Announcement

Collapse
No announcement yet.

Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

    Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban za maksimalnu sintezu mišićnih proteina.

    Jedna od studija koja je proučavala prehranu govedinom, u odnosu na hranu s 30 g proteina, pokazala je kako količina od 90 g proteina nije povećala proteinsku sintezu u organizmu subjekata koji se nisu bavili sportom, ali bilo bi pogrešno u 5-6 x 30 grama ograničiti unos bjelančevina muškim sportašima snage povećanja mase naspram 2-3 g/kg tjelesne težine.

    Za svakog bodybuildera je od životnog značaja pitanje na koje su već tisuću puta pokušali odgovoriti - kako se može planirati optimalan dnevni unos bjelančevina i učestalost uzimanja obroka za oblikovanje mišića, koja prehrana i koliko aminokiselina. Oni koji već godinama čitaju magazine i časopise o bodybuildingu, često su se mogli susresti s temom o maksimalnoj količini proteina koja se može preraditi, apsorbirati i iskoristiti unutar jednog obroka. Glavno je pitanje kolika je količina koju se isplati konzumirati radi maksimalne proteinske sinteze skeletnog mišićja. Znamo kako nakon treninga s utezima napitak ugljikohidratnog i proteinskog/aminokiselinskog sadržaja ili konzumiranje mlijeka stimulira sintezu bjelančevina skeletnog mišićja. Ako nakon gibanja dolazi do primjene esencijalnih aminokiselina u obrocima od 7 grama s većom količinom (50g) ugljikohidrata u kombinaciji, tada dolazi do premoći procesa izgradnje. Dr. Jose Antonio iz International Societv of Sports Nutrition-a zastupa mišljenje kako je konzumiranje 25 grama bjelančevina prije i nakon treninga važnije od konzumiranja ugljikohidrata, jer povećava mišićno tkivo i poboljšava potencijal vježbanja.

    U slučaju ugljikohidratno-proteinsko napitka konzumiranog nakon treninga s utezim, količina bjelančevina veća od jednokratnih 20 grama vjerojatno ne stimulira dalje, što potkrjepljuju i Moore-ovi podaci: on i njegovi suradnici su pratili djelovanje cjelovitih bjelančevina iz jaja, konzumiranih nakon treninga od Og, 5g, 10g, 20g i 40g., između ostalog, nisu iskazali daljnji porast sinteze bjelančevina skeletnog mišićja |Am J Clin Nutr. Vol. 89, No. 1, 161-168, Januarv 20091 i preko 20 grama više. Međutim, konzumiranje dnevno 2-4 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne težine nije ekstremna vrijednost među sportašima u stvarnom životu, i mada se to ne poklapa s domaćim stavom, možemo ga naći čak i u stručnim knjigama kao preporuku.

    Jedna teorija tvrdi da obroci s minimalno 3-4 g leucina mogu biti idealni za povećanje mišićne mase. Realna je kod sportaša od 100 kila tjelesne težine količina od 250-300g/ bjelančevina na dan podijeljeno na 5-6 obroka, što bi od prilike značilo unos od 40-50g bjelančevina po obroku nakon treninga, kao i u ostatku dana. Opravdano je pitanje, koja je količina bjelančevina koja nakon normalnog obroka maksimalno stimulira sintezu bjelančevina u mišićima?

    U jednoj studiji koja je objavljena u rujnu 2009. godine usporedili su promjene sinteze bjelančevina nakon konzumiranja srednje velikog obroka (113 g, 220 kcal, 30 g bjelančevina) i jednog velikog obroka (340 g mase, 660 kcal, 90 g bjelančevina) u 90% mršave govedine kod mladih (n=17; dob 34+/-3 godine) i starijih (n=17; dob 68+/-2 godine) aktivnih muškaraca i žena, ali koji ne treniraju. Po rezultatima mršavo meso govedine od 113 g povećalo je sintezu bjelančevina skeletnog mišićja za oko 50% kod mladih i starijih dobrovoljaca. Bez obzira na trostruki energetski i proteinski sadržaj, obrok od 340 g uopće nije dalje povećavao sintezu bjelančevina! Dakle, više od 30 grama odjednom konzumirane bjelančevine nije izazvalo dodatni anabolički učinak.

    Zaključak:
    Organizam sportaša može donekle drugačije reagirati od organizma učesnika eksperimenta, na djelovanje može utjecati izvor bjelančevina, pa da za izazivanje maksimalno anaboličkog učinka, preporučljiva količina bjelančevina za jednokratno konzumiranje teoretski može biti više od 20-30 grama. Podaci Moorea i suradnika, međutim, ne govore tako. Kod zamišljenog sportaša od 100 kg tjelesne težine konzumiranje 250-300g bjelančevina dnevno u šest obroka bi značilo unos po 40-50 g bjelančevina po obroku nakon treninga, kao i u ostalo vrijeme tijekom dana. Niti uz pretpostavljenu pozitivnu energetsku bilancu organizam ne može iskoristiti toliku količinu bjelančevina, mada možda može uz «pomoć», primjerice, inzulina, anaboličnih steroida, IGF-I, MGF, hormona rasta. Međutim, ne smijemo zaboraviti kako treninzi i tvari s anaboličnim djelovanjem stimuliraju učinkovitost aminokiselinske potrošnje organizma, primjena veće količine upitna je čak i pri uzimanju dopinga.

    Upotreba steroida i ostalih tvari anaboličnog učinka povećava zadržanje dušika, zbog čega stručnjaci smatraju kako sportaši koji uzimaju doping sredstva trebaju manje bjelančevina. Pitanje je još uvijek otvoreno, ali nije potrebna doza veća od 20-30 g odjednom konzumirane bjelančevine, za sportaša prosječne mase, a radi izazivanja maksimalne sinteze bjelančevina, niti nakon treninga, a čak ni tijekom dana.

    Istraživači:
    Svmons TB, Sheffield-Moore M, VVolfe RR, Paddon Jones D.

    Objavljeno:

    «A Moderate Serving of High-Quality Protein Maximally Stimulates Skeletal Muscle Protein Synthesis in Young and Elderly Subjects» J Am Diet Assoc. 2009; 109:1582-1586.

    Napomena urednika:
    Ne prihvaćam u potpunosti ove rezultate. Kao prvo, potrebu za bjelančevinama ne određujemo analizom (zamišljenih) granica slučajnim odabirom izabranog obroka, već prema tjelesnoj masi subjekta kao cjelodnevnu vrijednost. Po čemu određujemo ukupnu količinu, broj dnevnih obroka (ili netko jede koliko mu se da?) Povećanje razine sinteze bjelančevina nije jedina uloga bjelančevine. Lyle Mcdonald je spomenuo, pozivajući se na istraživanja Millward-a, kako je moguće da je oksidacija aminokiselina također dio te anabolične skupine podražaja: «Ako Millward ne griješi, tada sagorijevanje aminokiselina zapravo stimulativno djeluje na proteinsku sintezu, što također objašnjava zašto ima razlike između te ograničene količine, koja je prema istraživanjima potrebna za postizanje maksimalne proteinske sinteze i one koju sportaši zapravo smatraju najoptimalnijom.« Dakle, temeljem trenutačnih praktičnih iskustava i određenih teorija također, korektna vrijednost dnevnog unosa bjelančevina u slučaju muškaraca s naturalnim povećanjem mase je 2-3 g/kg tjelesne težine (gornja granica kao optimalni broj).

    Izvor: Muscle Sport
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

    ono kaj sam se pitao zadnje: zar misici ne rastu dok spavamo? znaci, prije spavanja trebamo najvise proteina, a kako je bitno kroz dan osigurati energiju iz UH jer manjak UH dovodi do katabolizma. da li je potrebno trpati se proteinima kroz dan kada je bitan unos UH da se ne dogodi katabolizam, a proteina ne mora biti 30g/po obroku... jedino sto mi je logicno objasnjenje da visokom kolicinom P stvaramo odredjenu hormonalnu sliku koja omogucuje rast preko noci... ali, zar ne stvara suficit UH tu hormonalnu sliku?
    prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

    Comment


    • #3
      Koliko je proteina dnevno potrebno?

      dakle, koliko je proteina po kili dnevno potrebno kako bi covjek gradio misice i zasto ta kolicina koju kazete?
      prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

      Comment


      • #4
        Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

        Neozbiljan članak.
        Hrana se važe sirova. Žutanjak je super.

        Comment


        • #5
          Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

          po cemu je neozbiljan?
          prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

          Comment


          • #6
            Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

            1. - neodređen je: "Jedna od studija", "Jedna torija", "U jednoj studiji".

            2. - na kome je vršeno istraživanje? Na 34 osobe srednje i starije dobi koje NE vježbaju i neodređenom broju osoba koje vježbaju.

            3. - u odnosu na što su vršene istraživanja? Govedinu + neki UH i protein jaja (čak ni ne piše da li bijelanjak, cijela jaja ili prašak).

            4. - za koje razdoblje? Za govedinu + UH u jednom, ne piše kojem obroku, a za proteine jaja u obroku nakon treninga. Znači istraživanja su obuhvatila u oba slučaja samo jedan obrok.

            Dakle, što možemo zaključiti? Da ako smo osoba od 31 do 37 ili 0d 66 -70 godina starosti, ali ne treniramo, nećemo u jednom obroku moći iskoristiti više od 30 grama proteina iz govedine, i da ako smo neodređena osoba koja trenira, nećemo moći iskoristit više od 20 grama proteina iz jaja nakon treninga.

            Prva ciljana skupina nas ne zanima jer ne treniraju. Za drugu ciljanu skupinu, koja nas interesira jer vježba obuhvaćen je samo jedan obrok, a ne kompletnih 5 - 7 obroka i za njih nisu vršena istraživanja.

            Smatram da je na temelju tako ograničenih istraživanja tvrditi kako ljudsko tijelo (dakle, neodređeni pojedinac) ne može iskoristiti više od 30 grama proteina u obroku - neozbiljno.
            Hrana se važe sirova. Žutanjak je super.

            Comment


            • #7
              Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

              a ja vas pitam kako tijelo kroz dan iskoristava proteine?
              prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

              Comment


              • #8
                Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                ja mislin da ni oni neznaju kako iskorištava.ali rađe bi sluša profesionalnog body buildera i jednog od najboljih trenera nego neke znanstvenike.
                viewtopic.php?f=6&t=1747
                ..:: Just say to yourself... how bad do I want this? Am I working harder then the person who will be standing next to me? ::..

                Comment


                • #9
                  Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                  to najbolje odrazava stav ljudi na forumu gdje se znanstvenici koji provedu ozbiljna istrazivanja omalovazavaju,a neki tip samo zato jer je velik i dobro zvuci kaj prica je idol.

                  ali ovo tvoje nije dobar odgovor na moje pitanje.
                  prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

                  Comment


                  • #10
                    Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                    a slušaj ni znanstvenici neznaju zasigurno ništa,ima dosta studija koji jednu drugu potkapaju.neki kažu da tjelo nemože koristit više od 30gp po jelu,a neki kažu da može itd.ali gledajući po meni nije za svaku osobu isto,najbolje je slušat svoje tjelo.npr ectići pojedu recimo 2 puta više od ostalih tipova tjela,a nedobivaju masno tkivo.ja unosim dnevno kad treniran oko 280gp,kad prestanem s kreatinom to će još skoćit.viruj mi napredak je više nego očit.ali doša san do toga da triban uzimat 3gp po kg i više nakon videa koja san ti da u linku i u svakom aspektu mi je pomoglo.
                    ..:: Just say to yourself... how bad do I want this? Am I working harder then the person who will be standing next to me? ::..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                      i ovo je samo jedna studija. provedeno je mnogo studija koje govore da ljudi s povecanom tjelesnom aktivnoscu ne trebaju ici preko 1-1,5g/kg tjelesne mase. ajde malo ukljuci logiku. i na definiciji i na masi unosis 2-3 g proteina/kg tjelesne mase. jedino sto mijenjas je kolicina UH. znaci, masu stvara suficit kalorija stvorenih UH. i jos nesto - misici rastu dok spavas. kaj ce ti 2-3g P/kg kroz dan? zato jer je milos sarcev rekao da treba unositi sto vise P? mi ovdje niti ne znamo koliko tijelo kvalitetno iskoristi P kroz dan, a koliko P pretvori u glukozu.
                      tihomir kuljis, europski prvak u body buildingu i skoro diplomirani veterinar (ostao mu je jedan ispit do kraja, a ludjak se primio BB-a), koji ima kemiju i biologiju u malom prstu, rekao je da su proteini najskuplji izvor energije. nesto mi je objasnjavao za peptidne veze i jos nes, al sam zaboravio, al uglavnom, ljudi se nepotrebno tovare proteinima.

                      jos jednom ponavljam - naravno da tijelo kroz dan treba odredjenu kolicinu proteina. ali misici rastu iskljucivo dok spavamo, a katabolizam (pogotovo nakon treninga) ne zaustavljamo proteinima, nego ugljikohidratima. ne kazem da se nakon treninga ne bi trebalo unositi proteini, stovise, ja cu ih i sam dalje unositi, ali opet - iz kojih krugova dobivate informacije da je potrebna velika kolicina proteina? iz krugova pro body buildera koji imaju svoje sponzore. a rijeci nutricionista koji su jedini realni znanstvenici u svemu ovome se omalovazavaju.

                      edit: ako kazemo da tijelo ne moze iskoristiti vise od 30g P po obroku - za sta? da pretvori P u glukozu? isto tako mozemo reci da ne moze niti iskoristiti vise od 150g UH/obroku...
                      prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

                      Comment


                      • #12
                        Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                        a da li si ikada vjezbao s 1,5g P/kg? a suficit ionako radis s UH? samo vise UH uneses, a manje P...
                        prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

                        Comment


                        • #13
                          Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                          i jos jedno pitanje - ako postoje dvije grupe znanstvenika. jedna zastupa da je dovoljno 1,5g/kg za aktivne sportase, a druga da je potrebno sto vise (3g/kg). koja od ovih skupina moze imati neki skriveni interes? proteini su jako skupi i kad bi proizvodjaci rekli - dovoljno vam je pol mjerice proteina dnevno, uz svu drugu prehranu da zadovoljite svoje dnevne potrebe, gdje bi oni dosli? zato i imaju svoje znanstvenike, koji ce reci sta god za odredjeni iznos (uzmi primjerice trojicu doktora iz WHO-a koji su bili podmiceni da stvore paniku oko svinjske gripe).

                          al reci mi, cak i kada imas trening, kaj protein radi u tijelu kroz dan? po toj logici, ako unosis 250g p/kg dnevno i uz trening, ti bi trebao dobijati kilu cistih misica svakih 4-5 dana, a 7-8kg mjesecno. zasto to nije slucaj? ovdje ne govorim o stimulacijama u obliku kreatina koji navuku vodu u misic. ovdje govorim o cisto izgradjenim misicima. ali i dalje je poanta - izgradnja misica - body building - izgradnja tijela - izgradnja se dogadja dok spavamo!!! i onda su najbitniji proteini. oni su gradivno sredstvo. kroz dan je covjeku jedino potrebna energija.
                          prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

                          Comment


                          • #14
                            Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                            Nije sve tako crno-bijelo...otvorili ste pandorinu kutiju...

                            Ali,ako bas hocete,procitajte:

                            http://www.johnberardi.com/articles/nut ... judice.htm
                            http://www.johnberardi.com/articles/nut ... debate.htm

                            http://www.bodyrecomposition.com/nutrit ... rsies.html
                            http://www.bodyrecomposition.com/muscle ... letes.html
                            Ability can take you to the top, but it takes character to keep you there.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Više je bolje? Pregled obroka bjelančevina koji je potreban

                              Originally posted by IgyBoy
                              Nije sve tako crno-bijelo...otvorili ste pandorinu kutiju...
                              that's the way i like it
                              na BB forumima se provlace teorije koje su alfa i omega i svaki pokusaj iolog osporavanja teorije dolazi ''na noz''.
                              prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. prednost zagreb i zapadna okolica. kontakt mail drasko2002@gmail.com

                              Comment

                              Working...
                              X