Announcement

Collapse
No announcement yet.

masa + trup + ledja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • masa + trup + ledja

    pozz ljudi
    Nakon dugo vremena koje sam proveo po bolnicama i mirovanju kod kuće dobio sam dopuštenje da se vratim sportskim aktivnostima.
    Dijagnoziran mi je IBS ( sindrom iritabilnog kolona ) i dugo sam se borio sa time. Kod takvog poremećaja u probavnom sustavu prehrana je najvažnija,tj. izbjegavanje odredjenih vrsta hrane.
    No u početku kada mi se to javilo i nisam znao što da radim,a IBS mi je dijagnoziran prije nešto od 2-3 mjeseca.
    Poremećaj je takav da često iritira crijeva te dovodi do proljeva/zatvora,grčeva i bolova,stoga mi je bilo veoma teško u školi pa sam iz toga razloga često preskako doručak i ručak,te bih samo imao obilniju večeru i neki 'night snack'.
    Jednostavno nisam mogao jesti prije škole niti u školi jer u to vrijeme nisam znap što mi smeta od hrane a što ne.
    To je dovelo do toga da sam u roku od 5-6 mjeseci izgubio oko 5 kila,a samim time prijašnji rad u teretani je pao u vodu te može se reći da počinjem ispočetka.
    Prva stvar je da sam puno smršao i izgubio dosta mišića
    U periodu kada sam hodao po bolnicama doktor mi je predložio da uslikam ledja. Nakon što sam uslikao ledja i razgovarao sa svojim doktorom,došli smo do zaključka da imam blaži oblik skolioze.
    Desno rebro je 'povučeno' u trup,tj. malo je spušteno i pritišče mi desnu stranu ,tj. organe na desnoj strani.
    Kada trčim i igram nogomet uvijek bih ispod desnog rebra imao bolove,tako da je to bio i neki logičan zaključak.
    Medjutim sa tim sam se već naučio boriti tako da mi to ne predstavlja toliki problem,problem je taj što me konstano bole donja ledja.
    Primjetio sam da moji donji trbušni mišiči 'ne postoje', toliko su opušteni da izgleda da imam manji stomačić,a ustvari sam premršav. Bol u donjem dijelu ledja i 'opuštenost',da se tako izrazim,donjeg dijela stomaka/trbušnih mišiča sam povezao u jedan problem - preslab trup!

    Probao sam vam opisati moje probleme što bolje,možda je tekst predugačak ali bih zamolio starije/iskusnije članove da pročitaju i predlože neko rješenje.

    Da sumiram,odgovori na sljedeća pitanja me zanimaju :
    1. - Zanima me kakve vježbe/istezanja bih trebao raditi da ostvarim što bolje držanje i što bezbolniji donji dio ledja,negdje na nekom portalu sam pročitao pojam 'posturalno istezanje' ?
    2. - Što su pliometrijske vježbe i način na koji se takve vježbe rade i da li za agilnost i izdržljivost trebam raditi HIIT trening sa utezima ili trebam raditi serije do točke u kojoj više ne mogu napraviti jedno ponavljanje (koliko sam bio odsutan ne sjećam se ni naziva)?
    3. - Što da radim za taj donji dio trbuha? Obični trbušnjaci mi ni dosad nisu pomogli,kako da zategnem da stomak bude ravan? Debeo nisam,a kad bi mi netko pogledao trbuh rekao bi da imam viška kilograma..
    4. - Planirao sam ovakav raspored,da li je ispravno ovakvim redosljedom ? :
    1. dan : posturalno istezanje/vjezbe za drzanje (bez utega)
    2. dan : full-body sa utezima (bench-press,zgibovi sa opterećenjem/lat povlačenja,shoulder press,čučanj/deadlift)
    3. dan : odmor
    I tako u krug.


    Još jednom bih zamolio da pročitate tekst u cijelosti,pomoć mi je potrebna,unaprijed hvala.
Working...
X