npr.the ultimate proffesor bijelac ........a prejak je i cijeli tim and 1
                      Pobjednici traze puteve,a gubitnici razloge...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Kosarka

                        steve nash najkorisniji igrac gdje god da igro,takva dodavanja tesko da moze neko izvodit iz veceri u vecer..kad se pogleda njegova fizicka konstitucija nebi nikad rekli da igra u nba s tako zapazenom ulogom

                        Comment


                        • #13
                          Re: Kosarka

                          tu si ca u pravu ima covjek pasove kakve mozemo samo pozeliti uvijek im prejako ostavi lopte kao uvijek amaru studmiru kad zakucaje.......
                          Pobjednici traze puteve,a gubitnici razloge...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Kosarka

                            ma samo je jedan Goat i the Hook
                            Originally posted by servantess
                            Gdje da kupim ugljikohidrate,kolko koštaju i ima li kakvih posljedica??

                            Comment


                            • #15
                              Re: Kosarka

                              Originally posted by igor
                              Sve je to super ali u nekoj jacoj utakmici ce to jako tesko izvest. 90% ih cini iz sprinta, a nesmije protrcat pola terena pa onda skocit inace On mi je vise za streetball
                              -------------------------------=(| "PAIN IS MY FUEL!" |)=-------------------------------
                              Napreduje se... Avatar^^

                              Comment

                              Working...
                              X