Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sportski pozdrav!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sportski pozdrav!

    Pozdrav svima!
    Zovem se Nikša i imam 15 godina. Visok sam 172cm na 62kg. U svijet vjezbanja usao sam prije skoro 2 godine sasvim mrsav sa svega 47kg na 164cm oduvijek su me ismijavali imao sam razne komplekse no ovo nije sada bitno u ovoj prici. Krenuo sam bez ikakvog znanja vizualnih ciljeva samo sam htio postati misicaviji kako vise ne bih bio predmet ismijavanja u drustvu ruzan je bio osjecaj biti mal kao curica. Sjecam se radio sam 7 puta tjedno sklekove i cucnjeve dok 6.12.2014 za Sv. Nikolu nisam dobio svoj prvi set utega 😊. U kutiji se nalazio jedan listic koji je imao nekakvu "rutinu" koju sam ja pratio dosta dugo, rezultatom koji sam postigao u prvih 6mj bio sam presretan i prezadovljan odma sam kliknuo s time i znao sam da ce to bit moj hobi. Od malog "kepeca" ljudi su me poceli gledati sa stavom bili su sokirani uspjehom koji sam postigao jer doslovno od zadnjeg puta kada su me vidjeli u kratkim rukavima ja sam bio nova osoba. Smjesno je kako jedan glup razlog moze te zapravo povest na pravi put. Od glavnog cilja da si nabijem samopouzdanje danas sam dosao do ovog da to radim iz gusta zato jer to volim a ne zato da bi impresionirao druge dokazao im se. Vjezbanje me nije izgradilo samo vizualno izgradilo me kao osobu. Izgradilo je moje samopouzdanje, stav, uvjerenja, ono sto danas jesam i ponosan sam na to. Ukratko kroz vjezbu sam sazrio. Nikad nisam mislio da ce bit ovako ali presretan sam sto je. U pocetku nisam imao volje za to radio sam to samo kako ne bi morao gledati taj tuzan izraz lica u ogledalu kad bi pogledao koliko sam zapravo mrsav no kroz vrijeme kako su misici rasli i moja svjest je. Protekla 2016 godina donijela mi je puno uspona i padova prije nekih 2 mjeseca dozivio sam jedan veliki pad najveci strah ali kroz trening me to sve proslo. Danas treninge odradujem s tolikim gustom jer se poslije osjecam tako presretno a sto je trening bio bolji to sam i ja sretniji. Oprostite na ovako dugoj prici ponijelo me. Uglavnom kucni trening provodio sam do 6 mjeseca ove godine a tada sam se uclanio u teretanu. Rezultati su tu zadovoljan sam. Imao sam par pauza zbog nekih problema ali sada je sve okej. Razlog zasto sam se uclanio na forum je jer sam osjetio da sam ipak spreman za nesto vise neki siri spektar znanja uciti od osoba koje imaju znanja i iskustva. Mnogo informacija nalazim na internetu i konstantno ucim ali ipak mislim da iskustvo pobjeduje na nekoj razini znanje a meni je iskustvo to sto fali. Dosao sam tu kako bih mogao postavljati pitanja nauciti nesto novo ali naravno ako i ja mogu uskociti i pomoci nekome budem. U zadnje vrijeme treninzi su mi postali jako monotoni i ne znam kako bih to promijenio pripremam se sloziti novi plan treninga ali sam se pogubio u tome ne znam gdje i kako bi poceo mijenjati to nisam upoznat sa velikim rasponom vjezbi i mislim da mi to predstavlja najveci problem pa ako bi mi mogli preporuciti mjesto na forumu gdje bih to mogao pratiti ili neku str. Hvala vam unaprijed svima i jos jednom pozdrav!


    P.S Jos jednom sori za dugi tekst al nadam se da ce biti osoba koje ce to vrlo rado procitati imao sam osjecaj i potrebu podijeliti to.😊


    Da sve nebude samo u tekstu evo slika trenutne forme;





    Sent from my iPhone using Tapatalk

  • #2
    Pozdrav Nikša i dobrodošao nam.
    pobjednici traže načine a gubitnici razloge

    Comment


    • #3
      Šta su ti primarni ciljevi u treningu? Gdje želiš da napreduješ? Šta si i kako do sada radio? Kakva ti je ishrana?

      Comment


      • #4
        Originally posted by Rzami
        Šta su ti primarni ciljevi u treningu? Gdje želiš da napreduješ? Šta si i kako do sada radio? Kakva ti je ishrana?
        Primarni cilj mi je zdravlje i osjecati se ugodno u svojem tijelu. Sad da imam zacrtan izgled kako zelim izgledati ne ali svida mi se forma poput Jeff Seida jer je nesto realno sto mogu ocekivati bez mastanja a kako bude bit ce ja cu dati sve od sebe da bude sto bolje. U fokus sam sada stavio noge koje veoma dobro reagiraju razlog zasto su mi primarni cilj je sto sam godinu i pet mjeseci proveo u kucnom treningu gdje nisam uopce pokazivao pretjeran interes za njih radio sam vjezbe poput cucnja iskoraka puno sam trco penjo se po stepenicama ali to nije bilo to. Osim nogu fokus stavljam i na leda posto jednostvno volim taj pump u ledima. Trening nogu i leda su mi dva najdraza treninga njih s velikim gustom odradujem. Iza sebe imam kako sam i naveo godinu i pet mjeseci kucnog treninga sklekovi,zgibovi te bucice i trenutno 5 mjeseci teretane. Jedem 5 do 6 obroka dnevno ovisi koliko mi je opterecen dan. Ujutro u 6:30 3 jaja i 2 snite kruha uz salicu mlijeka ili neke zitarice u jogurtu ovisno o tome kako se osjecam kad se probudim. U 10:25 u skoli nekad nosim rizu i piletinu nekad spek😂 a nekad se znam pocastit pizzom i pecivom nekim. Doma kad dodem odmah rucam a kombinacije znaju biti razne piletina sa rizom/tjesteninom i gljivama(to mi je omiljeno te cu to navesti kao nesto najosnovnije). 2 sata nakon toga takoder od rucka. 1 sat nakon toga uzmem mandarinu i bananu cisto da imam malo vise energije na treningu. Tad odlazim na trening koji prosjecno traje sat vremena. Dolazim doma i ako ima jos nesto od rucka ponovno to ali ubacim i posni sir ponekad i to bi uglavnom i ukratko bilo to.

        P.S Ako se pitas kako mogu 2 puta jesti od rucka, razlog je zato sto se priprema velika kolicina a od mojih doma slabo tko jede zbog raznih zdravstvenih razloga.


        Sent from my iPhone using Tapatalk
        Last edited by l0vric; 21-11-16, 19:12.

        Comment


        • #5
          Znači cilj ti je da poboljšaš noge i leđa? Znaš li koliko kalorija unosiš, a koliko makro nutrijenata? Koliki su ti glavni liftovi bench/mrtvo/ohp/čučanj? Po kom programu radiš? Želiš li da dobiješ mase ili izdefiniraš?

          Comment


          • #6
            nisam jos uso u stadij da sve gledam kao brojke nisam opterecen time razmisljao sam o tome i odlucio sam tih prvih 6 mjeseci teretane posvetit upoznavanju vjezbi te svojeg tijela i ne zamaram se previse brojkama ali kad bih morao dat neke podatke rekao bih da unosim negdje 100g proteina 75g masti i 400g ugljikohidrata, kao sto sam rekao prvih 6mj teretani tj jos ovaj mjesec posvecujem s upoznavanjem/privikavanjem, za sad nisam forsirao tezinu na tim liftovima nego vjezbam formu kako bih se kasnije pripremio za ozbiljan rad a to planiram od nove godine, znam zvuci glupo sto jos nisam krenuo ozbiljno s tim liftovima ali ne opterecujem se i idem polako vise sam ovih mjeseci fokus provodio na jednozglobne vjezbe kako bih sto vise ojacao misicnu skupinu pojedincano da se zglobovi i tetive malo izgrade ojacaju i pripreme na vece napore znam da ova prica ne drzi toliko vodu ali sam si ja to tako vizualizirao i kao sto sam naveo ozbiljni lift krece od prvog mjeseca do tad sad u ovom razdoblju pokusavam prikupiti sto vise znanja o odredenoj formi izvodenja nacina i sl., program mi je:
            pon: noge
            uto: prsa/triceps
            cet: leda/biceps
            pet: noge
            sub: ramena
            vecinom se treninzi sastoje od jednozglobnih vjezbi kombinirano utezi i sprave ali na pocetku svakog izvodim visezglobne kroz 2,3 serije s laganom kilazom kako bi zagrijao tijelo na napor, cilj mi je nabit misicnu masu, problem ovog programa kao prva stvar je raspored i zato sam dosao tu kako bih pohvatao sto vise stvari da to sto bolje napravim, znaci od nove krece ozbiljan rad a sad prikupljam informacije i iskustva u teretani


            Sent from my iPhone using Tapatalk

            Comment


            • #7
              Kreni sa full body treninzima 3x sedmično ako se osjećaš kao početnik sa tegovima. Od programa neki Starting strength ili ICF od Jason Blaha-e je veoma dobar. Nauči višezglobne vježbe da radiš jer su one osnova svakog dobrog treninga. Jedi u kalorijskom suficitu 200-500 kcal i povećaji ili smanjivaj u zavisnosti kakvo je stanje sa tijelom. Proteini na cca 2g/kg, masti 0-7 do 1g/kg, UH cca 3g/kg. Prati kako ti tijelo reaguje pa prema tome usklađuj navedene parametre. Rast ćeš dok si u suficitu.

              Comment


              • #8
                Originally posted by Rzami
                Kreni sa full body treninzima 3x sedmično ako se osjećaš kao početnik sa tegovima. Od programa neki Starting strength ili ICF od Jason Blaha-e je veoma dobar. Nauči višezglobne vježbe da radiš jer su one osnova svakog dobrog treninga. Jedi u kalorijskom suficitu 200-500 kcal i povećaji ili smanjivaj u zavisnosti kakvo je stanje sa tijelom. Proteini na cca 2g/kg, masti 0-7 do 1g/kg, UH cca 3g/kg. Prati kako ti tijelo reaguje pa prema tome usklađuj navedene parametre. Rast ćeš dok si u suficitu.
                hvala ti jako puno na pomoci cijenim to, obavjestavat cu tu kada napravim i uvedem promjene te kako reagiram na njih


                Sent from my iPhone using Tapatalk

                Comment


                • #9
                  izuzetno dobra podloga za pravit cudesa u buducnosti... =)
                  pogotovo sada kada hormoni krecu da divljaju
                  Online Transformacijski Specijalist:
                  Nutricionisticki planovi, planiranje treninga i suplementacije.
                  Misicna masa, gubitak kilograma i misicna definicija, posturalna korekcija...
                  Stalni pristup, motivacijska podrska i sve kako bih Vam maksimalno olaksao dolazak do cilja i puno vise od toga!
                  Rad temeljim na malo rijeci i hrpi djela, zadovoljnim klijentima i njihovim transformacijama.
                  ->
                  http://www.fgfitness.uk
                  GARANTIRANI napredak uz Vasu predanost!

                  Comment

                  Working...
                  X