Announcement

Collapse
No announcement yet.

Spriječavanje viška kože

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Spriječavanje viška kože

    Imam 31. g. 174cm. Prije cca 9 mjeseci sam počeo mršaviti. Tada sam imao 132 kg, izgledao i osjećao se užasno i konačno radi vlastitog zdravlja krenuo u reduciranje težine. Počeo sam vježbati u teretani te sam najčešće radio samo kardio vježbe (45 min. brzog hodanja na traci, bicikl itd.) 4 puta tjedno. Snagu sam tek povremeno radio jer prioritet mi je bio skinuti masno tkivo. Naravno, promjenio sam i prehranu.

    Sada imam 16 kg manje (116 kg). Međutim, ispod nadlaktica (bliže pazuhu) primjećujem male "zastavice". Nije to još ništa strašno no strah me da ako nastavim raditi kardio da ću samo još više razviti taj višak kože. Također mi se stvaraju i udubine na trbuhu s obje strane tj. i tu koža polako počinje visiti, dok je višak kože lagano vidljiv i kod nogu.

    I sad sam u pravoj dilemi; Da li da promijenim vježbanje tj. minimalno raditi kardio a posvetiti se vježbama snage radi dobivanja mišićne mase ili nešto drugo? Osobno sam mislio smršaviti do 110kg putem kardia pa onda raditi na mišićnoj masi no strah me da se taj višak kože zbog kardia ne poveća toliko da kasnije ga ne mogu ukloniti tj. da se koža neće moći dovoljno brzo prilagoditi ukoliko nastavim mršaviti.. A opet, ako ću raditi kardio samo ću time usporiti rast mišića..

    Nisam nikad mislio da ću imati ovakav tip problema i ovo me baš razočaralo jer godinama nisam uspjevao se natjerati da smršavim i da nađem motivaciju a sad imam osjećaj kao da se moram zaustaviti da ne dobijem taj višak kože..

    Usto da napomenem, uzimao sam CLA zadnjih par mjeseci kako bih zbog kardia sačuvao maksimalno mišićne mase tj. potrošio masti.

  • #2
    Re: Spriječavanje viška kože

    Moje iskustvo je sljedeće :

    Ja sam imao 122 kg i skinuo sam na 90 kg .

    Ali dok sam skidao radio sam pauze jednostavno dok sam dosao do 108 kg napravio sam pauzu od 15 dana jeo malo više ne čisti junk već počastio se nekom kaloričnom hranom jedan obrok u danu i opet razmišljajući da ne pretjeram. Snagu sam radio zajedno za HIIT treninzima bilo je perioda kada bi samo radili hipertrofiju .

    Želim da kažem da u čitavoj fazi moraš odmarati tijelo i ne dati nagle promjene koje tijelo nemože pratiti svakako da se razumijemo koliko god pazio nagla promjena već je.

    Kada sam došao ispod 100 kg onda sam gledao da još više usporim skidanje kg te sam išao 1 kg svakih 10 dana . Najveću grešku koju sam napravio je što sam onih prvih 15-tak kg izgubio za cca 20 dana ali na kraju počeo uvidjati greske.

    Uz sve ovo mazao sam trbuh mjesavinom maslinovog ulja i limuna smiksano sve u blenderu kako sam bio kod doktora vezano za madeže dobio sam info da to pomaže i da li je ili nije nemam problema sa viškom kože.
    Moje mišljenje je da se ostaviš kardia u velikoj mjeri osim za zagrijavanje jer većinu ljudi koju sam vidjeo da su skidali samo karidom izgladnjivajući se rezultat je ispao koliko dobar toliko loš. Njima drago što su smršavili ali .....
    Svakako gledaj da odradiš malo mišićne mase jer vezivnom tkivu koje drži kožu treba malo više vremena da bi se vratilo i skupilo bilo bi poželjna i nekakva masaža ako imas neki masažer da zagrijavaš ta podrucja sve ce to ubrzati postupak ali oporavk vezivnog tkiva je dug.

    Nakon godinu dana namjerno sam si dao malo oduška imao sam slobodno 2 mjeseca u ta 2 mjeseca 10-tak treninga i jeo sam mnogo svaceg dobio 4 kg ali nista strasno ne treba tijelo mučit u tolikoj mjeri a sad opet na vježbanju cilj 85-87 kg .

    Iako razlika je velika izmedju nas jer ja sam bio na 185 cm i 122 kg a ti 174 cm i 132 kg. Ali nadam se da ce ti pomoci ja sam ovo poduzeo cim sam primjetio visak koze na sebi.
    "Od svih vrlina najteže je postići poniznost; ništa ne umire teže od želje za dobrim mišljenjem o sebi"

    Comment


    • #3
      Re: Spriječavanje viška kože

      Hvala na odgovoru.

      Trener u teretani mi je u pravilu do sada govorio da počnem s 5-10 min kardia za zagrijavanje, nakon toga vježbe snage, i za kraj opet kardio za opuštanje. S time da taj završni kardio je u pravilu minimum 40 min.

      Već bih ja i prije pristupio vježbama snage. Međutim, kako imam jako puno kg za skinuti (planiram ići do 85) bila mi je odbojna ideja raditi vježbe s kojima dobivam na kilaži i povećavam apetit.

      Comment


      • #4
        Re: Spriječavanje viška kože

        Da trebao bi postepeno povećavati obroke da ne bi narusio bazalni metabolizam. Ja sam na kraju shvatio da je najlakse skinut kilograme a problem je u borbi kasnije .

        Svakako najgori je problem što uz 3 kg masti gubis i bar 0,5 kg mišične mase ako uzmes to kao mjerilo što nije kod svakog isto ali i da je mnogo manje opet mnogo izgubiš kad ides na takvo smanjivanje kilaže, pa i ako se pazis opet mišići idu dole.

        Po pravilu trebao bi nabacit mišićne mase ali dug i zahtjevan je to proces samo ne gubi volju nemoj da ti motivaciju daje samo kada vidis da si u deficitu sa kilažom prati malo i dešavanja na ogledalu primjetit češ i kad ne budeš skidao mnogo kilograma uz pravilno i redovno vježbanje dobrih promjena ja sam to radio sa fotografiranjem žena me slikala svaki 25 dana dok sam se kretao oko tih 90 - 95 kg da bih mogao pratit napredak mnogo vise primjetis razliku na taj način i dobijas motivaciju za dalje. Jer na vježbama snage uz lagani kardio otvara se mogučnost da uz blaže skidanje kg počneš dobivat na mišićnoj masi tako da to bi bio odličan rezultat posebno je u početku napredak jako uočljiv ali opet ponavljam jako dugotrajan proces samo za uporne koji žele više

        Pozdrav i sretno
        "Od svih vrlina najteže je postići poniznost; ništa ne umire teže od želje za dobrim mišljenjem o sebi"

        Comment


        • #5
          Re: Spriječavanje viška kože

          Pozdrav...

          Imao sam sličan problem, mada ne toliko drastičan...

          Skinuo sam preko dvadeset kilograma u par meseci i nastavio sa treinzima u teretani...

          Klasika, u početku više kardijanje, mešano sa fitnes vežbama, danas više ne trčim uopšte... Nisam trčao zadnjih mesec dana sigurno. Samo teretana. Čisto gvožđe.

          E sad, moj savet za tebe bi bio da i dalje više vremena posvetiš kardio treninzima... Ne trebaju ti razne sobne bicikle, trake i trenažeri... Trči u prirodi..... Prelazi kilometražu i budi uporan.

          Što se tiče viška kože... To će se povlačiti, kako budeš napredovao sa mršavljenjem. Računaj da si sad u međufazi, kao kad puštaš kosu, pa ti se pojavljuju prve lokne... Nit' si ovamo, nit' si onamo.... Ignoriši to i za sad prati kilažu, a ogledalo neka ti bude alternativni pokazatelj.

          Što se tiče treninga sa tegovima... Može i to, mada ti prvenstveno preporučujem kardio...

          U svakom slučaju, bitna je prehrana. Ne bi bilo loše da napišeš nešto više o tome kako se konkretno hraniš...
          Ti i ako radiš sa tegovima, a imaš kalorijski deficit, ti ćeš vrlo sporo rasti u mišićnoj masi, a i dalje ćeš skidati masti, pa ćeš vizuelno izgledati manji.

          Dakle, prehrana ti je osnova svega, imaš tu na forumu puno saveta i preporuka, a sa treninzima nastavi kao i do sada... Imaš vremena za "gvožđe". Višak kože će se povući...
          Pivo za masu, rakija za defku...

          Comment


          • #6
            Re: Spriječavanje viška kože

            Baš sam sad bio u teretani pa sam nekako mislio ovako; Do sada sam u pravilu radio 4 puta tjedno kardio, a sada bih prešao na 2 puta snagu pa 2 puta kardio. Ne bih se htio odreći kardio posve iako će mi usporiti rast mišića, ali opet, bolje da ih radim i 2 puta tjedno nego nikako.

            S obzirom da mi je primarno cilj bio smršaviti nisam puno jeo. U pravilu ovako nekako izgleda jelovnik:

            9.00 - proteinski shake + neko voće (banana)
            13.00 - razno povrće (zelena salata, svježa paprika, paradajz, krastavci..) s rižom (ili nekom laganom tjesteninom) + meso (piletina)
            16.00 - šunka na ultra-tankom dvopeku. tek toliko za među-obrok
            19.00 - proteinski shake ili posni sir s lanenim uljem

            i redovno svaki dan konzumiram minimum 3 litre vode. Tu i tamo znam jesti voće za međuobroke.

            Comment


            • #7
              Re: Spriječavanje viška kože

              ubaci jos koji obrok izmedju 19h i 9h
              previse ti je 12h bez obroka

              p.s. moj bi ti savjet bio da bolje ostavis utege sa strane i da se vise baziras na cardio, odnosno na smanjivanje kilaže
              tim tempom ces dobiti nesto sitno misicne mase, ali usporit ces brzinu smanjivanja kilaže i izgubit ces pocetnicki zalet koji dobijes sa prvim vjezbanjem

              Comment

              Working...
              X