Announcement

Collapse
No announcement yet.

Potreban savjet

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Potreban savjet

    Prije svega, veliki pozdrav svima.
    Imam 21 godinu i ovu stranicu platim odavno, još od kad sam bio klinac. Sa 15 godina sam počeo pomalo trenirati u teretani, a sve savjete sa početnike sam počeo koristiti upravo sa nje.
    Nisam neko ko je ''nepismen'' što se tiče teretane, suplementacije i treninga u teretani, međutim, do sada jednostavno nisam mogao radi škole, fakulteta i svega ostalog da se totalno posvetim tome, imao sam psihičku blokadu. Sada kako sam počeo da radim, znam da mi je posao jedina obaveza i odlučio sam se ponovo nanovo posvetiti teretani, mada malo ozbiljnije nego prije.
    Logično je da znam da rezultati neće doći preko noći, da moram regulisati ishranu (inače, imam 120 kg, što se kaže, ''beton sam na svakom dijelu tijela, ali imam previše sala na stomaku) i sve slično, a interesuju me neke stvari koje sam htio da pitam uvijek, ali jednostavno u svojoj blizini nisam imao nikoga stručnog zato.

    Uglavnom, da počnem sa tim kako sam sebi kreirao ( radi posla ) program i plan treninga. Kako jedan dan radim, drugi dan odmaram, situacija je sljedeća:
    Prvi dan (ako uzmemo to da je prvi dan dan kada ne radim ) : prsa, biceps, trbušni mišići.
    Drugi dan (dan kada radim) : HIIT trčanje.
    Treći dan (opet kada odmaram) : leđa i triceps i stomak..
    Četvrti dan (kada radim) : odmor, bez ikakvih dnevnih aktivnosti.
    Peti dan (odmaram): Ramena i noge i stomak.
    Šesti dan (radim) : lagani kardio.
    Sedmi dan (ne radim ponovo od početka, biceps, trbušni prsa.

    Uglavnom, zamislio sam tako da HIIT trčanje ubacim između prvog i trećeg dana da ne bih preforsirao noge. Iako sam 3 godine trenirao američki fudbal i za svoju kilažu imam dobru kondiciju, opet, kako god..

    Hljeb sam u potpunosti izbacio iz prehrane. Od suplementacije sam uzeo Animal Cuts, koji u dane kada treniram u teretani pijem 2 puta dnevno, kada HITT-iram, pijem ga pola sata prije, a onaj dan kada odmaram od svih aktivnosti, pijem ga ujutro. Uglavnom, kad treniram u teretani, 2 puta. Svaki drugi dan 1 na dan. Također sam uzeo i aminokiseline Amino X od BSNa koje pijem u toku treninga, te nakon treninga popijem protein (teretana je u sklopu kafića, tako da ga nude). Imam i multivitamin ''Daily formula'', pijem jednu tabletu na dan.

    Logično je da ne mislim da sam pametniji i znam da ovdje ima dosta školovanijih oko ovoga od mene, pa me zanima da li to što radim radim pravilno?

    Također, ono što želim je (pošto je mišićna masa izražena, posebno na rukama) je da skinem suvišne masti, te da održim koliko toliko postojeću mišićnu masu. Zanima me koji broj ponavljanja u teretani da prakticiram i kojim intenzitetom? Do sada sam radio po 5 vježbi za velike grupe mišića, 3 vježbe od po 4 serije, 2 vježbe od po 3 serije, a za ruke sam radio 3 vježbe po tri serije. Između serija sam odmarao 30 sekundi, između vježbi minutu i po.

    Također, nije mi jasna jedna stvar. Imam nerazvijena prsa. Kada radim bench, ne mogu tačno da odredim pod pritiskom da li mi težinu preuzimaju ramena, gornji dio prsa. Također, biceps mi je proporcionalno najslabiji mišić uzimajući u obzir snagu ostalih, a također je nekako ''bezmasivan'', uzimajući u obzir kakve su tvrdoće ostali mišići, dok mi je triceps uvijek jak. Također, kada radim leđa na lat mašini, jednostavno mi se upali biceps, mada osjetim i da su leđa pod naporom, a pokušao sam svakakvih položaja, iskretanja da bi samo leđa bila ona koja vuku teret.

    Također, za vrijeme treninga prsa ili ramena, osjetim neku tupu bol u predjelu ramena, pa između serija moram da prekrstim ruke da ne trpim to. Je li to do slabo razvijenih ramenih rotora ili se mišići, kosti i tetive navikavaju na napor?

    I da, ako je bitno čemu, zagrijavanje prije treninga mi traje 10 minuta, te istezanje mišića nakon treninga također.

    Izvinjavam se na dugom tekstu, ali jednostavno kao što sam naveo nemam nikoga stručnijeg kome bih se mogao obratiti oko ovakvih stvari, a i ovo je jedina stranica kojoj vjerujem, sa tim što sam se tek sad nakanio napraviti profil na forumu.

    Lijep pozdrav.

  • #2
    Re: Potreban savjet

    Ima i boljih trening programa od navedenog. Baziraj se na osnovne vježbe (čučanj, benč, deadlift, veslanje, stojeći potisak.....)

    Primjeri treninga: 5x5, ice cream fitnes 5x5, starting strenght

    Nisi naveo da nisi "nepismen" što se prehrane tiče. A čini mi se da jesi. Prehrana je najvažniji dio "mršanja", debljanja, izgleda... A ne broj ponavljanja.
    Tako da bi bilo dobro da malo o tome pročitaš.
    Preporučujem na jutubu kanal 3dmj i njihov serijal o prehrani (piramida neka)

    Bol u ramenima je možda zbog loše tehnike kod benča. Laktovi bliže tijelu, lopatice spojene i prema dolje.
    The day you started lifting is the day you became forever small. Because you will never be as big as you want to be. Or as you think you are.

    Fak me, right?

    Comment

    Working...
    X