Announcement

Collapse
No announcement yet.

Savjeti za početnicu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Savjeti za početnicu

    Pozdrav svima
    Trebam nekoliko odgovora i savjeta. Imam 17 godina, visoka sam 167cm i teška 63kg. Htjela bi skinuti 6kg, ma da, ustvari nije mi toliko bitna kilaža nego izgled.

    Imam dosta mišića (najviše na nogama, ali i na trbuhu). Samo što ovi na trbuhu ne dolaze baš do izražaja zbog sala oko njih. Računala sam i ispalo je da bi trebala dnevno unositi 1460 kalorija ako želim skidati kile (ako sam pogriješila, molim vas ispravite me!). Mogu reći da se hranim zdravo, volim voće i povrće, ali meso rijetko kad jedem, pogotovo svinjetinu, piletina i puretina još prolazi.., ubiti najveća mana su mi slatkiši i mlijeko. Mlijeko obožavam, pijem ono s 0.9% masti, ali ipak popijem svaki dan bar 1 šalicu. A što se tiće slatkiša, bez svega mogu, ali bez čokolade ne. Ne jedem ju svaki dan, ali 2-3 dana u tjednu unesem hrane za nekih 200-300 kalorija manje, pa onda pojedem čokoladni puding, toplu čokoladu ili neki keks ili red čokolade (ovisi o tome što mi ispadne pod tih 200 kalorija). Čipsevi i ostale slane napasti mi nisu problem. Trudim se piti puno vode, a sok sam potpuno izbacila. Fast food ne jedem uopće, nekad doma za ručak imamo pizzu, ali to je naša domača varijanta s puno povrća na njoj, i umjesto one klasične šunke stavim pureću delux, pa mislim da je manje kalorična.

    E sad na red dolazi vježbanje. Vježbam već dugo, ali do nedavno (čitaj od Nove godine ) uz to vježbanje nisam pazila na prehranu, tj. unosila sam više kalorija dnevno od ovih 1460. Vježbam svaki dan najčesće oko 25-30 minuta jer stvarno ne stignem više. Ponekad kad stvarno nemam vremena odradim nešto na brzinu od 10 minuta, ili vikendom kad imam vremena odradim nešto duže od 45 minuta. Vježbam po vježbama s youtubea, najčešće pratim vježbe s Fitnessblendera. Uglavnom tako radim već neko vrijeme i skinula sam 2 kg (imala sam 65). Ali mislim da je to večinom voda. Ja bi htjela samo smršavjeti, nije mi bitno ono da "isklešem tijelo" jer smatram da imam dovoljno mišića koji će doći do izražaja kad skinem kile, a i ne patim na taj neki "fitness izgled". No uglavnom nažalost nikako nisam u mogučnosti da idem u teretanu jer stvarno ne stignem pa moramo ovako kod kuće. Imam i sobni bicikl i ustvari mi je puno draže vježbati na njemu nego skakutati okolo uz vježbe s interneta, ali svi mi govore da su te vježbe efikasnije, ali nitko mi nije objasnio zašto.
    Zašto je bolje potrošiti 200 kalorija u 30 minuta s tim vježbama, nego 500 kalorija ako vježbam sat vremena na biciklu (u sat vremena prođem 30km)?
    I još nešto (ovo će sad ispasti glupo), ali zašto se ako npr. pojedemo dnevno hrane za 1000 kalorija (zdrave hrane) i onda popijemo toplu čokoladu koja u prosijeku ima oko 400 kalorija debljamo, a ako pojedemo zdrave hrane za tih 1400 kalorija ne? Mislim jasno mi je da je ova druga opcija zdravija, ali zašto se debljamo ako unesemo isti broj kalorija? I sad što mislite o tom mom "planu"? Jel moguče skinuti kile uz takvo vježbanje kod kuće? Eto za početak me to zanima.
    Last edited by kelly; 07-02-15, 21:51.

  • #2
    Re: Savjeti za početnika

    Kad netko kaže "želim smršati" sigurno ne želi gubiti mišiće nego salo, zato je na defki potreban trening sa opterećenjem da bi se očuvali mišići.
    Imaš sve objašnjeno u pdf Početnici pa si daj malo truda i čitaj.
    Sretno.
    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

    Comment


    • #3
      Re: Savjeti za početnicu

      Too long didn't read.

      Uglavnom, kalorijski deficit. To je kljuc. Ako zelis mozes farbati postanska sanducad ili labudovima zavrtati vratove, samo je bitno postici kalorijski deficit. Zdrava ishrana je konstitutivni segment takvog cilja, ali to ne znaci da se neces udebljati i od zdrave hrane ako ne pazis na omjer unesenih nutritivnih tvari. Dakle, broji kalorije i trudi se da to bude cista hrana i redovno vjezbaj.

      Ne smijes gladovati ako ne zelis da naviknes tijelo na nizak unos sto ce rezultovati suprotnim efektom - debljanjem. Rasporedi obroke i potrudi se da ih je vise. Na cokoladu zaboravi. Sretno.

      Comment

      Working...
      X