Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vrste hipertrofije

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Vrste hipertrofije

    Najjednostavnije bi bilo reć da se rast mišića odvija na principu "sve ili ništa", te da je potrebno radit s težinom koja aktivira SVA mišićna vlakna.

    Premale težine od kojih se može napravit velik broj ponavljanja imaju za rezultat da živ. sustav uključuje i isključuje mišićna vlakna kako se ona naprežu,a opet rješenje ne bi bilo dobro ni u tome da se radi s maksimalnom težinom s kojom je moguće napravit samo 1-2 ponavljanja, jer to ispadne jako mali broj ukupnog ponavljanja pokreta i samim time vremenske stimilacije mišića.

    Comment


    • #17
      Re: Vrste hipertrofije

      Našao sam jako dobar članak iz prve ruke, intervju sa Vedranom Jakšićem, gdje je jasno vidljiva važnost korištenja odgovarajuće težine za maksimalnu stimulaciju mišića, isječak iz članka ;

      “Poseban problem sam vidio u svojim rukama koje nisu pokazivale nikakve znakove napretka. Ipak, sad sam poznat po izuzetno jakim rukama.“

      “Kako je došlo do preokreta“, pitamo Vedrana?

      “1973. godine sam odlučio da počnem na neko vrijeme raditi samo ruke i to parnim danima biceps, a neparnim triceps. To mi je omogućilo da svu energiju uložim u samo jedan mišić i time postignem intenzitet treninga, kojeg nikako drugačije ne bih mogao postići. Odmah sam osjetio gdje sam godinama griješio. Moje ranije vježbanje za masu od 4 serije po 6 ponavljanja bilo je potpuni promašaj, jer sam, da bih mogao izvesti planirani broj ponavljanja, uzimao težinu koja me u prve 3 serije uopće nije zamarala i tek bih na kraju 4. serije osjetio napor. Sad mi je 4 serije sa 6 ponavljanja značilo nešto drugo. Uzimao sam uteg koji sam mogao uz krajnji napor podignuti 5- 6 puta. Druga serija s istom težinom bi bila nemoguća, pa sam smanjivao težinu za 10% i pokušao izvesti još jednu seriju poput prije opisane. Trudio sam se da uteg podignem što više puta, a priželjkivao da ga podignem što manje puta, jer bi to značilo da sam u prethodnoj seriji dao sve od sebe. I tako još 2 serije. Ako u 4. seriji ne bih mogao dignuti uteg niti jednom, bez pomoći tijelom, bio bih presretan.“, opisuje Vedran drastičan preokret u načinu vježbanja koji mu je napokon donio željene rezultate.

      “Napokon sam radio vježbu u prave 4 serije s pravih 6 ponavljanja. To je bilo sve za taj dan i bilo mi je sasvim dovoljno, često i previše. Da bih se u 4 serije mogao što više opteretiti izabrao sam za biceps i triceps po jednu vježbu, koja je omogućavala rad s velikom težinom. I još nešto važno: u obje vježbe sam na svakom treningu povećavao težinu za 1/4 kg po svakoj ruci i tako iz dana u dan."


      Motivacija i upornost je važna, ali je još važnije znanje za koje imamo sreću danas da je lagano dostupno, a ne da poput starih BB pionira s ovih prostora na svojim greškama mukotrpno učimo i polako napredujemo.
      Last edited by kelly; 05-06-13, 16:44.

      Comment

      Working...
      X