Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

    Pozdrav! Mislio sam u chatove pitati što me zanima, međutim nekako imam osjećaj da je meni lakše pratiti odgovore ako sve stavim u jednu temu.

    Naime, priča ide ovako - Imam 24 god., cca 81-82 kg, 180 i kusur cm, te odokativna procjena 17-18... Ajde, neće beg biti cicija, pa reći 20% BFa.
    Ovako, kada su prošlo ljeto počele one nesnosne vrućine ja sam upoznao Snickers i Mars sladoled i doslovno prežderavao se u njima. Naravno ostavilo traga na meni (prije toga ajmo reći da sam težio negdje oko 75-77 kg).
    Zadnjih dva mjeseca zbog ispita doslovno sam sjedio od jutra do mraka. Inače, programer sam (iako sam pored toga i student), tako da inače jako dugo sjedim pred računalom. Alarm koji se upalio je bio prošli tjedan kada sam mjerio tlak i puls (83 otkucaja/min, 80/135(do 140, zavisi o mjerenju)). Nekada (do prije kojih 6 godina) i puls je ujutro znao padati redovito ispod 50, nekada čak i ispod 45 otkucaja. Malo je reći da sam ostao lagano šokiran.

    Da prođem na stvar, plan imam, samo bih htio nečije mišljenje koliko je on ostvariv ili nije, te koliko je kvalitetan.
    Glavni cilj je u 6 mjeseci doći na nekih 70-72 kg, i BF <10%, te lijepo izgraditi tijelo. Pod ovo lijepo, ne mislim da pucam na BB natjecanja, već da ne izgledam kao strašilo ili da me droga pojela. Mislim, jbg, muško sam, radije ću ostati i na ovome BF, nego da moram kamenje trpati u džepove kada malo jače zapuše.
    Naravno, sporedni cilj je da mi puls u mirovanju padne ispod 60 (iako bih zadovoljan bio tek kada bi on bio ispod 55), te da se tlak vrati u normalu (barem na 125).
    Eh, da, krvnu sliku i urin sam vadio u 10. mjesecu i ona je bila idealna, tako da s te strane sam nekako miran.

    Prvo i osnovno cilj mi je maknuti sve *****rije iz prehrane - slatko, slano, pohano, masno, alkohol s time da zadržavam pravo na homemade (pureći + integralni) cheeseburger i pizza vulgaris (međutim to cca jednom u 3 tjedna). Ne znam, nekako sam hedonist i potpuno se odreći svih malih zadovoljstva mi nema smisla.

    Konkretan plan prehrane bi ovako izgledao:
    doručak (nakon 50-60 min šetnje) - mlijeko + med + zobene ili čaša mlijeka + 2-3jaja + slanina + kriška integralnog ili dvopeka + povrće
    međuobrok - mali 0,9% jogurt sa orasima / bademima + grožđice
    ručak - svaki dan nešto, već što mi dođe s time da ideja je takva da težinu bacim na povrće, najviše šnita integralnog kruha, najčešće nešto mesnato ili ala mesnato (riba / soja). Ako nije mesnato onda tipa - integralne špagete bolognese i sl.
    prije treninga - dvije šnite dvopeka /integralnoga sa domaćim pekmezom (jako malo smeđeg šećera unutra ili stevija, zavisi kako je majka radila)
    odmah nakon treninga (u svlačionici) - šaku grožđica
    doma - Whey sa mlijekom i orasima / bademima ili frape mlijeko + banane
    večera - bjelančevine tipa pileća prsa / hrenovke ili tako nešto (pretpostavljam da hrenovke nisu baš visoko pozicionirane, ali jednostavno moram imati neku rotaciju, izgaditi će mi se jedna te ista hrana uvijek)
    pred spavanje - čaša mlijeka ili malo posnog sira
    __________________________________________________ ____________________________
    Tokom dana negdje ugurati barem 2 voća tipa jabuka, narandža, grejp).
    Popiti barem i šalicu zelenog čaja.
    Minimalno 2 litre vode (s time da u ovu računicu ne ulazi tekućina koju unesem tokom treninga).
    Od dodataka - svaka 3 dana multivitaminsku tabletu, tjedno jednom selen, kada ne pijem multivitamin šumeći C, omega 3 masne svaki drugi dan.
    __________________________________________________ ____________________________

    Aktivnost - ujutro kada se probudim napraviti lagano razbuđivanje tijela primjerice 30 čučnjeva + 50 trbušnjaka, nakon toga sat vremena brzog hoda, pa ONDA doručak (jel ovo oke?).
    Tjedni plan
    pon - leđa + prsa + ramena + ruke
    uto - odmor
    sri - noge + trbušni
    čet - odmor
    pet - isto kao u pon
    sub - odmor (trbušni)
    ned- aerobni + noge

    U vrijeme odmora mislim aktivirati mišićne skupine koje sam dan ranije radio (do cca 30 min), međutim s jako laganim opterećenjem da potpomognem regeneraciju. Eventualno raditi neke ala 3.14zdarija mišićne skupine koje mi nisu primarne tokom glavnih dana (recimo biceps).
    Nadalje, pon i pet nakon teretane odvući nekih 15-20 min HIIT veslačkog ergometra (HIIT napraviti unutar 10 min, nakon toga polako prema smirenju ići).
    Srijeda - odraditi veslački ergometar prije teretane da mi se noge dobro zagriju i onda ih sustavno ubiti tako da nemam niti snage za nešto nakon njih.
    Neb - otrčati u zoni topljenja masnoća (niski puls, jel) nekih sat vremena, nakon toga noge - intenzivno, ali ne kao srijedom. Odnosno, više nešto ala cardio noge.
    Svaki dan nakon treninga (ili aktivnog odmora) 10-15 min istezanja / yoga. Nakon što se tijelo ohladi (cca sat vremena nakon izlaska iz teretane) - 10 min meditacije.
    One dane kada imam aktivan odmor, nekih 45 min šetnje navečer prije spavanja.

    Kao što sam ranije reko, problem mi je što sam, jel informatičar. Tome mislim doskočiti tako što svakih sat vremena se na pet minuta odljepim od ekrana, napravim 10 čučnjeva, nategnem malo gimnastičku traku i ostatak od tih 5 min provedem lagano hodajući po prostoriji.
    __________________________________________________ _______________________
    Odmor - minimalno 7 sati, ciljati svaki dan barem 8 sati sna.

    Kritike, komentari, sugestije i više nego dobrodošli...

    Samo da još jednom naglasim - plan je u 6 mjeseci skinuti nekih 10tak kila, dovući BF ispod 10% i da pritome ne izgledam kao da sam pobjegao iz Auschwitza. Koliko je to zapravo ostvarivo ovim planom?
    I možda najvažnije pitanje - da li su ciljevi realno postavljeni?

  • #2
    Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

    Originally posted by Fuzzy View Post
    I možda najvažnije pitanje - da li su ciljevi realno postavljeni?
    Ne... To ce ti svatko na ovome forumu reci samo procitavsi naslov...
    -------------------------------=(| "PAIN IS MY FUEL!" |)=-------------------------------
    Napreduje se... Avatar^^

    Comment


    • #3
      Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

      ciljevi nisu realno postavljeni.

      Comment


      • #4
        Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

        Oke, zanemarimo ciljeve. Odnosno, recimo da mi je cilj samo aktivirati organizam i maknuti ga iz sjedilačkoga načina života. U tom slučaju, imali li zamjerki na plan prehrane i plan vježbanja?

        Comment


        • #5
          Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

          oke znači cilj ti je skinuti masne naslage mada znam da ih imaš minimalno jer tvoja težina je sasvim normalna za tvoju visinu..ne treba puno komplicirati stvari jer to što ti planiraš je pičkin dim..prehrana je ok ali gledaj izbjegavati zasićene masti tipa hrenovke i slanine..pročitaj malo bolje o prehrani za definiciju..moram ti i napomenuti da ćeš sa 70 kg i 180 cm biti poprilično mršav..

          Comment


          • #6
            Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

            Ja sam specifičnije građen, tako da vaga uvijek pokazuje za nekih -5 kg nego bi netko objektivno procijenio. Jesu to laganije kosti ili što ne znam, ali općenito sam nekako laganiji.
            Što se tiče ciljane težine, vjeruj mi, nitko sretniji od mene ako mi se prepolovi BF, a da dobijem još na to 10 kg (a ne izgubiti ih). Ono po čemu ću se ravnati je obraz u ogledalu i koliko su mi hlače olabavile.
            Imam trbuščić, koji kad sjednem preraste u trbuščinu, međutim to me toliko niti ne smeta, već me žderu jastučići iznad stražnjice, koji se posebno osjete kad se saginjem u stranu. Da njih nema, ne bi ni u ludilu razmišljao o mršavljenju.

            Sve u svemu, puno ti hvala.

            Comment


            • #7
              Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

              ''Konkretan plan prehrane bi ovako izgledao:
              doručak (nakon 50-60 min šetnje) - mlijeko + med + zobene ili čaša mlijeka + 2-3jaja + slanina + kriška integralnog ili dvopeka + povrće''

              Smanji šetnju na 40 min, idealan doručak bi izgledao ovako: Whey + zobene pahuljice + voda, eventualno malomasno mlijeko. Umjesto wheya možeš i bjelanjke, ali whey je ipak u prednosti.

              ''međuobrok - mali 0,9% jogurt sa orasima / bademima + grožđice''

              Fali ti proteina! Postavi si cilj, je li ti bitnije nabiti mišiće ili skinuti salo. Ako pucaš na neku masu, nastoj da ti svi obroci, osim zadnjeg budu proteini + ugljikohidrati. Ako ti je cilj skinuti salo, svi obroci, osim doručka i obroka iza treninga ti trebaju biti proteini + masti. Ne znam koliko taj jogurt ima grama P, vjerojatno nedovoljno za kompletni obrok, ali 200- 250 grama posnog sira, obzirom da je prije ručka i da je još uvijek ajmo reći jutro, je dobar obrok.

              ''ručak - svaki dan nešto, već što mi dođe s time da ideja je takva da težinu bacim na povrće, najviše šnita integralnog kruha, najčešće nešto mesnato ili ala mesnato (riba / soja). Ako nije mesnato onda tipa - integralne špagete bolognese i sl.''

              Ok, ako stvarno imaš meso i neki izvor UH (tjestenina, kuhani krumpir, riža itd.)

              ''prije treninga - dvije šnite dvopeka /integralnoga sa domaćim pekmezom (jako malo smeđeg šećera unutra ili stevija, zavisi kako je majka radila)''

              Opet ti fali P.

              ''odmah nakon treninga (u svlačionici) - šaku grožđica''

              Ne znam čemu ovo, ali odmah nakon treninga bi trebao popiti uobičajeni PWM, dakle whey + dekstroza(grožđani šećer) (imaš u DM- a, 500 g je 13 kn)

              ''doma - Whey sa mlijekom i orasima / bademima ili frape mlijeko + banane''

              Iza PWM- a ide P (piletina, puretina, tuna, bjelanjci, sardina) + UH obrok (tjestenina, kuhani krumpir, riža)

              ''večera - bjelančevine tipa pileća prsa / hrenovke ili tako nešto (pretpostavljam da hrenovke nisu baš visoko pozicionirane, ali jednostavno moram imati neku rotaciju, izgaditi će mi se jedna te ista hrana uvijek)''

              Hrenovke su nezdrave totalno, kao i paštete, probaj izbjegavati.

              ''pred spavanje - čaša mlijeka ili malo posnog sira''

              Posni sir pod obavezno, kombiniraj s nekim izvorom masti (orašasti plodovi, bademi itd.)
              __________________________________________________ ____________________________
              ''Tokom dana negdje ugurati barem 2 voća tipa jabuka, narandža, grejp).''

              Voće je dobro do prije večeri, ima dosta šećera, tako da nema mjesta među zadnim obrocima.

              Popiti barem i šalicu zelenog čaja.
              Minimalno 2 litre vode (s time da u ovu računicu ne ulazi tekućina koju unesem tokom treninga).
              Od dodataka - svaka 3 dana multivitaminsku tabletu, tjedno jednom selen, kada ne pijem multivitamin šumeći C, omega 3 masne svaki drugi dan.
              __________________________________________________ ____________________________

              ''Aktivnost - ujutro kada se probudim napraviti lagano razbuđivanje tijela primjerice 30 čučnjeva + 50 trbušnjaka, nakon toga sat vremena brzog hoda, pa ONDA doručak (jel ovo oke?).''

              Smanji brzi hod na 40 min.

              ''Tjedni plan
              pon - leđa + prsa + ramena + ruke
              uto - odmor
              sri - noge + trbušni
              čet - odmor
              pet - isto kao u pon
              sub - odmor (trbušni)
              ned- aerobni + noge''

              Koliko puta tjedno ideš u teretanu? Evo kako je Kelly to podjelio, Kelly nadam se da se ne ljutiš što te kopiram

              Trodnevna podjela:
              1. prsa - triceps - prednje i srednje rame
              2. leđa - biceps (podlaktica) - zadnje rame
              3. noge - listovi

              Četverodnevna podjela:
              1. prsa - triceps
              2. leđa - biceps
              3. ramena - listovi
              4. noge

              Petodnevna podjela:
              1. prsa
              2. leđa
              3. ramena - listovi
              4. ruke
              5. noge

              Trbušni mišići - možete raditi 2-3 puta tjedno.

              Ovo su osnovne podjele, ima još dobrih tjednih podjela.
              Vježbe imate na ovim stranicama:
              http://www.building-body.com/cjeloku...is_vjezbi.html
              http://www.coopersguns.com/videos/ex...-encyclopedia/

              Ponavljanja - optimalna ponavljanja za BB su 6-10, neki kažu 8-12. Odmor između serija 60-90 sekundi, odmor između vježbi 2-3 minute.


              ''U vrijeme odmora mislim aktivirati mišićne skupine koje sam dan ranije radio (do cca 30 min), međutim s jako laganim opterećenjem da potpomognem regeneraciju. Eventualno raditi neke ala 3.14zdarija mišićne skupine koje mi nisu primarne tokom glavnih dana (recimo biceps).''

              Radi po nekom od gore navedenih programa, ne ćeš pogriješiti.

              ''Nadalje, pon i pet nakon teretane odvući nekih 15-20 min HIIT veslačkog ergometra (HIIT napraviti unutar 10 min, nakon toga polako prema smirenju ići).''

              HIIT trening se nikada ne radi na dane kad i trening s utezima! Još jednom, ne znam koji ti je primarni cilj, na masi se nikad ne radi HIIT, a na defki 2- 3 puta tjedno, na dane bez treninga.

              ''Srijeda - odraditi veslački ergometar prije teretane da mi se noge dobro zagriju i onda ih sustavno ubiti tako da nemam niti snage za nešto nakon njih.''

              Prije treninga nogu ne znam koliko ti je ovo potrebno, osobno skačem preko vijače za zagrijavanje, dobro istezanje pa onda na trening s utezima.

              ''Neb - otrčati u zoni topljenja masnoća (niski puls, jel) nekih sat vremena, nakon toga noge - intenzivno, ali ne kao srijedom. Odnosno, više nešto ala cardio noge.''

              Ako dobro odradiš noge srijedom, ovo ti ne će biti potrebno.

              Svaki dan nakon treninga (ili aktivnog odmora) 10-15 min istezanja / yoga. Nakon što se tijelo ohladi (cca sat vremena nakon izlaska iz teretane) - 10 min meditacije.
              One dane kada imam aktivan odmor, nekih 45 min šetnje navečer prije spavanja.

              Kao što sam ranije reko, problem mi je što sam, jel informatičar. Tome mislim doskočiti tako što svakih sat vremena se na pet minuta odljepim od ekrana, napravim 10 čučnjeva, nategnem malo gimnastičku traku i ostatak od tih 5 min provedem lagano hodajući po prostoriji.
              __________________________________________________ _______________________
              Odmor - minimalno 7 sati, ciljati svaki dan barem 8 sati sna.

              Kritike, komentari, sugestije i više nego dobrodošli...

              Samo da još jednom naglasim - plan je u 6 mjeseci skinuti nekih 10tak kila, dovući BF ispod 10% i da pritome ne izgledam kao da sam pobjegao iz Auschwitza. Koliko je to zapravo ostvarivo ovim planom?
              I možda najvažnije pitanje - da li su ciljevi realno postavljeni?

              Prvo si postavi primarni cilj: nabijanje mišićne mase ili skidanje masti, tek onda ćeš znati kako i što dalje, jedno i drugo istovremeno nije moguće. Čitaj forum i portal, SVE možeš pronaći! Ja sam početnik također, tako da se nemoj 100 posto pouzdavati u sve informacije, ali mislim da većih greški nema. Također, isprike što još nisam naučio multi qoute pa ovako nepregledno izgleda. Pozdrav.

              Comment


              • #8
                Re: Mršavljenje, nabijanje mišića i kondicije sve odjednom

                Nije problem u programu vježbanja koji si naveo vise u tome kako se držati tog programa, uvijek kažem kad me netko pita u vezi programa, šta su mu ciljevi.
                Nakon toga ga pitam koliko je realno njegova motivacija da se drži tog programa, mislim da razumijes šta želim reci.
                https://www.facebook.com/profile.php?id=100000925577789
                http://www.youtube.com/user/Vladimir...V?feature=mhee

                Comment

                Working...
                X