1971466.jpg

Bodybuilding zasluženo nosi titulu kao sport Bogova. Ni jedan sport od vas neće tražiti toliko posvećenosti, ljubavi, pažnje, odgovornosti, predanosti...

Problem u našem društvu je što mnogi bodybuilding uopće ne shvaćaju kao sport, nego kao puko i bezazleno odlaženje u teretanu, te dizanje željeza u svrhu što većih mišića, iliti kako bi se reklo "bildanja". Naravno, postoje pojedinci koji odlaze u teretanu rekreacijski ili zbog boljeg zdravlja, ali ovdje govorim samo o onima kojima je cilj bodybuilding, bio on iz vlastite satisfakcije ili natjecateljski, nije bitno, bodybuilding je i više od sporta.

U bodybuildingu nije najvažnije imati najveće mišiće, što naravno, mnogi smatraju. Moglo bi se reći da je vaše vlastito tijelo vaše najveće umjetničko djelo. Simetrija je nešto što viđamo dok gledamo poznata umjetnička djela, bila ona slike, kipovi, građevine, ne postoji ni jedno savršeno umjetničko djelo u kojoj nije prisutna ljepota simetrije. To je upravo ono čemu teže bodybuilderi. Ljepoti, simetriji, savršenstvu ljudskoga tijela, a to se postiže i na tome se radi godinama.

Hercules.jpg

Prisjetimo se samo Bogova, junaka, heroja koji su opisani u drevnim pričama i mitologijama. Sve ih je vezala jedna činjenica, a to je da su svi upravo izgledali savršeno. Isticali su ih mišići koji prikazuju snagu ljudskog tijela i uma, oni su ujedno i dokaz moći te muškosti. U 20. i 21. stoljeću nije ništa drugačije jer su svi super junaci, kako ih danas zovemo, prikazani kao mišićavi pojedinci koji se zbog toga ističu od okoline.

batmanarkhamcity5.jpg

Dakle, bodybuildinga je i više od sporta, on je vrsta umjetnosti. Ni jedan sport ne zahtjeva toliku brigu o vlastitome tijelu kao bodybuilding, ni jedan sport vas neće toliko iscrpiti, zahtjevati od vas toliko znanja o ljudskoj anatomiji, prehrani, ni jedan sport od vas neće tražiti toliko odricanja.

Ali na kraju, vaš trud će se isplatiti. Izgledati ćete poput Bogova, a vaše tijelo će biti ispunjeno zadovoljstvom, snagom, znanjem, srećom.

Zato je bodybuilding ni više ni manje, nego sport Bogova.