Announcement

Collapse
No announcement yet.

Red Bull i njegovi učinci

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Red Bull i njegovi učinci

    Mix: Red Bull + Alkohol

    Uvod
    Energetska pića poput Red Bulla legalan su proizvod, ali s njihovom upotrebom treba paziti. Iako sama po sebi ne kriju neke značajnije rizike po zdravlje, partyjaneri i ostali ih rado kombiniraju s alkoholom (unatoč jasno istaknutom upozorenju na limenci). U kombinaciji s alkoholom, ali i drugim drogama, takvo piće može prouzročiti teške posljedice, uključujući i smrt.

    Red bull i njegovi učinci
    Red Bull je lansiran 1987. godine u Austriji, odakle je svoju popularnost stjecao diljem Europe, da bi danas bio prisutan na svim kontinentima. Iako nije jedini na tržištu, svakako je najzastupljeniji i smatra se brojem 1 u svijetu energetskih napitaka. Općenito, energetska su pića najčešće bezalkoholna i sadrže velike količine šećera i kofeina, biljne dodatke, te raznorazne dodatne supstance poput vitamina, minerala, aminokiselina i dr.
    Cilj energetskih napitaka je ponuditi brzi energetski "boost", dodatan izvor energije u situacijama koje iziskuju povećane i dugotrajne napore, psihičke ili fizičke, povećanu koncentraciju, budnost i sl. Osim općeg stanja pobuđenosti, Red Bull poboljšava koncentraciju, izdržljivost, vrijeme reagiranja, emocionalni status, te stimulira rad metabolizma. Može se stoga reći da Red Bull i njemu slični energetski napici prvenstveno spadaju u skupinu funkcionalnih napitaka koji se razlikuju od onih sportskih (npr. Gatorade) te se kao takvi ne smiju koristiti kao primarno sredstvo utaživanja žeđi, kao zamjena za vodu.

    Nuspojave
    Energetski se napici ne preporučaju djeci, dijabetičarima, srčanim bolesnicima, niti osobama koje su osjetljive na visoke razine kofeina, budući da se njihov podižući efekt temelji upravo na djelovanju kofeina. Ne podnose ga svi podjednako, tako da i željene i neželjene pojave nakon uzimanja mogu osjetno varirati. Najčešće nuspojave su slične predoziranju kofeinom: dehidracija, drhtanje, razdražljivost, nesanica, tjeskoba, probavne i želučane smetnje, ubrzani rad srca, povišeni krvni tlak (ali i sniženi, ukoliko se miješa s alkoholom), a u ekstremnim slučajevima i srčani i moždani udari i dr.

    Red Bull i scena
    Logično je da se energetski napici nude na prodaju na mjestima intenzivne fizičke aktivnosti, kao što su diskoteke i partiji. Nažalost, ne samo u funkciji "energy boostera" i "uppera", nego i u kombinaciji s alkoholom - ponajviše votkom.

    Pogubni učinci
    Smrtni slučajevi u kojima su energetski napici odigrali ulogu zabilježeni su diljem svijeta, nažalost i u Hrvatskoj.
    Najčešći razlog smrti i glavni problem kada su u pitanju energetski napici, neovisno da li se radi o pretjeranom konzumiranju istih umjesto vode, ili o miješanju s alkoholom i ostalim drogama, jest dehidracija. Dehidracija se može javiti ponajprije zbog velike količine šećera i kofeina koji onemogućavaju tijelu apsorbciju vode. Dalje, i alkohol i energetski napici (točnije, kofein koji se nalazi u njima) imaju diuretsko djelovanje, tj. potiču mokrenje. Dakle, kombinacija pojačanih tjelesnih napora, konzumiranih energetskih napitaka i alkohola, i/ili drugih droga s diuretskim učinkom, doprinosi brzom gubitku tekućine. Zbog istovremene zasićenosti tijela šećerima i kofeinom, tijelo otežano apsorbira vodu i to može dovesti do fatalnog ishoda.
    Drugi problem je povezan s nepravilnostima u radu srca koje se javljaju zbog kontradiktornih efekata energetskih napitaka ("upper") i alkohola ("downer") na središnji živčani sustav. Iako imaju suprotne učinke, oni se međusobno ne neutraliziraju, rezultat čega su nepravilnosti u radu srca, krvnog tlaka, možebitni srčani i moždani udari, pa i prestanak rada srca.

    Savjeti i napomene

    * Nikada ne koristi Red Bull ili neki drugi energetski napitak kao isključivu zamjenu za vodu ili u svrhu utaživanja žeđi. Pij dovoljne količine vode kako bi spriječio rizike vezane uz dehidraciju.
    * Nikako ne miješaj alkohol i/ili droge s energetskim napicima. Tako ćeš smanjiti rizike od dehidracije i poremećaja u radu srca koji mogu dovesti do posljedica štetnih po zdravlje, pa i život.
    * Unatoč uvriježenoj praksi, ukoliko ipak konzumiraš veće količine (nekoliko limenki) energetskih napitaka, izbjegavaj izuzetno zahtjevne fizičke aktivnosti.
    * Ukoliko se ipak odlučiš miješati energetske napitke i alkohol i/ili ostale droge svakako nemoj voziti budući da velike količine napitaka, ali i nekih droga, daju lažan osjećaj spremnosti dok se istovremeno razina u alkohola u krvi ne mijenja. Ovaj specifičan efekt također prikriva stvarno stanje intoksikacije organizma alkoholom što također doprinosi povećanom riziku po zdravlje.
    * Ukoliko si miješao ovu vrstu napitaka s alkoholom očekuj ponešto produženo stanje opijenosti alkoholom te mamurluka.
    * Imaj na umu kako se rizici povećavaju s većim količinama istovremeno konzumiranih supstanci, kao i s učestalošću ovakvog načina "zabavljanja".
    * Sve dok se ne uzima s alkoholom i/ili ostalim drogama, te kao primarno sredstvo utaživanja žeđi, ova vrsta napitaka ne predstavlja prijetnju zdravlju.
    * Red Bull s alkoholom je opasan, ali zapravo je najopasnije neznanje. Budi informiran o onom što unosiš u tijelo.

    Nisam tražio za život koji mi je dan. Ali mi je dano. Ništa više. I time... Dajem sve od sebe

  • #2
    Re: Red Bull i njegovi učinci

    hvala na informacijama

    Comment


    • #3
      Re: Red Bull i njegovi učinci

      A kakva je stvar taj taurin u red bullu?

      Comment


      • #4
        Re: Red Bull i njegovi učinci

        Originally posted by metalic
        A kakva je stvar taj taurin u red bullu?
        Taurin je jedna vrst neesencialne amino-kiseline (u nekoj maloj količini prisutna u energetskim pićima),
        najčešće okidač skeletnih mišića...

        O svemu ostalome pročitajte na ovom linku:
        TAURIN: http://www.vitamini.hr/3405.aspx
        Nisam tražio za život koji mi je dan. Ali mi je dano. Ništa više. I time... Dajem sve od sebe

        Comment


        • #5
          Re: Red Bull i njegovi učinci

          hvala na clanku!iman prijatelja koji uporno pije tri cetiri red bulla dnevno,sad cu ga natirat da ovo procita,jer mu nemogu nikako objasnit kako to nevalja!
          Infarkt, ma kakav da je, od srca je...

          Comment


          • #6
            Re: Red Bull i njegovi učinci

            Nikad vise red bull+votka ili burn... zahvaljujem na vrlo dobrom clanku..

            Comment


            • #7
              Re: Red Bull i njegovi učinci

              Red bull je sranje. Nit se razbudiš nit imaš energije. Piće za pičkice (oprostite na izrazu) koji bi htjeli od ničega dobiti nešto. E neš kolega, pojedi 150 g integralne pašte, 300 g piletine i popij pol litre zelenog čaja, i naspavaj se ko čovjek. E onda ćeš imat energije.

              Iz vlastitog iskustva da kažem samo, jednom sam se napio od red bull vodke i ovo je čista istina
              "Ukoliko se ipak odlučiš miješati energetske napitke i alkohol i/ili ostale droge svakako nemoj voziti budući da velike količine napitaka, ali i nekih droga, daju lažan osjećaj spremnosti dok se istovremeno razina u alkohola u krvi ne mijenja. Ovaj specifičan efekt također prikriva stvarno stanje intoksikacije organizma alkoholom što također doprinosi povećanom riziku po zdravlje."

              Popio sam podosta alkohola tu večer a mislio da sam trijezniji nego ikada.

              A s ovime se nebi složio
              " Ukoliko si miješao ovu vrstu napitaka s alkoholom očekuj ponešto produženo stanje opijenosti alkoholom te mamurluka."

              Mamurluka nije ni bilo, a opijenost alkoholom je kao i uvijek kad se napijem trajala dok nisam išao spavati.

              Inače, ako pijem red bull (a to je možda 2-3 puta godišnje) popijem onaj bez šećera, a najvolim one curice koje ga dijele sa frižiderićima pa te još i uslikaju

              Comment


              • #8
                Re: Red Bull i njegovi učinci

                Todd...thx...a Homer...mogu ti reći da kod mene djeluje jer je bilo razdoblja kad sam se učio do ponoći,a ujutro se moram dići u 6...5,6 mjesec kad je bila ludnica, onda sam znao popiti jedno 3-4 na tjedan mada sam bio svjestan da to nije zdravo,al jbga...Na svaki organizm djeluje drugačije...ja sam ga recimo,popio u 8 sati navečer i onda bi oko 10 doslovce ono...napravio bi nevjerovatno 100 sklekova u komadu i 200 trbušnjaka bez razloga jer me jednostavno nekaj počne kopkati...jednostavno ne znam...znam da sam jako lud kad to popijem,al jednostavno ni9sam imao izbora...pogotovo kad su me stisnuli fizika i kemija,koje se ionako učim kampanjsi, pa di ću se naučit u 1 danu 50 stranica?onda lijepo po red bulll,roknem ga i razvalim knjigu za dvojku,eventualno trojku...)))...no ipak,to je samo moj doživljaj stvari i moje subjektivno stajalište...
                A gde su noge?

                Comment


                • #9
                  Re: Red Bull i njegovi učinci

                  Red bull i slična pića su čisto smeće...
                  You laugh because I'm different...I pity you beacuse you're all the same!

                  Comment


                  • #10
                    Re: Red Bull i njegovi učinci

                    Pa nekad taj Red Bull može i dobro doći!Ja recimo nevolim crnu kavu a puno vremena provodim za volanom.Kada sam svjestan da se nisam naspavao a moram ici na put popijem Red Bull i dobro mi je.Ostajem 100% budan i priseban.I od jedne limenke nisam imao osječaj da sam nešto hiperaktivan.Sve sasvim normalno a ne spava mi se.
                    Znači dobro je ponekad da i takav napitak postoji.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Red Bull i njegovi učinci

                      Jel se onda isplati popit limenku-dvije prije 100% fizičke aktivnosti zbog poboljšanja rezultata?
                      -------------------------------=(| "PAIN IS MY FUEL!" |)=-------------------------------
                      Napreduje se... Avatar^^

                      Comment


                      • #12
                        Re: Red Bull i njegovi učinci

                        Originally posted by Aronnax
                        Jel se onda isplati popit limenku-dvije prije 100% fizičke aktivnosti zbog poboljšanja rezultata?
                        ovaj sa šećerom je smeće...i to još skupo smeće.

                        radije drmni jaču kavu i to je to, em jeftinije em čišći izvor kofeina.

                        al ajd..ako baš hoćeš furati nešto tipa red bull(shit) imaš u kauflandu onaj crazy wolf od litre za 10kn, isti racku ko r b...
                        https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911

                        Overload Strength team

                        Comment


                        • #13
                          Re: Red Bull i njegovi učinci

                          ima u lidlu samo neznam tocno kako se zove i jos je light free
                          meni je nekad dobro doslo kad bi se zasitio kave pa bih popio i stvarno poboljsava performanse na treningu u jednoj mjeri
                          TRAŽIM KLIJENTE ! SLAŽEM PROGRAME TRENINGA I PREHRANE ,PRIPREMAM ZA NATJECANJE ,OSOBNI TRENER ! JAVITI NA PM!!!
                          Juniorski viceprvak svijeta 2010.,juniorski prvak Hrvatske 2008 i 2009,Pobjednik Tesanj kupa 2009. ,2.mjesto Bihac open u seniroima

                          Comment


                          • #14
                            Re: Red Bull i njegovi učinci

                            znam onog iz lidla... isto je dobar....ima onaj ljubiocasti,zuti.......................

                            Comment


                            • #15
                              Re: Red Bull i njegovi učinci

                              ovako poceo sam piti za novu godinu i do reprize nove godine popio 10x red bullova

                              znaci za manje od 24 h 10 komada

                              e sad me zanima zasto mi se spavalo ? i odspavo sam 2h i ustao kao nov

                              Comment

                              Working...
                              X