Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bjelančevine i čudesne aminokiseline

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bjelančevine i čudesne aminokiseline

    Veza bjelančevina i aminokiselina

    Bjelančevine su životno potrebne ljudima i svim životinjama. Ali, zapravo, nisu im potrebne same bjelančevine nego i aminokiseline, koje su gradivni dijelovi bjelančevina.

    Nedovoljna količina ili odsutnost neke od esencijalnih aminokiselina dovoljna je da umanji djelotvornost svih drugih.

    Aminokiseline, koje međusobno vezane peptidskim vezom stvaraju tisuće različitih bjelančevina, nisu tek tvari od kojih se grade bjelančevine nego i krajnji proizvodi probave bjelančevina.

    Danas poznajemo dvadeset tri aminokiseline. Njih osam nazivamo esencijalnim aminokiselinama. Za razliku od drugih aminokiselina, tih osam tijelo ne može samo proizvoditi i zato ih moramo dobivati iz hrane ili nadopuna prehrani. Deveta aminokiselina, histidin, smatra se esencijalnom jedino za djecu.

    Da bi tijelo učinkovito iskorištavalo i sintetiziralo bjelančevine, moraju biti prisutne sve esencijalne aminokiseline i to u pravilnu omjeru. Čak i privremena odsutnost jedne jedine esencijalne aminokiseline može poremetiti sintezu bjelančevina. Drugim riječima, manjak ili odsutnost bilo koje esencijalne aminokiseline srazmjerno smanjuje učinkovitost svih drugih aminokiselina.

    AMINOKISELINE

    (Uz esencijalne aminokiseline nalazi se zvjezdica.)
    Alanin
    *Leucin
    Arginin
    *Lizin
    Asparagin
    *Metionin
    Asparaginska kiselina
    Ornitin
    Cistein
    Cistin
    Glutaminska kiselina
    Prolin
    Serin
    Taurin
    *Fenilalalin
    Glutamin
    Glicin
    *Treonin
    *Triptofan
    *Histidin (za djecu)
    *Izoleucin
    Tirozin
    *Valin

    Koliko nam treba bjelančevina?


    Nemamo svi iste potrebe za bjelančevinama. One ovise o različitim čimbenicima, npr. o zdravstvenom stanju, dobi i tjelesnoj težini. Zapravo, što je čovjek mlađi, treba mu više bjelančevina. Da biste saznali kolika se dnevna količina bjelančevina preporučuje za vas, poslužite se sljedećom tablicom.

    DOB 1-3 4-6 7-10 11-14 15-18 19 i više
    PO KG 1,80 1,49 1,21 0,99 0,88 0,79

    • Pronađite koeficijent ispod svoje dobne skupine
    • Taj broj pomnožite sa svojom težinom
    • Dobit ćete svoju dnevnu potrebu za bjelančevinama u gramima

    Primjer: Teški ste 50 kg i 33 su vam godine. Koeficijent kojim trebate množiti jest 0,79. 0,79 X 50 = 39,50 g

    Najmanja prosječna dnevna potreba za bjelančevinama jest oko 45 g. To je oko 15 g po obroku. Da biste je zadovoljili, ne morate jesti mnogo mesa. Porcija pilećih prsiju od oko 100 g sadrži 30-35 g bjelančevina, u Čašici jogurta dobit ćete 12 g, a iz doručka od mlijeka s 2% masnoće i dva prepečenca od integralnog brašna dobit ćete čak 14 grama bjelančevina.

    Dvije glavne vrste bjelančevina

    Iako se stvaraju od iste dvadeset tri aminokiseline, nisu sve bjelančevine iste. Imaju različite funkcije i djeluju u različitim dijelovima tijela.

    Postoje dvije glavne vrste bjelančevina:
    potpune bjelančevine i nepotpune bjelančevine.

    Potpune bjelančevine opskrbljuju nas s osam prijeko potrebnih aminokiselina koje grade tkiva i koje su u pravilnoj ravnoteži. Nalaze se u namirnicama životinjskog podrijetla, npr. u crvenome mesu, peradi, morskim plodovima, jajima, mlijeku i siru.

    Nepotpune bjelančevine ne sadrže sve esencijalne aminokiseline i kada se uzimaju same, tijelo ih ne može dobro iskoristiti. Ali, kada se kombiniraju s malim količinama bjelančevina životinjskog podrijetla, postaju potpune. Dobivamo ih iz sjemenki, oraha, graška, žitarica i mahunarki.

    Uzimate li obje vrste bjelančevina, učinak će biti bolji negoli kada jedete namirnice samo s jednom od dvije vrste. Obrok s rižom, mahunarkama i malo sira podjednako je hranjiv kao odrezak, ali je zato nemasniji i jeftiniji.

    Zablude o bjelančevinama

    Mnogi žive u uvjerenju da hrana bogata bjelančevinama ne deblja. Koliko su se samo puta razočarali oni koji pokušavaju smršavjeti odričući se kruha i jedući samo meso! Nema nikakve tajne u tome zašto kilogrami ne odlaze:


    1 g bjelančevina = 4 kalorije
    1 g ugljikohidrata = 4 kalorije
    1 g masti = 9 kalorija

    Dakle, gram bjelančevina i gram ugljikohidrata daju jednak broj kalorija.
    No, to nije jedina zabluda o bjelančevinama. Neki misle da bjelančevine izgaraju masti, a onda se čude kako to da jezičac na vagi ne skreće u željenu smjeru. Mišljenje da povećan unos bjelančevina izaziva mršavljenje, jednostavno nije točno. I, vjerovali ili ne, tortilja s govedinom ili komad piz
    ze sa sirom dat će vam više bjelančevina negoli dva jaja ili četiri kriške šunke ili čak šalica mlijeka! (Dakako, ako uz tortilju ili pizzu idu i raznorazni dodaci, bolje vam je odlučiti se za jaja.)

    Nadopune bjelančevina

    Dvije žlice nadopune odgovaraju količini bjelančevina u odresku od 85 g.
    Preparati s bjelančevinama pomoći će svima onima koji svoje dnevne potrebe ne mogu zadovoljiti bjelančevinama iz hrane. Najbolje nadopune dobivaju se iz sojina zrna, bjelanca, sirutke i nemasna mlijeka, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline. Proizvode se u tekućem obliku i u obliku praška, a neke od njih ne sadrže ugljikohidrate i masti. U prosjeku daju 26 g bjelančevina u dvije žlice. To je količina bjelančevina koju biste dobili iz 90 g goveđeg odreska.

    Nadopune bjelančevina mogu se miješati s napicima i hranom. Triturizirane biljne bjelančevine mogu se dodati mljevenoj govedini kako bi se povećao obujam kosanim odrescima; tako ćete uštedjeti meso, ali i pojesti manje zasićenih masti.

    Nadopune aminokiselina

    Budući da je dokazano kako svaka aminokiselina poboljšava naše zdravlje - od jačanja obrambenog sustava do smanjenja ovisnosti o drogama - danas se mogu nabaviti ili kao samostalne nadopune ili u preparatima s drugim korisnim tvarima.

    Uzimate li nadopune aminokiselina, bilo bi pametno uzimati i glavne vitamine koji sudjeluju u njihovu metabolizmu, npr. vitamine B6 i B12 i niacin. Odlučite li se, pak, za preparat s više aminokiselina, vodite računa o njihovu omjeru.

    Pročitajte što piše na naljepnici! Da bi se bjelančevine mogle sintetizirati, »esencijalne« i »neesencijalne« aminokiseline moraju biti u ravnoteži, a esencijalne u pravilnu međusobnom omjeru.

    (Lizin i metionin morali bi biti u omjeru 2:1, lizin i triptofan u omjeru 3:1 itd. Ako vam što nije jasno, potražite pomoć ljekarnika ili stručnjaka za prehranu.) Ono što vam treba jest preparat koji je proizveden u skladu s bjelančevinama kakve se nalaze u prirodi. Tek tada imat će odgovarajuću terapeutsku vrijednost.)

    POZOR! Osobe koje dulje uzimaju preparate umjesto hrane ih na svojti; ruku uzimaju velike doze, izlažu se opasnosti. I još nešto: preparate s bjelančevinama držite izvan dohvata djece.

    Pitanja:

    Pročitala sam negdje da tjelovježba potiče lučenje hormona rasta. Budući da svakodnevno plešem najmanje dvadeset minuta, znači li to da ne moram uzimati nikakve nadopune koje potiču lučenje hormona rasta?

    Upravo suprotno, vjerojatno morate. Samo neki oblici tjelovježbe potiču znatnije lučenje hormona rasta, npr. dizanje utega, u kojemu postoji ono što nazivamo vrhuncem proizvodnje odnosno lučenja hormona rasta. Drugim oblicima vježbanja, čak i dugotrajnim, proizvode se zanemarive količine hormona rasta osim ako se izvode s najvećim mišićnim naporom. Zapravo, budući da se anunokiseline gube znojenjem, tjelovježba povećava potrebe za aminokiselinama koje potiču hormon rasta.

    Postoji li neka aminokiselina koja usporava starenje?

    Zapravo, L-glutation nazivaju aminokiselinom protiv starenja. To je tripeptid sintetiziran od triju aminokiselina: L-cisteina, L-glutaminske kiseline i glicina, a dokazano djeluje kao antioksidant i dezaktivator slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje. Djeluje i protiv tumora, ubrzava respiratornu funkojpi mozga i primjenjuje se u liječenju alergija, katarakta, dijabetesa, hipoglikemije i artritisa. Usto, sudjeluje u sprječavanju štetnih posljedica velikih doza kemoterapije i rendgenskog zračenja. Naposljetku, štiti od štetnih posljedica duhanskoga dima i alkohola.

    Glutation se nalazi u voću i povrću, ali kuhanje smanjuje njegovu djelotvornost. Zato preporučujem uzimanje nadopuna - jednom ili dvaput na dan po jednu kapsulu od 50 mg.

    Kakva je to aminokiselina L-karnitin o kojoj se govori?

    L-karnitin igra veliku ulogu u produljenju životnoga vijeka. Njegova je glavna zadaća opskrbljivati srce i stanice kostura energijom. Pomaže u liječenju srčanih bolesti, smanjuje napadaje angine, pomaže pri nadzoru hipoglikemije, može usporili napredovanje Alzheimerove bolesti te pomoći oboljelima od dijabetesa i osobama s oboljenjima jetre i bubrega. Igra važnu ulogu u pretvorbi masnoće pohranjene u tijelu u energiju pa ga uzimaju sportaši, koji tako mogu produljiti vrijeme intenzivnog treninga.

    Glavni su prirodni izvori L-karnitina meso i mliječni proizvodi. iZa tu aminokiselinu ne postoje službeno preporučene dnevne količine, no prosječan Amerikanac dobiva 100-300 mg L-karnitina na dan. Odltilite li se za nadopune prehrani, preporučio bih dvije kapsule po 500 mg na dan. Osobe koje uzimaju više od 1 g karnitina na dan u rijetkim slučajevima pate od zadaha koji podsjeća na miris ribe (zato jer crijevne bakterije razlazu karnitin). Kada se doza smanji, ta neugodna pojava obično nestane.

    POZOR! Postoje dvije vrste karnitina: L-karnitin i D-karnitin. Odlučite se samo za proizvode koji sadrže L-karnitin jer su neka istraživanja pokazala da D-karnitin može biti toksičan. Imate li tegoba sa srcem, prije razgovora s liječnikom nemojte na svoju ruku uzimati ni taj ni bio koji drugi oblik nadopuna.

    S obzirom na rak, AIDS i druge bolesti našega doba, može li čovjek što učiniti kako bi ojačao svoj obrambeni sustav?

    Na sreću, može i to mnogo! A kada se radi o aminokiselinama, aktivatori hormona rasta najbolja su obrana.
    Naš obrambeni sustav - ta uvijek pripravna vojska bijelih krvnih stanica (nazvanih T stanicama jer su pod zapovjedništvom žlijezde timusa), koja dobiva upute gdje će i kada napasti i koja će antitijela (nazvana B stanicama, koje se proizvode u koštanoj srži) proizvesti njihovi suborci - počinje se urušavati zbog oslabljene snage i veličine timusne žlijezde. Zato ne samo to da slabi naš obrambeni sustav, nego se događaju i autoimunološki poremećaji: T stanice pobrkaju prijatelje s neprijateljima i umjesto da vas štite, počnu vas napadati. (Neki smatraju da multipla skleroza, miastenia gravis i artritis nastaju upravo zbog toga.)

    Ali, nedavno je otkriveno da se to najvjerojatnije događa zbog smanjena lučenja hormona rasta, koji proizvodi hipofiza i koji je nužan za funkciju timusne žlijezde te otuda i obrambenog sustava. Na sreću, otkriveno je i to da su nadopune antioksidansa, vitamin C, alfa- i betakaroten, lutein, likope, selen, ekstrakt grožđa, ekstrakt zelenoga čaja, alfa lipoinska kiselina, izoflavonoidi iz soje (genistin i daidzein), cink te enzimi poput papaina vrlo djelotvorni u borbi protiv tih degenerativnih procesa.

    Profesionalno se bavim bodybuildingom i volio bih znati postoje li neke dopuštene, prirodne zamjene za steroide.

    Dakako. Lanac aminokiselina koji se sastoji od leucina, valina i izoleucina prirodna je anabolička nadopuna za izgradnju mišića. Te aminokiseline reguliraju iskorištavanje bjelančevina u tijelu i igraju jedinstvenu ulogu u metabolizmu bjelančevina u mišićima. Dok se druge aminokiseline razlazu u jetri, BCAA (aminokiseline razgranatih lanaca) oksidiraju u perifernim mišićima.

    Zapravo, te su aminokiseline glavni izvor kalorija za mišiće. Naporna tjelovježba izaziva brzo izlučivanje amonija, koji uzrokuje smanjenu sintezu bjelančevina u mišićima. BCAA ublažavaju to smanjenje.

    Tijekom naporna treninga, primjerice podizanja utega, razlazu se zbog napora kojemu su izloženi mišići (katabolizam). BCAA to ne samo sprječavaju nego taj proces obrću i zato djeluju anabolički, tj. grade mišiće.

    Evo nekih činjenica o BCAA koje vam mogu pomoći:

    • BCAA mogu smanjiti apetit i istodobno sačuvati pričuve bjelančevina u tijelu.
    • Polovica vaše tjelesne težine odnosi se na mišiće, a 15-20% mišića čine peptidno vezane aminokiseline koje čine lance.
    • 50% probavljenih BCAA vaši mišići mogu iskoristiti u sljedećih sat vremena, a u dva sata nakon probave 100%.
    • BCAA proizvode glikogen, koji regulira lučenje inzulina.
    • BCAA izravno utječe na mišiće i tjelesnu težinu pospješujući mišićnu izgradnju.

    Nadopune treba uzimati jedino pola sata prije treninga.

    Čuo sam za N-acetil cistein (NAC), ali ne znam kako djeluje. Je li to dobra nadopuna?

    Još pitate! NAC je aminokiselina i preteča glutationa, antioksidanta kojega u tijelu ima najviše. Istraživanja su pokazala da NAC sudjeluje u sprječavanju oboljenja dišnih putova kakva su bronhitis, bronhijalna astma, emfizem, kronična upala sinusa - čak i oštećenja pluća zbog kancerogenih sastojaka duhanskog dima. NAC se pokazao uspješnim i u liječenju jakih infekcija unutarnjega uha, a ljudi koji se bave bodybuildingom zaključili su da ubrzava oporavak nakon vježbanja. Nadopune NAC-a, 1-3 kapsule ili tablete od 500 mg, mogu se uzimati uz jelo.

    POZOR! Imate li čir na želucu ili uzimate lijekove koji izazivaju oštećenja probavnoga trakta, nemojte uzimati NAC.

    Izvor: Vitaminska Biblija, Earl Mindell
    http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... =100013412
    The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing

  • #2
    Re: Bjelančevine i čudesne aminokiseline

    Kod našeg diza uvijek dobrih tekstova...

    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

    Comment


    • #3
      Re: Bjelančevine i čudesne aminokiseline

      "Nepotpune bjelančevine ne sadrže sve esencijalne aminokiseline i kada se uzimaju same, tijelo ih ne može dobro iskoristiti. Ali, kada se kombiniraju s malim količinama bjelančevina životinjskog podrijetla, postaju potpune. "

      je l to znači da onda možemo uzeti u obzir pri zbrajanju dnevnog unosa proteina i proteine biljnog podrijetla ako ih kombiniramo sa nemasnim mlikon,posnin siron itd ?
      Originally posted by Jurica
      ja sam pocetnik s relativno sredenom prehranom znaci 50/50 moglo bi se rec da je sredena.

      Comment

      Working...
      X