Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hapkido

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hapkido

    Hapkido je moderna korejska borilačka vještina koja datira iz sredine 20. stoljeća , a osnivač modernog hapkidoa je korejski majstor Choi Yong Sool. U direktnom prijevodu sa korejskog jezika njegov naziv je “vještina usklađene snage”. Hapkido je put fizičke i mentalne koordinacije. Svaka kretnja zahtjeva koordiniranost tijela, te redovito vježbanje kako bi se održala ta koordinacija.

    Četrdesetih godina dvadesetog stoljeća Choi Yong Sool vraća se iz Japana gdje je spletom okolnosti učio japansku borilačku vjestinu Daito Ryu Aiki Ju Jutsu. Nakon povratka u Koreju stvara sam svoj sistem borilačke vještine nazvan HAP KI DO. U to doba hapkido je bio vrlo sličan današnjem aikidu, no pedesetih godina učenik starog majstora Choi Yong Soola Ji Han Jae, koji je prije hapkidoa trenirao korejsku vještinu tae kyon, u hapkido uvodi blokade i udarce rukama i nogama, te tako od hapkidoa čini najkompleksniju vještinu.

    Danas se hapkido tehnika sastoji od :

    - poluga i ključeva na zglobovima
    - bacanja
    - hvatanja
    - gušenja
    - čišćenja i rušenja
    - kružnih blokova
    - udaraca rukama i nogama
    - blokova
    - pritisaka na bolne točke i štipanja
    - padova
    - tehnike s tradicionalnim oružjem
    - meditacije i disanja.


    Svaka vrsta nabrojene skupine razdjeljena je u napadačke i obrambene tehnike. Tehnike se izvode u različitim situacijama - stojeći, sjedeći, u skoku, ležeći, itd. Kombinacija navedenih tehnika zaokruženi je sistem samoobrane u svakoj realnoj situaciji. Vježbajući hapkido dobivate više od same sposobnosti samoobrane. Postoji mnogo više dodatnih stvari u treniranju hapkidoa. Najvažnije je dobro zdravlje koje se postiže redovitim treningom i vježbanjem, te disciplina i koncentracija koje su potrebne u treningu za savladavanje tehnika tako i svakodnevnom životu.

    Osim takvog dijela treniga postoji i natjecateljski oblik treninga. U Hrvatskoj se još ne provode natjecanja, ali postoji namjera organiziranja takvog oblika natjecanja.

    Cijela vještina hapkidoa je temeljena na kružnim kretnjama, te centralnoj liniji tijela. Svi kretnje su prirodne, te obuhvaćaju prirodne zakone fizike i biomehanike. Koreanci povezuju te kretnje sa definicijom vode; kretnje su tekuće poput rijeke, a razorne poput vala. U svim tehnikama se pojavljuju se odnosi Uma i Yonga (Yina i Yanga), mekog i tvrdog. UM su meke, kružne kretnje, a YONG tvrde, pravocrtne kretnje. Kružne kretnje primjenjuju se u padovima, polugama, bacanjima, čišćenjima; a pravocrtne kod blokada i udaraca rukama i nogama. Opis tehnika može se usporediti s nekim drugim vještinama tako da su poluge i ključevi vrlo slični onima u aikidu, udarci nogama i rukama, te blokovi taekwondo tehnikama, tehnike bacanja judo bacanjima, a hvatanja i izvlačenja tehnikama ju jutsua. Sve to čini hapkido najdjelotvornijim sistemom vježbanja.
    Vrlo bitan oblik treninga je mentalni trening, te unutarnji oblik treninga kao što je disanje. Na taj način čovjek je u mogućnosti maksimalno iskoristiti svoju unutarnju energiju ili snagu koju na istoku zovu Ki ili Chi. Te vježbe nazivaju se “Dan Jom”, te meditacija “Muk sang ha da”. Osim ovih vrijednosti hapkido razvija i moralne kvalitete vjezbača kroz devet zakona ponašanja i života unutar hapkido treninga:
    - čovječnost
    - učtivost
    - povjerenje i prijateljstvo
    - dobrota (velikodušnost)
    - vjernost
    - čast
    - znanje
    - hrabrost
    - razboritost.


    Ponašanje po ovim pravilima koje je uveo Choi Yong Sool smješta nas u svijesne i odgovorne članove modernog društva. Ujedno nas takav trening uvodi u nauku borilačkih vještina umjesto površinskog treninga kao sto je to kod treninga borilačkih sportova.
    Hapkido vjezbači odjeveni su u dobok (kimono) sličan karate kimonu. Boja kimona ovisi o rangu vježbača i federaciji kojoj pripadaju jer se svaka federacija razlikuje se po boji i obliku doboka. Stupanj vježbača označava se pojasevima u boji i to istim redosljedom kao u taekwondou, s tim da neke federacije imaju još i ljubičasti i smeđi pojas u svom rangiranju. Najvise majstorsko zvanje je 9.Dan, dok osnivači federacija nose zvanje 10. Dan.
    Danas u svijetu imamo preko 35 Hapkido federacija, asocijacija, te ostalih organizacija. Većina njih su privatne organizacije nastale iz prevelike želje korejskih majstora da budu glavni osnivači, te predsjednici federacija. Međutim korejska vlada priznaje samo neke od njih, a tako i same organizacije ne priznaju međusobno svoje suparnike. Najpoznatije su Korea Hapkido Federation, World Kido Federation, World Hapkido Association, International Hapkido Federation (Hankido), World Hapkido Federation i World Sin Moo Hapkido Federation. Neke od tih federacija nalaze se u Americi, jer hapkido je postao popularan za vrijeme korejskog rata kada su američki vojnici boreći se u Koreji istodobno trenirali mnoge korejske borilačke vještine između ostalih i hapkido.



    linkovi:
    http://www.hapkido.hr/pocetna.html

    http://www.worldhapkido.com/

    Video:
    http://www.youtube.com/watch?v=hLbjpRFI ... re=related

    http://www.youtube.com/watch?v=F2d4xAwQ ... playnext=1

    http://www.youtube.com/watch?v=CVTAWLJCdOY

  • #2
    Re: Hapkido

    ovo ne da je sranje nego totalno sranje sam naziv govori

    Comment


    • #3
      Re: Hapkido

      Objasni molim te zašto ?...

      Comment


      • #4
        Re: Hapkido

        ne da je sranje nego je pre*****o dobro

        Comment


        • #5
          Re: Hapkido

          meni nije ništa posebno,bolja mi je krav maga od ovog 10 puta
          ..:: Just say to yourself... how bad do I want this? Am I working harder then the person who will be standing next to me? ::..

          Comment


          • #6
            Re: Hapkido

            svaki sport ima svoje prednosti i mane i netreba gledati na sve borilacke vjestine ktoz prizmu koja je najefikasnija u ringu kavezu ili na cesti. svako nek si odabere ono sta mu se najvise svida. svi vi bildate pa da vam dode neko ko trenira neku borilacku vjestinu vjerovatno bi vas porazbacao. dal to znaci da je bildanje *****no? naravno da ne svako ima svoje ciljeve i zelje
            Imam disleksiju

            Alcohol is for people who can afford to lose a few brain cells

            Comment


            • #7
              Re: Hapkido

              Originally posted by ruky
              svaki sport ima svoje prednosti i mane i netreba gledati na sve borilacke vjestine ktoz prizmu koja je najefikasnija u ringu kavezu ili na cesti. svako nek si odabere ono sta mu se najvise svida. svi vi bildate pa da vam dode neko ko trenira neku borilacku vjestinu vjerovatno bi vas porazbacao. dal to znaci da je bildanje *****no? naravno da ne svako ima svoje ciljeve i zelje
              bravo majstore , ja nisam nikad gledao priglupo na neki sport ili bor. vještinu govoreći da je glupa...postoji velika razlika između borilačke vještine i borilačkog sporta

              kako ja mogu reć za Kriket da je glup sport a nemam pojma o tome ništa ?

              Comment

              Working...
              X