Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vrste hipertrofije

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vrste hipertrofije

    Vjerovatno dosta vas zna kakav je osjećaj kad se pogledate u ogledalo i vidite pozitivne promjene koje želite (rast mišića). Nekolicina vas zna da se to zove hipertrofija mišića. No vrlo malo vas zna vrste hipertrofije mišića. Ovaj post iskoristit ću da vam pojasnim vrste hipertrofije te kako i na koji način dolazi do hipertrofije.

    Ljudsko tijelo je adaptabilno na nove uvjete, da nije tako davno bismo izumrli kao vrsta. Krajnji cilj treninga je pucanje mišića, tj podizanje ili spustanje (ekscentricna kontrakcija) teskih tereta. Jedini spas mišića jest da se poveća i prilagodi novonastalom opterećenju. Povećanje se događa porastom misicnih vlakana. Mozda i hiperplazijom ali kod ljudi jos nije dokazana u misicima, u nekim drugim dijelovima tijela jest kao npr. u usima (Afričke žene imaju izdužene uši zbog toga što nose teške naušnice- uho se prilagodilo na opterećenje na način da se izdužilo-tj dogodila se hiperplazija).

    Trening ima dva osnovna adaptivna efekta:
    1.Efekt budući da se odnosi na funkciju neuromuskularnog sustava može se odrediti kao funkcionalni.
    2. Efekt budući da se odnosi na promjene u strukturi raznih tkiva kao strukturalni.
    Buduci da sam naveo 2 osnovna oblika adeptivnih efekata do kojih dolazi podizanjem određenih tereta logično je da imamo i 2 osnovna tipa treninga s teretom.

    1. Funkcionalni trening s vanjskim opterećenjem
    2. Strukturalni trening s vanjskim opterećenjem

    Ovdje ću više govoriti o strukturalnom budući da vas taj više i zanima pretpostavljam. Strukturalni trening s teretom primarno ima za cilj mišićnu hipertrofiju.

    primjene u strukturi misicnog tkiva javljaju se u obliku adaptacije koju sam spomenuo na početku posta. Mišićno tkivo raste povećanjem veličine ( povećanje presjeka vlakana) u postupku kojeg nazivamo hipertrofija.
    Povećanje količine mišićnih proteina u hipertofiji rezultat je povećane sinteze proteina. Rast mišića tj. adaptacija mišića nastaje u fazi odmora ili rada niskog intenziteta. Glavno sredstvo za hipertrofiju je rad s visokim otporom (podizanje teških utega (1-12 pon) dok recimo trening izdrzljivosti (trčanje) nema učinka ili je vrlo mali..

    Mišićno tkivo u treningu s teretom se adaptira na 2 načina:
    1. Porast volumena sarkoplazmatskog fluida i nekontraktilnih proteina između miofibrila gdje raste poprečni presjek mišićnog vlakna ali gustoća miofibrila opada.. Ovo je klasična hipertrofija i klasična je za bodybuildere i zove se
    sarkoplazmatska hipertrofija
    (6-12 pon). Nije značajna velika jakost..

    2.Mišićno tkivo može se adaptirati i u drugom smjeru tj. povećanjem broja miofibrila - atletičari, sprinteri, dizači utega i imaju veći značaj za povećanje jakosti do 6 ponavljanja u seriji

  • #2
    Re: Vrste hipertrofije

    mora da imas knjigu iz kiezioloskih transformacija i moguce da si student kineziologije

    Comment


    • #3
      Re: Vrste hipertrofije

      Zavrsio Kineziologiju

      Comment


      • #4
        Re: Vrste hipertrofije


        evo ja tek na trecoj :P

        Comment


        • #5
          Re: Vrste hipertrofije

          zanimljiv clanak ..

          Comment


          • #6
            Re: Vrste hipertrofije

            Originally posted by Builty View Post
            zanimljiv clanak ..
            Hvala..............................

            Comment


            • #7
              Re: Vrste hipertrofije

              Originally posted by CrnaŠaka View Post

              evo ja tek na trecoj :P
              Samo polako)

              Comment


              • #8
                Re: Vrste hipertrofije

                sarkoplazmatska hipertrofija
                Je hemijski indukovana, i ne smatra se klasičnom hipertrofijom.
                DR. Lonnie Lowery

                Da li ste se ikada priljubili uz vasu zenu ili devojku i primetili da su njena pozadina i butine znatno hladnije od ostatka tela?

                Comment


                • #9
                  Re: Vrste hipertrofije

                  Je hemijski indukovana, i ne smatra se klasičnom hipertrofijom
                  Pojasni)))

                  Comment


                  • #10
                    Re: Vrste hipertrofije

                    Ne postoji niačin da se poveća stepen sarkoplazmatske hipertrofije, bez upotrebe aas, i uglavnom je srazmerna i ne može se javiti bez pojave miofibralne hipertrofije. Inače ne bi postojao princip progresivnog povećavanja opterećenja i ceo život bi vežbali sa bučicom od pet kila i bili bi sve veći i veći.

                    Funkcionalna hipertrofija- povećanje mase i snage, je klasična hipertrofija.
                    DR. Lonnie Lowery

                    Da li ste se ikada priljubili uz vasu zenu ili devojku i primetili da su njena pozadina i butine znatno hladnije od ostatka tela?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Vrste hipertrofije

                      Originally posted by skullHeaD View Post
                      Je hemijski indukovana, i ne smatra se klasičnom hipertrofijom.
                      Da, kemijski inducirana, ali ne nužno s AAS, već, osim posebnom vrstom treninga, i kemijskim procesima i hormonima unutar tijela Naravno da AAS puno više djeluje na sarkoplazmatsku nego na miofiblirarnu, odnosno funkcionalnu hipertrofiju, ali nije da ju je nemoguće postić bez kemije izvana, bar do neke granice.
                      Evo što kaže knjiga:

                      "Ova vrsta hipertrofije odnosi se na povećanje volumena nekontraktilne strukture unutar mišićne stanice koja se naziva sarkoplazma. Sarkoplazma je želatinozna masa koja ispunjava prostor unutar membrana mišićnih stanica. Sastavljena je uglavnom od otopljenih bjelančevina, minerala, glikogena i masti. Njezin volumen čini gotovo 30 % ukupnog volumena mišićne stanice, odnosno vlakna.

                      Ovakva vrsta hipertrofije postiže se "bodybuilderskim" načinom treniranja, odnosno u zoni od 10-15 ponavljanja u jednako toliko serija po mišićnoj grupi. Takav način treniranja zasigurno će povećati poprečni presjek mišića, međutim kontraktilne strukture neće mnogo promijeniti svoje sposobnosti, stoga se ovakva hipertrofija naziva još i nefunkcionalna hipertrofija. Iz tog razloga bodybuilderi nisu niti najsnažniji, niti najeksplozivniji sportaši, bez obzira na ogromnu količinu mišićne mase. Odlična usporedba ovoga bila bi povećanje težine auta, ali s jednakom snagom motora."

                      Comment


                      • #12
                        Re: Vrste hipertrofije

                        Pazi opet kako sad, povecavanje glikogenih rezervi, opet, i kad udjes u taj, high reps udje i prica o podvrstama brzokontraktilnih misicnih vlakana, konverziji u podtipove i smanjivanju rasta ili prevelike stimulacije sporih misicnih vlakana i prelaska u endurance trening, upravo zbog tog vida treninga koji se u tvojoj knjizi navodi za hipertrofiju.
                        Mnogi autori koji jesu mudo u bb kazu da je i pri idealnim uslovima i perfektnim treningom, bez npr Dianabola koji je car navlacenja vode, sinteza tih nekontraktilnih proteina ista je kao kod fibralne i a ucestalost pojave, vise puta manja tako da je u natural uslovima tesko shiftovati. Nema barsunastog user looka bez testere da ga hebes.
                        DR. Lonnie Lowery

                        Da li ste se ikada priljubili uz vasu zenu ili devojku i primetili da su njena pozadina i butine znatno hladnije od ostatka tela?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Vrste hipertrofije

                          Uvijek sam mislio da cilj ovakvih foruma nije hrpa teorijskih naklapanja nego da se članovima dadu neki praktični savjeti, a ovakva znanstvena naklapanja prepisana iz knjiga iz prošlog stoljeća, koja vjerojatno ne razumije 99,9% članova ovog foruma mislim da ne služe ama baš ničem.
                          Budući da se do dan danas ne može sa sigurnošću objasniti zašto dolazi do rasta mišića i na koji način se to u tijelu odvija sve ove teorije u knjigama su samo pretpostavke više ili manje prihvaćene, a nalaze se u knjigama za fax jer jednostavno mora se stvaiti nekakvo objašnjenje ove pojave za studente iako kao i mnogo toga drugog u ljudskom tijelu nije do danas objašnjeno, tako da su sve ove rasprave ustvari nepotrebne jer nemaju nikakvog temelja.
                          Za prosječnog člana foruma, a i sportaša ili trenera kojemu je potrebno praktičnoi znanje, jer od ovih teoretskih naklapanja neće imati nikakvu korist u praksi, bitno je jedino da mišić raste, odnosno povećava se zadabljanjem mišićnih vlakana što se zove HIPERTROFIJA, a nju uzrokuje trening s opterečenjem visokog intenzititeta, a koji broj ponavljanja će izazvati optimalnu hipertrofiju najviše ovisi o tipu mišićnih valakana u konkretnom treniranom mišiću. Međutim danas su mnogi znanstvenici sigurni da mišići raste i zbog HIPERPLAZIJE- povećanjem broja mišićnih vlakana, odnosno rast novih mišićnih vlakana i ne hiperplazija osim egzogenim uzimanjem HGH-a, kako se navodi u ovim prastarim knjigama nego i u određenim uvijetima je moguća i samim visokointenzivnimn treningom. O hiperplaziji postoje brojni dokazi i istraživanja, ali zbog etičkih razloga samo na životinjama i nije za vjerovati da nam je broj mišićnih vlakana urođen rođenjem jer to bi značilo da bi svima mišići mogli narasti samo do jedne određene veličine, a opet postoje određene individue s abnormalnim količinama mišića u tijelu.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Vrste hipertrofije

                            Napisah ja gore.
                            DR. Lonnie Lowery

                            Da li ste se ikada priljubili uz vasu zenu ili devojku i primetili da su njena pozadina i butine znatno hladnije od ostatka tela?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Vrste hipertrofije

                              Teoretska saznanja bi se trebala temeljiti na zaključcima dobivenim promatranjem/mjerenjem nečega što je praktično - izvedivo, da bi se izvukle neke zakonitosti iz toga. Teoretičari i praktičari znaju biti dva različita svijeta, treba poštivati oba. Kada za cilj imamo postići hipertrofiju mi u stvari želimo napraviti mišić većim što postižemo povećanjem presjeka svakog vlakna ili povećanjem broja vlakana. Postoje "dvije vrste" hipertrofije, akutna - prolazna i kronična - stalna. Ova prva je rezultat većeg protoka krvi pa se mišić doima većim a večini je cilj upravo ova druga - kronična koja za rezultat ima povećanje broja miofibrila (mišićne niti) iako je ta teza nedovoljno istražena, više vezivnog tkiva, sarkoplazme itd. Da bi došlo do hipertrofije potreban je visokointenzivan trening. Kada se govori o hiperplaziji - "umnažanju mišićnih vlakana" vrlo je teško doći do podataka na ljudima i obzirom da dokazi na eksperimentalnim životinjama postoje može se govoriti o hiperplaziji.
                              Last edited by Početnik; 15-05-13, 13:44.
                              Svatko je krojač svoje sudbine

                              Comment

                              Working...
                              X