Announcement

Collapse
No announcement yet.

STEVIJA (Stevia rebaudiana Bertoni)

Collapse
X
Collapse
  •  

  • STEVIJA (Stevia rebaudiana Bertoni)

    Stevija je grmolika biljka u čijem lišću se nalazi mnogo slatkih glikozida pod zajedničkim imenom steviol glikozidi, a najvažniji glikozidi su steviozid i rebaudiozid A,*koji čine steviu izrazito slatkom. Vrlo je važno razlikovati da se pri upotrebi stevije javljaju dva najvažnija proizvoda; zeleni prah od mljevenog lišća stevije (do 40 puta slađi od šećera), i bijeli prah-ekstrakt (do 300 puta slađi od šečera). Bijeli prah služi isključivo kao zaslađivać, dok zeleni prah ima naglašena i ljekovita svojstva. Istraživanja su pokazala da da tijelo ne probavljuje te slatke glikozide i oni se ne pretvaraju u glukozu, te je zato njezin GI = 0. Najvažniji nutrienti su K, Ca, Cr, Fe, Mg, proteini, beta karoteni, polifenoli, steroli, triterpeni, flavonoidi, tanini, i jako puno hlapivih ulja, sastavljenih od aldehida, monoterpena itd.

    NEKA OD NAJVAŽNIJIH LJEKOVITIH SVOJSTVA STEVIJE

    Hipoglikemijsko djelovanje

    Stevija je vrlo učinkovita za dijabetičare jer djeluje na stimulaciju i oporavak gušteraće.. Neka istraživanja u Paragvaju i Brazilu su pokazala da je 10 sati nakon konzumiranja stevije koncentracija šećera u krvi pala za 35,2 %. Važno je istaknuti da stevia ne snizuje nivo glukoze u krvi kod normalne koncentracije, već samo kod povećane koncentracije šećera u krvi.

    Utjecaj na krvožilni sustav

    Učestalo korištenje stevije, djeluje na lagano sniženje krvnog tlaka. Dugotrajno uzimanje stevije djeluje kao tonik za srce, poboljšava rad bubrega, i jetre, te djeluje na učvršćenje i jačanje krvnih žila.

    Antimikrobno djelovanje steviie

    Velika je sposobnost stevije da onemogućava rast bakterija i ostalij infektivnih organizama. Na taj način se upotrebom stevije može već u startu pomoći da organizam lakše odbaci napad bakterija prilikom prehlade i gripe. Konstatirano je da stevija utječe na smanjenje karijesa i često je koriste kod proizvodnje vodice za ispiranje usta i paste za zube, koja služi za smanjenje mogućnosti nastanka plaka.

    Digestivno djelovanje stevie

    Osušeni listovi stevije se koriste kao tonik otopljeni u hladnoj ili toploj vodi i služe kao čaj za skidanje kalorija, kao stimulant za povratak apetita, pomoć pri regulaciji probave, i održavanja organizma mladim i svježim.

    Pozitivno djelovanje na kožu

    Eksktrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože; akne, opekline od sunca, i na bolesti koje su vezane uz lošu cirkulaciju krvi.

    Najjednostavniji način primjene zelenog praha stevije (kao sladila) je uzeti 1-2 male žlice praha i staviti*1 dl vrele vode i nakon 20 minuta „kuhanja“ ostaviti da se ohladi.. Iz te slatke koncentrirane otopine uzimati po želji*1-2 žlice za sladiti čaj, kavu, sokove i sl. Ostatak nepotrošene otopine čuvati u hladnjaku za ponovnu upotrebu. Ako se lišće stevije želi koristiti za čaj, dovoljno je uzeti prstohvat suhog lišća stevije i kuhati ga 15-tak minuta u 1 litri vode, ocijediti i piti. Može se piti samo čisti stevijin čaj, ili se može miješati s drugim čajevima (menta i sl.)

    Preliminarna istraživanja o mogućnosti uzgoja stevie u Hrvatskoj su započela 2005. godine na pokušalištu Zavoda za povrćarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kroz višegodišnje razdoblje*istraživanja dobiveni su vrlo korisni podaci o mogućnostima korištenja i uzgoja stevije na mnogim lokacijama u Hrvatskoj. U okviru projekta «Uvođenje stevie u komercijalnu proizvodnju u Hrvatskoj» u 2010. zasnovat će se novi nasadi stevie u kontinentalnom, ali i u mediteranskom dijelu Hrvatske, radi proizvodnje što veće količine lišća, kao osnovne sirovine za različite namjene korištenja steviie.

    Pripremio voditelj projekta: prof. dr. sc. Bruno Novak, Zavod za povrćarstvo, Agronomski fakultet Zagreb, Tel: 01/2393810
      Posting comments is disabled.

    Article Tags

    Collapse

    There are no tags yet.

    Latest Articles

    Collapse

    Working...
    X