Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ukidaju izvanredno studiranje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ukidaju izvanredno studiranje

    Evo bas sam sad saznao da od sljedece godine ukidaju izvanredno studiranje

    http://www.jutarnji.hr/izvanredni-studi ... 0-/380693/

    i sad sta ako netko kao na primjer ja , hoce studirat, al jednostavno nema vremena i mogucnost biti po cjele dan na faksu, nego mu je jedina mogucnost ta da uz posao studira. Bas me zanima sto vi mislite o svemu tome.

    meni se cini da cu ja ocito morat trazit nesto drugo sto zelim radit u zivoto, izgleda da taj nutricionizam za sada pada u vodu, ha dobro, bolje da su to rekli sad nego u 5. mj sljedece godine (kako to obicno i ide u ovoj drzavi...)

  • #2
    Re: Chat

    a to je prilagođavanje bolonji... bolonja zahtjeva puno truda uloženog u studij, prisustvo na svim vježbama, raspravama i puno učenja kod kuće, a to je uz posao nemoguće... rad i studij je od svašta pa ništa, to je onda tečaj a ne studij... s ovim su rješili i problem plačanja studija, više se nitko neće moći bunit što mora plačat studij, neće ga moć upisat i bok... ako nije sposoban položit prijemni ili sada maturu nema šta ni radit na faksu...
    Inter pedes virginum gaudium est iuvenum.

    Comment


    • #3
      Re: Chat

      kod nas svake godine neke inovacije u obrazovanju, i to priglupe moram reć , a mislim da ćeš bez problema moć radit i studirat, na mom faksu ih ima dosta redovnih koji rade i bez ikakvih problema studiraju. Nemoraš sad baš ić na svako moguće predavanje i vježbe na faksu, ne idem ni ja a nemam stalno zaposlenje, tak da... bolje odi studirat, vjerujem da će kad tad bilo kakva diploma biti od koristi
      Those who are enamored of practice without science are like a pilot who goes onto a ship without rudder or compass and never has any certainty to where he is going.

      Comment


      • #4
        Re: Ukidaju izvanredno studiranje

        Besplatno školstvo i mogućnost školovanja uz rad bi trebalo biti osnovno pravo u socijalnoj državi koja nudi svojim građanima pristup znanju bez obzira na imovinski status i klasu. Treba se boriti za takve uvjete jer samo tada će svaki inteligentni pojedinac moći svojim talentima doprinijeti općem dobru. Ukoliko se to sprečava, na pozicijama stručnjaka, i na pozicijama moći sjedit će samo tupi, gramzljivi i iskompleksirani kvazi-ljudi. Egoizam i međusobna makljaža za moć samo su podrška takvom agresivnom sustavu.


        Ne smijemo dozvoliti da se dio stanovništva isključi iz obrazovnog sustava samo zato što moraju raditi ili nemaju novaca.


        Iza zavjese neoliberalne ekonomije, i kvazidemokratskog sustava, pod iluzijom slobode: "svakom prema njegovim sposobnostima", krije se totalitarizam i diktatura, što je između ostalog očito i u zakonskim regulativama visokog školstva. Cilj je profiliranje elita i zadržavanje pozicija, a ostalima kao stoki nek ostane kukuruz.

        Treba se udružiti, organizirati, vršiti pritisak, krenuti u akciju,
        primjer je borba na pravo za besplatno školstvo:
        http://www.slobodnifilozofski.com/

        Comment


        • #5
          Re: Ukidaju izvanredno studiranje

          Besplatno skolovanje bi trebalo biti na prvoj godini fakulteta. Ako pojedinac dokaze da je sposoban studirati i ne biti samo teret drzavi i odrzati nekakav prosjek, neka mu cijelo skolovanje bude besplatno. Bitno je da on to dokaze! Ima toliko zgubidana na fakultetima koji nisu u par godina sposobni dati niti jedan ispit. Primjer je moj poznanik koji studira arheologiju i u cetri godine, jos uvijek je na prvoj. I onda njega vidim na prosvjedu kod filozofskog fakulteta. To je sramota. Zbog takvih, ja nikako nisam za u potpunosti besplatno skolovanje. Zasto bi takvi ljudi imali ista prava kao ja koji se ubijam od ucenja svakodnevno. Neka bude prema vlastitim zaslugama. Ako sam se ja jos prije par godina uspio rijesiti placanja na medicini, mislim da se definitivno i na ostalim fakultetima to moze postici. U ovo ne podrazumijevam slabo stojece obitelji. Makar se i taj student treba dokazati!
          Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.

          Comment


          • #6
            Re: Ukidaju izvanredno studiranje

            Originally posted by Moi
            Besplatno skolovanje bi trebalo biti na prvoj godini fakulteta. Ako pojedinac dokaze da je sposoban studirati i ne biti samo teret drzavi i odrzati nekakav prosjek, neka mu cijelo skolovanje bude besplatno. Bitno je da on to dokaze! Ima toliko zgubidana na fakultetima koji nisu u par godina sposobni dati niti jedan ispit. ...
            napokon netko tko se slaze samnom bravo! i uvijek ti koji su najgori i vjecni studneti se bore za to besplatno studiranje.

            ja sam za da prva godina bude a kasnije po zaslugama. Ako si dobar onda neka ti bude a kasnije neka se placa ovisno o ECTS bodovima i polozenim ispitima to je jedini pravedan sustavi i jedini koji ce motivirati ljude da uce. Nije vazno kojeg si socijalnog statusa ak nes ucit brate, odi radit
            "Ako te prihvatim onakvim kakav jesi, učinit ću ti loše. Međutim, ako se prema tebi odnosim kao da si ono što si sposoban postati, pomoći ću ti da to postaneš." Johann Wolfgang Goethe

            Comment


            • #7
              Re: Ukidaju izvanredno studiranje

              Shvaćam. Krećemo problemu s različitih premisa.
              Ja nisam osporavala sankcioniranje lijenih i neuspješnih studenata, niti to Blokada osporava. Svakako ne treba odobravati lijene i vječne studente. Blokada nije protiv toga da onaj tko ne zadovolji uvijete, gubi prava. Ona je krivo medijski interpretirana. Javnost ne zna da se traži besplatno školovanje po upisima i onih koji zadovolje uvjete.

              Znam i sama kako je teško učiti, ode kičma, puca glava, satima, danima, godinama a netko drugi se bahati i ljenčari. Pogotovo ako hoću dalje nakon diplome. Ja sam osobno vrlo uspješna u sustavu studija, no to ne znači da neću kritizirati sustav. Gledam širu sliku i dostojanstvo čovjeka. Imala sam sreću da mi familija može omogućiti specijalizaciju znanja i znanstveno usavršavanje. Ali nisam zbog toga bolja i vrednija od neobrazovanih. Sudionica sam na međunarodnim smpozijima i razgovaram sa stručnjacima iz cijelog svijeta koji isto zaključuju da sveučilišta podržavaju društvenu nejednakost i elitizam, te produciraju kompetitivne, uskogrudne stručnjake, kojima je svijest nerazvijena, a misle da vrijede više, da su jako važni. Egoizam.

              Comment

              Working...
              X