Sportski trening je dugoročan proces sportske pripreme sportaša koji će ga, što je to maksimalno moguće, pripremiti (osposobiti) za postizanje vrhunskih rezultat u sportu tj. to je proces fizičke, tehničke, taktičke, mentalne i psihičke pripreme koja se ostvaruje učenjem i treniranjem pod visokim fizičkim opterećenjima organa i organskih sustava.

Kako sport napreduje tako rastu i opterećenja koja se koriste prilikom treninga i natjecanja, a o tome i govore gotovo kontinuirani porasti svjetski rekorda. Opterećenja korištena tokom trenažnih procesa i natjecanja možemo svrstati u 4 osnovne vrste:
Maksimalno opterećenje
Submaksimalno opterećenje
Srednje opterećenje
Malo opterećenje


free-weights-for-weight-training-program-bodybuilding-review.JPG
Maksimalna opt. većinom služe za razvoj sportaševe razine pripremljenosti dok submaksimalna služe za održavanje postignute razine treniranosti. Srednja i mala opterećenja se koriste u tranzitivnim fazama sportske pripreme, te nakon razlicitih udarnih blokova treninga nakon kojih je obavezno zadovoljiti optimalne mjere oporavka kako bi efetki bloka bili maksimalno iskorišteni i očuvani.

U sportskom treningu nam je cilj razviti one komponente treniranosti sportaša koje će mu omogućit postizanje vrhunskih rezultata a pomoću njega ćemo početno sportaševo stanje dovesti, sa što manjim odstupanjima od željenog i što većim odstupanjima od početnog stanja, do željenog ili veoma blizu željenog stanja treniranosti.

Cilj treninga je uvijek isti, bez obzira na različite pristupe. On mora:
1. Izazvat adaptacijske promjene
2. Predstavljat oblik rada (mentalnog i fizičkog)
3. Redovito se provodit
4. Bit planiran i programiran (moramo imati cilj)
5. Predstavljat dugoročan proces sportske pripreme
6. Bit ponavljajuće prirode
7. Izazvat što burnije reakcije organizma (pravilno doziranje opterećenja)
8. Bit specifičan u odnosu na razinu treniranosti sportaša
9. Bit usmjeren na najbolji mogući razvitak sportaševe treniranosti, ali u skladu sa njegovim dispozicijama i uvjetima u kojima se izvodi.


Ono što proizlazi iz svega navedenog je mogućnost postizanja vrhunskog rezultata u određenom sportu a rezultat je najbolji pokazatelj treniranosti, odnosno koliko smo uspješno i kvalitetno planirali i programirali trening, natjecanje i oporavak sportaša.

Do sljedećeg puta, živjeli!


Literatura:
Teorija i metodika treninga, Prof. dr. sc. Dragan Milanović, Sportski trening