Announcement

Collapse
No announcement yet.

Da li tko konzumira leću, mahunarku?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Leća

    Nakon sta san otkria seriju spartacus nesto san po netu cita na tu temu- paralele izmedju treninga onda i danas, prehrane onda i danas, sve je to bilo onako neodredjeno jer su pisali neki povjesnicari a izvori valjda nisu bas obilni ali dio koji je mene zainteresira je da su gladijatorima davali ogromne kolicine mesa i ali i svih mahunarki jer su smatrali da pozitivno utjecu na misicni rast. Progugla san i vidia da je to ka tocno i naravno odma nakon tog otkrica staroj san naredia da uvik doma mora bit lece fazola i svih ostalih cuda

    Nisan siguran jel se vec o tome raspravljalo na siroko (bilo je nesto govora u temi o onom vege profi bilderu) ali nisan siguran kolika je zapravo iskoristivost "biljnih" proteina da se tako izrazin u odnosu na "mesne". Citajuci forum svi nesto podcjenjuju soju ( ja san neutralan, ne jeden je niti me interesira cisto radi okusa) i opcenito ostale oblike proteina iz bilja i voca(bademi, orasi itd). Mene sada zanimaju cinjenice a ne ponavljanje sta je neko vidia na forumu pa sad opet ponavlja... Jer citan da neki sada tvrde da biljni protein nije nista manje vridan od zivotinjskog? A to mi zvuci jednako nerealno ko da je biljni protein bezvrijedan ili izrazito losiji od zivotinjskog...

    Comment


    • #17
      Re: Leća

      Originally posted by sthooligan View Post
      leća je ludilo ja je često jedem tj. mater mi skuva cilu teču i iman za tjedan dana samo podgrijem u mikrovalnoj i deri
      OMG nakon tjedan dana imaš kompost, a ne leću. Ali ako ti ne smeta kupi staroj veću teču pa nek ti nakuha za cijeli mjesec!
      Željezo mi je u krvi!

      Comment


      • #18
        Re: Leća

        Evo da dam i ja doprinos, hehehehe...
        Prvo, stvarno ne znam zašto neki od vas kažu da leća ima loš ukus?!! Ja je recimo često jedem samo skuvanu i blago posoljenu na kraju i savršeno miriše i ukus je takođe super. Ali to je već pitanje ukusa, ko zna, možda su se meni promenili receptori od kad ne jedem meso itd... Meni je leća jedan od najboljih ukusa!
        Idemo dalje. Vidim, neki se žale da se dugo kuva... Skuva se za 40ak minuta, što i nije tako dugo. Ako je prethodno natopite par sati, skuva se još brže. Postoje i razne vrste. Crvena se ne natapa i kuva se samo 20-25 minuta, dok se ne pretvori u kašu (DAL, na indijskom). Dodate joj kari i so, i savršenstvo.
        Ja konkretno, pošto jedem ogromne količine i veoma često, volim često da natopim zrna preko noći, a onda ih istrljam da im spadnu kožice, koje isplivaju na površinu vode, pa ih onda odlijem i tako odstranim. Onda kuvam dakle leću bez kožica, u kojima nema ništa zanimljivo, već samo predstavljaju vlakna, a meni je vlakana u mojoj ishrani dosta!
        Moja omiljena je BELUGA leća, crna, savršenog ukusa.
        Savetujem da u sve mahunarke dodajete malo kurkume, jer se tako lakše vare. Ako je ovo komplikovano za naći, onda običan kari, koji u sebi već ima kurkume. Super je kad se doda i mlevena piskavica (fenugreek) koji se vidim prodaje i kao BB suplement. To mu da dodatno dobar ukus.
        Sve mahunarke, pa i leća se sole kad se već skuvaju, nikako pre! Dodavanje soli na početku će produžiti ili onemogućiti potpuno kuvanje mahunarke.
        Inače, zelenu, smeđu i crnu leću, koje se ne raspadaju previše kao crvena, kuvam veće količine uvek, recimo skuvam 1 kg (suve mere), pa onda ocedim, stavim u frižider i dalje koristim par dana.
        Može i da se tako skuvana leća samelje u multipraktiku sa tahinjem, limunom i začinima, pa dobijete kao hummus od leće. Tako samlevenu najčešće i jedem, jer mogu da pojedem više i lakše se vari.

        Moj omiljeni recept, imam ga i u kuvaru, je sa vinom (naravno, ovo nije BB recept, jer vino samo ima ekstrakalorije, a ništa korisno, ali nekad mora i da se uživa

        Mediteransko sočivo
        s crnim vinom

        Sastojci za 2 osobe:
        3 glavice luka
        1 list lovora
        2 kašike maslinovog ulja
        250 g sitnog smeđeg sočiva, skuvanog po osnovnom receptu (samo skuvano i oceđeno sočivo)
        nerafinisana morska so
        1 čaša crnog vina
        4-5 čenova belog luka
        majčina dušica
        krupno mrvljeni crni biber

        Priprema:
        Isecite luk na kockice. Zagrejte maslinovo ulje i stavite luk i list lovora da se proprže. Posolite nerafinisanom morskom solju i dinstajte oko 10 minuta. Dodajte skuvano sočivo, pa nalijte crno vino i 1/4 čaše vode. Posolite još malo, po ukusu. Krčkajte sve dok vino ne ispari i u šerpi ne ostane samo gusto sočivo, sa vrlo malo sosa od vina okolo. Dodajte sveže ili sušene majčine dušice, kao i seckani beli luk. Krčkajte još oko 3 minuta, pa pospite biberom. Servirajte kao odvojeno jelo, ili izmešano sa skuvanom integralnom testeninom (u tom slučaju ovo postaje jelo za 4 osobe). Ukrasite po želji svežim grančicama majčine dušice.

        Evo još jedan recept, SA JEČMOM, tj GERŠLOM

        Čorba od sočiva s geršlom

        Sastojci za 4 osobe
        1 šolja geršle (oljušteni ječam)
        1 glavica luka
        1 kašika maslinovog ulja
        1 šolja sitnog smeđeg sočiva
        2 velike šargarepe
        1/2 kašičice kurkume
        1 kašičica mlevenog kumina
        1 list lovora
        2 čena belog luka
        1 cm svežeg đumbira
        1 veza peršuna

        Priprema:
        Isperite i potopite ječam preko noći. Sutradan iseckajte luk na kockice i propržite ga na maslinovom ulju. Dodajte ječam, zajedno s vodom od natapanja. Isperite sočivo i dodajte ga u jelo. Nalijte vodom, da prekrije zrnevlje oko 3 cm. Isecite šargarepe na kolutove, pa dodajte u jelo. Dodajte kurkumu, lovor i kumin. Kuvajte poklopljeno dok sve ne omekša (oko 40 minuta). Iseckajte beli luk i dodajte ga u jelo. Izrendajte đumbir i umešajte ga u jelo, kao i krupno seckani peršun. Poslužite po želji, na primer uz proju ili beskvasni hleb.
        Last edited by vege; 31-10-11, 08:56.
        “Age is a question of mind over matter. If you don’t
        mind, it doesn’t matter.”

        Comment


        • #19
          Re: Leća

          Ja sam također odnedavno leću uvrstio u prehranu. Za one kojima se ne da kuhati (vrlo često meni), ima i varijanta u konzervi 400g (240g ocijeđene mase) za 5 kn što nije neka drama. Ja poslije treninga maznem jednu konzervu + 200g piletine i baš mi paše. Okus je čisto ok. Inače, leća na 100g nema 360kcal, kako je netko napisao, nego 360 kj što je 84 kcal.

          Comment


          • #20
            Re: Leća

            Leća je OK, dobar izvor UH i treba je jesti.

            pobjednici traže načine a gubitnici razloge

            Comment


            • #21
              Re: Leća

              Salata od mahunarki
              Izmješati kuhanu leću,slanutak,grah,dodati rižu ili kukuruz i malo bučinog ulja.Začiniti.
              Inače ja kuham sve mahunarke u ekspres loncu tako da su kuhane za manje od 10 min,

              Comment

              Working...
              X