Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bivša rukometašica, sada maratonka i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bivša rukometašica, sada maratonka i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

    Dakle, došlo je vrijeme da i ja otvorim temu i saznam sve što mi treba na taj način.
    Prije nego počnem, napomenut ću da sam pregledala cijeli forum, pročitala puno važnih tema, vidjela članke na BB webu, tako da s tim saznanjima tražim nova saznanja. Stoga vas molim da tko god ima dovoljno znanja i kompetencije, a i strpljenja da sve ovo pročita, neka odgovori na moja pitanja odnosno nedoumice, pa ću valjda iz svega toga pronaći idealnu kombinaciju.
    U predstavljanju sam već rekla – 21 godina, 165cm visina, oko 60kg težina, bivša rukometašica, sada maratonka. Obzirom na svoju građu, imam oko 5kg viška kojih bi se voljela ciljano riješiti. Od trčanja sam izgubila već 5-6kg no to se mršavljenje po završetku zime zaustavilo.

    CILJ
    Cilj mi je doći na oko 55kg (iako mi je zaista manje važan broj na vagi, važnije je što vidim u zrcalu). Ne mogu vjerovati da ću ovo napraviti, ali evo, ovako trenutno izgledam u kupaćem kostimu. Što želim napraviti od sebe? Znam da se na fotki ne vide ruke, ali imam dosta 'jake' ruke zbog više od 10 godina rukometa. Međutim, to se jako opustilo otkad trčim i voljela bih oblikovati i učvrstiti ramena i ruke (jasno je da ih ne želim nabildati, proširiti, uvećati). Nadalje, htjela bih još stanjiti struk (nekad davno je bio puno tanji, pa je došao na preko 75cm, sad je oko 70 ali voljela bih to još istesati), ojačati trbušnjake i, najbitnije od svega, riješiti se ove masti na bokovima tj. ispod struka (tzv. 'ručkice', to mi je nešto najružnije što postoji na ikome, pa tako i na meni ). Nogama sam u principu zadovoljna jer trčanje radi svoje, ali još uvijek imam malo celulita, uglavnom sa zadnje strane, tako da bi bilo super kad bi bilo moguće to malo istopiti (tj. stanjiti) i učvrstiti stražnjicu i zadnju ložu. Znam da ovo sad djeluje puno ciljeva, ali vjerujem da je kroz dugo vremena moguće

    A evo kako živim, treniram i funkcioniram. Dakle, bila bih jako zahvalna kad biste mi pomogli oko toga što moram dodati u prehranu, što eventualno izbaciti, kako i kada u moj program trčanja ubaciti teretanu jednom do dva put tjedno i na koji način, kako bih postigla ono iznad navedeno.

    TRENINZI
    Trčim oko 50 kilometara tjedno, ta brojka varira ali u prosjeku je to to. Više je vrsta treninga, a najosnovnije je podjela na: lagani trening, dugački trening, trening brzine, brdski trening i utrku. Treninzi su uglavnom poslijepodne osim vikendom. Raspored u većini slučajeva izgleda ovako:
    PON / lagani trening, 7-10km (lagani bi značilo u pulsu oko 150, uz činjenicu da je moj max puls iznad 200, minimalni puls tj. puls mirovanja je 50)
    UTO / pauza
    SRI / trening brzine, 8-10km (trening dionica ili fartleka, u najbržim dijelovima puls 180-190)
    ČET / lagani trening, 7-10km
    PET / pauza ili plivanje sat vremena (1 do 1,5km)
    VIKEND / ili kombinacija dugačkog treninga (20-30km) jedan dan + lagani trening ili pauza drugi dan, ili utrka (polumaraton, brdska utrka i sl.) jedan dan + pauza drugi dan
    Ono što bih htjela je ubaciti teretanu, najvjerojatnije 2 puta tjedno, u ovaj program. Prema mojim saznanjima, teretana uvijek mora ići prije trčanja, pa bih li onda to mogla ubaciti prije ovih treninga ponedjeljkom i srijedom, i onda odmah poslije otići na taj trening 7-10km (dakle do sat vremena)?
    Drugo pitanje je kako da vježbam u teretani? Nisam početnik što se teretane tiče, u vrijeme kad sam igrala rukomet išlo se barem jednom ili dva puta tjedno tako da razumijem način na koji vježbanje u teretani funkcionira, no sad mi ne treba snaga kao tad, nego definicija i mršavljenje. Koliko i na koji način vježbati noge (obzirom da mi je trčanje primarno i ne želim teretanom izgubiti na brzini), što raditi da napravim od gornjeg dijela tijela to što želim? Ah, koliko pitanja…
    Nadam se da je iz količine moje aktivnosti, kao i iz minimalnog pulsa, jasno da sam u dobroj kondiciji koja je u konstantnom porastu, ali da želim više od same kondicije. I da, što se tiče oblikovanja ramena, ruku, leđa – nekad sam pogrbljena i nadam se da time mogu popraviti i držanje.
    p.s. prisjetih se još nečega, pretpostavljam da ne bi bilo na odmet da ubacim jednom do dva puta tjedno i neki kardio (trčanje, rolanje, bic i sl.) ujutro na prazan želudac? Koliko sam shvatila, to je idealno za spržit masti. Obzirom da ponekad ove lagane treninge od 10km odradim 2 puta dnevno po 5km, ne bi mi to trebao biti problem, pogotovo sad kad će još zatopliti i kad će mi predavanja završiti za tjedan dana.

    PREHRANA
    Trudim se hraniti se što je čišće moguće. Da, tu i tamo se zalomi nešto što ne bi smjelo (nešto slatko i sl.) i znam da to usporava rezultate, ali radim na tome da se takve stvari događaju što rjeđe. Uglavnom: doručkujem zobene pahuljice s mlijekom, dodam u njih oko jedne jušne žlice lješnjaka/badema/oraha i jednu malu žlicu meda. Za ručak sam nažalost najčešće prisiljena jesti ono što se nudi u menzi, a to je uglavnom spremljeno na užasno loš način, stoga se trudim izbjegavati sve što pliva u ulju, bilo što pohano i sl. i pokušavam jesti što više povrća, riže, piletine, salate, cikle itd. Ne može nikako svaki dan biti idealna kombinacija, ali maksimalno se trudim izvući najbolje iz toga što se nudi. Za večeru jedem ili posni sir s vrhnjem ili proteine s 2dcl mlijeka (oni najobičniji proteini iz dm-a) i to nakon treninga kao oporavak, a ako nema treninga onda ili pojedem nešto lagano u menzi (povrće, rižu i sl.) ili si skuham integralnu paštu. Između obroka jedem dosta voća (banane, jabuke, naranče, brusnice, grožđice). Nažalost, tu i tamo si ne mogu pomoći pa pojedem nešto slatko, no na sreću sve rjeđe. Kruh ne jedem ili ga jedem izrazito rijetko, najčešće kad sam doma na maminoj hrani, i to je onda uvijek integralni kruh. I da, pijem minimalno 2 litre vode svaki dan, u dane napornijih treninga to pređe i 3 litre.
    Iako se trudim da zaista imam što čišću prehranu, čini mi se da to nekada jednostavno ne funkcionira – dosta često se znam osjećati „preteško“ od hrane, kao da me sve što pojedem deblja, osjećaj je zaista subjektivan i teško ga je opisati. Jedno sam vrijeme zaista pretjerivala s količinama hrane koju sam jela jer sam smatrala da sam u velikom kalorijskom deficitu (pogotovo u dane dugačkih treninga ili utrka kad potrošim 1000 do 1500kcal), što ustvari i jesam, ali ne u tolikom da bih se tovila hranom.
    Ono što sad mene zanima: što popraviti u prehrani? Što dodati, što izbaciti? Kako dobiti najkvalitetniji oporavak poslije treninga? Trebam li ubaciti još neke suplemente? Ako da, koje? Ako uspijem ubaciti tu teretanu dva puta tjedno, što se onda treba promijeniti u prehrani? Želim znati apsolutno SVE na tom području jer se nadam da ću tim nekim promjenama onda ojačati i psihički do te mjere da sam sposobna odbiti sve štetno od hrane što se nađe oko mene.

    NAVIKE
    Ne pijem alkohol, ne pušim cigarete, strašno sam ovisna o dovoljno spavanja tako da se trudim redovito imati oko 8-9 sati sna svaku noć (znam da se bez toga ionako ne bih bila u stanju oporaviti nakon treninga). Ono što možda usporava sav moj mogući napredak je činjenica da živim dosta ubrzanim tempom, odnosno u vrijeme kad ne treniram ili ne spavam dosta sam razapeta na sve strane. Studiram i imam jako dobre ocjene, a obzirom da mi je do toga doista stalo, dosta vremena učim i imam puno obaveza oko fakulteta, što nažalost zna biti dosta stresno. Puno vremena također potrošim na putovanja do faksa, grada itd. ali srećom to odrađujem na biciklu, pogotovo sad kad je dovoljno toplo za to.

    Mislim da je to otprilike to, ako sam nešto zaboravila napisati, budem dopisala. Ono što je problem u cijeloj ovoj priči jest da se ja doista trudim, ali izgleda da je negdje zapelo i želim to ispraviti i postići maksimum od sebe. Zdravlje mi je zaista na prvom mjestu i želim da se to na meni i vidi. I da još nešto napomenem - dugoprugaško trčanje odnosno maratoni od svakog čovjeka naprave psihički izrazito jaku osobu. Ja sam to i inače bila, sad sam još više, tako da se nadam da mi taj faktor daje šanse da uspijem s ovim što želim.

    Znam da među vama ima mnogo zaista informiranih, pametnih i načitanih sportaša i bodybuildera pa vas molim da to podijelite sa mnom kroz odgovore na moja brojna pitanja. Ako je potrebna još koja informacija koju ovdje nisam navela, pitajte.
    Unaprijed PUNO HVALA
    Suffer the pain of DISCIPLINE or suffer the pain of REGRET.

  • #2
    Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

    tesko da ces ako nastavis s trcanjem maratona izgraditi zeljenu figuru jer trcanje izlucuje kortizol koji unistava misice.,jednostavno to ne ide zajedno...
    slobodno junkajte,to vam je super za MASU!!!!!

    Comment


    • #3
      Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

      Originally posted by stipedinamit View Post
      tesko da ces ako nastavis s trcanjem maratona izgraditi zeljenu figuru jer trcanje izlucuje kortizol koji unistava misice.,jednostavno to ne ide zajedno...
      S ovim se slažem i ovo je dobro poznata činjenica.

      Sta se tice prehrane iman dva jednostavna savjeta. Jedi samo onoliko koliko ti treba da ti ugasi glad tj. nemoj se nikad prižderavat.
      Nakon 8 sati nemoj jest ništa, eventualno popij protein s vodom i u krpe. Dokazano je da hrana kad se konzumira nakon te ure više završaje na u rezerve (salo).

      A glede treninga trebala bi imati poprilićan odmor između teretane i trčanja i trebala bi pokoji suplement koristit za regeneraciju kao što su 2:1:1 RECOVERY od optimuma i maltodekstrin ili grožđani šećer iz dm-a za oporavak

      Comment


      • #4
        Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

        Originally posted by CrnaŠaka View Post
        Nakon 8 sati nemoj jest ništa, eventualno popij protein s vodom i u krpe. Dokazano je da hrana kad se konzumira nakon te ure više završaje na u rezerve (salo).
        imaš li možda barem nekakav članak kojim možeš potkrijepiti ovu nebulozu? Što se događa, ako na primjer imam trening u 20h koji traje do 21h, poslije njega popijem pwm i onda još pojedem obrok P+UH? Sve ode u salo zato što je prošlo 20h ili?!

        Comment


        • #5
          Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

          Originally posted by CrnaŠaka View Post
          Dokazano je da hrana kad se konzumira nakon te ure više završaje na u rezerve (salo).
          Cista glupost

          Comment


          • #6
            Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

            Originally posted by BuciBoo View Post
            imaš li možda barem nekakav članak kojim možeš potkrijepiti ovu nebulozu? Što se događa, ako na primjer imam trening u 20h koji traje do 21h, poslije njega popijem pwm i onda još pojedem obrok P+UH? Sve ode u salo zato što je prošlo 20h ili?!
            Ignoriraj njegov post, slobodno jedi poslije treninga bez obzira kad zavrsio i jos u ponoc ako treba mazni posni ...

            Comment


            • #7
              Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

              zbog nekih stvari ja, kao i drugi sve manje pisemo,jednostavno ide mi na jaja kad likovi kojima treba pomoc pomazu drugima,paradox,kontraefekt,neznam kako bi vise objasnio...

              jedan od malo zescih mitova uz organizam moze provarit samo 30g P u 1obroku je i taj da UZIMANJE OBROKA KASNO NAVECER DEBLJA.

              jedino sto je bitno je racunica unosa i potrosnje kalorije (suficit i deficit),a ne vremenski kad sta i kako. stvar je u tome da tjelo radi punom parom kad covjek spava, cito sam tamo negdi da ako bubnes 8sati sna tjelo potrosi vise kalorija nego 3-4sata uredskog rada. i zato treba jest svaka 3-4 sto je i vise nego provjerena BB cinjenica. jedino sto je bitno i jako vazno je STO jesti u kasne sate a ne KAD jesti. zato ja kazem,profici kazu i studije kazu da uvece kao zadnji obrok obavezno treba jesti bjelancevine tj.proteine koji se sporo apsorbiraju, a za to je idealan mladi sir tj.posni sir ili kazein. ovdi po forumu svi tule posni ovo ono ja ga obozavam,ali i konzumiran tijekom dana previse i imam 5-7obroka dnevno tako da taj zadnji obrok preporucam kazein.sto zbog lakoce to i zbog aminokiselina koje sadrzava. ko zeli moze dodat i Uh sa niskim GI kao zobene ili kikiriki maslac ali otom potom. ja ubacim laneno ili kad imama orasa...

              neserite kvake i nebubajte gluposti osobi koja se obratila za pomoc, pomoc ne ODMOC
              Pocivao u miru Bozjem

              22.12.1984 - 20.12.2012

              __________________________________________________ ___________________________

              mentor: Sasa Draskovic

              Comment


              • #8
                Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                Kako kazes sam remode, rijetko zboriš, ali kad prozboriš makar je pametno....
                +1

                Comment


                • #9
                  Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                  Remode ti si kralj

                  Comment


                  • #10
                    Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                    Originally posted by anywhere06 View Post
                    Dakle, došlo je vrijeme da i ja otvorim temu i saznam sve što mi treba na taj način.
                    Prije nego počnem, napomenut ću da sam pregledala cijeli forum, pročitala puno važnih tema, vidjela članke na BB webu, tako da s tim saznanjima tražim nova saznanja. Stoga vas molim da tko god ima dovoljno znanja i kompetencije, a i strpljenja da sve ovo pročita, neka odgovori na moja pitanja odnosno nedoumice, pa ću valjda iz svega toga pronaći idealnu kombinaciju.
                    U predstavljanju sam već rekla – 21 godina, 165cm visina, oko 60kg težina, bivša rukometašica, sada maratonka. Obzirom na svoju građu, imam oko 5kg viška kojih bi se voljela ciljano riješiti. Od trčanja sam izgubila već 5-6kg no to se mršavljenje po završetku zime zaustavilo.

                    CILJ
                    Cilj mi je doći na oko 55kg (iako mi je zaista manje važan broj na vagi, važnije je što vidim u zrcalu). Ne mogu vjerovati da ću ovo napraviti, ali evo, ovako trenutno izgledam u kupaćem kostimu. Što želim napraviti od sebe? Znam da se na fotki ne vide ruke, ali imam dosta 'jake' ruke zbog više od 10 godina rukometa. Međutim, to se jako opustilo otkad trčim i voljela bih oblikovati i učvrstiti ramena i ruke (jasno je da ih ne želim nabildati, proširiti, uvećati). Nadalje, htjela bih još stanjiti struk (nekad davno je bio puno tanji, pa je došao na preko 75cm, sad je oko 70 ali voljela bih to još istesati), ojačati trbušnjake i, najbitnije od svega, riješiti se ove masti na bokovima tj. ispod struka (tzv. 'ručkice', to mi je nešto najružnije što postoji na ikome, pa tako i na meni ). Nogama sam u principu zadovoljna jer trčanje radi svoje, ali još uvijek imam malo celulita, uglavnom sa zadnje strane, tako da bi bilo super kad bi bilo moguće to malo istopiti (tj. stanjiti) i učvrstiti stražnjicu i zadnju ložu. Znam da ovo sad djeluje puno ciljeva, ali vjerujem da je kroz dugo vremena moguće Ima tu svega što bi ti htijela,ali u stvari isto što i sve djevojke/žene,dva puta sam pročitao tvoj tekst i ovo mi je treći,mislim da tvoj organizam jako teško skida masti jer si izložena ekstremnim naporima i stoga ili ga što više ćuva ili ga odma hranom nadomješta,ali krenimo redom...

                    A evo kako živim, treniram i funkcioniram. Dakle, bila bih jako zahvalna kad biste mi pomogli oko toga što moram dodati u prehranu, što eventualno izbaciti, kako i kada u moj program trčanja ubaciti teretanu jednom do dva put tjedno i na koji način, kako bih postigla ono iznad navedeno.

                    TRENINZI
                    Trčim oko 50 kilometara tjedno, ta brojka varira ali u prosjeku je to to. Više je vrsta treninga, a najosnovnije je podjela na: lagani trening, dugački trening, trening brzine, brdski trening i utrku. Treninzi su uglavnom poslijepodne osim vikendom. Raspored u većini slučajeva izgleda ovako:
                    PON / lagani trening, 7-10km (lagani bi značilo u pulsu oko 150, uz činjenicu da je moj max puls iznad 200, minimalni puls tj. puls mirovanja je 50)
                    UTO / pauza
                    SRI / trening brzine, 8-10km (trening dionica ili fartleka, u najbržim dijelovima puls 180-190)
                    ČET / lagani trening, 7-10km
                    PET / pauza ili plivanje sat vremena (1 do 1,5km)
                    VIKEND / ili kombinacija dugačkog treninga (20-30km) jedan dan + lagani trening ili pauza drugi dan, ili utrka (polumaraton, brdska utrka i sl.) jedan dan + pauza drugi dan
                    Ono što bih htjela je ubaciti teretanu, najvjerojatnije 2 puta tjedno, u ovaj program. Prema mojim saznanjima, teretana uvijek mora ići prije trčanja, pa bih li onda to mogla ubaciti prije ovih treninga ponedjeljkom i srijedom, i onda odmah poslije otići na taj trening 7-10km (dakle do sat vremena)?Ja bi tu trening ubacio ujutro,znači teretanu,mislim da nije dobro nakon treninga koji će ti trajati sat vremena otići i trčati 10km ma kakav tempo bio,stoga mislim da ujutro odradiš teretanu da se tijelo malo regenerira do poslijepodneva kad imaš trening.Ali i opet zavisi kakav je intenzitet teretane,ako je mali onda može neposredno prije treninga...
                    Drugo pitanje je kako da vježbam u teretani? Nisam početnik što se teretane tiče, u vrijeme kad sam igrala rukomet išlo se barem jednom ili dva puta tjedno tako da razumijem način na koji vježbanje u teretani funkcionira, no sad mi ne treba snaga kao tad, nego definicija i mršavljenje. Koliko i na koji način vježbati noge Ja na tvom mijestu uopće nebi trenirao noge,pa noge su ti pod ekstremnim naporima i sad da ih ti još ubijaš utezima,zamisli odeš u teretanu dižeš željezo i onda na trčanje 10km jesi kad probala?Kakav je osječa?Ako hoćeš raditi noge onda to u dane kad si slobodna,a koliko vidim toga dana nemaš!(obzirom da mi je trčanje primarno i ne želim teretanom izgubiti na brzini), što raditi da napravim od gornjeg dijela tijela to što želim?Trebaš ga vježbati,problem je dobiti mišićnu masu sa toliko trčanja,no nije ni nemoguče,sa načinom treninga si upoznata stoga znaš šta i kako vježbati! Ah, koliko pitanja…
                    Nadam se da je iz količine moje aktivnosti, kao i iz minimalnog pulsa, jasno da sam u dobroj kondiciji koja je u konstantnom porastu, ali da želim više od same kondicije. I da, što se tiče oblikovanja ramena, ruku, leđa – nekad sam pogrbljena i nadam se da time mogu popraviti i držanje.
                    p.s. prisjetih se još nečega, pretpostavljam da ne bi bilo na odmet da ubacim jednom do dva puta tjedno i neki kardio (trčanje, rolanje, bic i sl.) ujutro na prazan želudac?Samo umjereni hod,malo brže od hodanja ništa drugo,sve ostalo organizam jede sam sebe... Koliko sam shvatila, to je idealno za spržit masti. Obzirom da ponekad ove lagane treninge od 10km odradim 2 puta dnevno po 5km, ne bi mi to trebao biti problem, pogotovo sad kad će još zatopliti i kad će mi predavanja završiti za tjedan dana.

                    PREHRANA
                    Trudim se hraniti se što je čišće moguće. Da, tu i tamo se zalomi nešto što ne bi smjelo (nešto slatko i sl.) i znam da to usporava rezultate, ali radim na tome da se takve stvari događaju što rjeđe. Uglavnom: doručkujem zobene pahuljice s mlijekom, dodam u njih oko jedne jušne žlice lješnjaka/badema/oraha i jednu malu žlicu meda. Za ručak sam nažalost najčešće prisiljena jesti ono što se nudi u menzi, a to je uglavnom spremljeno na užasno loš način, stoga se trudim izbjegavati sve što pliva u ulju, bilo što pohano i sl. i pokušavam jesti što više povrća, riže, piletine, salate, cikle itd. Ne može nikako svaki dan biti idealna kombinacija, ali maksimalno se trudim izvući najbolje iz toga što se nudi. Za večeru jedem ili posni sir s vrhnjem ili proteine s 2dcl mlijeka (oni najobičniji proteini iz dm-a) i to nakon treninga kao oporavak, a ako nema treninga onda ili pojedem nešto lagano u menzi (povrće, rižu i sl.) ili si skuham integralnu paštu. Između obroka jedem dosta voća (banane, jabuke, naranče, brusnice, grožđice). Nažalost, tu i tamo si ne mogu pomoći pa pojedem nešto slatko, no na sreću sve rjeđe. Kruh ne jedem ili ga jedem izrazito rijetko, najčešće kad sam doma na maminoj hrani, i to je onda uvijek integralni kruh. I da, pijem minimalno 2 litre vode svaki dan, u dane napornijih treninga to pređe i 3 litre.
                    Iako se trudim da zaista imam što čišću prehranu, čini mi se da to nekada jednostavno ne funkcionira – dosta često se znam osjećati „preteško“ od hrane, kao da me sve što pojedem deblja,Kako srbi kažu tripuješ se... osjećaj je zaista subjektivan i teško ga je opisati. Jedno sam vrijeme zaista pretjerivala s količinama hrane koju sam jela jer sam smatrala da sam u velikom kalorijskom deficitu (pogotovo u dane dugačkih treninga ili utrka kad potrošim 1000 do 1500kcal), što ustvari i jesam, ali ne u tolikom da bih se tovila hranom.
                    Ono što sad mene zanima: što popraviti u prehrani? Što dodati, što izbaciti? Kako dobiti najkvalitetniji oporavak poslije treninga? Trebam li ubaciti još neke suplemente? Ako da, koje?Ubacuj poslije svakog trčanja vježbanja,protein,bcca,glutamin i dekstrozu,bcca i glutamin možda i u povečim dozama da ti što više sačuvaju mišića jer trčanjem stvarno se gubi mišićna masa, Ako uspijem ubaciti tu teretanu dva puta tjedno, što se onda treba promijeniti u prehrani?U dane treninga odnosno par sati prije treninga obrok mora biti dosta jak,bogat ugljikohidratima da izdržiš napore Želim znati apsolutno SVE na tom području jer se nadam da ću tim nekim promjenama onda ojačati i psihički do te mjere da sam sposobna odbiti sve štetno od hrane što se nađe oko mene.

                    NAVIKE
                    Ne pijem alkohol, ne pušim cigarete, strašno sam ovisna o dovoljno spavanja tako da se trudim redovito imati oko 8-9 sati sna svaku noć (znam da se bez toga ionako ne bih bila u stanju oporaviti nakon treninga). Ono što možda usporava sav moj mogući napredak je činjenica da živim dosta ubrzanim tempom, odnosno u vrijeme kad ne treniram ili ne spavam dosta sam razapeta na sve strane. Studiram i imam jako dobre ocjene, a obzirom da mi je do toga doista stalo, dosta vremena učim i imam puno obaveza oko fakulteta, što nažalost zna biti dosta stresno. Puno vremena također potrošim na putovanja do faksa, grada itd. ali srećom to odrađujem na biciklu, pogotovo sad kad je dovoljno toplo za to.

                    Mislim da je to otprilike to, ako sam nešto zaboravila napisati, budem dopisala. Ono što je problem u cijeloj ovoj priči jest da se ja doista trudim, ali izgleda da je negdje zapelo i želim to ispraviti i postići maksimum od sebe. Zdravlje mi je zaista na prvom mjestu i želim da se to na meni i vidi. I da još nešto napomenem - dugoprugaško trčanje odnosno maratoni od svakog čovjeka naprave psihički izrazito jaku osobu. Ja sam to i inače bila, sad sam još više, tako da se nadam da mi taj faktor daje šanse da uspijem s ovim što želim.
                    ..........

                    Comment


                    • #11
                      Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                      Tvoje tijelo je izloženo velikim naporima i vjerovatno trčanjem ono gubi mišiće ali i topi salo,sada može biti da hranu koju ti uneseš tijelo raspozna da odma pohrani u masno staničje jer zna da več sutra je izloženo naporima,razapeta si između dvije stvari,trčanja i mršavljenja,ali trčanja ne rekreativnog i teško je nači tu sad granicu da izgubiš salo gdje želiš a opet da imaš dovoljno snage za trčanje!

                      Comment


                      • #12
                        Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                        Originally posted by anywhere06 View Post
                        Mislim da je to otprilike to, ako sam nešto zaboravila napisati, budem dopisala.
                        Krepat cu od smijeha na ovu rečenicu
                        Dakle curko draga... ti si jedna među hrpom žena s istim problemom, vecina zena vodi borbu s celulitom.
                        Ono sto ti ja mogu savjetovati je sljedece:

                        - Ukoliko zelis izgubiti 5 kg, smanji/izbaci unos ugljikohidrata i povecaj unos proteina
                        - Odj.ebi menzu ukoliko je junk i parola snađi se, nemozes jesti svakakva sranja i ocekivati rezultate
                        - Ukoliko zelis ucvrstiti neki dio tijela, rad s utezima je neminovan, trcanjem se neces ucvrstiti
                        - Slatko ide totalno OUT, nema popuštanja, ako ti je do slatkog stavi 5 natrena u usta i nece ti vise biti do slatkog
                        - Za uspjeh u tvom cilju moras biti psihički pripremljena, motivirana, odlučna i ustrajna!
                        - Na forumu se koristi '' Prehranom za definiciju'' i tako si i slaži jelovnik, jer na definiciji si ne na masi, stoga UH van!
                        - Ne pretjeruj s vočem, kupi si vitamine ako mozes radije nego se trpati vočem u neogranicenim kolicinama misleci da je to super
                        - Nakon treninga popij te proteine koje imas, mozes i ujutro, pred spavanje posni sir + masti ili kazein
                        - Puno trcanja bez kvalitetnog unosa proteina dovest ce te do open new thread '' objesila mi se koža, sto sad da radim''
                        - Cycling

                        I zapamti, velike žrtve se moraju podnijeti da bi se ostvario željeni rezultat, odricanja, krv, znoj pa i suze....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                          WTF, sve si super rekao i generalno vrijedi;
                          No, ona ipak ima drugačiju priču, trči zbilja duge dionice i ne znam kako bi to mogla s 'UH van', bar 50% bi trebali biti zastupljeni, pošto je to najvažniji izvor energije koju ona treba...
                          Anywhere06, prehrana ti je općenito očaj, za bavljenje trčanjem, a tek i za druge ciljeve koje imaš. Prvo bi si uopće trebala izračunati koliko ti je dnevno potrebno kalorija i gledati koliko skuriš trčanjem (ne znam, ako se već time misliš baviti, garmin ti ima super opremu, kupiš si sat npr. i mjerit će ti od potrošnje kalorija, pulsa, udaljenosti, možeš si uspoređivati rezultate...btw.baš sad ima na akciji ), u svaki obrok (koliko ih uopće sad imaš?) si ubaciti izvor proteina (računaj negdje da ti treba do 2g P na kg težine tijekom dana bizi zastupljeno), samo voće kao međuobrok i nije neka sreća, a u menzi uvijek možeš pojesti piletinu s rižom i salatu, tako da je to ok, nemoj samo jesti povrće i salatu (bez obzira trenirala ti taj dan ili ne!). Nemoj kupovat proteine u DM-u, radije uštedi još 100kn za neke puno bolje i otiđi u dućan specijaliziran za to; ja bi na tvom mjestu ubacila BCAA prije i poslije trčanja također. Obrati pozornost na vitamine B kompleksa, C, zink, magnezij, kalcij, željezo da unosiš dovoljno...
                          I, da, može svaki dan biti idealna kombinacija - ako si već napisala da te bavljenje ovime napravilo u psihički jaku osobu, onda ne sumnjam da možeš organizirati dan tako da posložiš sve kako treba, spremiš hranu doma i uzmeš za sobom u posudici (barem međuobroke, ako ručaš u menzi), jer svi se prilagodimo svojoj situaciji i svaka izlika ovdje ne postoji (osim ako nemaš petero djece i radiš 10 sati dnevno ).
                          Što se tiče konkretnog oblikovanja tijela, rad s utezima ti je nemonovan, da... Utorak - petak kada ti je pauza, ne bi nikako u dane kada trčiš. To je moje mišljenje, neka drugi savjetuju još...
                          Last edited by vea; 27-05-12, 10:14.

                          "Wanting something and being committed to something are two totally different things. We all want." Craig Harper

                          Comment


                          • #14
                            Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                            Slazem se s tobom vea, mada za ostvarenje njezinog cilja treba promijeniti i trening...
                            Da sam u njenoj kozi, UH bih koristio samo oko treninga, tocnije prije treninga u manjim kolicinama radi energije, i eventualno poslije u kombinaciji s wheyom (whey+ dex) i to bi bilo to za cijeli dan...
                            Ona se trpa ugljicima, zato sam rekao OUT da bude jasnije gdje grijesi...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Žena sam i trebam pomoć oko teretane, prehrane itd.

                              Ali njezin veliki problem je što ona trči te velike dionice,jesi ti ikad otrčao 5 ili 10km u komadu?Ja jesam i vjeruj to zna biti pakao praktički cijeli dan trebaš jesti dobro da bi mogao to istrčati nee samo prije treninga,tu je njoj problem,ona bi smršavila a opet imala dovoljno snage za trčanje,ponavljam tu je teško nači granicu!

                              Comment

                              Working...
                              X