Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

    Ovo je dio iz knjige OPTIMUM ANABOLICS autora Jeffa Andersona, čiji je link za download dao sele137 u jednom drugom threadu. (hvala!)

    Anderson zasniva uspjeh na primjeni 8 anaboličkih principa, od kojih je jedan i princip HIPER ADAPTACIJE. Ovaj dio sadrži dosta općenitih informacija koje bi mogle biti od velike koristi početnicima, ali i kompletan program vježbanja sa nekim za nas kontroverznim detaljima.

    Ako procitate sve vidjećete o čemu se radi. Pročitajte pa recite šta mislite o tome što on piše?

    Ja sam preveo ovaj tekst sa engleskog kako bi bio pristupačan i onima kojima engleski ne ide baš od ruke.

    Ako budem mogao, prevest ću i ostale principe pa ako se slažete da su korisni možemo ih staviti u forum za početnike kao referentni materijal.

    ----------------------------
    FAKTOR 1 – Hiper adaptacija
    FAKTOR 2 – Učestalost treniranja mišićnih grupa
    FAKTOR 3 – Dužina treninga
    FAKTOR 4 – Izbor vježbi i ispravnost izvođenja
    FAKTOR 5 – Broj setova i ponavljanja
    FAKTOR 6 – Brzina ponavljanja
    FAKTOR 7 – Odmor
    FAKTOR 8 – Ishrana
    ----------------------------
    Faktor 1 – Hiper adaptacija

    Ljudsko tijelo je veoma kopleksna mješavina bioloških procesa usmjerenih ka samo JEDNOM cilju …. PREŽIVLJAVANJU! Svaka radnja koja se odvija namjenjena je tome da vas održi u životu. Upravo s tim ciljem, ljudsko tijelo je evoluiralo HILJADAMA godina i razvilo seriju prirodnih ADAPTIVNIH mehanizama da bi bilo u potpunosti spremno za svaku opasnost sa kojom se suočavate – prirodnom ili neprirodnom. Na primjer, vašem tijelu treba više napora da izgradi i održava MIŠIĆNO TKIVO nego MASNOĆE.

    Prema tome, da bi se izbalansirao sastav vašeg tijela tako da imate UPRAVO ONOLIKO MIŠIĆA KOLIKO JE DOVOLJNO da ispunite potrebe koje imate, a ipak ne PREVIŠE da postane teret za održavanje, vaše tijelo je u STALNOM procesu izgradnje mišića (ANABOLIZAM) i razgradnje mišića (KATABOLIZAM).

    Količina mišića se zasniva na ZAHTJEVIMA koje vi postavljate prema svome tijelu. Kad god podignete neki predmet koji je teži nego što je uobičajeno u okviru vaših “redovnih” poslova, vi uzrokujete NAPREZANJE mišićnih vlakana, što rezultira mikroskopskim cijepanjem mišićnih ćelija. Tijelo ODMAH počinje da sanira ove “povrede” koristeći proteine iz vaše ishrane, anaboličke hormone kao što je testosteron, i nekoliko drugih “pomoćnih sistema”.

    U stvari, ne samo da će tijelo POPRAVITI mišićno tkivo, nego – misleći da bi to mogo biti STALNI zahtjev prema tom dijelu tijela – ono će se također ADAPTIRATI prema novom zahtjevu izgradnjom VIŠE ćelija kako bi bilo U POTPUNOSTI SPREMNO za novi “napad”.

    To je upravo TAJ proces kojim mi nastojimo manipulirati da bi ličili više na one “bezvrate” tipove kakve viđamo po časopisima.

    E sad, PREVIŠE naprezanja bez odgovarajuće podrške može preći u PRETRENIRANOST. U tom stanju, tijelo zapada u “KRIZU” u kojoj nije u mogućnosti efikasno popraviti oštećenja i izgraditi mišićna vlakna.

    Tijelo će se opet PRILAGODITI ovim pretjeranim zahtjevima tako što će u stvari OBUSTAVITI rast mišićnog tkiva. Ono će, ustvari, ČAK početi da razgrađuje mišićna vlakna i koristit će ih kao GORIVO, djelujući na taj način katabolički prema vašim naporima izgradnje mišića.

    Ostanite u ovom stanju jedno duže vrijeme i vaše tijelo će ući u stanje HRONIČNE PRETRENIRANOSTI u kojem se mišićne ćelije razgrađuju POVEĆANOM BRZINOM, što uzrokuje gubljenje JOŠ VIŠE teško stečenih pomaka koje ste ranije ostvarili! Međutim, ni na drugom kraju spektra stvari ne izgledaju baš ružičasto! Ako je PREMALO naprezanja (da, ovo pričam vama ljenčugama) vaše tijelo može doći u fazu PODTRENIRANOSTI.

    Budući da tijelo nema “POTREBU” da zahtijeva više rasta mišića (dobro, ovim vam samo na ljubazan način kazujem da ste “lijeni”), ono će se opet PRILAGODITI ovim SMANJENIM naporima tako što će umanjivati broj mišićnih ćelija sve dok ih ne bude imalo UPRAVO ONOLIKO KOLIKO MU JE POTREBNO za obavljanje traženih aktivnosti.

    Isto kao i gore, ostanite u ovom stanju jedno vrijeme ograničivši program vježbanja samo na lociranje daljinskog upravljača ili pokazivanje prijateljima kako samo zubima možete otvoriti bocu piva, i doći ćete u stanje HRONIČNE PODTRENIRANOSTI. E ovdje STVARNO počinjete gubiti “bitku za rast”!

    Međutim, ako svome tijelu osigurate PRAVU KOLIČINU naprezanja, a istovremeno mu osigurate i PRAVE USLOVE za rast, bićete u stanju slagati mišić na mišić, dan za danom, onoliko DUGO koliko budete poželjeli.

    Sada kada znate da izgradnja mišića nije ništa više od manipulacije tjelesnim sposobnostima ADAPTACIJE, da vidimo sada kako možemo u stvari PREVARITI tijelo tako da izgradi NAJVIŠE mišića za NAJKRAĆE moguće vrijeme!

    NA SCENU STUPA …HIPER ADAPTACIJA!

    Hiper adaptacija je proces u kome vaše tijelo u stvari vrši PREKOMJERNU ADAPTACIJU na zahtjeve koje mu postavljate, pozivajući u pomoć neke svoje odbrambene mehanizme. Ovo se najbolje može vidjeti kod ljudi koji provode EKSTREMNE dijete tako što DRASTIČNO smanjuju unos kalorija ne bi li izgubili na težini. Iako će doći do IZVJESNOG gubitka težine na samom početku, HILJADE godina ljudske evolucije programirale su ljudsko tijelo da pokrene mehanizam ODBRANE tako što će u periodu “IZGLADNJIVANJA” početi da pohranjuje u rezervu što većih količina “goriva”. Najpristupačniji izvor goriva i najlakši za skladištenje – jesu MASTI! Prema tome, tijelo se “ADAPTIRA” na gubitak kalorija tako što SMANJUJE izgaranje masti u pokušajima da preživi bukvalno IZGLADNJIVANJE!

    Ali ima i GORE … kada dotična osoba ODUSTANE od dijete i počne da ponovo jede “normalno”, tijelo NEMA NAČINA da zna da li će ponovo biti dovedeno na rub “gladi” i zato vrši HIPER ADAPTACIJU tako što pohranjuje još VIŠE masnoća nego ranije da bi u budućnosti
    bilo “spremno”!

    “Upravo tako… gojazne osobe PROGRAMIRAJU svoje tijelo da budu još GOJAZNIJE!

    Loše vijesti, a?

    A sada DOBRE vijesti …

    Ovaj isti “odbrambeni” mehanizam može se iskoristiti da se tijelo“PREVARI” , što će NATJERATI MIŠIĆE da rastu preko granice genetskog potencijala … pomoću jedne male specijalne FORE!

    Evo kako to funkcionira….

    Kao što ste vidjeli, kada se naprezanje mišića poveća IZNAD nivoa na kome se vaše tijelo može u potpunosti oporaviti, dostiže se “KRIZNO STANJE”. Da bi se vaše tijelo “ODBRANILO” ono obustavlja IZGRADNJU mišića i počinje da ih RAZGRAĐUJE.
    Ali, da vidimo prvo šta se događa kada vaši mišići KONAČNO dobiju odmor koji toliko priželjkuju…

    Pošto vaše tijelo NEMA POJMA kakvim ćete ga naporima izložiti u narednih nekoliko dana i sedmica, ono se može oslanjati JEDINO na ono što ste RADILI u PROTEKLIH nekoliko dana i sedmica.

    Drugim riječima, ako ste postepeno POVEĆAVALI intenzitet vježbanja u proteklim sedmicama vaši mišići su praktično PROGRAMIRANI da očekuju NASTAVAK ovog operećenja, u iščekivanju konačnog nastupa “kriznog stanja”!

    Međutim, ako iznenada promijenite brzinu i SMANJITE opterećenje kojima izlažete vaše mišiće, vaše tijelo se NEĆE opustiti i relaksirati …barem ne ODMAH!

    Umjesto toga, ono će u potpunosti ISKORISTITI ovo zatišje i proces adaptacije ubaciti u TURBO BRZINU.

    U ovom periodu HIPER ADAPTACIJE, vaši mišići će porasti preko granice uobičajene “potrebe” jer će htjeti da se pripreme za naredni žestok period vježbanja za koji ste ih PROGRAMIRALI.

    Proces HIPER ADAPTACIJE postaje JOŠ zanimljiviji kada pogledate stvari iz perspektive ishrane …

    Kao što vjerovatno svi znate, PRIMARNA nutricionistička potreba za rast novog mišićnog tkiva jeste PROTEIN.

    Uzmite bilo koji časopis ili knjigu o bodybuildingu i vidjećete da preporučuju unos dnevne doze proteina koji se kreće od 0,5 grama po funti tjelesne težine pa do 5 GRAMA po funti tjelesne težine (1 funta iznosi 0,453 kg). Više o tome koliko vam STVARNO treba za rast bit će u poglavlju FAKTOR 8 – ISHRANA. Ali za sada, imam za vas malo iznenađenje … Jeste li znali da je vaše tijelo sposobno za izgradnju čak VIŠE mišićne mase u periodima kada ne unosite skoro NIMALO PROTEINA?

    Zvuči malo SULUDO, zar ne? Evo kako to ide…

    Kada se opretećenost mišića i dalje povećava a proteina skoro da nema za neophodan proces oporavka i izgradnje, vaše tijelo je još jednom primorano da padne u “KRIZNO STANJE”.

    Na sreću, u proteklih HILJADU godina, ljudsko tijelo je izgradilo i “pomoćni” sistem izgradnje mišićne mase koji se uključuje samo pod veoma SPECIFIČNIM uslovima.

    Kada vaše tijelo bude pokušavalo da popravi štetu koju ste mišićima nanijeli tokom vježbanja, a NE BUDE MOGLO naći proteine koji mu trebaju za izgradnju mišića, ono upućuje “S.O.S. poziv” vašim moćnim anaboličkim hormonima kao što su TESTOSTERON, INZULINU SLIČNI FAKTORI RASTA (IGF) i HORMONI RASTA (GH) i tjera ih da ZNAČAJNO POVEĆAJU proizvodnju da bi se nadoknadila praznina.

    “Upravo tako … vi u stvari možete dobiti OGROMNE količine mišića BEZ brda proteina koje ste mislili da vam trebaju.

    U stvari, u toku kratkog perioda ekstremne restrikcije u unosu proteina, poznato je da SAMO aktivnost hormona rasta skače na oko 1000% iznad normalnog nivoa! Ne radi se o štamparskoj grešci … do HILJADU POSTO!

    Ovo je idealan primjer kako se ljudsko tijelo naučilo PRILAGOĐAVATI okruženju koje se stalno mijenja!

    ALI RAST TU NE PRESTAJE…

    Ne zaboravimo snagu HIPER ADAPTACIJE!

    Pošto vaše tijelo može može da se prilagođava samo na osnovu ograničenih saznanja koje je steklo NEDAVNIM iskustvom, kada konačno osigurate unos proteina koji vaši mišići tako očajnički traže, vaš mišićni sistem NE MOŽE ZNATI da li će NASTAVITI da prima proteine koji mu trebaju za oporavak mišića. Stoga, ne SAMO da će vaši anabolički hormoni nastaviti da rade POVEĆANOM brzinom, i vaše tijelo će – da bi se efikasno pripremilo za NAREDNU nestašicu proteina – reagirati tako što će HALAPLJIVO napumpati ŠTO JE VIŠE MOGUĆE PROTEINA u mišićne ćelije.

    Očit rezultat su VEĆI (mislim MNOGO VEĆI) mišići!

    “DOBRO, DOBRO! A kako JA mogu iskoristiti ove principe HIPER ADAPTACIJE?!”

    Malo smo nestrpljivi, jel? Pa dobro, onda vrijeme je da sve ovo sad sastavimo…

    Strateškom manipulacijom ODGOVARAJUĆIH faktora rasta na ODGOVARAJUĆIM mjestima u PROGRAMU OPTIMALNOG ANABOLIZMA, vi ćete u stvari REKREIRATI ovo “krizno stanje”, što će pokrenuti vaš uspavani hiper adaptacijski odbrambeni sistem u prekovremeni rad.

    Pomoću posebnog PROGRAMA VJEŽBI vi ćete alternativno smjenjivati 3-sedmičnu FAZU PROGRESIVNOG OPTEREĆENJA i 3-sedmičnu fazu CIKLUSA HIPER ADAPTACIJE.

    U toku FAZE PROGRESIVNOG OPTEREĆENJA, postepeno ćete POVEĆAVATI opterećenje, čime ćete programirati tijelo da radi VIŠE i da se sve teže OPORAVLJA od vježbanja. Do kraja treće sedmice kada napor postaje maksimalan, vaša sposobnost da se oporavite u potpunosti bit će skoro NA IVICI MOGUĆNOSTI i vi ćete se veoma približiti strašnoj ZONI KATABOLIZMA.

    Nakon toga iznenada uvodite 3-sedmični CIKLUS HIPER ADAPTACIJE, kada brzo SMANJUJETE nivo opterećenja.

    Vaše tijelo, koje je već PROGRAMIRANO da očekuje brzo još jedan INTENZIVAN udar, odgovorit će PRETJERANOM ISHRANOM vaših mišića sa svime što mu stoji na raspolaganju kako bi efikasno popravili nanesenu štetu mišićima i IZGRADILI ih što prije da ih pripreme za naredni napad!

    Do kraja CIKLUSA HIPER ADAPTACIJE, vaši mišići su počeli da “shvataju” da je opterećenje dovoljno opalo da može početi odbacivati dio “viška” mišića.

    Ali neeee……ne tako brzo!

    Vrijeme je da se ti mišići pokore tako što će dobiti JOŠ JEDAN šok pomoću još jedne FAZE PROGRESIVNOG OPTEREĆENJA, što će još VIŠE stimulirati rast mišića i pripremiti vas za JOŠ JEDNU fazu “kvantnog rasta” u okviru CIKLUSA HIPER ADAPTACIJE.

    Strukturirano programiranje i re-programiranje DRŽI vaše mišiće u stalnoj anaboličkoj “igri pogađanja” gdje je JEDINA opcija samo RAST!

    Dok sistematski smjenjujete cikluse vježbanja u teretani manipulirajući sa nekoliko od 8 ANABOLIČKIH FAKTORA koji su obrađeni u ovom priručniku, također ćete se okoristiti i jednim od najkontroverznijim koncepata koji su se IKADA čuli u svijetu bodybuildinga … OGRANIČENJE UNOSA PROTEINA!

    Svakih 6 SEDMICA u vašem PROGRAMU OPTIMALNOG ANABOLIZMA, uvodit ćete 3-SEDMIČNI period EKSTREMNOG ograničenja proteina na svega oko 30 GRAMA DNEVNO!

    Kao odgovor na to, vaši mišići će uputiti poziv proizvođačima anaboličkih hormona u vašem tijelu, signalizirajući očajničku potrebu za HITNIM UVOĐENJEM REZERVI!

    Kao rezultat toga, proizvodnja TESTOSTERONA, IFG-1 I HORMONA RASTA će se maksimalno povećati dovodeći rast vaših mišića do neviđenih granica!
    ----------------------------------------------------------------
    “Već vas čujem…

    “ŠTA?! 30 GRAMA NA DAN?! PA VI MORA DA SE ŠALITE!”

    REKAO sam vam da ću poljuljati vaša sadašnja uvjerenja što se tiče bodybuildinga! Ali pogledajmo to ovako…

    Oni divovska čudovišta što ih viđate po časopisima mogli su DALEKO prevazići genetska ograničenja samo putem STEROIDA!

    STEROIDI NISU PROTEINI!

    Oni aktiviraju i u velikoj mjeri unapređuju ANABOLIČKI HORMONALNI SISTEM … isto kao što ćete i vi, ali PRIRODNO, tako što ćete slijediti korake predviđene PROGRAMOM “OPTIMUM ANABOLICS”.

    Međutim, ovo funkcionira samo jedan kratak period. Nakon 3-sedmičnog perioda opet ćete uvesti REŽIM ISHRANE IZ CIKLUSA HIPER ADAPTACIJE ali ovaj put uz mali preteinski “dodatak” koji ćete primjenjivati u naredne 3 sedmice. I znate već šta se događa, zar ne?

    Naravno, pogodili ste!

    Vaši mišići će željno upiti ovaj “višak” proteina poput SPUŽVE i napakovati ga u vaše RUKE, GRUDI, LEĐA, RAMENA i NOGE KAO NIKAD RANIJE!

    Iako ću vas provesti kroz cijeli proces CIKLUSA HIPER ADAPTACIJE kada budete utvrdili sopstveni program rada i isrhane pomoću ovog priručnika, sada ćemo baciti kratak pogled na primjerak od 24 sedmice našeg PROGRAMA HIPER ADAPTACIJE.

    Princip #1:
    Integrirati CIKLUSE HIPER ADAPTACIJE sa vašim PROGRAMOM VJEŽBI I ISHRANOM za maksimalan rast BEZ platoa!





    E sad... ovdje piše da se uvodi 3-sedmični ciklus dnevnog unosa od max. 30 g proteina na dan uz jake treninge. Zar mišići nakon tih treninga ako nemaju dovoljno proteina neće dovesti do katabolizma i otpadanja viška jer ne mogu da se oporave? Ako iko zna strucniji molio bih da nam svima pomogne sa ovim, Hvala

  • #2
    Re: Hiperadaptacija mišića - NE mogu da vjerujem ovo. Pogledajte

    Zašto ne ?
    pretreniranost je pojam isti kao i bol i umor ne postoji
    jer se uvijek može još malo
    tko kaže da je ono što ljudi na forumu rade najbolje ?
    nitko nije probao sve varijante pa da zna, ako i je ne znači da funkcionira za druge što i za njega

    Comment


    • #3
      Re: Hiperadaptacija mišića - NE mogu da vjerujem ovo. Pogledajte

      ovo s proteinima mi je...čudno, i ne bi se baš tim jebavao, ali superkompenzacija je stara stvar, i ako se pravo koristi radi čuda.
      ne repam o politici možda bi trebo,
      politika je mala ljadro još je nisam jebo

      Comment


      • #4
        Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

        hoćeš malo objasnit tu "superkompenzaciju" Mirza druže ? Hvala

        Comment


        • #5
          Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

          pa jednostavno. odeš u stanje pretreniranosti, tipa 4-5 tjedana treniraš neznam, ruke tri put tjedno, čak i više + ostali treninzi. ruke neće baš rast jer je to previše posla i neće imat vremena za odmor. i baš kad počneš dolazit do one kritične točke kad bi u teoriji miške trebale počet propadat a ti bi trebo otić u krevet i umrijet, prestaneš trenirat i tjedan dana samo ždereš. tijelo se pripremilo za propadanje, a iznenadni odmor ga je šokirao = pokušava u što manje vremena se adaptirati na situaciju i izrasti što prije, jer zna kakva ćeš mu sranja raditi.

          radi, fo real. nema većeg gušta nego kad to napraviš prije mora. čilaš na plaži 2 tjedna i još rasteš. :P
          ne repam o politici možda bi trebo,
          politika je mala ljadro još je nisam jebo

          Comment


          • #6
            Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

            Hvala , to se mora isprobat

            Comment


            • #7
              Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

              Nači Mirza,ti veliš da si isprobao ovu hiper adaptaciju prije mora,ubijao se 4 tjedna treninzima i krepavao od gladi,došao 2 tjedna na more i onda jeo ogromne količine hrane bez da si trenirao i da si pritom narastao?
              A gde su noge?

              Comment


              • #8
                Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                Originally posted by Mir7a
                pa jednostavno. odeš u stanje pretreniranosti, tipa 4-5 tjedana treniraš neznam, ruke tri put tjedno, čak i više + ostali treninzi. ruke neće baš rast jer je to previše posla i neće imat vremena za odmor. i baš kad počneš dolazit do one kritične točke kad bi u teoriji miške trebale počet propadat a ti bi trebo otić u krevet i umrijet, prestaneš trenirat i tjedan dana samo ždereš. tijelo se pripremilo za propadanje, a iznenadni odmor ga je šokirao = pokušava u što manje vremena se adaptirati na situaciju i izrasti što prije, jer zna kakva ćeš mu sranja raditi.

                radi, fo real. nema većeg gušta nego kad to napraviš prije mora. čilaš na plaži 2 tjedna i još rasteš. :P
                to je istina, svake godine prije mora se ubijam dijetama i onda dva tjedna odmora, sve lici na to kao da rastes, ali nebi reko, promjena prehrane i potkozna voda je prije
                http://www.5min.com/Video/Sex-Workout-- ... ow-4743936

                Comment


                • #9
                  Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                  Originally posted by Mackiel
                  Nači Mirza,ti veliš da si isprobao ovu hiper adaptaciju prije mora,ubijao se 4 tjedna treninzima i krepavao od gladi,došao 2 tjedna na more i onda jeo ogromne količine hrane bez da si trenirao i da si pritom narastao?
                  reko je da nije potrebno gladovat, bar sam ga tako skuzio.
                  pretreniras se 2-3 tjedna i onda sljedeca 2-3 tjedna malo lakse radis ili odmaras i pritom mastis brk
                  Originally posted by Bilderčić
                  Originally posted by Dehydronator
                  sve do grama tjedno je natural
                  gram tjedno ???? ma da covjece pa de onda izracunaj za 1 god. koliko bi trebao dobit misica
                  48 grama ? ahahahhahahahahhahahahaha

                  Comment


                  • #10
                    Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                    Originally posted by Mackiel
                    Nači Mirza,ti veliš da si isprobao ovu hiper adaptaciju prije mora,ubijao se 4 tjedna treninzima i krepavao od gladi,došao 2 tjedna na more i onda jeo ogromne količine hrane bez da si trenirao i da si pritom narastao?
                    Hm, nisam nigdje napiso da sam krepavo od gladi
                    normalno jedeš tijekom treninga, inače teško da možeš izdržat tih par tjedana

                    inače pokušao sam to sa 1-2 tjedna al puno bolje radi ako je što veća pretreniranost..ali je dvosjekli mač, očito

                    i da, pri odmoru se mora jest stvarno ogromne količine hrane prvi tjedan-10 dana, pogotovo proteina , 3gkg minimum, da to ima dobar utjecaj.

                    EDIT: btw ja ovaj gore program nisam radio, tako da neznam stvarno..samo kažem da sam ja radio to slično i da me radilo, a o programu gore nemam iskustva.
                    ne repam o politici možda bi trebo,
                    politika je mala ljadro još je nisam jebo

                    Comment


                    • #11
                      Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                      Definitivno radi.
                      Ako je netko probao raditi OVT program do kraja zna kakav napredak je usljedio nakon toga.
                      Zadnja dva tjedna se doslovno umire od pretreniranosti(ako radite kako spada)...nakon toga dva-tri tjedna radis nekakav low-volume,low-intensity trening a napredak je iz dana u dan sve veci.
                      Naravno,ovo sa proteinima nisam probao,ali sam trenutno na slicnom rezimu.Doduse ne idem tako nisko sa proteinima,ali sam ih drasticno smanjio.Prije pocetka "ciklusa" sam unosio oko 2.2gr/kg,a sada sam smanjio na 0,6gr/kg.Sto trenutno znaci oko 50-60gr dnevno.

                      Nedavno je na forumu KCMatija pitao vezano za proteinski ciklus slicno:
                      viewtopic.php?f=35&t=2366&p=122462

                      To je bio povod mom experimentiranju.Rezultati za sada nisu nesto,ali se nisam niti smanjio.

                      I dalje drzim da ima nesto u tome,pa cu sada probati ubaciti i varijacije u trening - nesto slicno primjerima navedenim na pocetku,sto vjerujem da ce dati dodatan "boost".
                      Ability can take you to the top, but it takes character to keep you there.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                        taman sam na 5-om tjednu ovt-a ali skoro evo pauzirao sam 2 dana jer me malo zabolio neki misic na ledjima...
                        on topic: cini mi se da ova sema sa doziranjem proteina mi malo smrdi jer: kad se izgladnjujes poveca se ta iskoristivost proteina ali takodjer kad se najedes ce se ta ista iskoristivost smanjit (iskoristivost dolazi od kolicine pojedinih hormona).
                        mozda grijesim, nisam pokusao radit na taj nacin
                        Originally posted by Bilderčić
                        Originally posted by Dehydronator
                        sve do grama tjedno je natural
                        gram tjedno ???? ma da covjece pa de onda izracunaj za 1 god. koliko bi trebao dobit misica
                        48 grama ? ahahahhahahahahhahahahaha

                        Comment


                        • #13
                          Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                          momci hoćete molim vas pojasnit taj OVT program, tražio sam na netu al nema detaljnijeg objašnjenja

                          Comment


                          • #14
                            Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                            Evo link: http://www.building-body.com/Optimized- ... g-OVT.html

                            Evo i rasprave na forumu:
                            viewtopic.php?f=39&t=2070
                            viewtopic.php?f=21&t=3715

                            Originally posted by Archiv3r
                            on topic: cini mi se da ova sema sa doziranjem proteina mi malo smrdi jer: kad se izgladnjujes poveca se ta iskoristivost proteina ali takodjer kad se najedes ce se ta ista iskoristivost smanjit (iskoristivost dolazi od kolicine pojedinih hormona).
                            mozda grijesim, nisam pokusao radit na taj nacin
                            Organizam se nece bas tako brzo prilagoditi na ponovni povecani unos proteina.
                            Mislim da se u organizmu desavaju slicni procesi kao i kod npr. izmjene ciklusa mase i definicije....
                            Npr. kod naglog prelaza sa mase na definiciju tjelo ce u prvih nekoliko dana jos uvijek drzati gotovo istu brzinu metabolizma,a nakon toga polako poceti spustati.Kada nakon duzeg perioda definicije naglo povecas unos energije organizam ce nastojati sto vise toga pospremiti u "pricuvu",za slucaj da se opet nadje u oskudici.Zato je bitno raditi lagani prijelaz na masu...
                            I na iste te mehanizme cilja i ovaj nacin cikliranja proteina.Smanjiti unos,a povecati potrebu za istima povecanjem intenziteta treninga.Nakon odredjenog vremena organizam ce povecati ucinkovitost iskoristenja proteina(to je ujedno i razlog zasto mnogi uspjevaju zadrzati misicnu masu nakon sto drasticno smanje unos proteina).
                            U tom trenutku naglo povecas unos i iskoristis situaciju...
                            To je teorija,a praksa....to cemo vidjeti.
                            Ability can take you to the top, but it takes character to keep you there.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Hiper Adaptacija mišića - Pogledajte

                              a ako se povecanim lucenjem hormona (npr hormon rasta) oni "upakuju" u misice.. tj potrose se na njihovu izgradnju, nece li to uticati na rast kostiju (imam 16 godina).. znam da nikad nije dokazano da bb usporava rast i sl. al me opoet zanima ova cinjenica, volio bi da mi neko objasni kako to ne utice na rast.. (:

                              Comment

                              Working...
                              X